- Rhododendronarter -

V - W - X - Y - Z

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Rhododendronarter V-Y

- kryddiga buskar och exotiska bär -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

valentinioides aff

AJC Vietnam - ss Maddenia

Aff. är liktydigt med affinis på latin och betyder - closely related to or akin to.

Arten har de djupast gula blommorna hos någon rododendron. Barken är slät och flagnande. Bladen är små, något rundade och vackert gröna med tydliga nerver. Bladverket beskrivs som 'ornamental' och jag håller med. Plantan jag har liknar artens beskrivning men det är en liten frösådd och jag får se när den blommar. 

En ganska nyupptäckt art, 1995, som så smått börjar spridas i rhododendronkretsar. Kommer från sydliga latituder i Kina och hör till ss Maddenia så är den ändå förhållandevis tolerant mot lägre temperaturer och har klarat -11. Den växer vilt tillsammans med R. serotinum och R. sinofalconeri som båda introducerades från samma insamling SEH#235. Min planta kommer ur en frösådd med frön från AJC Vietnamn.

vaseyi

ss Sciadorhodion

Fjärilsazalea, North Carolina - Nordamerika

Blommar på bar kvist och ger intrycket av en svärm fjärilar som slagit sig ner i vårsolen. Färgen kan variera från ljusrött över i rosa men också vitt. Korsar sig sällan med andra arter i rhododendronsläktet. En mycket sirlig skönhet i en klass för sig. Fjärilsazalean ingår i sektionen Rhodora, där förutom den, endast vårazalean (R. canadense) ingår.

> 200 cm, maj - juni

'Alba'

syn. 'White Find'

Fina vita blommor som rodnar i rosa och som har en karminröd fläck. Blommorna sitter i en kompakt klase. Nytillväxten  liknar cremefärgade 'ljus' och bildar en fin kontrast med det äldre djupt gröna bladverket och det och det kanelfärgade indumentet på bladens undersidor. Har fått sitt namn efter Sir Colville E. Wilton som arbetade vid det 'Chinese Consultar Service' kontoret i Inchang.

50 cm på 10 år, blommar i maj

 

Viscidifolia-grp 'Viscy'

Praktrododendron, Japan

Gula blommor med en dragning åt koppar med en mörkt röd fläck. Utsidan är orangerosa. Bildar en buske som beskrivs som ornamental.

130 cm, maj

viscosum

ss Pentanthera

Sen azalea, C och Ö USA

Lövfällande azalea med mörkgröna blad och trumpetformade vita blommor tonade i rosa. Blommorna har en kryddig, söt doft.

Juni, 150 cm

Viscosa-gruppen

Hybrider där Rhododendron viscosum ingår.

De trivs och blommar bäst i ett läge där solen kommer åt eller i åtminstone ljus skugga.

 

'Lemon Drop'

syn. 'Weston's Lemon Drop'

Ljust, ljust gula blommor som nog övergår mer i cremevitt. Blommar rikligt och doftar underbart gott.

150 cm, juli

'Pink and Sweet'

Weston Nurseries, Mezitt

Växer upprätt, rundat och bildar en öppen lövfällande buske. Bladen är elliptiska och mörkt gröna. Får fantastiska höstfärger i gult, orange och rött. Blomsamlingar med doftande, trattformade blommor i ljust rosa.

juni

'Soir de Paris'

B.B.C. Felix. 1938

R viscosum x R 'Koster's Brilliant Red'

Ljust rosa blommor med en orange fläck och mörkare nerver. Blommorna är 50 mm vida och sitter i samlingar med 7 - 9 blommor. Bladen är gråblå i tonen.

120 - 150 cm,

'Weston's Innocence'

Mezitt

arborescens ? x viscosum ( possibly reciprocal cross )

Vita, doftande blommor med en svag gul flamma. Blommorna är ca 6 cm vida och öppet trattformade och med vågiga kanter på kronbladen. Blomklasar med 8 blommor. Bladen är ca 6,5 cm långa och blankt gröna tonade i brons när de är nyutslagna. Växer kompakt.

120 - 150 cm, juni - juli

wallichii

ss Campanulata

Östlig klockrododendron, Ö Nepal - NÖ Indien och S Kina

Tratt- till klockformade blommor i vitt över till lila eller rosaaktigt purpur. Blomklasen innehåller 5 - 10 blommor. Bladen är elliptiska till ovala upp till 14 cm långa, håriga eller med ett oregelbundet, uppbrutet indument. Bildar en rundad buske eller upprätt litet träd.

150 cm på 10 år, maj - juni

wardii

ss Campylocarpa

Guldrododendron, SC och V Kina

Underbara, fatlika blommor i klart gult, ibland med en röd fläck. Nytillväxten är blåaktigt grön och slår ut i mörkt gröna orbikulära blad. Trädaktigt växtsätt. Äldre grenar är gråvita och barken kan ibland flagna

April - Maj, 120 cm

wardii var. puralbum

En mycket vacker varietet med rent vita blommor som påminner om R. souliei.

Behöver god dränering

Wardii-gruppen

Hybrider med R. wardii

'Belkanto'

Hans Hachmann 1977 -

R. 'Mrs J.G. Millais' X [(R. wardii x R. 'Alice Street') x (R. 'Omega' x R. wardii)]

En hybrid med ljust guldgula blommor med ljusrosa toner och en olivgrön fläck. Blommorna är samlade i vackert rundade klasar. Busken växer brett och kompakt.Jag har läst kommentarer där man varit besviken på färgen.

Trivs bäst i vandrande skugga

Blommar i juni

120 x 140 cm på 10 år

'Blueshine Girl'

Hobbie, Dietrich G.. Westerstede/Linswege, Germany, 1965

R. Soulkew grp x R. wardii

Ljust, ljust gula blommor med en rosa anstryknin och en liten vinröd fläck.  Blommorna är stora och kommer i lösa blomställningar. Rikblommande.  Kompakt växtsätt. De unga skotten och bladstjälkarna är purpurlila och väldigt vackra. , dess unga skott och bladstjälkar är purpurlila och väldigt vackra! En utsökt hybrid.

Juni, 120 x 140 cm på 10 år

'Golden Everest'

Hachmann, Hans. Barmstedt in Holstein, Germany, 1983

R. 'Bernadette' X R. 'Goldzauber'

Mjukt röda knoppar som sen öppnas och visar en starkt gul och klockformad blomma med en diskret röd fläck. En extraordinär blomma. Vackert, upprätt bladverk. Behöver en skyddad plats med skydd mot sen frost.

Maj, 80 cm på 10 år

'Graf Lennart'

Hachmann, Hans. Barmstedt in Holstein, Germany, 1983

(R. wardii x R. 'Alice Street') X R. 'Hachmann's Marina'

Citrongula, stora blommor med bara något fåtal mörkare prickar. Blomknopparna är guldgula med orange toner. De sitter i något lösa klasar med 9 till 12 blommor i varje. Sorten blommar rikligt i mitten av maj. Upprätt och kompakt växtsätt.

Sorten trivs bäst i vandrande skugga men kan också växa i lätt skugga till halvskugga.

Maj, 110 x 120 cm på 10 år

'Hachmann's Bananaflip'

R. Brachycarpum ssp fauriei X 'Goldsworth Orange'

En vackert gul, ganska ljus rododendron som ska hålla sig liten och kompakt.

100 cm, juni

'Herzas'

D.G Hobbie 1952 - R. 'Mrs R.S. Holford' X R. wardii

Starkt bredväxande buske med mörkgrönt bladverk. Bra för solitärplantering. Cremefärgade blommor med rosa teckning som sen övergår i ljusgult med röd teckning

Juni, 120 cm

'Stadt Westerstede'

J. Bohlje 1966 - Letty Edwards Group (s) X wardii hybrid 

Skarpt gula knoppar öppnar klart gula blommor med en citrongul nyans som är blekare inuti blomman. Djupgrönt bladverk.

Juni, 150 cm

wasonii

ss Taliensia

Kastanjerododendron - C Kina

Bildar en låg, tät och rundad buske och det är en av pärlorna i talienseserien. Arten har relativt små breda blad som är elliptiska eller hjärtformade. Ovansidan är glansig och mörkt 'flaskgrön' medan undersidan är täckt av ett tjock filtlager. I början är indumentet vitaktigt till beige men övergår sen i orange - djupt rödbrunt. Blomklasarna är lösa med klockformade blommor. Blommornas färg varierar mycket inom arten från vita - cremefärgade - gula - ljust rosa - rosa men alla har små röda fläckar. Hos formen v. rhododactylum är blomman cremefärgad med rosa strimmor.

Blommar redan 8-9 år efter sådd vilket är bland det snabbaste i talienseserien. Men lika värd at odla för bladens skull.

> 50 cm efter 10 år, maj

watsonii

ss Grandia

Sichuanrododendron - C och NC Kina 2.600 - 3.300 möh

Denna art tillsammans med R. peregrinum hör hemma i den ändan av Grandia som är någorlunda härdiga hos oss. Kan under bra förhållanden bilda en mellanstor buske med styva grenar. Bladen är blanka och mörkt gröna på ovansidan, svagt päronformade och med ett tunt silverfärgat toment på undersidan. Blommorna är klockformade och vita ibland med rosa inslag och med röda fläckar. 

wightii

ss Taliensia

Himalaya, från Ö Nepal till SÖ Tibet vid altituder på 3600-4300 m.

Bildar en buske eller litet träd som i naturen blir upp till 4 meter. Bladen är elliptiska, avlångt utdragna eller med en omvänd lansettform och 15-20 cm långa, trubbiga eller spetsiga. Ovansidan är klart grön med ett rödbrunt eller gråaktigt indument på undersidan. Blommorna är oftast ljust gula eller nästan vita, klockformade och vanligtvis med en fläck eller prickar i djupt rött i vid kronbladens bas, 4-5 cm breda. Bildar lösa klasar med 12 - 20 blommor i varje med tydliga, stela knoppfjäll vid basen.  

> 4 m, maj - juni

williamsianum

ss Williamsiana

Bronsrododendron - C Kina

Nästan runda, mellangröna blad. Busken växer rundat eller kupolformat. Blommorna är stora, rosa och klockformade.

150 cm, maj

Williamsianum-gruppen

En grupp där arten R. williamsianum har bidragit som namnet antyder. Bildar vackra buskar mer breda än höga. Bladen är oftast rundat avlånga och vackert gröna. Och blommorna är ofta klockformade. Flera av de jag odlar har dessutom vackra knoppar som är tonade i rödviolett hela vintern.

'Gartendirektor Rieger'

Hobbie, Dietrich G.. Westerstede/Linswege, Germany, 1947

R. 'Adriaan Koster' X R. williamsianum

Rundade, mörkt gröna blad på purpurröda bladskaft. Klasar med skålformade, cremerosa blommor med röda prickar. Hybriden ska vara tetraploid.

Maj, 150 cm

'Jackwill'

Hobbie 1942 - R. 'Jacksonii' x R williamsianum

Rosavita klockformade blommor i maj. Bladen är rundade och djupt gröna medan de nya skotten är bronsfärgade. Bildar en kompakt och relativt låg buske. En härdig och blomvillig williamsianum-hybrid.

120 cm, maj

'Tibet'

Hobbie 1966 - R. 'Bismarck' x R. williamsianum

Blekrosa till vita klockformade blommor på våren och rundade, djupt gröna blad. De nya skotten och knopparna är vackert röda under vintern. Kompakt och lågt växtsätt. En härdig och blomvillig williamsianum-hybrid.

100 cm, maj

wiltonii

ss Taliensia

Fina vita blommor som rodnar i rosa och som har en karminröd fläck. Blommorna sitter i en kompakt klase. Nytillväxten  liknar cremefärgade 'ljus' och bildar en fin kontrast med det äldre djupt gröna bladverket och det och det kanelfärgade indumentet på bladens undersidor. Har fått sitt namn efter Sir Colville E. Wilton som arbetade vid det 'Chinese Consultar Service' kontoret i Inchang.

50 cm på 10 år, blommar i maj

 

yahoshanense

ss Taliensia

Yaoshan i N. Yunnan

Liknar R. aureum och R. purdomii men det är en art i sektion Taliensia. Har ett 1 lags plastaktigt indument på undersidan av bladen. Bildar en låg, krypande buske. Bladen är mörkt gröna och med ett fint nät av nerver på ovansidan. Blommorna är vita.

yak x bureavii 'Teddy Bear'

Underbart bladverk - blanka, mörka blad med ett teddybjörnsbrunt indument. Tillsammans med show-class rosa blommor som gradvis bleknar till vitt.

Maj, 80 cm

korsningar med yakushimanum

Korsningarna finns HÄR

Yakushimanum-gruppen - hybrider

Hybriderna finns HÄR

yuefengense

Guangxi South West China 1,800 - 2,150 m

Vita till ljusaste rosa blommor i juni. Ovala blad. Sätter blomknoppar redan som ung. Mycket bra för sen blomning - en mycket bra introduktion från de sista 5 åren.

Juni