- Q-R-S-T -

TRÄD och BUSKAR

Mina Växter

Q - R - S - T

- ekar, rosa videungar och annat fint -

Q-R-S-T innehåller flera släkten av träd och buskar som bidrar med många fina egenskaper i trädgården. Till exempel finns det flera ekar som är väldigt vackra utan att bli enormt stora. Bladen - ja de göder mina rhododendron när de faller om hösten.

Hit hör också vinbärssläktet där det finns flera arter och sorter som bidrar med ljuvlig blomning under våren.

Ett annat släkte, Salix, innehåller flera fina arter och här är den tidiga blomningen dessutom ett öppet skafferi för pollinerare och insekter som vaknar tidigt på våren.

Trots sammanfattningen av Q-R-S-T så är innehållet brett och det finns något för alla säsonger. Dessutom bidrar de med vackra tak och väggar.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Quercus - ekar

Ett släkte med långt fler arter än de vi normalt sett odlar i trädgården. Jag odlar en del av de som primärt ger oss ögonfägnad i trädgården.

castaneifolia

Kastanjeek, Kaukasus och Iran

Tjocka mörkt gröna, blanka blad som är avlångt utdragna och tandade. Liknar bladen hos äkta kastanj - därav namnet. Höstfärgen är först bronstonad och övergår senare i brunt. Ekollonen är tonade i orange vid basen. Koppen har en diameter på 1.5-2.5 cm, ekollonen är 2.0-3.5 cm långa. Utsidan av koppen beskrivs som mossig och liknar den hos turkisk ek.

Tillhör gruppen rödekar

cerris 'Argenteovariegata'

Turkisk ek, Kaukasus och Iran

Mörkt gröna blad som är kantade i cremevitt hela sommaren. Bildar ett litet träd med en utbredd krona och blir ca 4 x 3 meter på 20 år, ingen svensk uppgift.  Höstfärger i brons och guld. Bladen kontrasterar fint mot den mörkt gråa barken.

4 m

cerris 'Marmor Star'

Turkisk ek, Kaukasus och Iran

Gröna blad som har prickar och fläckar i ljusare grönt och gulgrönt. En variant av turkisk ek vars främsta prydnad är de vackra bladen som är mörkt gröna och läderartade, avlånga och flitigt flikade. Har blivit 10 m på kontinenten.

palustris

Kärrek, NC - NÖ USA, SÖ Kanada

Kärreken är ett elegant träd från östra Nordamerika. Den bildar en tydligt genomgående huvudstam och från den går långa grenar ut horisontellt vid trädets mitt. I kronans topp går grenar snett uppåt och i trädets nedre tredjedel lutar grenarna något nedåt. Bladen är högst raffinerade med en djup och stilig lobering. På hösten färgas de i starka rödvioletta toner som får träden att sticka ut.

'Green Dwarf'

Klotformad kärrek som får vackra höstfärger

> 4 m

Green Pillar

Djupt inskurna, gröna och blanka blad som får en purpurröd färg på hösten. Uppåtsträvande grenar ger ett pelarformat växtsätt.

12 m

x Pondaim

Q. pontica x  Q. dentata

Bladen är avlånga, 16-23 cm långa och 8-12 cm breda. Istället för det 'vanliga' utseendet med mer eller mindre flikade blad är bladen hela men med en fint tandad kant. Bladen får en vacker cognacsbrun färg och de sitter kvar väldigt länge under vintern.

Den här har blivit en favorit bland ekarna hos mig på grund av sin fantastiska höstfärg och vackra blad.

pontica

Armenisk ek - Armenien, Kaukasus

En ek som ofta har ett buskliknande växtsätt och som växer mycket långsamt. Ovala till brett elliptiska mellangröna blad som kan vara upp till 25 cm långa med en skarp spets. Mittnerven och bladskaftet har en vacker gul färg, tydlligt parallella nerver och en tandad kant. Varje bladnerv slutar i en liten utåtriktad tand vid bladkanten. Får gul höstfärg. De kvinnliga blommorna sitter i oansenliga samlingar medan de manliga i mer uppseendeväckande olivgula hänge. Blommar i april - maj. Ekollonen är nästan 5 cm långa och kommer ofta i skottspetsarna i samlingar om 2-5 stycken. Mognar i september - oktober. Artnamnet syftar på ett namn från det antika Grekland på regionen vid de svarta havets södra stränder.

En av de vackraste ekar jag vet...

robur 'Bolte's Gold' - (Aurea-grp)

Skogsek - Europa, Sverige

De nya bladen är lysande guldgula som sen   övergår i limegrönt under sommaren. Höstfärgen är röd och orange. En selektion som är mindre utsatt för att brännas i solen än 'Aurea'. Bildar ett mindre träd.

Trivs i ett vindskyddat läge.

ca 15 m

Ribes - vinbärssläktet

Ett släkte med långt fler arter än de vi normalt sett odlar i trädgården. Jag odlar en del av de som primärt ger oss ögonfägnad i trädgården.

longeracemosus

Svansvinbär, SV och C Kina

Mycket långt utdragna, läckra blomstänglar i gulgrönt. Diskret men snyggt

April-Maj

x Gordonianum

Ribes odoratum × sanguineum

Tvåtonade blommor i rödrosa och gult. Mycket vackra blommor.

150 cm?, maj

sanguineum 'White Icicle'

Vit rosenrips, SV Canada - Californien

Rosenrips en populär buske under 70 - 80-tal som jag minns det, åtminstone från min tid i England. Ingen favorit! Men så fick jag se en vitblommande... Små söta vinbärsblad

Maj, ca 2 m

Salix - videsläktet

Ett stort släkte med många fina arter, varianter och hybrider för trädgården. De är örtfällande träd och buskar ibland mer örtliknande dvärgbuskar. Barken är gråaktig, slät eller skrovlig. Bladen är strödda och enkla med en helbräddad, naggad eller fint sågtandad kant. Släktet är så kallade tvåbyggare det vill säga han- och honblommor kommer på olika plantor. Blommor är samlade i axlika hängen. Alla blommor har nektarier och pollineras av insekter som lockas av de intensivt gula ståndarknapparna. Släktet är mycket viktigt för pollinatörer eftersom arterna blommar tidigt på våren är nektarn en viktig föda för alla typer av bin.

Arterna korsar sig lätt och det gör variationen stor och unga exemplar kan därför vara svåra att artbestämma med säkerhet.

Etymologi - Salix användes redan av Cato, död 149 f. Kr. Pilar och sälgar är andra namn som ofta används på arter i släktet.

Släktet är stort och förekommer i tempererade områden på norra halvkloet. I Sverige finns ca 20 arter de flesta i norra Sverige.

'Boydii'

Förmodligen en naturhybrid lapponum x reticulata

Låg till liten buske eller uppstammad till litet dvärgträd med upprätt växtsätt. Gulgröna videkissar i samband med bladsprickningen i april. Silvergråa ludna, senare mörkt grågröna, mycket små rundade och rynkade blad, unga skott är silvrigt grå och ludna

ca 80 cm

chaenomeloides 'Mt Aso'

'Mount Aso' är en flerstammig hanplanta med uprätt, brett växtsätt. Grenarna är silkeshåriga som unga. Bladen är avlånga, grågröna med vitluden undersida. Rödrosa, silkiga videungar från senvintern till tidig vår övergår i gråsvart och gult allt eftersom de åldras.

Jan - Mars, 4,5 m

eleagnos 'Angustifolia'

Lavendelvide, C och S Europa samt mindre Asien

Växer upp till en medelstor buske ca 3 m hög eller om man istället vill stamma upp till ett litet träd. Grenarna är tunna och växtsättet är tätt och buskigt. Bladen är långsmala, linjära och med en gråaktig ovansida och vitaktig undersida. Barken på unga skott är rödbrun. I samband med bladutspringet får den slanka videkissar som lär dofta gott. Fungerar som dragväxt för insekter som bin och fjärilar till exempel. "Award of Garden Merit" (RHS)

Trivs i ett soligt till halvskuggigt läge. Trivs på de flesta jordar som inte är för torra. Kan formbeskäras eller stammas upp. Växer snabbt som ung.

> 3 m, april - maj

magnifica

Praktvide, SV Kina

Bildar en stor buske eller ett litet träd med upprätta, styva grenar. Öppet växtsätt. Videkissar som blir 10-20 cm långa, i samband med bladsprickningen i april - maj.  Attraherar bin, fjärilar, humlor m. Fl.

Bladen är mycket stora mellan 10 och 25 cm långa och 7 till 12 cm breda. Formen är rundat oval och liknar magnoliablad. Bladen är blågröna med framträdande nerver och purpurfärgade kanter och skaft. De nya skotten är skinande purpurrosa. Ett träd som verkligen syns.

> 4 m, april - maj

Sambucus - fläder

Hyllebär, fläder - svenska namn på ett släkte som kanske främst används för saft. Men det finns flera fina bladvarianter av den vanliga flädern S. nigra.

Den andra arten som ofta hittas vild i Sverige är giftig men man ser tydlig skillnad på blomställningarna hos den. En liten och toppig blomsamling = racemosa = giftig.

De trivs i skuggiga lägen och vill ha en fuktig men väldränerad jord. Några kan odlas i södra Sverige.

nigra 'Albovariegata'

Mörkt gröna blad kantade i vitt, en läcker kombination som är ovanlig i Sverige. Det är oftast gulbladiga eller sk 'svartbladiga' som odlas

Juni, > 5 m

nigra 'Black Lace'

En mörkt rödbrunbladig variant som ter sig svart planterad i solsken. Blommorna är rosa och om man gör saft av dem lär den bli rosa. Fast jag dricker inte saft

Juni, > 5 m

racemosa ''Southerland Gold'

Druvfläder

Dvärgvariant med vackert gula - limegula blad. Bladen är smala, upp till 20 cm långa och består av 5 tandade flikar. Små gula blommor i konformade flockar. Små runda, röda bär som är giftiga

Maj - Juni, > 2 m

Sarcococca

Vackra vintergröna buskar med mycket tidig och ljuvligt doftande blomning så två fina värden som gör att de är värda ett försök.

Sötbuxbom ger en vink om att Sarcococca är ett släkte i buxbomsfamiljen, Buxacea. Ett släkte från Asien som innehåller knappt 20 arter.

De trivs i skuggiga lägen och vill ha en fuktig men väldränerad jord. Några kan odlas i södra Sverige.

confusa

Kina

Bladen är strödda, elliptiska och glansigt mörkgröna. Blommorna är små och vita med en fin doft.

1,5-2 m hög

hookeriana 'Winter Gem'

Storbrittanien

En relativt ny korsning mellan humilis och hookeriana och det är definitivt en ädelsten för trädgården. Röda knoppar som i sig är en fin kontrast öppnas och visar kritvita blommor. Doften är ljuvlig. Bladen är blanka, mörkt gröna och sitter längs tätt grenade grenar. Man får välja själv om bladen eller den underbara doften är dess starkaste sida kombinationen gör att busken är ovärderlig i en trädgården vintertid.

Lär kunna trivas i ett soligt läge, jag har inte prövat. Trivs i vanlig god trädgårdsjord. Behöver ingen skötsel eller klippning. Har börjat skicka utlöpare hos mig.

> 75 cm, februari - april

Sassafras

USA

Sassafras kan bli upp till 18 m i USA men jag har bara sett små träd. Många, späda grenar och en slät orangebrun bark som på äldre träd blir mättat rödbrun och djupt fårad. Alla delar av trädet är starkt doftande. Trädet är säreget i att det har 3 olika typer av blad. hela ovala, 2-delade och 3-delade någon enstaka också 5-delade. Bladen har släta kanter och blir 7-20 cm långa och 5-10 cm breda.  Små gula blommor med 5 kronblad på våren. Blåsvarta, äggformade frukter 1 cm långa. Får vackra höstfärger

albidum

USA

Sassafras kan bli upp till 18 m i USA men jag har bara sett små träd. Många, späda grenar och en slät orangebrun bark som på äldre träd blir mättat rödbrun och djupt fårad. Alla delar av trädet är starkt doftande. Trädet är säreget i att det har 3 olika typer av blad. hela ovala, 2-delade och 3-delade någon enstaka också 5-delade. Bladen har släta kanter och blir 7-20 cm långa och 5-10 cm breda.  Små gula blommor med 5 kronblad på våren. Blåsvarta, äggformade frukter 1 cm långa. Får vackra höstfärger

Skimmia - vinterbär

Välkänd växt som ofta säljs som krukad på hösten för att pryda krukor tillsammans med till exempel höstljung. Finns också ofta som snitt i blomsteraffären. Bladen är blankt gröna och avlångt utdragna men bredare än bladen hos Sarcocca. Blomknopparna sitter i avlångt rundade blomsamlingar väl synliga över bladen och ser ut som små kulor i grönvitt eller rött.Men den bästa egenskapen är nog ändå doften när blommorna slår ut.

Fungerar i zon 1 och ett gott läge i zon 2. Trivs i en fuktighetshållande, väldränerad och mullrik jord med lite lägre pH.

x confusa 'Kew Green'

Bildar en liten utbredd och vintergrön buske med aromatiskt doftande brett ovala blad som blir upp till 12 cm långa. Får stora samlingar med små, doftande gröngula blommor på våren. Mitt exemplar doftar och doften påminner om liljekonvalj.

100 cm, april - maj

'Lillerød'

En selektion med grönvita blomklasar i knopp och vita blommor och bär. Lär vara härdigare än en del andra i handeln.

75 cm, april - maj

'Rubinella'

Mörkt röda knoppar som när de öppnar sig visar vita blommor och tillsammans blir det en väldigt fin kontrast. Blommar länge och doften är härlig.

75 cm, april - maj

Sorbus - rönn och oxel

Ett tacksamt släkte med träd som har snällare rotsystem än många andra. Och eftersom jag odlar många rhododendron behöver jag lämpliga träd som kan fungera som överståndare.

Odlingsvärdet finns i det vackra bladverket, vackert färgade bär och lysande höstfärger.

hedlundii LARZ

Hedlundoxel - Ö Nepal - Bhutan

En vacker liten oxel med stora blad som har en silvergrå ovansida och en vit undersida med bronsfärgade nerver. Blommorna är vita och frukterna bruna/gröna. Vacker!

matsumurana

Matsumuranarönn, Japan

Bildar en buske eller litet träd med släta grenar. Vinterknopparna är ungefär 1,3 cm långa och vackert rödvioletta. Bladen har 4 - 6 bladpar som bildar ett avlångt blad. Blomsamlingen är upp till 7,5 cm vid. Frukterna är röda, avlånga och cirka 8 mm långa. 

Maj - Juni

koehneana

Pärlrönn, C Kina

Bildar ett litet flerstammigt träd, ca 4 m högt.  Bladen är små och har rönnform, grenarna är mörkt bruna i färgen och ger en fin kontrast. Vita rönnbär på höstkanten tillsammans med en intensivt mörkröd bladfärg.

Maj - Juni

KR 5334

En insamling som inte artbestämts men som har stora blad och beskrivs som vacker där jag köpt den.

'Leonard Messel'

Uppdragen av L.C.R. Messel 1949, Har fått RHSs AGM

Ett vackert, litet träd som bildar ett ovalt träd med upprätta grenar. Vinterknopparna är röda och bladen är ovanligt stora med många småblad. Får fantastiska höstfärger i orange, guldgult och ibland lila. Klasar med rosa bär.

3 x 2 meter efter 10 år

poteriifolia

Pytterönn, NÖ Indien, N Burma, SV Kina

Bildar en liten buske. Bladen är sammansatta med 4-6 (9) bladpar. Bladen är avlångt elliptiska, 1-2 cm långa och mörkt gröna. Bladkanten är skarpt tandad. Höstfärgen är gul - röd. Blommorna är vita till rosatonade och sitter i lösa kluster. Frukterna är rosa.

ca 20 cm

reducta

Dvärgrönn, S Kina, N Burma

Krypande dvärgbuske med typiska rönnblad sammansatta av upp till 15 tandade blanka mörkt gröna småblad. Bladen blir mörkt purpurfärgade på hösten. Små flockar av vita blommor följs av rosa till vita bär

Maj, 50 cm

scalaris

Bronsrönn, C Kina

Små, ormbunksliknande blad men ändå med rönnbärsstuk i mörkt grönt. Får fantastiska höstfärger i rött-purpur-gult och orange. Flockar av små, vita blommor i maj följs av lysande orangeröda bär. Vackert träd för en liten trädgård

Maj, 4 m?

Schneverdinger Rock

Kompakt rönn med vackert bladverk. Nytillväxten ser ut att få en orangeröd-rosa ton

thibetica 'John Mitchell'

Tibet

Vackert, storbladigt träd, bladen täckta med ett silverfärgat filtlager som varar hela säsongen. Cremevita blommor och bruna frukter

Maj - Juni,

vilmorini

Pärlemorrönn, SV och C Kina

 

Stachyrus -

Ett släkte med lövfällande buskar från Asien. S. praecox växer i Japan. De blir upp till 3 m höga och lika breda. Och det skapar en fontänliknande effekt genom välvda grenar.

Måste ha skyddade lägen i Sverige. Trivs i jord som är fuktighetshållande, mullhaltig och lätt sur.

praecox

Pärlsvansbuske, Japan

Bildar en utbredd buske med slanka, ovala blad som blir 8 till 15 cm långa. Hängande blomstänglar som blir ca 8 cm långa med små, 8 mm, klockformade ljust gula blommor. Blommar på var kvist tidigt på våren.

> 4 m, februari - april

Stewartia - skenkamelia

Ett släkte med ca 20 arter små till medelstora träd. En del arter får en mycket vacker bark som äldre. 2 arter finns i USA och övriga i Asien. Bladen är fint tandade i kanten och spetsiga. Blommorna liknar enkla rosor med 5 kronblad som sitter ihop vid basen. Rent vita till cremevita.

Många fina kvaliteter - vacker form och ofta vacker bark, utsökta silkiga blommor och oftast vackra höstfärger gör Stewartia till ett suveränt träd. De amerikanska arterna föredrar heta somrar. Medan de asiatiska klarar europeiska somrar bättre. Ett klassiskt woodland med höga överståndare är ofta idealt.

pseudocamellia

Japansk skenkamelia, Japan

Ovala till elliptiska och fint tandade mörkt gröna blad. Bladen blir ca 10 cm långa och får mycket vackra gula till orange-röda höstfärger.

Bildar ett träd med rosa till rödbrun-grå bark som flagnar på äldre exemplar.

Blommorna är vita och kommer längs grenarna ensamma eller i par och är ca 6 cm i diameter med cremegula ståndare.

Maj, 4 m?

rostrata 'Pink Form'

Näbbskenkamelia, ÖC och Ö Kina

Ett upprätt till något bredväxande träd eller buske. Bladen är mörkt gröna och ovala. Höstfärgen är ofta lysande röd. Blommar på försommaren med vita blommor som sköljda i rosa upp till 4 cm vida.

> 4 m, juni

serrata

Grå skenkamelia, Japan

Ett elegant, slankt, mindre träd med ljust gråbrun bark som flagnar på äldre träd. Vita, kamelialiknande blommor med gula ståndare. Bladen har vackra rödfärgade bladskaft.

Maj, 4 m?

Styrax - storaxsläktet

Ett släkte med små träd. Blommorna är vackra, klockrika och doftande.

Trivs i en lätt sur, mullrik men väldränerad jord. Vill ha ett soligt till lätt skuggat läge.

japonica

Litet träd som blir ca 7,5 m högt och ungefär lika brett. Bladen är brett elliptiska och upp till 9 cm långa och upp till 4 cm breda. Färgen är mellan till mörkt grön. Blommorna är perfekt klockformade, 2 cm vida, vita med gula ståndare. Varje klocka hänger på en stjälk som är 3,5 cm lång. Blommar i maj - juni.

japonica 'Fragrant Fountain'

Rent vita blommor 2 cm breda, klockformade och hängande i klasar under grenarna. Lätt doftande. Mörkgröna, blanka och smalt avlånga blad som är upp till  8 cm långa. Gul höstfärg. Frukterna är ljust grågröna, rundat plommonformade.

För att få upp höjden på det här lilla, hängande trädet behöver mittstammen bindas upp tills trädet får önskad höjd. Luftigt växtsätt och solfjäderlika slanka grenar som är  något hängande i ändarna. Frukterna är ljust grågröna, rundat plommonformade.

Juni,

japonica 'Pink Chimes'

Mycket vackra, ljust ljust rosa något köttiga blommor med underbar doft.

Juni,

obassia

Storbladig storax, Kina, Japan och Korea

Stor buske eller ett litet träd. Yngre skott har en kastanjebrun, flagnande bark som sen övergår i blygrått. Bladen är ljust till medelgröna, stora och upp till 20 cm långa och brett ovala nästan runda. Ter sig sammetsaktiga på grund av sin fjuniga undersida. Vita, 2,5 cm breda och klockformade, doftande blommor i 15-20 cm långa klasar som kommer i skottändarna. Får en vacker gul höstfärg.

Juni - Juli

Tilia - lind

Grågröna, tydligt hjärtformade blad där bladkanterna är lätt vågade. Blommorna är lavendelfärgade. En nakianahybrid som växer fort. Blir 30  35 cm

americana

Svartlind, C o Ö Nordamerika, synonym T. neglecta

Bildar en ovalt rundad krona. Doftande, ljust gula blommor som sen övergår i små nötter som mognar på sensommaren. Har vacka knoppar vintertid.

Bladen är stora, ovala och mörkt gröna ca 15 cm långa. Bladen är tandade och avslutas i en utdragen spets. Bladundersidan är ofta silverfärgad.

> 30 meter, juni

cordata 'Lico'

Skogslind, Europa (Sverige), Kaukasus, V Sibirien

En dvärgform av skogslind med starkt hängande grenar. Små, mörka och blankt gröna blad. Får en vacker gul höstfärg.

Ovanlig variant som ger ett bonsailiknande intryck. Funnen hos Girard Nursery, Ohio.

platyphyllos

Bohuslind, Europa (Sverige), Turkiet - N Iran

Bohuslinden bildar stora kupolformiga träd med rundad krontopp. Träden ger ett mörkt intryck med sina riktigt mörkt gröna, stora blad. Bladen är ofta lite kupade med nedböjda kanter. Undersidan är finluden utmed alla nerver.

Juni, > 25 m

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier