- vedartade pioner -

Buskpioner

Mina Växter

Vedartade pioner

- så vacker blomning men också bladutspring och höstfärger

Vedartade pioner eller som man också ofta kallar dem - buskpioner finns några arter av. I framförallt Kina har man genom århundradena skapat mängder av hybrider av P suffruticosa som är oerhört vackra. Du kan hitta vackra sorter hos till exempel den tyska plantskolan Giessler.

Detta är vedartade pioner som får en buskliknande form med övervintrande grenar. Höjden varierar lite men upp till 2 meter är vanligt. En del arter kan bli något högre.

En tidigare underart av Paeonia suffruticosa 'Rockii' förs numera till något som heter Paeonia Gansu-gruppen och ibland Rockii-hybrider. Den som varit mest eftertraktad är rent vit med kraftiga nästan svarta basfläckar, men hybriderna finns i fler färger och basfläckarna kan också vara violetta.

Det går alldeles utmärkt att kombinera buskpioner med örtartade pioner. Buskpionerna blir med tiden 1,5 - 2 m höga med ett glest bladverk och med blommorna samlade i toppen. Örtartade pioner finns i höjder från 40 cm till drygt en meter och kan därför odlas under buskpionernas glesa grenverk.

Buskpioner börjar blommar efter fyra till fem år.

Växtplats och jord

  • Buskpioner är mycket härdiga men sen frost kan skada blad och knoppar på våren
  • Välj ett vindskyddat läge så att inte grenar bryts
  • Buskpioner föredrar en neutral, humusrik jord men tolererar något sur eller kalkrik jord.
  • Buskpioner vill ha ett väldränerat läge. Om jorden är kompakt fundera på att plantera de i upphöjda bäddar,  raised beds
  • Idealt växer de i ett soligt läge men tolererar lätt skugga men buskarna blir glesa och med grenar som drar sig åt ljuset

Plantering

Buskpioner planteras helst på hösten men frostfri vinter eller tidig vår fungerar också. Undvik att plantera på våren eller under sommaren eftersom värme och torka hindrar en god etablering

Buskpioner som växer på egen rot planteras på samma djup som tidigare i krukan. Om barrotad så leta efter den tidigare jordnivån längs stammen, den brukar synas.

Men... de flesta buskpioner vi köper, särskilt kultivarer,  är ympade på en rotstock. Ympningen syns som en utbuktning nära stammens bas. Ympstället ska planteras ca 15 cm under jordytan. Djup plantering gör att ympen kan sätta egna rötter och  förhindrar rotskott från rotstocken.

Förbered jorden genom att blanda in organiskt material som lövmull, trädgårdskompost eller välbrunnen gödsel -  leafmould. Vattna väl under etableringen.

Gödsling och mulchning

Särskilt lätta jordar mår bra av att toppdressas med en generell och balanserad gödsel runt plantans bas. Undvik gödsel med högt kväve innehåll. Bästa tiden är sent på vintern. Lägg ca 10 cm av organiskt material: lövmull, kompost, välbrunnen gödsel eller liknande under busken men håll stammarna fria från mulchningen.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

delavayi - rödblommiga gruppen

Småbuskpion -SV och C Kina

En lättodlad buskpion med oftast nickande blommor i färgskala över gröngult - orange - brunt - rött. Numera delar men upp dem i

gulblommande-gruppen rödblommande-gruppen

Sprider sig ibland med rotskott

Gansu-gruppen

Purpurfläckig buskpion

hybrider med Paeonia rockii. Jag har sått ett ett antal gånger så under det här namnet Gansu-grp kommer det dyka upp många varianter med tiden. Den första blommade 2020.

Gansu-grp 'Yu Lu Lian Dan' - frösådd

Vita kronblad med en lysande röd fläck som går långt upp i kronbladet. Bildar en röd botten med vita kanter.

x lemoine 'Madame Louis Henry'

Louis Henry in 1907

Blommorna har en ovanlig färg med en aning av gula toner som övergår i rödrosa bakgrund, läser i en beskrivning orangeröd. Det här är en färg jag kallar 'köttrosa' och även om det låter trist så älskar jag färgen och blommorna. Blommorna hålls vertikalt. 

ludlowii

synonym lutea var ludlowii

Tibetansk buskpion, SV Kina

Lysande gröna blad med 9 djupt skurna flikar som har spetsiga toppar. Bladverket är en prydnad i sig. Blommorna är enkla och lysande citrongula. Bildar en medelstor buske med tiden. Klarar ner till - 15 enligt en del källor. 
ostii

Henanbuskpion

C Kina

Enkla blommor i vitt och med en behaglig doft av rosor. Blommorna kan bli 25 cm i diameter och busken blommar under lång tid. Raka ljusa stammar på en buske som blir ca 150 cm hög. Bladen är avlånga och flikiga. . Mycket raka ljusa stammar. Avlånga flikiga blad. En odlad form är 'Feng Dan Bai' (Vita Fågel Fenix). Den har odlats för medicinskt bruk i Kina i säkert 1000 år. Arten är troligen utrotad i naturen.

Maj, 150 cm

suffruticosa

Buskpion

En vacker kompott av anlag från flera i Kina vildväxande arter av buskpioner. Dessa har korsats och korsats igen under drygt 1.400 år. Allt för att få fram de största och vackraste blommorna.

Shimanishiki

En iögonfallande hybrid som har röda och vita randiga blommor.

Shira-ziku - frösådd

Antagligen var fröerna felmärkta - hittar bara Shira-giku. Betyder White Chrysanthemum. En suffruticosa-hybrid

frösådder - frö från Kina

Ingen aning vad de här kommer bli men väntan är spännande

frösådder - frö från Österlen

Det fanns flera buskpioner där och i lite olika färger om jag förstog rätt. En har blommat hittills

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier