- LÖKAR och KNÖLAR -

Trillium - treblad

Mina Växter

Trillium - treblad

- åtråvärda lundväxter tåligare än jag trodde -

Trillium - treblad växter med de perfekta tretalen i blad, foderblad, kronblad och så vidare gör de till fascinerande växter. Att de dessutom var dyra, ganska svåråtkomliga och ibland mytomspunnet svårodlade gjorde utmaningen spännande. Jag läste mycket litteratur bland annat den berömda Fred Cases bok. Men i slutändan har jag kommit fram till att de allra flesta trivs väldigt bra i halvskuggig lundmiljö. Precis så som jag sett de växa på olika ställen längs USAs östkust.

Odla Trillium - treblad

Noterbart är att en knöl man planterar kan gå i dvala en eller flera säsonger medan den etablerar sig under jord. Jag hittade vilande rhizomer i jorden när jag flyttade en Magnolia, de hade jag inte sett ovan jord på flera år.

I naturen växer de i lundens halvskugga där solen når ner innan trädens löv slår ut. Jorden är alltså mycket mullrik. Jag odlar de i torvpartier med mycket mullämnen och en del välbrunnen kogödsel.

Det finns ett antal fina sorter som går bra att odla i trädgårdar här. Pacific Bulb Society, PBS, har ännu fler arter och bilder på sin sida.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

albidum

Vitt jättetreblad - V USA

Olivgröna blad med mörkare fläckar. Stora uppåtriktade elfenbensvita blommor med grönt märke som doftar friskt av ananas. Stjälklös blomtyp.

35 cm, maj - juni

cernuum
cuneatum

Stort paddtreblad - SÖ USA

Doftar som fullt utslagen behagligt. Bladen är mer eller mindre vackert fläckade i rödbrunt. Blommorna är brunröda-klarröda och mera sällan gula. Blommorna sitter upprätt och utan stjälk direkt på de tre bladen. Tre breda, i grått och olivgrönt, dekorativt fläckade blad omger en oskaftad, banan-doftande blomma bestående av uppåtriktade kastanjeröda kronblad och tvåfärgat foder.

30 - 45 cm, maj - juni

erectum

Purpurtreblad - Ö USA

Bladen är brett rombiska, stora och matt äpplegröna. Blommorna är sammetsröda, sidställda och ibland nickande. Frukten är mörkröd. Påstås lukta våt hund.

50 cm, maj

erectum f. luteum

En form med gul blomma

40 cm, maj - juni

flexipes

Bågtreblad - Ö USA

Grönt treblad med gräddvita, sidriktade blommor som hålls ca 5 cm över bladflikarna men allt eftersom nickar blomstjälken mer och mer. Kan någon gång vara brunröd men fruktämnet är fortfarande vit. En variabel art.

50 cm, maj

grandiflorum

Stort treblad - Ö USA

Bladen är slankt rombiska och mattgröna. Blommorna är upprätta och rent marmorvita. Frukten är grön.

> 50 cm, maj - juni

'Flore Pleno'

En fylld form som liknar en gardenia när den blommar och som inte är lika fylld som 'Snowbunting' nedan. Växer inte lika kraftigt som arten och tar längre tid på sig för att bilda en rugge.

30 cm, maj - juni

'Snowbunting'

En fylld klon som likt 'Flore Pleno' har rad efter rad med tätt packade symmetriska kronblad med vacker textur. Blommar länge.

30 cm, maj - juni

hybrider, frösådder

Ur några frösådder jag gjort med frön från Göteborgs botaniska trädgård så har det uppstått en rad hybrider där blommorna har varierande storlek och färg. Och jag har valt ut ett antal som jag tycker är extra fina.

ca 50 cm, maj

luteum

Gyllentreblad - SÖ USA, Cites D

I det vilda hittar man den här arten i i fuktighetshållande jorder särskilt på kalkrika berg i lundmiljö eller längs vattendrag. Den breder ut sig med tiden om man låter den vara ifred.

En upprätt stängel med 3 kronblad i gult och den lär dofta citron. Bladen är mellangröna, fläckade i silver.

30 cm, april - maj

nivale

Snötreblad - NC och Ö USA

Tennfärgade blad. Oblyga, renvita blommor. Tidigaste arten

10 cm, mars - april

pusillum 'Roadrunner'

Dvärgtreblad, USA, Schafer/Sachs

En selektion som klumpar upp snabbare.

Späda, smala blad. Vita, lätt krusade blommor. In spring, the foliage of this petite species emerges a deep purple-black-green and is topped by white blooms with rippled petals. As plants mature, the foliage becomes medium green, and the flowers turn pink, then lavender-purple. Dwarf wakerobin grows to only 8 inches tall and readily forms colonies.

> 15 cm, april

rivale

Pricktreblad, V USA

En låg art i släktet. Bladen är ovala, mellangröna och ibland är de marmorerade i silver. Blomman vit - rosa och med en varierande grad av purpurröda fläckar mot basen. Mina exemplar är frösådda. Den ena har helgröna blad, rosa blommor och mycket fläckar. Den andra har marmorerade blad, rosa blommor och mindre fläckar i blomman. Det lönar sig alltså att fröså om man vill ha variation. Det är dessutom en art som inte är så vanlig i handeln och som dessutom är dyr.

Vill växa i en djup, fuktighetshållande men väldränerad jord med ett neutralt till lite lägre pH. Mulcha på hösten med lövmull.

10 cm, april

rugelii

SÖ USA

En släkting till T. cernuum med breda, diamontformade blad. Blomman är vit och har en tjock textur med breda kronblad. Blomman hänger under bladen. Fruktämnet är brunrött och färgen kan spilla över till kronbladens bas.

 

sessile

Paddtreblad, NC och Ö USA, Cites D

Vackert skuggade blad med en silverglans, bottenfärgen är mörkgrön. Blommorna är rödbruna och stjälklösa, dvs de sitter direkt över bladflikarna.

15 cm, maj - juni

 

simile

SÖ USA

Kraftiga gröna treblad, stora, elfenbensvita blommor. En av släktets vackraste arter. Very distinctive once it is recognised and prized for its large, heavy-textured flowers with notably broad and overlapping, triangular petals, white with a violet button nose.
Very different to other white flowered species and forms. One of the best species, late to flower and its thick-textured flowers lasting well

30 cm, maj - juni

sulcatum

Sydligt purpurtreblad, SÖ USA, Cites D

Mörkt gröna blad, faluröd blomma. Mer sluten än purpurtrebladet. Kaxig, en fylligare och snyggare släkting till T erectum.

40 cm, maj - juni

sulcatum 'Album'

Selektion med vita blommor.

40 cm, maj - juni

tschonoskii

Asiatiskt treblad, Himalaya, NÖ Asien, Japan

Stora gröna blad, något vågiga. Vita blommor över bladverket.

25 cm, maj - juni

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier