- Perenner -

 C

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

- C -

- variationer på temat liljekonvalj och flera fina lundväxter -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Caltha - kabbleka

familj Ranunculaceae

leptosepala

Iskabbleka, V Nordamerika från Alaska till New Mexico

Vita kabbelekablommor med gul mitt. Blanka, fräscht gröna blad. Trevlig art för dammens fuktparti

20 cm, april - maj

Campanula - blåklockor

Blåklockssläktet, familj Campanulaceae

alliariifolia

Hjärtklocka, NÖ Turkiet , Kaukasus

Kraftigväxande perenn som bildar en klump. Bladen är hårigt grågröna, hjärtformade och tandade. De basala bladen är 7,5 cm långa. Rör- till klockformade vita blommor som är 2 - 3 cm långa med utvikta flikar.

Trivs i god jord

50 - 60 cm, juli - augusti

latifolia

Stor hässleklocka, Europa inkl S Sverige

Stora, mörkt blåvioletta blommor som sitter i toppställda, allsidiga klasar. Foderflikarna är tilltryckta till utstående och nästan kala. Kronan är klockformad, vanligen mer än tre och en halv centimeter lång.

> 130 cm, juli - augusti

latifolia 'Alba'

Vit variant

Cardamine - tandrot

Bräsmor - familjen Brassicaceae

Växter för en ljus skugga i lunden. Trivs i en mullrik och fuktighetshållande jord. Sprider sig med rhizomer.

kitaibelii

Ljusgul tandrot - Schweiz, Italien och västra Jugoslavien

Ljusgula, nickande blommor över ett flikigt och vackert mellangrönt bladverk.

Underplantering i lundmiljö, vissnar ner efter blomning

25 cm, april - maj

pentaphyllos

Fingertandrot - Pyrenéerna och Alpernas dalgångar i Sydtyskland och Österrike

Flockar av violetta blommor på en kort stjälk över bladverket

Underplantering i lundmiljö, vissnar ner efter blomning

30 - 40 cm, april - maj

pentaphyllos - Dark Form Marta

En form med mycket mörkare blommor och mörkt violetta stjälkar.

waldsteinii

Prakttandrot - Slovenien, Österrike

Vita, stora öppna blommor över bladverket. Ståndarna är violetta.

20 -30 cm, maj - juni

Caulophyllum - azurbär

familjen Berberidaceae

Trivs i mullrik och fuktighetshållande jord

thalictroides

Azurbär - Ö Nordamerika

Mörkt blåviolettanlupna, glasartade blad tidigt i maj. Reser sig och toppas av relativt små blommor i samma färg med lysande gula ståndare. Övergår i olivgrönt och framåt sommaren utvecklas de azurblå bären. En praktfull men diskret perenn för lunden

70 cm, maj - juni

Cephalaria - jättevädd

sköldpaddsört, familjen Plantaginaceae

Fina perenner för rabatten som är friska, starka och växtvilliga utan att breda ut sig alltför mycket. Blomstjälkarna är stadiga och behöver inte stöttas. Släktet utsågs till Årets Perenn 2004.

Fräscht grönt bladverk från vår till sen höst. Blommorna som påminner om lejongap har ett litet gult skägg inuti blomman som lockar insekter. Blommorna sitter tätt längs decimeterlånga stjälkar och blomningsperioded går från sensommar till in på hösten.

Odla sköldpaddsört

Sköldpaddsörten är lättskött och breder sakta ut sig och behöver med tiden delas. Sköldpaddsört hör hemma i östra USA där den förekommer på fuktiga och ljusa lägen. Den trivs bäst i en fuktighetshållande och näringsrik jord som gärna får vara mullrik.

gigantea

Jättevädd - N Turkiet, Kaukasus

Pampig, solitär perenn. 5-7 cm stora svavelgula blommor på stadiga och välgrenade stjälkar.

250 cm, juli - augusti

Chelone - sköldpaddsört

sköldpaddsört, familjen Plantaginaceae

Fina perenner för rabatten som är friska, starka och växtvilliga utan att breda ut sig alltför mycket. Blomstjälkarna är stadiga och behöver inte stöttas. Släktet utsågs till Årets Perenn 2004.

Fräscht grönt bladverk från vår till sen höst. Blommorna som påminner om lejongap har ett litet gult skägg inuti blomman som lockar insekter. Blommorna sitter tätt längs decimeterlånga stjälkar och blomningsperioded går från sensommar till in på hösten.

Odla sköldpaddsört

Sköldpaddsörten är lättskött och breder sakta ut sig och behöver med tiden delas. Sköldpaddsört hör hemma i östra USA där den förekommer på fuktiga och ljusa lägen. Den trivs bäst i en fuktighetshållande och näringsrik jord som gärna får vara mullrik.

obliqua

Sköldpaddsört - SÖ USA

Mossgrönt bladverk och djupt rosaröda blommor. Stramt växtsätt vilket gör den till en utmärkt rabattperenn.

70 cm, juli - oktober

'Alba'

Vita blommor och något ljusare gröna blad.

70 cm, juli - oktober

Chlorus - klorantus

klorantus, familjen Chloranthaceae

Bildar låga något vedartade buskar eller perenna örter. Bladen är motsatta eller strödda. Bladkanten är taggad. Blomstjälkarna är raka eller grenade med små blommor. Det finns knappt 20 arter i tempererade till tropiska Asien varav 9 är endemiska i Kina.

Odla klorantus

Föredrar fuktighetshållande men väldränerad jord i ett halvskuggigt läge.

serratus

Pärlklorantus - Kina, Taiwan, Kurilerna, Japan

Örtartad perenn med blanka blad och doftande vita blommor

17,5 - 30 cm hög, maj - juni

Chrysosplenium

gullpudra, familjen Saxifragaceae

Bildar lågväxta mattor med sterila skott över eller under markytan. Upprättstående fertila skott med skaftade blad som är strödda eller motsatta. Bladen är kala eller med glesa hår. Blommorna kommer i kvastlika knippen och är omgivna av stora gulgröna eller gröna stödblad. Fodret är fyrflikigt. Fyra eller åtta ståndare och två stift. Frukten är en mångfröig kapsel.

Etymologi -  Chrysosplenium från grekiskans khrysos (guld) och splen (mjälte). Användes under medeltiden mot sjukdomar i mjälte och lever.

Odla gullpudror

Generellt förerar släktet en  fuktighetshållande och mullrik jord. De får absolut inte torka ut. Växer ofta naturligt i halvskugga längs bäckar och myrar. 

davidianum

Davids gullpudra - SV Kina

En mattbildande, vintergrön perenn som breder ut sig med rhizomer. Upprätta, rödtonade och fjuniga stjälkar som får brett ovala blad med uddformade kanter.

Flata, något välvda små samlingar med lysande gula till gulgröna blommor över håriga, ljust gröna högblad.

10 cm, maj - juni

macrophyllum

Stor gullpudra, Silverpudra - C, Ö och S Kina

SKUD har ändrat namnet till Stor gullpudra men silverpudra känns långt mer träffande. Ger ett silvrigt intryck när den blommar tidigt på våren.

10 cm hög, april - maj

Cirsium

tistel, familjen Asteraceae

Tistelsläktet är inte det populäraste bland trädgårdsmänniskor oftast välförtjänt om man tänker på den vanliga åkertisteln, C. vulgare, som tar för sig med utlöpare och djupa rötter långt ner som gör det svårt att utrota den. Men släktet innehåller flera vackra arter som är mycket fina i en perennplantering i ett ofta torrt läge. Det finns alltså flera odlingsvärda so håller sig på sin plats.

erisithales

Hängtistel, Rumänien

 Prydliga, djupt flikiga blad i rosett, upprätt fåbladig stjälk med 3 cm stora, hängade, citrongula korgar. Placeras mot en mörk bakgrund för bästa effekt.

> 150 cm, juli - augusti

rivulare

Bäcktistel - Europa, Skandinavien

Mycket ståtlig tistel utan stickigt bladverk. Mörkt rödvioletta, vackra blommor i runda borstlika korgar. Bra fjärilsväxt. Bildar en kraftig planta. Tistelns tidiga, späda stjälkar kan tillagas och ätas som sparris.

Trivs i fuktighetshållande jord.

100 cm,  juli - augusti

Clinopodium

Bergmynta - familjen Lamiaceae, synonym Calamintha

De jag odlar ur släktet är namnsorter där C. nepeta ingår. Jag odlar de mest för de aromatiska bladen - det är en ljuvlig doft som sprider sig när man kommer nära bladverket. Men de är också fina som massplantering bland solitärer.

Jag odlar de i soliga, väldränerade lägen.

'Blue Cloud'

Ser ut att ha ljusare blå blommor än 'Marvelette Blue'.

40 cm, juli - augusti

'Marvelette Blue'

En sort som ger små blåvioletta blommor i klasar. Bladverket är mörkt grönt. En så kallad dragväxt det vill säga den älskas av bin och fjärilar. Stenkyndel andes allmänt stärkande och bra för matsmältningen.

Mycket fin som grupplantering i soliga perennrabatter.

40 cm, juli - augusti

'White Cloud'

En fin sort med vita blommor som är lika tacksamma som övriga namnsorter att odla

40 cm, juli - augusti

Codonopsis

klätterklockor, familjen Campanulaceae

Blåklocksliknande växter där många arter har blommor som behöver studeras på nära håll för att uppskatta de små detaljerna inuti blomman. Men flera arter har också vackert blå blommor som ofta har en röd ring i blommans centrum.

Klätterklockor trivs bäst i lundens halvskugga och i en fuktighetshållande och mullrik rik jord. Jag odlar de i många fall ibland mina rhododendron särskilt de som klättrar passar bra ihop med halvhöga buskar där  kan svinga sig upp genom grenverket.

clematidea

Porslinsklocka - Asien

Klockformade, ljust blå blommor med mörka nerver och orange honungsmarkeringar. Mycket vacker teckning invändigt. Halvt slingrande.

50 cm,  juli - augusti

rotundifolia

Skålklätterklocka - NV Kina

Klättrare med elliptiska blad. Klockformade, ca 3,5 cm långa blommor i ljust grönt med tydligt purpurfärgade vener.

350 cm,  juli - augusti

Comarum

familjen Rosaceae

palustre

Kråkklöver, Skandinavien

Rödvioletta klöveraktiga blommor. Växer i fuktiga diken, mossar mm

50 cm,  juli - augusti

Convallaria

familjen Asparagaceae

Liljekonvaljsläktet innehåller 4 arter med spridning över 3 kontinenter.

Liljekonvaljen känner väl alla till men kanske inte att de är släkt med vår ätliga sparris eller att vår vanliga liljekonvalj har släktingar både i USA och i Asien.  Samtliga arter har stora och brett lansettlika blad som kommer direkt från jordstammen. Blomstjälken är sidställd och bågböjd och blommorna hänger längs ena sidan längs stängeln. Blomkalkarna är klocklika med sex korta flikar och i de flesta fall vita och mycket väldoftande. Frukterna är vackert rödorange men de liksom resten av växten är giftiga.

Etymologi - majalis kommer av latinets majus (maj), och syftar på blomningstiden. Liljekonvalj är en försvenskning av 'lilium convallium' (dalarnas lilja).

Vackra i lunden men eftersom alla sprider sig rejält med utlöpare är det klokt att tänka igenom placeringen.

Trivs i ljus skugga i en mullrik och fuktighetshållande jord

keiskei

Japansk liljekonvalj - NÖ Asien, Japan

Liknar vår inhemska art men är större i alla delar. For oftast 3 blad per stjälk.

30 cm,  maj - juni

majalis

Vår inhemska och älskade liljekonvalj som har mörkt gröna blad och rent vita blommor.

20 cm,  maj - juni

'Albostriata'

Brokbladig liljekonvalj - gammal trädgårdsform

En variegerad variant av vår inhemska liljekonvalj som har mörkt gröna blad med vita längsgående linjer. Växer långsamt, håll efter eventuella helgröna skott och ta bort dem.

20 cm,  maj - juni

'Fernwood Golden Slippers'

Gula blad

'Prolificans'

Dubbla blommor

20 cm,  maj - juni

'Rosea'

Rosa blommor, snabbväxande

20 cm,  maj - juni

pseudomontana

Amerikansk liljekonvalj - Ö Nordamerika; Appalacherna

Väldoftande vita konvaljer. Kraftigare än vår egen och med ett mer sammanhållet växtsätt.

25 cm,  maj - juni

Coptis

familjen Asteraceae

På svenska koptis men på engelska 'goldthread' släktet. Ett släkte med 10 - 15 arter.

japonica var. anemonifolia

Japan - synonym japonica var dissecta

Dvärgväxande släkting till silveraxen som bildar en söt städsegrön klump. Breder sakta ut sig med underjordiska rhizomer. Blankt grönt triangulärt bladverk som är delade i små något krusade bladflikar. 20 cm höga blomstjälkar som liknar drinkparaplyer.

15/20 cm,  maj - juni

Coreopsis - flicköga

familjen Asteraceae

verticillata

Höstöga - Ö Nordamerika

Täta, stabila buskar som sakta breder ut sig med utlöpare. Mängder av små blommor med mörkare mitt. Finflikigt bladverk.

Känsliga för vinterfukt

50 - 70 cm,  juli - september

'Moonbeam'

En sort med ljust gula blommor som jag prövat flera gånger men som gärna dör ut fuktiga vintrar. Nu har jag satt nya exemplar i ett läge som är väldränerat även vintertid.

Cortusa

Hela släktet ingår numera i Primula

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.