Lövfällande rhododendron har ljuvliga blommor minst lika vackra som vanliga rododendron. Det är inte mycket som slår en blommande R. schlippenbachii eller fjärilsazalea, R vaseyi. Att flera arter och hybrider dessutom blommar i slutet av juni eller till och med i juli och doftar underbart tycker jag är ett fantastiskt sätt att förlänga säsongen. De lövfällande får dessutom i många fall höstfärger som kan konkurrera med japanska lönnar.

Grupper av lövfällande azalea

Japanska azalea-gruppen, japansk azalea - Småvuxna och småbladiga sorter som är halvt vintergröna och där R kaempferi och/eller R kiusianum ingår. Man inkluderar också selektioner/sporter samt hybrider av R kiusianum.

Northern Lights-gruppen, Knap Hill-gruppen, trädgårdsazalea - här ingår sorter som ursprungligen var hybrider mellan Ghent-gruppens azaleor och R simsii samt några andra närsående arter. De har oftast stora blommor som är 5-8 cm vida, oftast enkla och som doftar gott. De blommar i de flesta fall sent. Hit har man fört så kallade Exbury-azaleor, Slocock-azaleor och Windsor-azaleor.

Occidentalis-gruppen, occidentalis-azalea - hybrider där Rhododendron occidentale, tidigare kallad Azalea occidentalis, ingår.

Viscosa-gruppen, viscosa-azalea - det här är hybrider där arten R viscosa som doftar underbart ingår.

Övriga rhododendron jag odlar i trädgården hittar du HÄR.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

albrechtii

Kejsarazalea, Japan

Upprättväxande buske med blad som behåller en ljust sommargrön färg. Fjärilsliknande rosa - purpurröda blommor.

100 cm på 10 år kan bli betydligt högre

arborescens

Doftazalea, Ö USA

Läs mer här...

canadense

Vårazalea, NÖ Nordamerika

Rosa - purpurfärgade blommor kommer i klasar med 2-6 blommor i varje. Varje blomma är 2-3 cm i diameter med 5-delad blomform, corolla. En ovanlig form jämfört med övriga nordamerikanska arter i släktet. Rh. canadense har 10 ståndare medan övriga arter har 5.

Bladen kommer efter blomningen och är lätt filtade och blågröna i tonen. Bladen är 2-6 cm långa och 1-2 cm breda. Frökapslarna är orangebruna och ca 1 cm långa.

> 120 cm, april - maj

'Album'

Vit vårazalea, NÖ Nordamerika

En vitblommande, mycket vacker variant

> 120 cm, april - maj

KnapHill-grp 

De ursprungliga sorterna som ingick i Knap Hill var hybrier mellan Ghent-gruppens azaleor och Rhododendron simsii och några arter till. Har oftast stora, enkla blommor som blir mellan 5-8 cm vida och väldoftande. Blommar senare än man tänker för rododendron - slutet av juni och en bra bit in i juli. De flesta sorterna får fina höstfärger. 

Numera ingår även Exbury-azaleor, Slocock-azaleor och Windsor-azaleor.

'Arneson Gem'

Rödaktiga knoppar öppnar och visar mjukt gyllengula blommor med aprikosorange spetsar och kanter på blombladen. Mycket blomrik.

150 cm

'Cannon's Double'

C Cannon 1984

Blommor som är ljusgula inuti med toner av creme och rosagult. Bladkanterna är rosaröda. Blommorna är ca 4,5 x 6,5 cm, rörformad. Blommorna är helt fylld och har 9-2 kronblad som är krusade Blomställningen har 5 - 8 blommor. Mycket blomrik. 

150 cm

'Glowing Embers'

Exbury före 1958

Namnet stämmer bra - blomman är intensivt rödorange med en teckning i än mer intensivt orange. Varje blomma är ca 7 cm vid. Blomställningen har 7 till 14 blommor. Får fina höstfärger men tyvärr ingen doft. 

180 cm

'Goldtopas'

Vackert gula blommor med en kontrasterande orange fläck. En lös, lätt hängande blomsamling med ca 10 blommor

120 cm

'Sylphides'

Waterer före 1950

Ljust rosa med ljusare vit mitt och en ljust gul fläck - doftande. 65 x 90 mm stora, öppet trattformade blommor med medelstark doft. 8-14 blommor. Växer något tillplattat bollformat

180 cm

'Whitethroat'

Waterer, H. (Knaphill) | Woking, Surrey (Knaphill) | UK, 1941

Vita blommor som har en relativt lång bas och som är halvfyllda. Lätt doftande.

> 120 cm, juni

luteum 

Guldazalea, ÖC och SÖ Europa, Turkiet, Kaukasus

Upprätt växtsätt. Gula blommor i mitten av maj och några veckor framåt. Härligt, intensiv doft och vackra höstfärger.

> 150 cm, maj - juni

mucronulatum 

Läs mer här...

'Cornell Pink'

Läs mer här...

Northern Lights-grp 

Northern Hi Lights

atlanticum x unknown Exbury (Knaphill) hybrid, USA

Gula knoppar öppnar sig och har som utslagna en vacker cremevit nyans med en tydlig klart gul övre halva som ger blomman en tvåtonad effekt. Doftande. Får mycket fina höstfärger. 150 cm, maj - juni

'White Lights

Blomknopparna är svagt rosatonade men öppnar sig i rent vitt med en gul fläck. En mycket blomrik sort. Växer till en rundad buske. Doftande!

> 250 cm, juli

Occidentalis-grp 'Irene Koster'

Rosa med gulorange teckning. Mycket rik och sen blomning. Underbar doft. Buskigt och tätt växtsätt.

quinquefolium

Läs mer här...

schlippenbachii

Läs mer här...

'Alba'

En vacker vit form av fjärilsazalea

Viscosa-gruppen

Läs mer här...

'Lemon Drop'

Läs mer här...

'Pink and Sweet'

Läs mer här...

'Soir de Paris'

R viscosum x R 'Koster's Brilliant Red' - Felix

Beskrivs som invändigt  purpurrosa med mörkt rosa ränder. Det övre kronbladet har fläckar i orange. Blommorna är 4 x 5 cm och rör- till trattformade. Medelstark doft. Blomsamling med 7 - 11 blommor i varje.

150 cm, juni

'Weston's Innocence'

 arborescens ? x viscosum ( possibly reciprocal cross ) - Mezitt

Vita blommor som är öppet trattformade med vågade kanter på kronbladen. Bladen är ungefär 6 cm långa och tonade i brons när bladen spricker ut, övergår i blankt grönt. Bildar en kompakt buske.

90 cm, juni - juli