Heuchera - alunrot

- perenner -

Mina Växter

Heuchera - alunrot

- marktäckare med sanslöst fina blad -

Heuchera, alunrot, odlar jag framförallt för sina vackra blad. Det finns mängder av namnsorter och även korsningar med Tiarella, spetsmössa. Korsningarna heter x Heucherella eller bara heucherella. Bladen kan vara allt från limegula över till mörkaste rött, från enfärgade över till tecknade i många olika färger.

Alunrot blommar med strödda klockor längs en stjälk som hos vissa kan bli upp till 1 meter, men runt 50 cm är vanligast. En del hybrider har ganska stora klockor och vacker blomning medan den hos en del är rätt oansenlig. Blomfärgen varierar från cremevit, rosa, korall och över i rött.

Av de olika färglinjerna upplever jag att de gul- liksom orangebladiga varianterna har sämst härdighet hos mig. Alla verkar hårt drivna och särskilt de man hittar på hösten dukar lätt under. Ett tips jag fått är att vattna ur jorden ordentligt så att överskottsnäring, kulor, sköljs ur och sen etablera de i en mager, sandblandad jord. Man kan också ta bort så mycket som möjligt av den medföljande jorden hos Heuchera innan man planterar dem.

I förädlingsarbetet kring Heuchera har man nu börjat fokusera mer på själva blomningen för att få fram större klockor i vackra färger. En del tidigare sorter som tagits fram för bladverkets skull har haft en på gränsen till ful blomning.

Odla Heuchera 

De trivs i fuktighetshållande, väldränerad jord och i en ljus eller vandrande skugga. De mörkaste röda odlar jag soligt för att behålla färgen och för att de ska synas. Generellt så har röda färger en tendens att försvinna och tappa sin lyskraft i skuggiga lägen.  Det finns namnsorter med gula, limegula och vissa med orange blad upplever jag behöver ett läge som är skyddat från gassande sol som gärna bränner bladen. De här ljusa sorterna verkar också behöva ett väldränerat läge - det känns som de lättare försvinner under vintern.

Jag brukar ta bort överblommade stänglar kontinuerligt för att få ytterligare minst en blomning men framförallt för att ruggarna ska se snyggare ut och bladen ska få synas ordentligt.

Heuchera har en förmåga att frysa upp och de växer dessutom  så att de bildar kala stammar ovan jord. Man behöver därför regelbundet se till att lyfta upp, eventuellt dela och plantera om plantorna. Då kan man behålla vackra plantor som får bilda hela grupper.

Sortiment och kuriosa

Stort sortiment av Heuchera har tex Terra Nova Nurseries men det här är också ett släkte där många sorter är skyddade med olika namnskydd. Vilket betyder att man inte får dela och sälja av plantorna under den tid skyddet består.

Betoning: heuchera

Synonyma och historiska svenska namn
alunrot

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

americana 'Marvelous Marble Silver'

Introducerad av Syngenta Seeds, Netherlands

En fröstam som har vackert bladverk. Bladverket lär variera i färg under växtsäsongen. Bladen har mjukt rundade lober och är först purpurfärgade men mognar och blir djupt gröna med en markant röd-purpurfärgad nervatur och en lätt anstrykning av silver.  Blomstänglar med små cremevita blommor men det är bladverket som är det fina här.  

20/40 cm

'Apple Crisp'

Mycket krusiga äpplegröna blad. Blommar i juni-juli med små vita vippor på höga blomstjälkar. Bildar täta rosetter av gröna silvermarmorerade blad .

20/40 cm

'Black Taffeta'

Rödsvart bladvker som är spetsigt utdraget, mycket flikat och rynkat.

30/60 cm

'Ebony and Ivory'

Elfenbensvita blommor i mängder. Bladverket är rödbrunt med en delvis grön ovansida och en mer rödrosa undersida.

20/40

'Fireworks'

Spetsiga blad som är relativt djupt flikade och rynkade i kanterna. Blommorna är ljust korallrosa och sitter längs tunna stjälkar.

20/40

'Forever Purple'

Stora, glänsande djupt purpurröda blad som är krusar sig runt nerverna.

15/40 cm

'Frost'

Vita blommor. Violetta blad med mörk ådring

15/40 cm

'Georgia Plum'

Plommonlila blad överdragna i silvrigt rosalila och med mörkare nervatur. Små flikar och slät bladkant. Rosa blommor sitter ganska glest på blomstjälkarna.

15/40 cm

'Gotham'

Mörkt rödsvarta rundade blad med mindre och mjukt rundade flikar. Blommorna är smutsgula - beskrivs som att de lyser som månen en mörk natt.

30/60 cm

'Green Spice'

Vita blommor. Bladen är gröna överdragna i silver med röd nervatur som är tydligast när det blir kallare.

En av namnsorterna som har väldigt intetsägande blommor och där en idé är att ta bort blomstänglarna helt.

30/60 cm

'Guardian Angel'

Flikade och delvis rundade blad i silvergrått med lila nerver. Vita blommor längs smala stjälkar. Bildar en kompakt rugge.

25/45 cm

'Jade Gloss'

Blankt silverfärgat bladverk med en mörkgrön nervatur. Undersidan är mörkt lila. Blommorna är ljust rosa.

25/50 cm

'Lime Marmalade'

Limegröna, djupt skurna, rufsiga blad. Rosa blommor. En limegul alunrot som överlevt ett par vintersäsonger hos mig.

Odlar den så den får sommarskugga i en upphöjd bädd med mullrik, torvjord men där bädden också är mycket väldränerad och den är planterad under ett epålettträd.

15/30 cm

'Marmalade'

Kraftigt urnupna och något vågiga blad i koppar, bärnsten, aprikosrosa. Mycket vacker.

Odlar den i ett halvskuggigt och något upphöjt läge i en ganska tung men väldigt mullberikad jord.

20/35 cm

'Milan'

Flikade, rundade blad i rödrosa med en silverglans. Mörkt röda, slanka blomstjälkar med rosa blommor. Blommar från våren till hösten.

20/35 cm

'Milan'

Rosa blommor och mörka, marmorerade blad

20/35 cm

'Mint Frost'

Gröna, relativt små blad med marmorering i silver. Rodnar på hösten

20/60 cm

'Paprika'

Orangerosa blad med mörkare röda nerver 5 flikade med vågig kant

15/30 cm

'Paris'

Gröna blad med silvriga nerver, fräsch. Blommorna är kraftigt rosa.

15/30 cm

'Pewter Veil'

Metalliskt 'pewter' med bruna ådror. Små, rosa blommor.

20 cm

'Rave On'

Spetsiga blad men med rundade flikar som är överdragna i silver och med mörkare rödgröna nerver. Rosa blommor i mängder längs blomstjälkarna - ovanligt blomrik.

15/40 cm

'Regina'

Flikade, spetsiga blad med en mörkt vinröd botten men överdragna i silverfärgat-skiffergrått med mörkare nerver. Blommorna är rosa

20/40 cm

'Rio'

De nya bladen är först aprikos-bärnstensfärgade och går sen över i gulbrunt och sist bärnstensfärgat gult och med mörkare nerver. Blomstjälkar i brunt med vita blommor.

15/40 cm

'Silver Scroll'

Mörkt röda blad med silvervit marmorering på bladen.  Blommorna är vita

15/40 cm

'Sugar Frosting'

Platinagrå blad med björnbärsröd nervatur. Bladundersidorna är djupt purpurfärgade. Rundande, flikiga blad.

15/40 cm

'Wild Rose'

Rosalila blad med mörkgrå ådring på sommaren ljusrosa. Bourgognefärgade blomstänglar.

15/40 cm

parishii

En art som är endemisk och finns i San Bernardino Mts, Kalifornien och i norra Siskiyou Mts. Flikade, njurformade blad som blir upp till 4 cm vida alltså ganska så små jämfört med många kultivarer. Blomstängeln kan bli upp till 27 cm och får täta samlingar av laxrosa blommor.

Får se om den gillar de vintervåta vintrarna på västkusten.

sanguinea

Blodalunrot, SV USA - N Mexiko

Vackert grönt bladverk med viss marmorering i silver. Höga stänglar med massor av röda klockor.

15/40 cm

'Schneewittchen

Vita klockor som är tätt packade längs blomstängeln.

15/40 cm

'White Cloud'

Bladen är gröna men fläckade i vitt. Blommorna är vita och sitter i luftiga, grenade vippor i toppen av höga blomstjälkar.

Vill ha ett halvskuggigt läge i framkanten av en plantering. Jorden ska vara fuktig men väldränerad. Rensa bort de gamla bladen i slutet av vintern innan tillväxten kommer igång.

15/40 cm

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier