Clematis och klängväxter betyder hos mig just nu klematis med få undantag. Clematis, klematis på svenska, känner de flesta som klätterväxter och ofta i starka färger som hybriden 'Ville de Lyon'. Men det är ett stort släkte och det finns många användningsområden. Klematis delas in på många olika sätt beroende på om de blommar tidigt eller sent, har stora eller små blommor. Det finns doftande och icke doftande.

En reflektion jag gör när jag sammanställer den här sidan är... ..jag är svag för rosa blommor och gärna med ett avvikande, kanske mörkt, öga. Näst efter rosa kommer vitt. Jag som trodde jag skärpt mig.

I naturen finns ca 200 rena arter och till det finns ca 3000 hybrider. Alltså finns det mycket att välja bland.

Beskärning

Alla behöver beskäras men man behöver veta vilken så kallad sektion eller grupp som plantan tillhör. De olika grupperna beskärs på olika sätt för att få en vacker och riklig blomning. Du hittar bra råd om de olika grupperna hos odla.

Användning i trädgården

Självklart som vackra klättrare i buskar, träd eller olika ställningar. De mindre sorterna fungerar fint i rabatten. Många fungerar bra som marktäckare men det har jag inte prövat.

Clematis är fina att samplantera men välj sorter som ska beskäras på samma sätt. Annars blir det svårt att trassla ut dem ur varann och sköta bekärningen i längden. Till exempel behöver de sommarblommande skäras ner mer eller mindre varje vår och alpklematistyperna beskärs bara när de vuxit sig för stora. Det är vackert när blomningen avlöser varandra men det blir svårt att sköta över tiden.

Clematis örtartade

Det här är klematis som kan vara klängande eller icke klängande. Till de sista hör C integrifolia som passar bra i perennrabatten. C texensis med namnsorter är en lägre klängande typ som passar bra klättrande i en lägre buske. Stjälkarna hos Clematis i den här sektionen är alltid örtartade och blommorna är oftats urnformade. Fler exempel finns HÄR.

Skär ner till marken när plantan är i vila tidigt på våren, senast när björken har slagit ut och löven är stora som musöron.

En plantskola jag gärna rekommenderar för sin kvalitet och hur man packar växter för transport är klematisplantskolan Westphal.

Andra klängväxter

Hit hör släkten som kaprifol, Lonicera, pipranka, murgröna med flera. Jag odlar ett vintertry som är vintergrönt och glasbär. Mer om dessa nedan. Glasbäret har jag frösått och du kan se mer här om det.

Sammanfattningen Clematis och klängväxter är verkligen sann.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Atragene-grp 'Albina Plena'

Selektioner av och hybrider med arter inom undersläktet Atragene (L.) Torr. & A.Gray, i första hand Clematis alpina, chiisanensis, fauriei, koreana, macropetala, ochotensis, sibirica och turkestanica.

En småblommig klematis som blommar under vår och försommar och en mindre blomning på hösten. Rent vita och nickande fyllda blommmor. En av de allra vackraste.

Tacksam och lättskött, kan stå halvskuggigt. Beskär bara när den blir för stor eller behöver föryngring. Den är klättrande och blir stor. Jag odlar min under en tall som jag lett grenarna upp i.

3,5 m, maj-juni och augusti-september

crispa 'Titipu'

Kulturursprung, Japan

Små, rosa, klockformade blommor. Kronbladen är gulgröna på insidan. Den här formen har sin upprinnelse ur en frösådd från frön skänkta till Brittiska klematissällskapet från Japan, felmärkt som texensis. Namngavs därför efter den fiktiva japanska miljön ur operan 'The Mikado' eller 'The Town of Titipu' av Gilbert & Sullivan.

> 3 m, skär ner helt blommar på årsskott i juni - september

eriostemon 'Heather Hershell', 

Barry Fretwell

Den bästa rosa eriostemonhybriden, ska inkluderas i Integrifolia-grp. Mycket rikblommig på icke klängande, örtartade grenar.  

> 1,5 m, skär ner helt blommar på årsskott i juli - september

fauriei x sibirica 'Pansy'

frösådd, frön från STA

Ser när jag tittar i SKUD att den enda 'Pansy' som finns med är en 'Pansy Plena'.  Oavsett så blev det en rätt vacker klematis med stora blommor som är mer blåvioletta, kanske ett arv från C. fauriei. Blommade i maj 2019 men blommade med enstaka blommor på sensommaren igen.

Heracleifolia-grp 'China Purple'

Buskklematis

En örtartad klematis som bildar en rundad buske, klättrar alltså inte som många andra i släktet. Passar bra i perennrabatten. 'China Purple' får stjälkar med samlingar av doftande, mörkt blåvioletta blommor som påminner om hyacintens. Fluffiga, vackra frösamlingar sent på hösten. Bra till snitt. Behöver stöd. Skärs tillbaka till ca 10 cm på våren.

100 cm, augusti - oktober

integrifolia 

Helbladig klematis, Europa och Asien

En örtartad, icke klängande klematis som kan ledas upp i buskar eller mindre träd för att framhäva blomningen. Lägger sig annars ner och kryper längs marken. Arten har nickande, svagt doftande blå blommor på örtartade stjälkar. Rikblommig art.

50 cm, juli - augusti

ljusblå seedling

Ljust blåvioletta blommor som kommit ur en frösådd.

150 cm, juni - oktober

'Arabella'

Öppna, vackert blå blommor med vackra gräddfärgade ståndarknappar.

150 cm, juni - oktober

'Baby Rose'

Ljusa och rent rosa blommor

100 cm, juli - oktober

'Baby White'

Rent vita blommor

100 cm, juli - oktober

'Floris V' syn. 'Floris Vijf'

Purpurrosa klockor

50 - 100 cm, juli - oktober

intricata 'Goldilocks'

Gula blommor

koreana

Koreaklematis, Manchuriet, Korea

Tredelade, mörkgröna blad. Halvstora, violettbruna klockor som är läckert läderartade.

Köpte min som den gulblommande varianten, f. lutea, men den blommar i lite dassigt rödviolett.

> 2 m

v. fragrans

Som arten fast doftande. Min är en frösådd och jag upplever inte att den doftar.

> 2 m, maj - juni

ochotensis

Amurklematis, NÖ Asien, Japan

Finflikade blad och tjocka, mörklila alpklematisliknande blommor. Rankande. Amurklematisens blad ser ut som tjockare blad av sibirisk klematis (C. sibirica) eftersom de enskilda småbladen är bredare. Också hyllebladen är bredare vilket gör att amurklematisens blommor verkar rundare än blommorna hos den sibiriska klematisen.

> 150 cm, maj - juni

patens 'Yukiokoshi'

Stora fyllda krämvita blommor med gröna och rosa skiftningar och gröngula ståndare. Blommar på gamla rankor i juni - juli och på nya rankor i augusti. Rensa bara på våren och ansa efter första blomningen.

> 150 cm, juni - juli

pitcheri - Rosa

Coloradoklematis, C och ÖC USA - Mexiko

Upprätt, rankande och örtartad klematis. Lyktlika rosa klockor, något håriga på utsidan. Bladen är omvänt parställda med avslutande ändblad.

Trivs bäst i halvskugga i grusig rabatt eller dränerat torvparti.

> 150 cm, juli - september

potaninii

Stjärnklematis, N och C Kina

Massor av vita, 5 cm stora klematisstjärnor. En höjdare om den får något att klättra på.

Hos mig växer den i ett ganska torrt och halvskuggigt läge där rankorna snabbt breder ut sig.

Beskär när den behöver hållas tillbaka eller föryngras

4 m, juli - september

Sena storblommiga-grp

Klematis som blommar från juli och långt ut på hösten. Oftast mellan 2 och 4 meter höga.

Vackra blommor so kan vara upp till 25 cm i diamter. Enkla, halvfyllda och fyllda blommor i mängder av färger.

Behöver en fuktighetshållande, näringsrik jord. Skydda gärna basen med en skuggande perenn.  Beskär kraftigt på hösten eller tidigt på våren ner till ca 20 cm höjd. Blommar på årsskotten.

'Consorta' BFCCCON

Vita till ljust malvarosa blommor med ett mörkare centrum och purpurröda ståndare.

250 cm, juli - oktober

'Hagley Hybrid'

Stora rosa blommor drygt 10 cm i diameter. Färgen bleknar i stark sol

200 cm, juli - oktober

'Hanaguruma'

Enkla 10-12 cm vida rosa blommor. Om den hinner producera blommor på våren kan de vara dubbla.

250 cm, juli - oktober

'Huvi'

Rödvioletta blommor ca 10-13 cm vida.

250 cm, juli - oktober

'Marie Louise Jensen'

Enkla till fyllda blommor i blåviolett.

300 cm, juli - oktober

'Piilu'

Dubbla till enkla rosa blommor.

200 cm, juli - oktober

'Pink Fantasy'

Ljusrosa med en starkare rosa rand i mitten av kronbladen.  färg i mitten. Blommar med ca 11 cm stora blommor.

Färgen kommer bäst till sin rätt om den planteras i halvskugga.

250 cm, juli - oktober

Texensis-grp

Sirliga klättrare som jag gärna odlar i buskar eller mindre träd där grenarna kan lägga sig över busken så jag ser blommorna.

De har lång blomning från slutet av juni och långt in på hösten sägs det. Känner inte igen det sista från de sorter jag odlar.

Föredrar en varm växtplats i sol eller halvskugga. Beskär kraftigt sent på hösten eller tidigt på våren.

'Etoile Rose'

Rosa blommor och vackra fröställningar

> 200 cm, juni - september

'Maxima'

Djupt rosa blommor där färgen är något blekare i kronbladens ytterkanter. Blommorna blir 6 - 8 cm i diameter. Vackra fröställningar.

Beskärs hårt på hösten eller vårvintern

> 200 cm, juni - september

'Princess Kate'

Kraftfullt växtsätt. Upprätta vita liljeformade blommor med rött svalg och rosaröd utsida. Blommar på årstillväxten. Beskärs senhöst eller tidig vår 20 - 50 cm ovan mark.

> 200 cm, juni - september

Tidiga storblommiga-grp

Blommorna är stora, öppna och ofta med en diameter på 10-20 cm. Vissa sorter har fyllda blommor, och somliga har en svag doft.

Huvudblomningen sker på fjolårsskotten under försommaren, maj - juni och det är då sorter med fyllda sorter ger dessa. Många kan sen ge en andra blomning från årsskotten men de här blommorna är alltid enkla. En del sorter har en viss doft och många har dekorativa fröställningar. Den tidiga blomningen kan utebli om fjolårsskotten med sina knoppanlag skadas av tex en hård vinter.

200 - 400 cm, maj - juni, augusti - september

'Andromeda'

Rejäla, halvdubbla blommor i vitt och rosa i maj - juni. Blommar om med enkla blommor i september.

250 cm

'Asao'

Djupt rosa blommor i bra storlek. Ett ljusare, vackert centrum ger fin kontrast.

250 cm

'Edo Murasaki'

Japanese breeder Seijozo Arai in 1952

Växtglad klematis med stora rödvioletta blommor som blir 15-20 centimeter i diameter. ‘Edo Murasaki’ betyder 'Old Edo Purple' och har fått sitt namn för den djupt rödvioletta färgen som var populär under Edo eran from mitten av 1500-talet till 1800-talet. Edo var namnet på Tokyo under den här perioden.

Blommar på försommaren och blommar om om den får en rejäl beskärning efter första blomningen.

250 - 450 cm

'Fair Rosamond'

Ljust rosa blommor med mörkt röda ståndare och ett grön-rosa band i mitten av kronbladet

250 cm

'Fond Memories'

En cremevit bas är överdragen av en vacker rosa nyans. Mycket stora blommor för att vara tidig och blommar dessutom länge.

200 cm

'Fujimusume'

En kompakt japansk klematis som inte blir så hög. Den får riktigt stora och vackert ljusblå blommor.

200 cm

'Fuyu-No-Tabi'

En japansk sort med creamvita, stora blommor som blir 15-18 cm i diameter med vackert crimsonröda ståndarknappar på vita ståndare.

200 cm

'Guernsey Cream'

Stora 12-15 cm, cremevita blommor med ett gröntonat streck längs mitten av kronbladen. Gula ståndare. En del klassar blomman som ljusgul och det må vara sant när blomman är nyutslagen.

250 cm

'Haku Ookan'

Den här klematisen är en så kallad show stopper. Stora blommor 12-18 cm i diamter i mörkt blåviolett lyfts av stora vita ståndare. Kan vara dubbel på försommaren för att sen blomma om med enkla blommor.

200 - 300 cm

'Katharina'

Stora, ljust blå till blekt lila blommor med djupt röda ståndarknappar.

200 cm

'Nubia'

Raymond Evison's Boulevard® series

En för klematis väldigt rent röd  färg för att vara klematis med ett rödviolett centrum. En iögonfallande ny och kompakt hybrid.  Behöver ett soligt läge för att färgen ska göras full rättvisa, bleks inte som andra starkt färgade klematis gör.

200 cm

'Omoshiro'

Vacker, djupare rosa kant, picotee, omgärdar ljusare rosavita kronblad. Stora blommor.

200 cm

'Silver Moon'

Eleganta silvrigt lilagrå blommor har en fin satin glans som kompletteras av blekt gula ståndare. Bildar en 'regal looking' blomma.

Jag har planterat den i en rödbladig vinterrosling - fin effekt

300 cm

'Sparkler'

Barry Fretwell

Vackra vita blommor med klart rödvioletta ståndare som bildar en vacker kontrast. Blommar med halvdubbla blommor på våren och enkla blommor senare på sommaren.

200 cm

'Sunset'

Vackert rödrosa blommor under en lång period. Fick  'Award of Garden Merit' av RHS, 2002

300 cm

'Tae'

En japansk sort med vackert tvåfärgade rosa-röda och vita, stora blommor (15-20cm) med lila ståndare.

Jag har planterat den i en mörkbladig fläder, 'Black Lace' för kontrastens skull

250 cm

'The President'

Blommar rikligt med stora blåvioletta blommor. Remonterar på sensommaren igen. Mitt exemplar får klättra i en rhododendron som dött.

tubulosa 'Cassandra'

Hyacintklematis

Som det svenska namnet säger - hyacintliknande blommor 2-3 cm vida i kluster. Doftande djupt lavendelblå blommor. En av de örtartade klematis som passar bra i perennrabatten.

> 130 cm, juli - september

Viorna-grp - viornaklematis

Selektioner av eller hybrider med arter i sektion Viorna A. Gray, såsom Clematis crispa, fusca, ianthina, pitcheri, reticulata, texensis och viorna. Sorter som är hybrider med C. integrifolia ingår ej. Texensis-Gruppens sorter också exkluderade.

 

'Elf'

C.viticella 'Alba Luxurians' and C.texensis 'Etoile Rose' - Berry Fretwell

Ännu en vacker sort från den kände förädlaren Barry Fretwell, introducerad från hans numera stängda plantskola.

Blommorna är utåtvända med fyra avlångt formade kronblad som är ca 3 cm långa och utåt-uppåtriktade som hos en blåklocka. Blommorna blir som vidast 5 cm. Insidan är lysande, krispigt vit. Kronbladens utsida har generellt en rosa-lila ton med en vit kant men detta är också beroende av hur mycket sol plantan får. Färgen kan bli nästan vit även utvändigt i ett skuggigt läge. Ståndarsträngarna och ståndarknapparna är vita med  mörkt brun till mörkt purpurfärgade nästan svarta 'connectives' som ser ut att växa i en spiralform runt det markerade centrumet av mörkt purpur- till blåsvarta ståndarna.

'Sonnette'

Crèmerosa, urnformade och nickande blommor. En utsökt småblommig klematis som klättrar med bladskaften. Blommar på årsskotten så den ska beskäras ner till 20 - 30 cm på vårvintern.

> 250 cm, juli - september

Viticella-grp 

Viticellaklematis - Hybrider med och selektioner av Clematis viticella.

'Brianna'

Blomman är 5-7 cm i diameter, blåvioletta kronblad med ett vitt mittparti.

300 cm, juli - september

'Jenny'

Blomman är 8-10 cm i diameter med 4 kronblad i ljust blåviolett med ett vitare mittparti

300 cm, juli - september

'Justa'

Klart lavendelblå blommor med gröngula ståndare ger denna sort en fräsch ton. Blommorna liknar en storblommig klematis men är mindre

250 cm, juli - september

'Maria Cornelia'

Vita blommor 7-8 cm i diameter med gröna anstrykningar. Lång blomning med 7-8 cm stora blommor.

300 cm, juli - september

ssp. campaniflora

Klockklematis, Portugal och SÖ Spanien

Nära besläktad med arten viticella och har ett liknande växtsätt. Men skiljer sig genom att blommorna har en ganska olik form och att de är bredare  klocklika. Kronbladen är bara smalt utsvängda emot spetsen. Färgen är vit med en svag anstrykning av violett i en del fall. Cremevita ståndare. Blommorna kommer enskilt eller i små kluster. Mycket blomrik.

3:e generationens frösådder blir nästan alltid vita.

300 - 600 cm, juli - september

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.