frösådder 2016

Planerar frösådder och rensar bland frön

Planerar för årets frösådder

Januari är en perfekt månad att planera för årets frösådder både av blommor och grönt, perenner och ettårigt. Finns inte så mycket att göra ute samtidigt som det brukar klia lite i trädgårdsfingrarna.

I år har jag haft tur och fått nästan alla perennfröer väldigt tidigt. De delade jag i  högar.

 • en för de som gror mörkt och kallt – MK
 • en för mörkt och varmt – MV
 • en för de som behöver en växelcykel kallt-varmt-kallt-varmt – MKVKV
 • och en för de som vill ha tvärtom
 • de som bör sås och ställas ut direkt
 • de som gror ljust och varmt – LV
Planerar - fröer från Lyon

Fröer från Lyon som jag hann så i oktober 2016. Nu står de i kallbänken och väntar på vårvärme

Förbereder och planerar

Tog mig tid att skriva på varje påse och sen sortera dem i högar. Nu har de som vill gro ljust och varmt, rhododendron, såtts och står under lampa i pannrummet. De som vill ha det mörkt och kallt i en eller flera omgångar är ’sådda’ i fuktig vermiculit i små zippåsar som står i kylen. Kvar är en låda med fröer som vill ha det mörkt och varmt. De gror ofta väldigt fort, salvia till exempel gror ofta på ca 5 dagar.  Då behöver de skolas om och placeras ljust och svalt, ca 15-18 grader och det kan jag inte de dem nu. Så de fröerna väntar jag med ett tag.

Grönsaks-, tomat och chilifröer har jag gått igenom och beställt av. Men jag sår också av mina gamla fröer. Tomaterna ’Red Pearl’ och ’Mei Wei’ är måsten. Fröerna kom på bara några dagar trots en brasklapp om 14 dagars leveranstid under högsäsong.

Nu ska jag sätta mig och gå igenom sommarblomsfröerna. Både det jag själv skördat, mest prydnadsgräs, och det som finns kvar.

Allt annat som också ska till

Det ska ju finnas etiketter, krukor och jord hemma också. Grus och vermiculit är också måsten. Det går så fort om det är klart och lätt tillgängligt. Jag favoriserar handlar’n som har jord hemma och  som förvarar jorden inne, skönt att slippa töa den först. En handlare jag frågade nu om när de skulle få hem jord…. ”Det får bli vår först”. Det var ju synd för när våren kommer vill jag ha plantor på gång.

Grus ställde jag undan i höstas. Vermiculit har jag i storsäck. Etiketter har jag börjat spara och diska. Inte av ekonomiska skäl utan för miljöns skull. De är ju trots allt av plast och kan användas många gånger.

Planerar - grus ett måste för frösådd

Sterilisera krukor

Flera har frågat om hur jag steriliserar krukor. Det har jag inte brukat göra. Men så stog det på fröpåsarna från ett engelskt företag att man bör göra det. Det verkar inte finnas något bra sätt, utan egentligen verkar det som man menar att krukorna ska vara väl rengjorde. Det går ju knappast att sätta plastkrukor i ugnen som man kan göra med jord och hetta upp. När jag googlar nämns såpvatten med några droppar Klorin. Det är ju tycke och smak om man vill göra det. Ett par droppar Klorin i snittblomsvattnet håller det friskt länge men… Klorin ska väl helst undvikas?!?!!?

Efter lite funderande har jag bestämt mig för att de fröer som vill ha värme för att gro ska få ett tillskott av Binab i jorden innan jag sår. Tänker att goda bakterier kan få kriga med de ’onda’. Det brukar vara känsligare ju varmare det är eller så kanske jag bara ser det mer? Jag ska i vart fall pröva. Gjorde så med ett par rhododendronsådder i höstas och det blev bra.

Så här planerar jag – fröer är ju trots allt oftast kostsamma och resultatet efterlängtat!

 

18 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 21 januari, 2018 kl 14:58

  Jeg er imponert over ditt system på alt! Du gjør alt så metodisk. Misunner deg bed med mye sand i. Her fortsetter det bare å snø, og jeg undrer meg om det blir vår her i år 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 21 januari, 2018 kl 18:07

   Tack Marit! Jag är nog systematisk och metodisk när jag väljer att lägga ner tid. Hoppar nog hellre över annars. Men tex Arisaemorna jag sådde då har jag missat att kolla – de kanske hade behövt en annan förvaring nu i höst efter att de grodde i våras. Så det håller kanske inte hela vägen ?

   Det här blev förresten fel… Jag tog en kopia på ett inlägg från förra januari… Så du har läst det gamla för jag har fått greja fram och tillbaka för att få tillbaks det.

   Kram, Carina

 2. Anne, hagenvår den 21 januari, 2018 kl 15:03

  Hei!
  Spennende å lese hvor systematisk du er. Denne tida hvor jeg planlegger, er innmari morsomt. Har sådd noe som står på badet og noe står ute til stratifisering.
  Hva er Binab?
  Ha det godt! Anne

  • Carina den 21 januari, 2018 kl 18:11

   Binab är medel för biologisk svampbekämning av onda svampar på jordgubbar, tomater, rosor och annat. Medlet innehåller som svampar som äter de dåliga – nästan som på film fast i verkligheten 🙂

   Kikade lite i kallbänkarna häromdagen för att se om något kommit upp ännu och ett par sorter verkade vara på väg.

   Tack detsamma! Carina

 3. Anna-Karin Rickardsson den 21 januari, 2018 kl 16:18

  Vad fint att få läsa hur du gör. Jag brukar också sortera efter KLVM -systemet (eller vad man ska kalla det). Många tänker nog att det bara är att sätta fröerna, men det är ganska mycket jobb bakom om det ska bli så bra som möjligt, som du skriver avslutningsvis. Eftersom jag har begränsat med utrymme så tänker jag nog vinterså så mycket som möjligt. Gjorde det i fjol och blev mycket nöjd med resultatet.

  Brukar ha rena diskade krukor men har aldrig diskat med något annat än varmt vatten. Diskmedel skulle jag väl kunna tänka mig att använda men klorin känns inte som ett så miljövänligt alternativ och inget som jag har hemma. Har dock hört att en del använder klorin för att tvätta rent fröer som blivit lätt mögelangripna, och att det lär fungera.

  Har inte startat än, har köpt hem jord, grus m.m. men väntar på mina fröer från STA.

  Ha en skön söndagskväll och en ny bra vecka!
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 21 januari, 2018 kl 18:19

   Klorin på fröer har jag inte hört. Låter svårdoserat tänker jag spontant. Däremot läste jag idag om en person som blandade lite Atamon i vatten och sen vattnade vermiculit med innan han sådde i vermiculiten. Men mina zip-påsar är slut – det är största problemet för de har jag köpt hos en grossist som inte släpper in privatpersoner för handel.

   Jag har inte hur mycket tid som helst och ska jag göra något vill jag gärna lyckas. Det är nog det som driver strukturen när jag sår. Resultatet blir bättre och tiden var värd att lägga T:) Väntar också på STA fröerna. Men grus behöver jag hämta..

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Marika den 21 januari, 2018 kl 17:05

  Hej Carina!
  Riktigt intressant att läsa, brukar inte så mycket, men förra året la jag ut sådder på perenner i plastbackar. Det skall jag göra nu i år också. Har dåligt med plats inomhus, så det utrymmet sparar jag till paprika, chili och tomaterna.
  Jag diskar mina krukor och brätten med varmt vatten.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 21 januari, 2018 kl 18:31

   Tack Marika! Kul att det gick bra med dina sådder. Jag diskade också i varmt vatten och det blir nog så i år också. Men jag behöver hämta jord, grus och lite annat.

   Tack detsamma! Carina

 5. Karsten F den 21 januari, 2018 kl 17:23

  Hej Carina

  Bra planering är halva jobbet och det är kul! Jag har planterad lite redan sista året, precis som du!

  2018 kommer bli fantastisk:)

  Ha en trevlig ny vecka

 6. Carina den 21 januari, 2018 kl 18:33

  Jamen visst är det så när man ska så 😉 Ursäkta men det är typisk Göteborgshumor. Hoppas vi får hög andel procent på grobarheten.

  Tack detsamma! Carina

 7. Merja den 21 januari, 2018 kl 19:53

  Ordning och reda. Smart med förkortningarna! Velat fortfarande med min fröbeställning, men jag har koll på de gamla fröna. Ett plus åtminstånde;)
  Uppskattar också när handlarn har rumstempurerad jord. När man väl får hem jorden, vill man börja så direkt!
  Roligt att läsa hur du lägger upp allt!
  Lycka till!

  • Carina den 22 januari, 2018 kl 19:55

   Visst är det smart! Men det är inte jag som uppfunnit dem utan de kommer via Trädgårdsamatörerna och Konnässörsklubben. Det tar inte så lång tid att töa det är mer inställningen jag upplevde som negativ. Men jag är egentligen bara glad… Det gör det än lättare att åka till andra stället där jag dessutom har rabatt på jord som redan från början har lägre pris och den ligger inomhus 🙂

   Tack! Carina

 8. Anja den 22 januari, 2018 kl 08:44

  Precis som alla andra här är jag imponerad av din metodik.
  Ja, det där med att sterilisera krukor betyder, precis som du säger, att man tvättar dem. Jag brukar lägga mina i ett varmbad med såpa och skölja sedan. Det funkar utmärkt. Sand och grus kan man ju med fördel hetta upp och på så sätt sterilisera även om jag själv inte har tillämpat det. Även dessa tvättar jag .
  Lycka till med alla sådderna!
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 22 januari, 2018 kl 19:57

   Nu har jag lagt alla krukor i en större bytta som jag ska fylla med vatten. Såpa var en bra idé. Just nu jagar jag möss i kallbänkarna bland sådderna och även de jag ställt i garaget 🙁 Har peppar, peppar aldrig haft problem tidigare. Men i år verkar det vara både möss och sork.

   Tack detsamma! Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 22 januari, 2018 kl 10:15

  Blir jätteimponerad! Själv tröttnade jag på dom hundratals små krukor jag hade inne förra året. I år när jag inte ska ha några grönsaker – bara vackra växter – så har jag inte kommit igång ännu och det ska bara få bli ett tjugotal av 3-4 sorters sommarblommor. Ska så dom i februari som först.
  Men…jag har börjat planera i alla fall. Vi i trädgårdsföreningen ska som vanligt ta hem lite udda träd och buskar från Holland och då ska jag passa på att ta några Kamelior till västhuset. Det är otroligt trevligt att välja ut exakt vilka, för det finns ett hundratal att välja på!
  Så nu har jag dom senaste dagarna gjort listor med dom tre jag – vill ha plus tre alternativ till dom ifall dom är slut. Sen är det bara att hålla tummarna och se vad man får…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 22 januari, 2018 kl 20:00

   Tack, fördelen med perennsådder är att de sköter sig mer själva och behöver egentligen bara skolas om senare på våren/försommaren. Betydligt lättare än sommarblommor. Låter spännande med kamelior. Jag har också beställt några men från Skottland. Mest svag är jag för enkelblommande och vita kamelior.

   Ha det gott! Carina

 10. Anita den 22 januari, 2018 kl 18:41

  Oj så imponerad jag blir. Jag har börjat så smått men här är det bara chili på gång. Och jag har inte så bråttom, har lärt mig genom åren att C annuum kan man vänta med. Däremot sår jag mina C baccatum i slutet av januari. Jag är ju alltid noga och diskar mina krukor i hett vatten och vanligt diskmedel redan på hösten. Inbillar mig och hopps på att det borde räcka.

  Kram Anita

  • Carina den 22 januari, 2018 kl 20:19

   Det här var egentligen ett inlägg jag skrev i januari 2017 som blev omkastat med det jag skrev häromdagen. Men det blir kul att kolla i kallbänken senare i vår. Om jag får bukt med mössen som flyttat in vill säga. De har fullständigt massakrerat krukorna med julrosor jag sådde i höstas. Nu har jag lagt ut musgift under locket och hoppas det lugnar sig.

   Som jag skrev hos dig vet jag inte om jag ska så nån chili eller paprika. Det känns inte så meningsfullt när jag inte kan odla de så varmt som de behöver.

   Behöver nog diska nu eftersom jag förvarar krukorna ute så hade det nog kunnat komma nya små fula svampar och bakterier annars.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.