- Rhododendronarter -

P - Q - R

Mina Växter

Rhododendronarter P-R

- min allra första art och flera av de bästa bladplantorna -

Rhododendronarter P-R innehåller den vackra paraplyrododendronen, R. calophytum. Men andra arter har också fantastiska bladplantor. En art som är ett måste om du tycker om vackra blad är R. pachysanthum har ett indument som är mycket vackert.

En annan art R. quinquefolium, är lövfällande och har ett fantastiskt bladutspring där bladen är ljust gröna men med en vacker rödbrun kant.

R. proteoides - klipprododendron är en annan och mycket speciell art. Den är låg och oftast kompakt. Bladen är smala och utdragna. Av den här arten finns det många insamlingar och selektioner. Den har också ingått i många korsningar.

Generellla odlingsråd har jag skrivit här. Men du kan också läsa mer hos SRS - Svenska Rhododendronsällskapet.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

pachysanthum

ss Maculifera

Skönrododendron, Japan

Ursprungligen hittad och beskriven av den Japanska botanikern Hayata. Återfunnen och introducerad 1972 av Amerikanen John Patrick. Plantan är vacker och härdig, helt tydligt besläktade med R. pseudochrysanthum. Samma växtform, samma bladtyp och form, samma typiska knoppar, men mer indumenterade skott, bladstjälkar och blad. Indumentfärgen varierar från helvitt till gyllenbrunt. Blommorna som R. pseudochrysanthum, ljusrosa med purpurfärgade prickar.

Maj,

pachytrichum

ss Maculifera

Fjunrododendron, SC Kina, Sichuan

Rosa eller vita blommor med en mörkare fläck. Bladen är convexa. En variabel men vacker art med förstklassiga blommor och blad.

Maj, 200

parmulatum 'Ocelot'

ss Neriiflora

Tsangpo Gorge Region of SE Tibet. (-5\R2\3) RSBG#1982/047

Ljust gula blommor med mängder av purpurfärgade fläckar. En av de enklare arterna i den här sektionen. Nätta, rynkade mörkt gröna blad. 'Ocelot' är en fantastisk selektion av en art som sällan odlas.  Bildar en kompakt planta

> 80 cm, april

pemakoense

ss Uniflora

SÖ Tibet och NÖ Indien (Arunachal Pradesh), 2900 - 3050 möh

Bildar en krypande eller brett upprättväxande vintergrön buske Blommorna är ljust rosa till rosa-violetta och ganska stora jämfört med de små blanka och mörkt gröna bladen. Är en tätt förgrenad, blomsterri och vacker art. Växer vilt på mossbeklädda klippor och branta, öppna skråningar.

> 50 cm, ?

petrocharis Guiz 120

ss Moupiensia

Kina

Blommorna är öppet trumpetformade till klockliknande ca 5 cm vida. Vita blommor som kommer 1-2. Kompakt form med större blad än R dendrocharis. Behöver skugga för att inte bladen ska gulna.

April - Maj,

phaeochrysum

ss Taliensia

Skogsrododendron - SV Kina. Har odlats sedan 1918 men beskrevs först 1978

En relativt okänd art i sektionen Taliensia men en av de vackraste. Växer långsamt och bildar en kompakt, bred buske. Bladen är mörkt gröna, läderartade och blanka. På håll kan plantan lätt förväxlas med R aganniphum eller R sphaeroblastum. Bladundersidan har en tunn, slät och skinande beläggning som varierar från gyllenbrunt till silverskimrande något mörkare på äldre blad. Indumentet är svårt att gnida av. De flesta former har ganska små blommor - vita med röda fläckar. Blommorna sitter i kompakta blomsamlingar med 6 - 10 blommor i varje. Behöver nå rejäl ålder för att blomma. Blommar tidigt på säsongen. 

100 cm, april - maj

var. agglutinatum

Växer utbrett från 3.000 till 4.500 möh på en rad platser i SV Kina; N Yunnan, C Sichuan och S Tibet

En lågväxande, kompakt form av arten. Bladundersidorna är täckta av ett indument som är vitt över till ljusbrunt och svårt att gnida av. Blommorna är vita till rosavita eller ljust rosenröda och de har ofta fläckar på de övre kronbladen. Den kräver ett svalt och väldränerat läge.

Skiljer sig från var. phaeochrysum genom bladen som är 4 - 7,5 cm långa och blommorna som är 2 - 3,5 cm, den är mindre i alla delar

phaeochrysum var laevigatum 'Kinabalu'

Hummel-hybrid från R. phaeochrysum, Schnupper 2005

Knopparna är lilarosa liksom blommorna i utspringet men övergår snabbt i rent vitt.  Bladen är lansettformade och matt gröna med brunt indument. Nytillväxten liknar en palm. Växer kompakt och bildar en rundad buske. Tål ner till -26°C

april - maj

var. levistratum

syn R. dryophyllum

Småblommig skogsrododendron - SV och C Kina, 3.350 - 4.200 m

En vacker art besläktad med R. traillianum var tydligt felplacerad i sektionen Lacteum. Bildar med tiden en stor, välförgrenad buske med vackra blad och rik blomning. Bladen är ganska långa och smala, mörkt gröna och med tydliga nerver på ovansidan. Undersidan är täckt av ett tätt eller mera ulligt brunt toment. Knopparna är aprikosfärgade men utvecklas till vita blommor med röda fläckar. Blommorna sitter i kompakta blomklasar. 

maj

Trivs bäst i lätt skugga. > 5 m, april

praestans

SÖ Tibet och NV Yunnan, Kina på 3.350 - 4.250 möh, ss Grandia

Bildar en upprätt buske eller litet träd. Bladen är omvänt äggformade och de är 14 - 40 cm långa med rundade spetsar. Har ett silverfärgat indument som är mörkare som nytt och senare ljusnar. Blommorna är vita - rosa med ett lila svalg. Liknar R. rotschildii men den har tydligare nervatur och indumentet är i två lager.

praevernum

ss Fortunea

Tidig långbladsrododendron - C Kina

En stor buske som ofta är bredare än hög. Bladen är 10 - 18 cm långa. Blommorna är vita till rosa med en purpurröd fläck i svalget. Liknar den närstående R. sutchuense men blommorna har en kraftigare fläck och bladens undersida är slät.

Trivs bäst i lätt skugga. > 5 m, april

prattii Blackhills

ss Taliensia

syn. faberi ssp prattii - giltigt namn

Kandingrododendron - C Kina

Blackhills är inte en hybrid utan en 'estate' där sticklingarna samlats in av arten. Du kan läsa om den HÄR. Blommorna är vita med röda fläckar och samlade i nätta klasar. En av de mest storbladiga arterna i Taliensia med mycket vackert bladverk.

180 cm på 10 år, maj

principis

ss Taliensia

syn R. vellerum

Prinsrododendron - Ö Tibet 2.900 - 3.950 möh

Bildar stora, öppna buskar eller mindre träd. Bladen är speciella med ett tjockt, svampaktigt silverskimrande till vitt eller ljusbrunt indument på undersidan. Blommorna är vita till rosa och ofta med röda fläckar. En av de största i sektionen.

> 6 m, april - maj

pronum

ss Taliensia

Blygrododendron - SV Kina

Trumpet- till klockformade vita, cremevita eller rosa blommor med mängder av fläckar i purpur. 6-10 blommor i varje klase. Bladen är elliptiska upp till 7,5 cm långa, conveca med ett tätt grått - beige indument. Bildar en matta eller liten rundad buske. Elepidote

30 cm

proteoides

ss Taliensia

Klipprododendron - S.E. Tibet, N.W. Yunnan och S.W. Sichuan, 3700-4600 meter

Blommorna är vita till cremevita skölja i rosa och med purpurröda fläckar. Blomklasen innehåller 5-10 blommor. Bladen är elliptiska och upp till 3,25 cm långa med lätt inåtrullade bladkanter. Indumentet på undersidan är tjock och rostbrunt. En mycket kompaktväxande dvärg. Växer långsamt och blommar sent men är en mycket vacker bladplanta och det sista gör att jag samlar de insamlingar, former som jag får tag i.

40 cm, april - maj

proteoides 'Rip'

ss Taliensia

Skinande vinröda blommor över en kompakt buske med mörkgrönt bladverk som får ett rödbrunt indument

pseudochrysanthum

ss Maculifera

Taiwanrododendron, Taiwan

Ljust rosa blommor över ett vackert silveraktigt bladverk som ger ett stelt intryck. Bildar en nätt och kompakt buske.

130 cm på 10 år, maj

qiaojianense

ss Fortunea

En art som är närbesläktad med R. decorum men som är annorlunda nog för att kvalificera den som art.

Har en mycket lång stjälk i själva blomklasen som bär blommorna längs stjälken. Blommorna är brett klock- till trattformade och ljust, ljust rosa över till rosa.

Sannolikt introducerad 1995 av Cox/Hootman men också av Alan Clark, Sannolikt är kollektionerna  C&H7132 och SEH175 den här arten insamlade på olika ställen i regionen. De här kollektionerna har gett lättodlade, blomrika plantor.

quinquefolium

ss Sciadohrodion

fembladsazalea, Korea och NÖ Manchuriet i öppna woodlands

Vita klock- till trumpetformade blommor med gröna fläckar. Klase med 1-3 blommor. Bladen är rombiskt elliptiska till ovala upp till 5 cm långa i kransar. Lövfällande.

Kompakt och graciös planta med spektakulärt bladutspring där de ljust gröna bladen ofta får en rödbrun kant som sitter kvar länge. Höstfärgen är också vacker. Bladen vecklas ut i kransar om 5 i grenspetsarna. Växer långsamt som ung, blir ca 90 cm i odling och blir bredare än hög.

Maj - Juni, 90

rex

ss Falconera

Kungsrododendron, SV Kina

Stora klasar med ljust rosa blommor som har  röda markeringar. Magnifik i blad och blommor.  Stora mörkt gröna blad, 17-27 cm, långa. En mycket vacker storbladig rhododendron. En art som många drömmer om att odla och som kräver ett mycket skyddat läge. 

Maj, 200 cm på 10 år men blir större med tiden. Vilt kan den bli drygt 10 meter.

rex ssp fictolacteum

ss Falconera

Som arten ovan men lär ha tjockare och mörkare indument. Framförallt så är den lite härdigare än arten.

Maj, 200 cm på 10 år

rex ssp rex

ss Argyrophylla

Insamling - Cnc 12141 (Emei)

Slående purpurlila blommor med mörkt lila nektargömmor. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox collection from Mt Emei.

> 200 cm, mars - maj

ririei

ss Argyrophylla

Insamling - Cnc 12141 (Emei)

Slående purpurlila blommor med mörkt lila nektargömmor. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox collection from Mt Emei.

> 200 cm, mars - maj

roxieanum

ss Taliensia

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

Bilden visar en fröplanta från en sådd av öppet pollinerat frö

April - Maj, 100 cm på 10 år

roxieanum v. globigerum

syn. Rh. alutaceum v. alutaceum/Rh. globigeum

April - Maj, 100 cm på 10 år

roxieanum v. oreonastes

Yunnan, Szechuan och SÖ Tibet 3000 - 4250 m.

En låg alpin form som sakta bildar en bred och tät buske. Variationen inom arten och inom den här selektionen är variabel.

Det tar 15-20 år för fröplantor att börja blomma men vegetativt förökade plantor där materialet kommer från blomrika mammor. Blomklasarna är små, bollformade och de enskilda blommorna är vita till cremefärgade med en svagt rosa ton. Bladen är läderartade, mycket mörkt gröna och smala med ett tjockt ljusbrunt indument. En iögonfallande och vacker art!

Arten vill inte stå soligt de smala bladen till trots. Tål ner till -18 C men den trivs bra i NÖ USA så den lär tåla en del.

april - maj -18 C

Roxieanum-grp 'Blewbury'

Rh. roxieanum x Rh. Anwheiense

En kompakt och härdig hybrid mellan de ovanliga, lågväxande arterna Rh. Roxieanum och Rh. Anwheiense.

Smala, mörkt gröna blad som hålls upprätt. Blommorna är vita eller blekrosa med små rödaktiga prickar och kommer i ganska kompakta klasar.

(elepidot)

rubiginosum

Rostbladig skogsalpros - China (Yunnan, Szechwan, Xizang) och Burma

Bredbladig, vintergrön buske eller så småningom litet träd, knappt 2 m på 10 år och och på sikt 10 m.

Har ett öppet och upprätt växtsätt. Nytillväxten är distinkt med purpurfärgade, fjälliga skott. Bladen är 5-11,5 cm lång, smalt elliptiska till nästan lansettformade, utan hår. Undersidan har rödbruna fjäll. Blommorna är klockformade ca 3 cm långa och rosa - rosalila med bruna fläckar. 4-8 blommor i blomklasarna. 

Kan klara ett ganska soligt läge men ljus skugga är bäst. 

200 cm på 10 år, april - maj

rufum

Björnrododendron - China N Sichuan, Gansu, ss Taliensia

En art som bara behåller sina blad två säsonger och som därför alltid är kal nertill. Men det ger utrymme för att odla något annat vackert där.

6 meter under gynnsamma förhållnden, maj

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier