japanska lönnar

- Acer palmatum -

Mina Växter

japanska lönnar - Acer palmatum

- magiska träd och buskar -

Japanska lönnar är sinnebilden för japanska trädgårdar och tillför väldigt mycket till våra trädgårdar. Dessutom är de i de flesta fall små och nätta även som äldre.

De har vackert bladverk och hos de flesta sorter är höstfärgerna spektakulära. Växtsättet är gracilt och en del har färgad bark som lyser i trädgården under vintern.

Odla Acer palmatum - japanska lönnar

De flesta lönnar vill ha en jord med ett pH strax under neutralt - det vill säga en lätt sur jord. Jorden behöver vara mullrik och väldränerad så att inte alltför mycket fukt blir stående vintertid utan att den dränerar undan. Men jorden behöver ändå vara fuktighetshållande under tillväxtperiodenen.

Du kan läsa mer om lönnar generellt och japanska lönnar specifikt hos Aceratum Kåseberga. De har också en försäljning.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Aoyagi'

Aoyagi betyder korallgrön och det är den korallgröna barken som man syftar på med namnet och det är det mest iögonfallande med den här namnsorten. Bladen är vackert chartreusegröna på våren innan de sen blir mer gröna under sommaren. Höstfärgen är lysande orange - gul. Växer upprätt och kan med tiden bli 8 meter även om det går långsamt. Lär vara vacker jämte A. palmatum 'Sango Kaku'.

> 8 m

'Ariadne'

Mycket vacker lönn med ett bladutspring i rosa och orange  med  nerver i grönt. Osannolik kombination. orange och rosa i ett med gröna vener. Sommartid är bladen djupt brunröda med   och rött under hösten.

Växer upprätt och blir med tiden  ca 2 m och nästan lika vid. 'Ariadne' introducerades av Esvelds plantskola i Holland och har fått sitt namn från den grekiska gudinnan Ariadne'.

> 200 cm

'Atsugama'

De nya bladen är gröna med rosa toner på våren och övergår sen under sommaren i mörkgrönt. Höstfärgen är vackert röd med rosa toner. En sort med stora blad för en japansk lönn. Bladen är flikade med bildar ändå en rund form där varje delblad är bred på mitten och sen övergår i en smal spets. En sort som växer snabbt.

'Beni kawa'

En upprätt, vasformad lönn med korallfärgad bark som är vacker vintertid och som då kan bli än rödare. Höstfärgen går från gult till orange oftast kombinationer av de två. Bladverket mår gott av en paus från högsommarsolen när det blir riktigt varmt. Ju mer vintersol desto rödare bark. 

> 350 cm

'Dissectum'

Dissectum-gruppen

En lågväxande buske som blir bredare än hög. Bladen är fint flikade och vackert gröna. Höstfärgen är gul - orange - röda. Blommorna är rödlila och följs av lysande röda frukter.

2 x 2,5 meter med tiden

'Emerald Lace'

Svampformad buske som kan bli 1-2 m hög och minst lika bred. Skira, mång- och flerflikiga blad som slår ut i ljusgröna färger, får mörkgröna sommarfärger och på hösten övergår bladverket i mörkt röda färger. Dissectum-grp

> 200 cm

'Emperor 1'

Djupt fem- till sjuflikade röda, lite större blad. En underbar och tålig lönn som påminner om 'Bloodgood', men är lite mer kraftigväxande och som slår ut två veckor senare. Detta minskar risken för skador vid vårfrost. En av de japanska lönnar som bäst bibehåller sin röda färg hela säsongen. Blir lika bred som hög.

> 500 cm

'Enkan'

Vacker kultivar i dissectum-gruppen med fina fint flikade blad i olivgrönt som på hösten går över i rött och orange. Växer kompakt.

> 175 cm

'Garnet'

Bladen är relativt stora, över 10 cm, och bladsegmenten är djupt flikade men grövre än hos de flesta i 'Dissectum-grp'. Färgen är djupt vinröd hela sommaren. Höstfärgen är en mer intensivt röd nyans.

Växer mer vertikalt än hängande och får en rundad utbredd krona.

'Green Trompenburg'

De nya bladen är gröna men med en röd ton.  Bladkanterna är något rullade inåt och bladen vecklar aldrig ut sig helt vilket ger ett intryck av att de är smalt flikade. Sommarfärgen är mörkt grön. Bladen tål dessutom mer sol och hetta än vad som är vanligt hos de här lönnarna. Höstfärgen är vackert gul och orange.

Sorten har en snabb tillväxt och bildar med tiden ett medelstort träd ovanligt högt för japanska lönnar. Växer upprätt och bildar med tiden en luftig och bred  krona.

'Jerre Schwarz'

En upprättväxande och kompakt kultivar med fjäderliknande bladverk. Bladen är mörkt gröna i utspringet är de bronstonade med rosa inslag. Höstfärgen är röd. Blommorna följs av rödvingade frön.

> 250 cm

'Kamagata'

Små femflikade blad i grönt men med bronsfärgade kanter i bladutspringet. Gula höstfärger. Vacker dvärgform lämplig till bonsai.

> 150 x 150 cm

'Katsura'

Bladen har 5 - 7 lober. Gulorange blad med en rosa kant i utspringet som sen övergår i ljust grönt under sommaren. Får lysande orange höstfärger. Växer upprätt.

> 4 meter

'Kinshi'

5-7 flikiga trådlika och skira gröna blad. Gula höstfärger.  Påminner om A. Palmatum 'Koto no ito', men har ett luftigare växtsätt. Grupp 5a

> 200 cm

'Koto no ito'

Bladen är mycket finflikiga och får en fräsch ljusgrön sommarfärg som övergår i orangea och röda höstfärger.  Hos mig blir den nästan alltid djupt gul - orange

> 400 cm

'Lionheart'

Växer till en början upprätt men men breder sen ut sig och bildar en stor buske. Rödbruna blad som är delade i 9 slanka, djupt skurna lober. Hela bladet är brons - grönt under sommaren och scharlakansrött till hösten. Rödvingade frön.

ssp matsumurae

En kompaktväxande lönn som har djupt skurna blad som är gröna till bronsgröna sommartid och som får fantastiska höstfärger i purpurrött och orange.

> 3 meter 

'Manyo no sato'

Bladfärgen anges till purpur jag tycker den liknar choklad. 'Manyo no sato' är en  mellanhög japansk lönn med en unik purpurton, mörk choklad tänker jag, med limegröna inslag. Höstfärgerna är primärt orangea. I varmt klimat rekommenderar man morgonsol och skugga under eftermiddagen. interhärdigheten anges till -20.

> 2 meter x 1,20

'Orange Dream'

Upprättväxande buske med blad som är gyllengula med orangeröd kant under våren. Bladen övergår sedan till gulgrönt under sommaren för att under hösten bli vackert orangegula

> 3 meter

'Orangeola'

Mycket vacker orange ton hos det fint flikade bladverket. Övergår under sommaren i brons- och röda toner för att sen under hösten få en intensivt orange färg. Orangeola får sin bästa bladfärg på en skyddad lätt skuggad växtplats. Dissectum-grp

'Osakasuki' - fellevererad

Köpt som 'Osakasuki' men den har röda blad och mitt exemplar har mer bronsgröna.

'Pung kil'

Litet buskträd som klarar vind och varma sommardagar. Barken är mörkt purpurfärgad liksom de trådlikt smala bladen. Bibehåller den djupa bladfärgen hela sommaren och bleknar inte i solen. Lysande röda höstfärger. Bladformen är en av de vackrare.

> 300 cm

'Red Pygmy'

Upprättväxande japansk blodlönn. Bladen är smalt lansettlika och de är röda i utspringet. Övergår under sommaren i purpurrött för att sen få en orangegul höstfärg. Bladen på gammal och ny ved kan ha olika form. På årsskotten kan bladen vara breda och femflikiga och på äldre skott återfår bladen emellertid sitt lansettliknande utseende.

2 meter på 20 år

'Seiryu'

En lönn med finflikat bladverk och lär vara den enda med den bladtypen som växer upprätt. Kan med tiden bli upptill 5 x 4 meter vid. Bladen har röda spetsar i utspringet och höstfärgerna är gyllengula.  Fast min i höst, 2021, varit orangeröda. Dissectum-gruppen

'Sekimori'

Fint, fjäderlikt bladverk och ansedd som en av de bästa gröna med ett så kallat 'weeping' växtsätt. Nytillväxten är limegrön och övergår sen i mörkt grönt under sommaren. Höstfärgen är guldgul med orange toner. En japansk lönn som dessutom har vita strimmor i barken. Dissectum-grp, grupp 4a.

> 2 x 2 meter

'Spring Delight'

Svampformad liten buske som kan bli 1-2 m hög och ännu bredare. Bladen är smalt flikiga och gröna med röda kanter. Övergår i grönt under sommaren. Höstfärger i orange och rött. Dissectum-grp, grupp 4a.

> 200 cm

'Summer Gold'

Tätt upprättväxande busklikt träd med stark tillväxt.  Relativt stora blad i en mycket vacker gyllengul färg. I utspringet är bladspetsarna dessutom orange/röda. Bladen övergår under sommaren i gröngult. Höstfärgen är orangegul. Grupp 1a

> 400 cm

'Trompenburg'

Smalt sjuflikade blad med med bakåtböjda kanter. Djupt purpurröd i utspringet men övergår i mera grönt under sommaren. Höstfärgen är orangeröd. Litet träd - buske

> 400 cm

'Tsuma gaki'

Stora lysande gula blad där bladflikarnas spetsar kantas av glödande rött - fantastiskt kombination. Översättningen av namnet blir 'painted nails' - träffsäkert. Höstfärgen är oftast djupt vinröd innan den går över i en lite ljusare men ändå röd nyans - crimson. Behöver lite skugga från den varmaste eftermiddagssolen. 

ca 3 x 3 meter, växer rundat

'Ukigamo'

Variegerade blad i vitt och ljusgrönt. I utspringet är bladen ljusgröna med vita fläckar och rosa kanter. Övergår sedan i vitt och grönt. Höstfärgen är gul till orange.

ca 3 meter

'Villa Taranto'

En upprättväxande litet träd som har ett sirligt och elegant växtsätt. Bladen slår ut i orange och blodröda toner men övergår under sommaren i grönt med röda inslag. Gyllengul höstfärg.

> 400 cm

'Westonbirt Red'

En selektion från Westonbirt arboretum. En sort som är namnsatt efter sin fantastiska höstfärg. De nya bladen innan de under hösten övergår i scharlakansrött. En lönn med moderat tillväxt.

> 2 m

'Wilson's Pink Dwarf'

Speciella femflikiga blad, i lysande grön-gul-rosa nyanser och med markanta röda spetsar på bladutspringet som varar sommaren igenom. Lysande röd höstfärg. Bildar en kompakt, rundad buske.

> 100 cm

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier