N - O - P

- perenner -

Mina Växter

N - O - P

- kryddiga dofter och fluffiga pioner -

N - O - P innehåller faktiskt flest släkten på P och flera av de är vad jag tänker på som mormorsväxter. Och vad är då en mormorsväxt för mig? Jo en perenn från något av släktena som ofta fanns i äldre trädgårdar. Och faktum är att många av de finns under p - mormorsväxter. 

Men här finns också olika slags ramssläkten som ju trivs så fint i lundens vandrande ljus. Några är höga och växtglada, andra är små och näst intill kramar marken med sina blad och blommor. Feliljesläktet har liknande blad och utseende som rams och är även de både sirliga och vackra. Av de här båda släktena finns sen också former med variegerade blad. De är många gånger samlarobjekt i framför allt Japan.  

N - O - P och någon på O

Ophiopogon, ormskägg om jag minns rätt på svenska, liknar faktiskt mest ett gräs men är egentligen en örtartad perenn som dessutom är vintergrön. Och i sanningens namn så är det nog det enda som jag har i trädgården som motsvarar n och o under N - O - P.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Ophiopogon - ormskäggssläktet

Ett släkte med gräsliknande blad men som tillhör sparrisfamiljen, Asparagaceae.

Arterna sprider sig i många fall med rhizomer och bildar tofslika små ruggar.  Bladen är läderaktiga, remlika och vintergröna. Blomstänglarna får små klockformade vita eller ljust syrenlila blommor under sommaren. Senare under hösten bildas blanka svarta bär även om den del sorter har mörkt blå bär.

Trivs i flera fall i en fuktighetshållande men väldränerad, närings- och humusrik jord i ett soligt till halvskuggigt läge.

planiscapus 'Niger'

Mörkt rödsvarta gräslika blad, små söta rosa blommor som sen följs av svarta bär.

15 cm, juli - augusti

Paeonia - pion

Pionerna finns HÄR...

Peltoboykinia - filigranbräckssläktet

Två arter som båda har mycket vackra blad och där båda också får fina höstfärger.

Trivs bäst i lunden i vandrande ljus och i en fuktighetshållande, mullrik jord.

tellimoides - filigranbräcka

SÖ Kina, C Japan

Dekorativt bladverk av rundade, lite flikiga, stora blad och ljust gula, klockformade blommor under sommaren

30 cm, maj - juni

watanabei - flikbladig filigranbräcka

Södra Japan

Handflikade, sköldformade och dessutom glansigt gröna blad som är röda i utspringet. Det röda kommer sen igen i höstfärgerna hos bladen innan de vissnar ner. Gulvita lustiga blomklockor

40 cm, maj - juni

Perovskia

Ett släkte med en art och ett par namnsorter som man kan hitta i handeln. De är så odlingsvärda för sin sena blomning i lavendelblått som tillsammans med det gråtonade, silvriga bladverket är en jättefin kontrast till många andra sensommarblommare. Perovskia tillhör halvbuskar som ofta fryser ner på vintern men som oftast bryter på våren igen. 

Odlas på soliga och varma platser i perennrabatten.

atriplicifolia

Violetta blommor

100 cm, juli - september

'Blue Spire'

Violetta blommor

100 cm, juli - september

'Lacey Blue'

Lavendelblå blommor

50 cm, juli - september

Phlox - flox

Flox har hittat tillbaka in i min trädgård. Jag hade några från mina föräldrars trädgård men de har kompletterats och fått sällskap av arter som passar i tex lunden.

Floxen finns HÄR...

Physochlaina - dårört

Ett släkte med tre arter enligt SKUD

orientale - vårbolmört

Ö Turkiet, Kaukasus, NV Iran

När den skjuter upp de nya skotten på våren är de blåtonat purpurfärgade och övergår sen i grönt. Blommorna har en väldigt vacker violett färg, mauve, som passar utsökt med blommans inre. Blommorna är något klockformade med utdragna spetsar.

Perenn för lundens skugga och som också trivs bra i jord med något lägre pH. Jag odlar den bland rhododendron. Vissnar ner ganska snart efter blomningen.

50 cm, maj

Podophyllum - fotbladssläktet

Fotblad - hit har ett antal arter tidigare förts. Men i till exempel i Flora of China förs nu alla utom en, det amerikanska fotbladet till Dysosma idag.

difforme

En av arterna som förts till Dysosma

peltatum - amerikanskt fotblad

Östra Nordamerika

Bladen kommer ur 1 cm tjocka jordstammar. Bladen utvecklas till djupt, flikiga sköldar som, tyvärr döljer de vita blommorna. Får frukter som liknar små mango i djupt rött under hösten.

40 cm blommar i maj

pleianthum

En uppseendeväckande perenn med stora, äppelgröna blad som bildar en stjärnform. Bladen är upp till 30 cm i diameter. En art som bildar en klump och inte sprider sig med utlöpare. Blommorna är vackert röda, vaxartade och hänger i ett knippe under bladen. Men eftersom bladen är så höga syns blommorna ändå.  (pleianthemum = pleios "många" och anthemon "en blomma") Blomstjälkarna är mycket håriga.

Föredrar fuktig, mullrik jord och skugga för att utvecklas bäst.

60 cm, maj - juni

Polygonatum - ramssläktet

Polygonatum - ramssläktet finns HÄR...

Primula - vivor

Primula finns i familjen Primulaceae

Jag odlar flera primulor som trivs i fuktiga miljöer och de finns HÄR...

Prosartes - feliljor

Feliljor ingår i familjen Liliaceae

Vackra växter för lunden och eftersom de är flera släkten som är ganska lika hittar du dem HÄR...

Pulmonaria - lungörtssläktet

Ett underbart släkte med tidig vårblomning och som är tacksamt lättodlade.

Jag brukar skära bort de överblommade stänglarna för att istället ha kvar den som en vacker bladrugge. Tycker den blir skräpig annars och den frösår sig onödigt mycket. En 'cottage garden' växt.

Trivs på de flesta jordar i ett soligt till ett lätt skuggat läge.

angustifolia 'Azurea'

De blåaste blå blommorna jag sett i släktet. Bladen är helgröna i en fin äppelgrön nyans

longifolia ssp cevennis - långbladig lungört

Frankrike

Smala och mörkt gröna blad som också är fläckade i silver. Stora samlingar av blåvioletta till violblå, blommor på något böjda stänglar som höjer sig över bladverket.

Alla lungörter mår bra av en hård tillbakaskärning efter blomningen. Då får man tillbaka en vacker bladrugge som står fin länge i rabatten.

30 cm, maj

longifolia 'E.B. Anderson'

Den här sorten har mörkt blåvioletta blommor som är mer rödvioletta i knopp. Bladen är smala och utdragna och har dessutom många och stora fläckar i silver.

20 cm, maj

'Ice Ballet'

Bladen är enfärgat gröna medan blommorna är rent kritvita precis som namnet antyder. Fungerar fint i ett halvskuggigt läge.

'Majeste'

Bladen är breda och om man odlar den tillräckligts ljust och delvis soligt dessutom lysande silvriga.  Blommorna är mörkt blå och rosa i en fin mig men blomningen är inte huvudsaken hos den här sorten.

35 cm, maj

'Opal'

Stora, ljust, ljust blå blommor. Gröna blad fläckade i silver. Såldes i början under namnet 'Ocupol'

35 cm, maj

rubra

Rödrosa klockor på klassiskt lungörtsvis men det förekommer inga blå eller violetta toner i någon fas. Blomman slår ut och åldras i samma färg.

Växte i min grannes gräns och de lät mig gräva upp den och efter lite letande så har jag sett att det är just rubra

35 cm, maj

Pulsatilla - backsippssläktet

Pulsatilla - backsippans ulliga knoppar är nog vårens absolut charmigaste och mjukaste. De är fullständigt täckta med silvervita, mjuka strån och helt fascinerande i motljus. Kontrasten av det här mot de utslagna blommorna i ofta ganska starka men harmonierande färger är slående. Sen klingar det dramatiskt mjuka av och blomman övergår i en fröställning i samma nyanser som bladverket.

Alla arter vill växa i ett väldränerat läge men ändå med en mullrik jord. Jag har planterat dem där de får ganska mycket sol och där det är lite torrare sommartid. Det verkar passa dem bra. Alla arter bildar en kraftig pålrot och de ogillar därför när man stör dem så växtplatsen bör tänkas igenom i förväg. De dör ofta om man försöker flytta dem senare.

Föröka backsippor gör man därför lättast med frö och det är enkelt bara man sår fröna så färska som möjligt. Grobarheten sjunker snabbt. Så fröna enligt beskrivningen HÄR.

albana - klocksippa

Finflikiga blad och över det ludna, nickande, violetta eller ljusgula klockor. Liten och söt i ett upphöjt läge så man ser deras diskreta skönhet.

campanella - pamirsippa

Afghanistan, Pakistan och C Asien - V Kina

Bladen som är djupt tandade vecklas ut precis efter blomningen. De verkar först helt ulliga men i takt med att de utvecklas ser man ett finflikat blad med silverfärgade hår. Blommorna är klockformade och ganska mörkt rödvioletta och sitter i toppen av en rak, hårig stjälk.

Fuktighetshållande men väldränerad jord i ett soligt läge

15 cm, april - maj

pratensis - fältsippa

Norra, centrala och östra Europa (Sverige) - N Balkan, OBS fridlyst i delar av Sverige

En art jag sått som P. pratensis ssp. nigricans men där underarten strukits och därför heter den numera endast pratensis.

Bladverk som liknar övriga arter i Pulsatilla släktet men där blommorna är lite mindre och dessutom mörkt violetta. Kontrasten mot de silverfärgade håren på till exempel kronbladens baksida är mycket vacker.

20 cm, april - maj

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

Om trädgården och dess bakgrund kan du läsa mer om HÄR och de olika planteringarna har jag samlat ihop så du kan läsa mer om HÄR