Rhododendronarter P-R innehåller några av de absolut vackraste bladplantorna i hela släktet om man som jag tycker om rododendron med tjockt indument. Dessutom har flera av de här arterna förvillande lika namn. Rhododendronarter P-R innehåller också ett par av de mest storbladiga arterna och de sista årens mildare klimat gör att de är värda att pröva i Södra Sverige. Och till den gruppen storbladiga hör R. rex med underarter. Men de här storbladiga rhododendronarterna P-R och sorter med stora blad behöver ett skyddat läge särskilt mot hård vind.

Flera arter ur subsektionenTaliensia hör också hemma under rhododendronarter P-R. Jag samlar på de här arterna eftersom de undantagslöst är vackra bladplantor. Ändå har de en hake - de behöver få ganska många år på nacken för att blomma men det gör inget - bladverket gör helheten. Visst säger väl namn som skönrododendron eller för den delen elegantrododendron en hel del.

En bra källa för information om rododendron är den danska rhododendronföreningens hemsida.

Andra rhododendron jag odlar hittar du HÄR.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

pachysanthum

Skönrododendron, Japan

Ursprungligen hittad och beskriven av den Japanska botanikern Hayata. Återfunnen och introducerad 1972 av Amerikanen John Patrick. Plantan är vacker och härdig, helt tydligt besläktade med R. pseudochrysanthum. Samma växtform, samma bladtyp och form, samma typiska knoppar, men mer indumenterade skott, bladstjälkar och blad. Indumentfärgen varierar från helvitt till gyllenbrunt. Blommorna som R. pseudochrysanthum, ljusrosa med purpurfärgade prickar.

Maj,

pachytrichum

Fjunrododendron, SC Kina, Sichuan

Rosa eller vita blommor med en mörkare fläck. Bladen är convexa. En variabel men vacker art med förstklassiga blommor och blad.

Maj, 200

parmulatum 'Ocelot'

Tsangpo Gorge Region of SE Tibet. (-5\R2\3) RSBG#1982/047

Ljust gula blommor med mängder av purpurfärgade fläckar. En av de enklare arterna i den här sektionen. Nätta, rynkade mörkt gröna blad. 'Ocelot' är en fantastisk selektion av en art som sällan odlas.  Bildar en kompakt planta

> 80 cm, april

pemakoense 

SÖ Tibet och NÖ Indien (Arunachal Pradesh), 2900 - 3050 möh

Bildar en krypande eller brett upprättväxande vintergrön buske Blommorna är ljust rosa till rosa-violetta och ganska stora jämfört med de små blanka och mörkt gröna bladen. Är en tätt förgrenad, blomsterri och vacker art. Växer vilt på mossbeklädda klippor och branta, öppna skråningar.

> 50 cm, ?

petrocharis, Guiz 120

Kina

Blommorna är öppet trumpetformade till klockliknande ca 5 cm vida. Vita blommor som kommer 1-2. Kompakt form med större blad än R dendrocharis. Behöver skugga för att inte bladen ska gulna.

April - Maj,

phaeochrysum,Ponticum ss Taliensia

Skogsrododendron - SV Kina. Har odlats sedan 1918 men beskrevs först 1978

En relativt okänd art i sektionen Taliensia men en av de vackraste. Växer långsamt och bildar en kompakt, bred buske. Bladen är mörkt gröna, läderartade och blanka. På håll kan plantan lätt förväxlas med R aganniphum eller R sphaeroblastum. Bladundersidan har en tunn, slät och skinande beläggning som varierar från gyllenbrunt till silverskimrande något mörkare på äldre blad. Indumentet är svårt att gnida av. De flesta former har ganska små blommor - vita med röda fläckar. Blommorna sitter i kompakta blomsamlingar med 6 - 10 blommor i varje. Behöver nå rejäl ålder för att blomma. Blommar tidigt på säsongen. 

100 cm, april - maj

v. levistratum syn R. dryophyllum

Småblommig skogsrododendron - SV och C Kina, 3.350 - 4.200 m

En vacker art besläktad med R. traillianum var tydligt felplacerad i sektionen Lacteum. Bildar med tiden en stor, välförgrenad buske med vackra blad och rik blomning. Bladen är ganska långa och smala, mörkt gröna och med tydliga nerver på ovansidan. Undersidan är täckt av ett tätt eller mera ulligt brunt toment. Knopparna är aprikosfärgade men utvecklas till vita blommor med röda fläckar. Blommorna sitter i kompakta blomklasar. 

maj

praevernum, Fortunea

Tidig långbladsrododendron - C Kina

En stor buske som ofta är bredare än hög. Bladen är 10 - 18 cm långa. Blommorna är vita till rosa med en purpurröd fläck i svalget. Liknar den närstående R. sutchuense men blommorna har en kraftigare fläck och bladens undersida är slät.

Trivs bäst i lätt skugga. > 5 m, april

prattii Blackhills, syn. faberi ssp prattii, Taliensia

Kandingrododendron - C Kina

Blommorna är vita med röda fläckar och samlade i nätta klasar. En av de mest storbladiga arterna i Taliensia med mycket vackert bladverk. Blackhills är en egendom i Skottland och tillägget utöver artnamnet lär betyda att just de buskarna har sitt ursprung från den egendomen som för övrigt innehåller 360 olika arter.

180 cm på 10 år, maj

prattii  syn. faberi ssp prattii, Taliensia

Kandingrododendron - C Kina

Blommorna är vita med röda fläckar och samlade i nätta klasar. En av de mest storbladiga arterna i Taliensia med mycket vackert bladverk.

180 cm på 10 år, maj

principis, Taliensia syn R. vellerum

Prinsrododendron - Ö Tibet 2.900 - 3.950 möh

Bildar stora, öppna buskar eller mindre träd. Bladen är speciella med ett tjockt, svampaktigt silverskimrande till vitt eller ljusbrunt indument på undersidan. Blommorna är vita till rosa och ofta med röda fläckar. En av de största i sektionen.

> 6 m, april - maj

pronum, Talensia

Blygrododendron - SV Kina

Trumpet- till klockformade vita, cremevita eller rosa blommor med mängder av fläckar i purpur. 6-10 blommor i varje klase. Bladen är elliptiska upp till 7,5 cm långa, conveca med ett tätt grått - beige indument. Bildar en matta eller liten rundad buske. Elepidote

30 cm

proteoides - Ponticum ss Taliensia

Klipprododendron - S.E. Tibet, N.W. Yunnan och S.W. Sichuan, 3700-4600 meter

Blommorna är vita till cremevita skölja i rosa och med purpurröda fläckar. Blomklasen innehåller 5-10 blommor. Bladen är elliptiska och upp till 3,25 cm långa med lätt inåtrullade bladkanter. Indumentet på undersidan är tjock och rostbrunt. En mycket kompaktväxande dvärg. Växer långsamt och blommar sent men är en mycket vacker bladplanta och det sista gör att jag samlar de insamlingar, former som jag får tag i.

40 cm, april - maj

proteoides 'Rip'

Skinande vinröda blommor över en kompakt buske med mörkgrönt bladverk som får ett rödbrunt indument

40 cm

proteoides, Rock (Berg) Wide Lvd

S.E. Tibet, N.W. Yunnan and S.W. Sichuan, 3700-4600 meter

Klockformade vita  till cremevita blommor rodnande i rosa och med purpurfärgade fläckar. Blomklase med 5 - 10 blommor. Elliptiska blad upp till 3,5 cm långa med rullad kand och rostbrund indument.

Dvärg som är mycket kompakt. För konnässören

40 cm

pseudochrysanthum, Maculifera

Taiwanrododendron, Taiwan

Ljust rosa blommor över ett vackert silveraktigt bladverk som ger ett stelt intryck. Bildar en nätt och kompakt buske.

130 cm på 10 år, maj

quinquefolium

fembladsazalea, Korea och NÖ Manchuriet i öppna woodlands

Vita klock- till trumpetformade blommor med gröna fläckar. Klase med 1-3 blommor. Bladen är rombiskt elliptiska till ovala upp till 5 cm långa i kransar. Lövfällande.

Kompakt och graciös planta med spektakulärt bladutspring där de ljust gröna bladen ofta får en rödbrun kant som sitter kvar länge. Höstfärgen är också vacker. Bladen vecklas ut i kransar om 5 i grenspetsarna. Växer långsamt som ung, blir ca 90 cm i odling och blir bredare än hög.

Maj - Juni, 90

rex

Kungsrododendron, SV Kina

Stora klasar med ljust rosa blommor som har  röda markeringar. Magnifik i blad och blommor.  Stora mörkt gröna blad, 17-27 cm, långa. En mycket vacker storbladig rhododendron. En art som många drömmer om att odla och som kräver ett mycket skyddat läge. 

Maj, 200 cm på 10 år men blir större med tiden. Vilt kan den bli drygt 10 meter.

ssp fictolacteum

Som arten ovan men lär ha tjockare och mörkare indument. Framförallt så är den lite härdigare än arten.

Maj, 200 cm på 10 år

ssp rex

Stora attraktiva blad som blir upp till 37 cm långa med tjockt grått till beige indument på undersidan. Ovansidan är blankt grön med tydliga nerver.  Stora blommor i vitt över till ljust rosa eller lilarosa med en karminröd fläck eller prickar.

ririei, Cnc 12141 (Emei)

Slående purpurlila blommor med mörkt lila nektargömmor. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox collection from Mt Emei.

> 200 cm, mars - maj

roxieanum, Taliensia

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

April - Maj, 100 cm på 10 år

v. globigerum

syn. Rh. alutaceum v. alutaceum/Rh. globigeum

April - Maj, 100 cm på 10 år

v. oreonastes R59205

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

April - Maj, 100 cm på 10 år

Roxieanum-grp 'Blewbury'

Rh. roxieanum x Rh. Anwheiense

En kompakt och härdig hybrid mellan de ovanliga, lågväxande arterna Rh. Roxieanum och Rh. Anwheiense.

Smala, mörkt gröna blad som hålls upprätt. Blommorna är vita eller blekrosa med små rödaktiga prickar och kommer i ganska kompakta klasar.

(elepidot)

rubiginosum ? frösådd som är tveksam enl källan jag fått den av

Rostbladig skogsalpros - China (Yunnan, Szechwan, Xizang) och Burma

Bredbladig, vintergrön buske eller så småningom litet träd, knappt 2 m på 10 år och och på sikt 10 m.

Har ett öppet och upprätt växtsätt. Nytillväxten är distinkt med purpurfärgade, fjälliga skott. Bladen är 5-11,5 cm lång, smalt elliptiska till nästan lansettformade, utan hår. Undersidan har rödbruna fjäll. Blommorna är klockformade ca 3 cm långa och rosa - rosalila med bruna fläckar. 4-8 blommor i blomklasarna. 

Kan klara ett ganska soligt läge men ljus skugga är bäst. 

200 cm på 10 år, april - maj

rufum

Björnrododendron, C Kina

Kompakt, rund buske. De elliptiska bladen kan påminna om R bureavii men rufum har ett ljusare brunt indument. Blommorna är vita till ljust röda ofta med röda prickar. Mycket härdig art

April - Maj, 150 cm på 10 år