- Hosta -

en samlarmani

Hosta

- underbara bladväxter -

'Hosta eller funkia som man ofta sa förr, är en perenn med mycket vackra blad. Och variationen bland hostasorter känns oändlig.  Dessutom är hosta  mycket tacksam och lättodlad.

Jag samplanterar gärna hosta med vårens lökväxter eftersom hostabladen kommer sent på våren och döljer de vissnande lökarna. Inställningen till blommorna är olika men jag tycker de flesta har vacker blomning och en del sorter doftar dessutom. Till exempel är 'Fried Green Tomatoes' en sort som överraskat mig med ljuvlig doft.

Synonyma och historiska svenska namn
blålilja,  funkia,  funkior

Betoning: hosta

Odla Hosta är lätt

Jord

Hosta är lättodlade och anpassar sig till de flesta jorder. Men trots det så märker jag att de flesta utvecklas bättre om de har god tillgång till fukt. Och om de dessutom får mycket näring blir de än frodigare. Det finns något fåtal som är lite kinkigare eller snarare svårare att få att trivas. Och då kan det fungera bra att odla just de sorterna i kruka. 

Ljus - läge

Det finns hostor för soliga lägen även om de allra flesta trivs bäst i halv- till helskuggiga lägen.

Tålamod

Efter planteringen tar det några år, 7 hävdar en del, innan de utvecklar sitt sanna jag. Och därför är det bra att tänka igenom växtplatsen från början. När jag flyttar hostor brukar jag då också passa på att dela dem eftersom jag ändå stör dem. Men det är också så att en stor hostaklump är ganska svår att gräva ett hål till. Mindre delningar är betydligt lättare. Och hostor passar också bra som grupplantering.

Hosta användning

Hosta finns i alla storlekar från XS till XL. Från pyttesmå till gigantiskt stora och med stora blad. Personligen är jag svag för de riktigt stora hostorna. Även tillväxten kan variera kraftigt. Vissa sorter är väldigt växtglada, breder ut sig och fungerar bra som marktäckare medan andra är bättre som solitärer.

Bra marktäckare

Några hosta som är bra marktäckare är till exempel: 'Lemon Lime', 'Otame No Ka', 'Leather Sheen', 'Grand Tiara' och 'Golden Tiara'. Du kan ofta se om en hosta breder ut sig genom att titta på växtsättet. Marktäckarna vandrar gärna i sidled till skillnad mot de som bildar en mer rugge.

Vackra solitärer

Hosta som vackra solitärer kan vara vasformade som 'Regal Splendor' och 'Krossa Regal' eller bli rejält stora som 'Paradigm', 'Sagae', 'Blueberry Muffin' och flera andra.

Mer info

Bra bilder och sortiment av Hosta hittar du till exempel hos Fransen som också har en databas du kan söka i för information om, och bilder av Hostor. Vill man vara medlem i en specialförening så kan jag rekommendera AHS, American Hosta Society.

Hosta virus-X

En annan anledning att använda de stora plantskolorna i till exempel Holland är för att undvika det här trista viruset - hosta virus-x, HVX. Köp bara hosta från duktiga odlare som är medvetna om problemet och som har en produktion som tar höjd för att inte få in sjukdomen. Och det betyder att billiga hostor hos matbutiker, byggvaruhus och andra går bort.

Mina hostor - du kan titta/leta på olika sätt

De har blivit så många att jag delat upp de i sidor för olika storlekar från XS - XL. I centimeter betyder från ca 10 cm till 120 cm - viss skillnad. Men vill du istället titta på hostorna i bokstavsordning kan du använda menyn till vänster

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Mini 

5 - 20 centimeter höga

Small 

20 - 35 centimeter höga

Medium

35 - 55 centimeter höga

Large

55 - 75 centimeter höga

Extra Large

75 cm och högre

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier