- Rhododendronarter -

S-U

Mina Växter

Rhododendronarter S-U

- en av de vackraste lövfällande med ljuvliga blommor -

Rhododendronarter S-U innehåller arter med till exempel den vackraste lila bark man kan tänka sig. Min favorit bland de lövfällande R. schlippenbachii finns också under Rhododendronarter S-U och att den dessutom får fantastiska höstfärger gör den ännu bättre.

'Taurus' är en fantastisk rödblommande sort som ingår i Strigillosum-gruppen. Men jag hoppas också mycket på 'Frühlingsbeginn' som är en hybrid med R. sutchuenense, långbladsrododendron som ena föräldern.

Odla rhododendronarter S-U

Generellla odlingsråd har jag skrivit här. Men du kan också läsa mer hos SRS - Svenska Rhododendronsällskapet.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

schlippenbachii

Koreansk azalea, S Amur, Ö Manchuriet, Korea

De breda motsatt äggrunda bladen sitter kransformade i grenspetsarna och får till hösten rödgula eller röda färger. De stora, breda och öppna blommorna spricker ut i slutet av maj, beroende på härstamningen samtidigt med bladen eller aningen tidigare. Blommorna är ljust rosenröda med en rödbrun fläck.

Maj, 150 cm på 10 år

serotinum

ss Fortunea

Doftande vita blommor under sommaren. En ny introduktion med distinkt och vackert vågigt bladverk.  Kanske den mest snabbväxande arten av alla. Växer snabbt till ett litet träd.

Juni - Juli, 150 cm på 10 år

sikangense

ss Irrorata -Hårig sikangrododendron, SV Kina

Upprätt och kraftigt växande buske eller litet träd. Bladen är gröna och eliptiskt avlånga. Indument men endast på de nya bladens mittnerv. Blommorna är rosa och sitter i klasar om 8-12 blommor.

180 cm

sikangense var. exquisitum

Hårig sikangrododendron, SV Kina

Doftande vita blommor under sommaren. En ny introduktion med distinkt och vackert vågigt bladverk.  Kanske den mest snabbväxande arten av alla. Växer snabbt till ett litet träd.

Juni - Juli, 150 cm på 10 år

smirnowii

Vresrododendron, Kaukasus 800 - 2000 m vid trädgränsen

Vresrododendron är en av de mest vinterhärdiga vilda arterna av alpros och redan tack vare sina blad en ståtlig prydnadbuske. Nya blad och skott är övertäckta av ett silvervitt ludd. Bladens undersida är som sammet och känns varm av luddet som stannar kvar år efter år. Luddet är typiskt för flere alprosor i bergen och hjälper till att tillfälligt klara av torra perioder. Blommorna slår ut den andra veckan i juni med stora, ljust violetta eller röda blommor där kronbladens kanter är vågformade.

Juni, 300 cm

översta galleriet - exemplar från Glendoick 2018

undre galleriet - RL 2020

Smirnowii-grp 'Crete'

Kompakt buske. Bladen är smala, mörkt gröna med tjockt indument. Knopparna är purpurrosa och klasarna blir 10 cm i diameter. De ljust purpurrosa kronbladen har vågiga kanter bleknar till vita. Varje blomma är ca 4 cm Blommar tidigt och rikligt

Maj, 100 cm

Smirnowii-grp 'Weinlese'

En kultivar som kan blomma om på hösten och dessutom i en kraftigt purpurrosa ton. 1/3 till 3/4 delar av knopparna slår ut i karminrött. Resten av knopparna slår ut i slutet av maj - början av juni. Bladen är lätt nervade och med ett silverfärgat indument som sen övergår i beige. Växer brett upprätt.

120 cm på 10 år, maj - juni, augusti

souliei, Cgg 14522 Paler

ss Campylocarpa - Skålrododendron, SC Kina

Ljust rosa till vita blommor. Mer växtglad och lättare än äldre introduktioner av arten.

Maj - Juni, 180 cm

sphaeroblastum

ss Taliensia - Vit Skogsrododendron - SV Kina

Vita till ljust rosa blommor i prydliga klasar. Vackert bladverk med blåaktiga, rundade blad.

Behöver ett väldränerat läge och svalt runt rötterna.

135 cm på 10 år, april - maj

sphaeroblastum x wumingense 

ss Taliensia

Wumeng Shan, Yunnan, Kina ved 3300 - 4000

En upprättväxande vintergrön buske som kan bli 2 meter med tiden. Bladen är ovala med en ibland blådaggig ovansida. På undersidan kommer med tiden, 5-7 år, ett beige indument Växer i ett område där  R. bureavii och R. sikangense var. exquisitum vokser också växer och därför finns det också många naturhybrider.

Behöver ett väldränerat läge och svalt runt rötterna.

200 cm på 10 år, april - maj

stewartianum

ss Thomsonia

De klockformade blommorna varierar i färg från vitt, gult, rosa eller rött ofta rodnande i en annan färg. Upprätt växtsätt och en flagnande bark.

April - Maj, 120 cm

strigillosum - OP fröplanta

ss Maculifera

Korallrododendron - Sichuan and N.E. Yunnan 2100-3400 meter

Kallas ibland kinesisk barbatum. Arten bildar en  mellanhög buske eller ett litet träd och de unga grenarna är täckta med långa, styva hår/borst. Bladen är smala, spetsiga och glänsande gröna med en 'nopprig' ovansida. Undersidan är matt grön med en bruntonad, ullig mittnerv. Bladstjälken är täckt av långa, styva borst. En del typer utvecklar med tiden en vacker, blank stam. Knopparna är rödbruna till svartröda, runda med en spetsig topp. Blommorna är blodröda med svarta nektargömmor i botten. Nytillväxten har en fantastisk effekt - långa ulliga ljus där fjällen lyser i ljusrött och där tillväxtknopparna är lackröda.

Eftersom arten blommar tidigt behöver man ge buskarna en mycket skyddad plats med ett svalt läge för att försena blomningen och därmed minska risken för frostskador på våren. 

Strigillosum-grp 'Taurus'

Mossman, FD 1962

Lär vara en av de vackraste röda rododendron som finns i handeln. Lysande, djupt röda blommor. Knopparna är vackert röda under vintern. En kompakt planta med djupt gröna, spetsiga blad.

> 160 cm, maj

sutchuenense

ss Fortunea

Långbladsrododendron - Kina; Shaanxi, N Sichuan, Ubei, Guizhou, och Guangxi

Stor buske eller ett mindre träd. Bladen är stora, upp till 30 cm långa. Blommorna är ljust rosa till ljust lilarosa och utan fläck. En vacker art som växer i woodland liknande miljöer i vilt tillstånd.

sutchuenense 'Frühlingsbeginn'

Ljuvligt vackra rosa blommor på bild. Blommorna är rosa med en björnbärsröd fläck. Bleknar till rosavita när blomman åldras. Blommar mycket tidigt

Växer upprätt och kompakt.

150 cm,

taliense

ss Taliensia - Dalirododendron, W Yunnan

R taliense är en utsökt och långsamväxande art. Mörkt grönt, blankt, doftande bladverk med ett tjockt brunt indument. Vita till cremevita blommor med rödaktiga prickar. En vacker bladplanta.

Tjockt, mjukt indument. Den här selektionen är sannolikt släkt med roxieanum v. cucullatum.

April - Maj, 120 cm

Jag odlar två en från Ole-Jonny Larsen - galleri 1 och en från en medlem i föreningen galleri 2

Honigduft

Selektion där bladverket doftar honung

120 cm på 10 år, april - maj

thomsonii

ss Thomsonia - Thomsonrododendron - Ö Nepal, N Indien, Bhutan

Bildar med tiden en rejäl buske och får med åldern en vacker, slät bark i blekt violett som flagnar. Bladen är breda eller nästan runda och djupt gröna med en blådaggig ton och en undersida som är blåaktigt vit. Behöver få en viss storlek för att blomma. Den typiska formen av arten har djupt blodröda klockformade blommor i lösa klasar. 

maj - juni

tsaii

ss Lapponica

Den var tidigare känd endast från NÖ Yunnan langs Yangtze-floden (Liijang) på omkring 3000 m. Samlades in 1990 och sen 1995 igen men då från områden på Sichuansidan av Yangtze-floden. De här två insamlingarna anses som mellanformer av hippophaeoides och tsaii.

En nyupptäckt art som bildar en låg, vintergrön buse. Bladen är små och grågröna. Arten är närbesläktad med R. hippophaeoides med skiljer sig genom mindre blad och färre ståndare 5-6 stycken. Arten blommar över en lång period med lavendelblå till svagt lila ibland vita blommor. Anges som ganska lättodlad i ett soligt läge för att förbli kompakt och fin.

40 cm på 10 år, maj

tsariense

ss Lanata

Filtrododendron, NÖ Indien, Ö Bhutan, SV Kina

Blommorna är vita - ljust rosa, eller vita översköljda med rosa, med röda fläckar. Blomman är öppet klockformad. Blommorna kommer i små klasar med 3-5 blommor i varje. Bladen är avlångt rundade upp till ca 6 cm långa med ett tjockt rödaktigt till gråbrunt indument. Bildar en ganska kompakt buske.

Behöver god dränering för att må bra. Undvik näring till den här arten.

40 cm på 10 år, maj

uvariifolium

ss Fulva

Uvariarododendron, SV Kina, Sangpo area Tibet 2300-4000 meter

Vita, klockformade blommor med en rosa rodnad och en vackert purpurfärgad fläck.

April - Maj, 120 cm

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier