- Rhododendronarter P-R

P - Q - R

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Rhododendronarter P-R

- min allra första art och flera andra av de bästa bladplantorna -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

pachysanthum

ss Maculifera

Skönrododendron, Japan

Ursprungligen hittad och beskriven av den Japanska botanikern Hayata. Återfunnen och introducerad 1972 av Amerikanen John Patrick. Plantan är vacker och härdig, helt tydligt besläktade med R. pseudochrysanthum. Samma växtform, samma bladtyp och form, samma typiska knoppar, men mer indumenterade skott, bladstjälkar och blad. Indumentfärgen varierar från helvitt till gyllenbrunt. Blommorna som R. pseudochrysanthum, ljusrosa med purpurfärgade prickar.

Maj,

pachytrichum

ss Maculifera

Fjunrododendron, SC Kina, Sichuan

Rosa eller vita blommor med en mörkare fläck. Bladen är convexa. En variabel men vacker art med förstklassiga blommor och blad.

Maj, 200

parmulatum 'Ocelot'

ss Neriiflora

Tsangpo Gorge Region of SE Tibet. (-5\R2\3) RSBG#1982/047

Ljust gula blommor med mängder av purpurfärgade fläckar. En av de enklare arterna i den här sektionen. Nätta, rynkade mörkt gröna blad. 'Ocelot' är en fantastisk selektion av en art som sällan odlas.  Bildar en kompakt planta

> 80 cm, april

pemakoense

ss Uniflora

SÖ Tibet och NÖ Indien (Arunachal Pradesh), 2900 - 3050 möh

Bildar en krypande eller brett upprättväxande vintergrön buske Blommorna är ljust rosa till rosa-violetta och ganska stora jämfört med de små blanka och mörkt gröna bladen. Är en tätt förgrenad, blomsterri och vacker art. Växer vilt på mossbeklädda klippor och branta, öppna skråningar.

> 50 cm, ?

petrocharis Guiz 120

ss Moupiensia

Kina

Blommorna är öppet trumpetformade till klockliknande ca 5 cm vida. Vita blommor som kommer 1-2. Kompakt form med större blad än R dendrocharis. Behöver skugga för att inte bladen ska gulna.

April - Maj,

phaeochrysum

ss Taliensia

Skogsrododendron - SV Kina. Har odlats sedan 1918 men beskrevs först 1978

En relativt okänd art i sektionen Taliensia men en av de vackraste. Växer långsamt och bildar en kompakt, bred buske. Bladen är mörkt gröna, läderartade och blanka. På håll kan plantan lätt förväxlas med R aganniphum eller R sphaeroblastum. Bladundersidan har en tunn, slät och skinande beläggning som varierar från gyllenbrunt till silverskimrande något mörkare på äldre blad. Indumentet är svårt att gnida av. De flesta former har ganska små blommor - vita med röda fläckar. Blommorna sitter i kompakta blomsamlingar med 6 - 10 blommor i varje. Behöver nå rejäl ålder för att blomma. Blommar tidigt på säsongen. 

100 cm, april - maj

var. levistratum

syn R. dryophyllum

Småblommig skogsrododendron - SV och C Kina, 3.350 - 4.200 m

En vacker art besläktad med R. traillianum var tydligt felplacerad i sektionen Lacteum. Bildar med tiden en stor, välförgrenad buske med vackra blad och rik blomning. Bladen är ganska långa och smala, mörkt gröna och med tydliga nerver på ovansidan. Undersidan är täckt av ett tätt eller mera ulligt brunt toment. Knopparna är aprikosfärgade men utvecklas till vita blommor med röda fläckar. Blommorna sitter i kompakta blomklasar. 

maj

Trivs bäst i lätt skugga. > 5 m, april

Ponticum-grp 'Blue Peter'

Waterer (Bagshot) före 1930

violetta kronblad som bleknar mot blommans centrum. Björnbärsröd fläck, AGM

> 3 m

praevernum

ss Fortunea

Tidig långbladsrododendron - C Kina

En stor buske som ofta är bredare än hög. Bladen är 10 - 18 cm långa. Blommorna är vita till rosa med en purpurröd fläck i svalget. Liknar den närstående R. sutchuense men blommorna har en kraftigare fläck och bladens undersida är slät.

Trivs bäst i lätt skugga. > 5 m, april

prattii Blackhills

ss Taliensia

syn. faberi ssp prattii - giltigt namn

Kandingrododendron - C Kina

Blackhills är inte en hybrid utan en 'estate' där sticklingarna samlats in av arten. Du kan läsa om den HÄR. Blommorna är vita med röda fläckar och samlade i nätta klasar. En av de mest storbladiga arterna i Taliensia med mycket vackert bladverk.

180 cm på 10 år, maj

principis

ss Taliensia

syn R. vellerum

Prinsrododendron - Ö Tibet 2.900 - 3.950 möh

Bildar stora, öppna buskar eller mindre träd. Bladen är speciella med ett tjockt, svampaktigt silverskimrande till vitt eller ljusbrunt indument på undersidan. Blommorna är vita till rosa och ofta med röda fläckar. En av de största i sektionen.

> 6 m, april - maj

pronum

ss Taliensia

Blygrododendron - SV Kina

Trumpet- till klockformade vita, cremevita eller rosa blommor med mängder av fläckar i purpur. 6-10 blommor i varje klase. Bladen är elliptiska upp till 7,5 cm långa, conveca med ett tätt grått - beige indument. Bildar en matta eller liten rundad buske. Elepidote

30 cm

proteoides

ss Taliensia

Klipprododendron - S.E. Tibet, N.W. Yunnan och S.W. Sichuan, 3700-4600 meter

Blommorna är vita till cremevita skölja i rosa och med purpurröda fläckar. Blomklasen innehåller 5-10 blommor. Bladen är elliptiska och upp till 3,25 cm långa med lätt inåtrullade bladkanter. Indumentet på undersidan är tjock och rostbrunt. En mycket kompaktväxande dvärg. Växer långsamt och blommar sent men är en mycket vacker bladplanta och det sista gör att jag samlar de insamlingar, former som jag får tag i.

40 cm, april - maj

proteoides 'Rip'

ss Taliensia

Skinande vinröda blommor över en kompakt buske med mörkgrönt bladverk som får ett rödbrunt indument

pseudochrysanthum

ss Maculifera

Taiwanrododendron, Taiwan

Ljust rosa blommor över ett vackert silveraktigt bladverk som ger ett stelt intryck. Bildar en nätt och kompakt buske.

130 cm på 10 år, maj

quinquefolium

ss Sciadohrodion

fembladsazalea, Korea och NÖ Manchuriet i öppna woodlands

Vita klock- till trumpetformade blommor med gröna fläckar. Klase med 1-3 blommor. Bladen är rombiskt elliptiska till ovala upp till 5 cm långa i kransar. Lövfällande.

Kompakt och graciös planta med spektakulärt bladutspring där de ljust gröna bladen ofta får en rödbrun kant som sitter kvar länge. Höstfärgen är också vacker. Bladen vecklas ut i kransar om 5 i grenspetsarna. Växer långsamt som ung, blir ca 90 cm i odling och blir bredare än hög.

Maj - Juni, 90

rex

ss Falconera

Kungsrododendron, SV Kina

Stora klasar med ljust rosa blommor som har  röda markeringar. Magnifik i blad och blommor.  Stora mörkt gröna blad, 17-27 cm, långa. En mycket vacker storbladig rhododendron. En art som många drömmer om att odla och som kräver ett mycket skyddat läge. 

Maj, 200 cm på 10 år men blir större med tiden. Vilt kan den bli drygt 10 meter.

ssp fictolacteum

ss Falconera

Som arten ovan men lär ha tjockare och mörkare indument. Framförallt så är den lite härdigare än arten.

Maj, 200 cm på 10 år

ssp rex

ss Argyrophylla

Insamling - Cnc 12141 (Emei)

Slående purpurlila blommor med mörkt lila nektargömmor. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox collection from Mt Emei.

> 200 cm, mars - maj

ririei

ss Argyrophylla

Insamling - Cnc 12141 (Emei)

Slående purpurlila blommor med mörkt lila nektargömmor. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox collection from Mt Emei.

> 200 cm, mars - maj

roxieanum

ss Taliensia

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

April - Maj, 100 cm på 10 år

roxieanum v. globigerum

syn. Rh. alutaceum v. alutaceum/Rh. globigeum

April - Maj, 100 cm på 10 år

Rozieanum-grp 'Blewbury'

Rh. roxieanum x Rh. Anwheiense

En kompakt och härdig hybrid mellan de ovanliga, lågväxande arterna Rh. Roxieanum och Rh. Anwheiense.

Smala, mörkt gröna blad som hålls upprätt. Blommorna är vita eller blekrosa med små rödaktiga prickar och kommer i ganska kompakta klasar.

(elepidot)

rubiginosum

Rostbladig skogsalpros - China (Yunnan, Szechwan, Xizang) och Burma

Bredbladig, vintergrön buske eller så småningom litet träd, knappt 2 m på 10 år och och på sikt 10 m.

Har ett öppet och upprätt växtsätt. Nytillväxten är distinkt med purpurfärgade, fjälliga skott. Bladen är 5-11,5 cm lång, smalt elliptiska till nästan lansettformade, utan hår. Undersidan har rödbruna fjäll. Blommorna är klockformade ca 3 cm långa och rosa - rosalila med bruna fläckar. 4-8 blommor i blomklasarna. 

Kan klara ett ganska soligt läge men ljus skugga är bäst. 

200 cm på 10 år, april - maj

rufum