Rosor har nog alla människor en relation till. Man behöver inte ens ha en egen trädgård. Vem har inte fått en rosenbukett eller ett varierande antal röda rosor. Blomsterspråket innehåller mycket kring rosor.

Jag odlar några för doftens skull och som avlösare till pionerna. Men tyvärr har jag inte riktigt rätt jord i grunden. Visst har det hjälpt med rosenjord och extra jobb men tomten är ändå en före detta skogsbacke och det märks.

Det har fallit sig så att de flesta rosorna jag har nu är så kallade Austinrosor. Förädlade av engelsmannen Davis Austin, hans plantskola hittar du här. Jag tycker om dem för det gammaldags utseendets skull och för att de doftar. De flesta sorterna är fyndade på olika plantskolors höstrea. Tyvärr är det inte alla som fungerar särskilt bra här. Jag älskar till exempel 'Munstead Wood' men den har bara blivit tanig och tråkig år 3 och efter det. En favorit var 'Leander' som doftade, gav höjd i rabatten och hade en ljuvlig aprikos-gul-rosa färg som kompletterade de flesta andra färger. Tyvärr försvann den en vinter för några år sedan. Just nu väntar jag med roseninköp tills jag har en ny tomt och bättre förutsättningar.

Rosor är mer än doft

Rosor har fler egenskaper än doft och vacker blomning. Jag är svag för enkla blommor och vildararter, särskilt de som under hösten har vackra nypon i rött, orange eller svart. En art med underbara flaskformade nypon är R moyesii som dessutom har ljuvliga blommor i djupt rött med mitten fylld av 'ögonfransar'.

Flirtiga rosor

Det är ståndarna som ger intryck av flirtiga ögonfransar, hos odla finns exempel på olika sorter av de här ljuvliga rosorna.  Det finns många sorter som har just ett vackert öga som harmonierar med eller avviker mot kronbladens färg.

Tillbaka till MINA VÄXTER

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

'Charles Darwin'

'Crown Princess Margareta'

'Eglantyne'

'Gentle Hermione'

'Gertrud Jekyll'

'Leander'

'Munstead Wood'

'Winchester Cathedral'

gallica 'Belle de Crézy'

moschata 'Ghislaine de Féligonde'

'Symphatie'

Ännu en röd klängros med vackra blommor men nästa är strået snyggare.

'That's Jazz'

En hos mig något tveksamt härdig ros. Jag gick in i plantskolan och bad om en riktigt röd, doftande, remonterande klängros med blommor som den klassiska röda rosen. Allt i tron att svaret skulle bli - den finns inte. Men den visade sig heta 'That's Jazz'.