Planerar frösådder och rensar bland frön
» » Planerar frösådder och rensar bland frön

Planerar frösådder och rensar bland frön

posted in: ÅRET I TRÄDGÅRDEN | 17

Planerar för årets frösådder

Januari är en perfekt månad att planera för årets frösådder både av blommor och grönt, perenner och ettårigt. Finns inte så mycket att göra ute samtidigt som det brukar klia lite i trädgårdsfingrarna.

I år har jag haft tur och fått nästan alla perennfröer väldigt tidigt. De delade jag i  högar.

 • en för de som gror mörkt och kallt – MK
 • en för mörkt och varmt – MV
 • en för de som behöver en växelcykel kallt-varmt-kallt-varmt – MKVKV
 • och en för de som vill ha tvärtom
 • de som bör sås och ställas ut direkt
 • de som gror ljust och varmt – LV
Planerar - fröer från Lyon
Fröer från Lyon som jag hann få sått i oktober. Nu står de i kallbänken och väntar på vårvärme

Tog mig tid att skriva på varje påse och sen sortera dem i högar. Nu har de som vill gro ljust och varmt, rhododendron, såtts och står under lampa i pannrummet. De som vill ha det mörkt och kallt i en eller flera omgångar är ‘sådda’ i fuktig vermiculit i små zippåsar som står i kylen. Kvar är en låda med fröer som vill ha det mörkt och varmt. De gror ofta väldigt fort, salvia till exempel gror ofta på ca 5 dagar.  Då behöver de skolas om och placeras ljust och svalt, ca 15-18 grader och det kan jag inte de dem nu. Så de fröerna väntar jag med ett tag.

Grönsaks-, tomat och chilifröer har jag gått igenom och beställt av. Men jag sår också av mina gamla fröer. Tomaterna ‘Red Pearl’ och ‘Mei Wei’ är måsten. Fröerna kom på bara några dagar trots en brasklapp om 14 dagars leveranstid under högsäsong.

Nu ska jag sätta mig och gå igenom sommarblomsfröerna. Både det jag själv skördat, mest prydnadsgräs, och det som finns kvar.

Allt annat som också ska till

Det ska ju finnas etiketter, krukor och jord hemma också. Grus och vermiculit är också måsten. Det går så fort om det är klart och lätt tillgängligt. Jag favoriserar handlar’n som har jord hemma och  som förvarar jorden inne, skönt att slippa töa den först. En handlare jag frågade nu om när de skulle få hem jord…. ”Det får bli vår först”. Det var ju synd för när våren kommer vill jag ha plantor på gång.

Grus ställde jag undan i höstas. Vermiculit har jag i storsäck. Etiketter har jag börjat spara och diska. Inte av ekonomiska skäl utan för miljöns skull. De är ju trots allt av plast och kan användas många gånger.

Planerar - grus ett måste för frösådd

Sterilisera krukor

Flera har frågat om hur jag steriliserar krukor. Det har jag inte brukat göra. Men så stog det på fröpåsarna från ett engelskt företag att man bör göra det. Det verkar inte finnas något bra sätt, utan egentligen verkar det som man menar att krukorna ska vara väl rengjorde. Det går ju knappast att sätta plastkrukor i ugnen som man kan göra med jord och hetta upp. När jag googlar nämns såpvatten med några droppar Klorin. Det är ju tycke och smak om man vill göra det. Ett par droppar Klorin i snittblomsvattnet håller det friskt länge men… Klorin ska väl helst undvikas?!?!!?

Efter lite funderande har jag bestämt mig för att de fröer som vill ha värme för att gro ska få ett tillskott av Binab i jorden innan jag sår. Tänker att goda bakterier kan få kriga med de ‘onda’. Det brukar vara känsligare ju varmare det är eller så kanske jag bara ser det mer? Jag ska i vart fall pröva. Gjorde så med ett par rhododendronsådder i höstas och det blev bra.

 

17 Responses

 1. lisbeth
  | Svara

  Spændende med såning – især rhododendron – håber du får held med det, jeg gør ikke ret meget i det med at så, jeg er ikke så glad for at prikle, det tager for meget af min tid i haven.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina
   | Svara

   Trots att de är så små så är de tacksamma att prickla. MEn annars håller jag med – det är väldigt tråkigt.

   Carina

 2. Gunilla Teckenberg
  | Svara

  ..och jag kommer att följa dina förehavanden med frösådder, speciellt Rhododendron är så spännande. Vem vet, kanske blir jag riktigt pysslig med åren…

  Kram!

  • Carina
   | Svara

   Har två frösådder som har grott sen tidigare. Den ena är eldazalea och den andra gissningsvis Rh catawbiense eller maximum. Kom på att jag kunde bryta av en fröställning och hoppas att det fanns något kvar när jag var i USA i våras. De är redan omskolade och står under ljus i pannrummet.

   Pysslig – mmm det har jag inte sett mig som men det är klart, pyssel är det 🙂

   KRam, Carina

 3. Laila
  | Svara

  Har också funderat på det där med sterilisering av krukor. Kanske ska man ha lite klorin i näst sista sköljvattnet i alla fall?
  Ska pröva att göra som du med några sorter som vill börja med mörkt och kallt, så i vermiculit. Men först ska jag läsa mer om det här hos dig. Tack för tipset!
  Fortsatt skön helg önskar jag dig!/Laila

  • Carina
   | Svara

   Bakteriedödande är det helt klart och du behöver mycket växter så varför inte..

   Tror jag ska testa det för fröer som jag inte vet var jag kan få tag i igen.

   Carina

 4. Du kör ju i stor skala och hanterar många raringar som man inte vill chansa med men jag har aldrig sterliserat krukor. Ibland har jag diskat dem men oftast inte. Däremot är de ju helt torra och inga större växtrester eller mossa eller blöt jord i dem. Har så vitt jag vet inte förlorat några sådder pga mögel eller annat som kan härledas till smutsiga krukor. Ska bli spännande att följa sin sådder.
  //Helene

  • Carina
   | Svara

   Det kan ju vara så mycket som går fel och det behöver inte vara just svampsjukdomar tänker jag. Känsligast är nog varmgroende frön för där trivs nog svampar bäst.

   Jag har ofta gjort som du och inte ens diskat. Men i år har jag några fröer som jag inte vet var jag kan få tag i igen, så jag får nog jobba lite extra 🙂

   Carina

 5. Linda
  | Svara

  Så duktig du är! Får en känsla av att jag borde gå i skola hos dig. Jag sådde massor av perenner mitt första år som odlare. Det gick inget vidare. Blev alldeles bedårad av Impectas katalog. Nu är jag något kunnigare, om än långt långt ifrån fullärd, men har ändå inte riktigt vågat mig på så många perenner efter det där stora fiaskot. Kanske ska försöka mig på sådana sådder på nytt …

  Ett fröbibliotek är en låda med fröpåsar med ett mindre antal fröer i varje. Min tanke är att låntagarna får låna tre påsar var. Förhoppningen är att de till hösten ska ha fått eget frö som de kan lämna tillbaka till bussens fröbibliotek. Det är dock inget måste. Hur som helst så ska det bli väldigt spännande!

  Solsken
  Linda

  • Carina
   | Svara

   Känner igen det.. Fast jag sådde fröer från trädgårdsamatörerna. Det gick verkligen sådär. Och sen kroknade jag i många år 😉 Fullärd det blir vi nog aldrig tänker jag.

   Va spännande det lät med fröbibliotek.

   Kram, Carina

  • Linda
   | Svara

   Nej, granen bor i vardagsrummet, fyra meter rakt framför kaminen – det är ett under att den mår så bra med tanke på hur mycket vi eldar. Den skulle säkert må ännu bättre i vinterträdgården, även om det blir väl varmt där ute också fina dagar som i dag. Just nu 38 grader 😉

   Ha det fint!
   Linda

 6. Lotta L
  | Svara

  Så roligt att läsa! Ska bli kul att få följa dina sådder ! Kram

  • Carina
   | Svara

   Kan bara hålla med, jag ser fram emot våren 🙂

   Kram

 7. martaronyai
  | Svara

  Dina kunskaper och ambitioner om frösådd verkar inte ha några gränser!
  Jag har också reagerat på att det inte går att komma över jord på vinterhalvåret. Brukar skaffa några extra påsar på hösten men nu har jag bara en kvar. Säljer man fröer och sticklingar i februari, vilket alla gör, borde det väl vara naturligt att man tillhandahåller odlingsmedium av olika slag och i så fall inte bara i 20 l påsar.
  Hälsar
  Marta

  • Carina
   | Svara

   Åk till Ha llarnas trädgård om du har möjlighet, TAG har dessutom rabatt. Men öppettiderna är 6-15 vardagar – det är haken.

   Tack – men jag har byggt kunskapsbanken sen 1993 och något borde fastna på vägen tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 8. Susie på Stjärnarve...
  | Svara

  Spännande med alla dina olika sorter, ska bli kul att följa hur det går för dom – och dig!
  KRAM
  Susie

  • Carina
   | Svara

   Ja det ska bli spännande och kul.

   Kram, Carina

Leave a Reply