Camassia - stjärnhyacint på svenska - är lökväxter från Nordamerika. Det sägs att en av arterna var basföda åt vissa indianstammar. Jag har dock aldrig prövat. Ett vackert och spridningsglatt släkte där de trivs och jag försöker numera plantera dem i vildare delar där de kan sköta sig själva bland buskar och träd. Jag vill absolut inte vara utan dem. Det finns 5 arter av Camassia - stjärnhyacint, varav 4 i Nordamerika och 1 i Sydamerika. Det är de nordamerikanska man brukar hitta lökar av.

Stjärnlika blommor som beroende på art är samlade i en mer eller mindre utdragen klase som öppnar sig nerifrån. Det gör att särskilt de höga arterna ger en lång blomning även om varje blomma är kortlivad. Bladen är smala och gräsliknande samlade i en tuva. Fungerar hyfsat som snittblomma om man står ut med att antingen plocka bort eller tolerera de enskilda blommor som blommat över.

Odla Camassia - stjärnhyacint

Vill ha lerhaltig, god och väldränerad jord i sol till halvskugga. Passar bäst förvildad i S Sverige eftersom den snabbt bildar stora ruggar. Planteras 10-15- cm djupt.

Eftersom bladruggen tar ganska stor plats medan den vissnar ner är det bra att odla den bland till exempel perenner som kommer upp senare och som täcker det vissnande och senare hålet efter lökarna.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

cusickii

Blek stjärnhyacint, V USA

Varje stängel kan bära upp till hundra ljusblå blommor var och en 4 cm. Blommorna är så ljust blå att de verkar vita.

juni, > 80 cm hög

leichtlinii

Vit stjärnhyacint, V USA och Canada

Stora, cremevita blommor

juni, > 100 cm hög

ssp. suksdorfii Caerulea-grp

Mörk stjärnhyacint

Stora och mörkt, riktigt blå blommor

juni, > 100 cm hög

ssp. suksdorfii 'Sky Blue'

Mörk stjärnhyacint

Stora, klarblå blommor

juni, > 90 cm hög

'Sacajewa'

Cremevita blommor som hos arten men bladen är kantade i vitt

juni, > 90 cm hög

(Pale Pink) fick stora blå blommor

Ska få rosa stjärnor på höga stjälkar som sträcker sig en halvmeter över bladverket. Kommer äkta från frö om man odlar den avskilt från den vanliga blå.

Min lök blommade i blått men med enormt stora blommor...

juni, > 100 cm hög

quamash 'Orion'

Ätlig stjärnhyacint, V Nordamerika

Sirliga blå blommor, mycket vacker

juni, > 30-40 cm hög