Mina Växter
Ljung
- städsegröna barr och mycket vacker blomning -
Ljung - det finns en rad släkten med vackra ljungväxter vi kan odla och som dessutom är vackra vintertid. De ingår i ljungfamiljen Ericaceae precis som Rhododendron gör. Och det innebär alltså att de är utmärkta att odla i samma typ av miljöer.
Ljung mer än höstprydnad i kruka
Ljung, höstljung, kan vara så mycket mer än de där slit-å-släng krukorna i plantskolorna på hösten. Det finns så många vackra sorter att botanisera bland. Och självklart finns det föreningar även för ljung.
Odla ljung
Som sagt deras familjetillhörighet gör att ett bra odlingssubstrat har ett lågt pH. Jag brukar ta och blanda extra grus i kanten av de av mina rhododendronpartier som vetter åt söder eller väster och därefter plantera ljungen i kanten. Det här är för vår egen höstljung - Calluna - och vårljung - Erica. Ljung vill i många fall ha ett soligt läge men det finns också ett antal rhododendron som trivs i ljusa läge så samplantering är möjlig i vissa fall.
Men det finns också andra släkten med mer specifika krav och de beskrivs där det är aktuellt.
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
Andromeda - roslingssläktet
Ett släkte i ljungfamiljen Ericaceae med ett antal arter. De vi hittar i Skandinavien växer på öppna myrar, alltså i rejält fuktiga och soliga lägen. Har blad/barr som är större än de hos många andra släkten i ljungfamiljen.
En eller eventuellt två arter som växer på den norra hemisfären: Europa och Asien = A. polifolia. Den som växer i Nordamerika ses ibland som en egen art A. glaucophylla även om skillnaderna är mycket små.
polifolia 'Blue Ice' - rosling
nordligt cirkumpolär (Sverige), Alperna
'Blue Ice' har riktigt blågrått bladverk. Rosa, klockliknande blommor. Vintergrön ljung som är låg och kompakt. I norge har jag sett arten växa vilt i sumpiga torvmossor i solstekta lägen.
Föredrar sol - halvskugga
20 - 40 cm, maj
Callunga - höstljung
Vår vanliga höstljung, Calluna vulgaris, finns i en mängd vackra former som passar fint i trädgården. Och som bidrar med vacker färg och form vintertid.
Den är landskapsblomma för Västergötland och finns frekvent i naturen runt mig. Höstljung tycker om soliga lägen men kan fungera i lätt skugga men plantorna blir lösare i formen. Jag odlar mina i ett soligt läge men en jord som huvudsaklingen består av torv och sand. Tidigt på våren klipper jag bort höstens stänglar, tuktar ganska hårt, då håller de sig mer kompakta och ser mindre skräpiga ut. Flera får ju nytillväxt i andra färger och den vill jag gärna se.
vulgaris 'Reini'
Fröplanta funnen av T. Huisman (Hattem, Netherlands) 1980 som introducerades 1986 av H. W. de Bruijn (Boskoop, Netherlands). Namngiven efter de Bruijns fru.
Vita blommor på långa ax. Dunigt grått barr men där de nya skotten lyser i gult. Växer tydligt upprätt. En av de bästa om man vill ha fina skottspetsar på våren.
>45 cm hög, ca 60 cm vid
vulgaris 'Rigel'
Fröplanta som Brita Johansson korsat fram och sedan valt ur sådderna - 1998. Registrerad 2005
Blommorna är ljust lila, mauve H2 enkligt RHS,. Barren är lysande gula under sommaren och röd - orange på våren. Det röda kan stanna kvar in på sommaren. En planta mest för barrens skull. Växer lågt och utbrett.
20 cm hög, ca 45 cm vid efter 5 år
Cassiope - lummerljung
Släktbeskrivning
Daboecia - irländsk klockljung
Ett släkte med upprätt växtsätt, fräsckt gröna barr och ganska stora, något avlånga urnformade blommor.
Jag har noterat att de ska blomma på senhösten men hos mig blommar de tidigare på sommaren och kan sen ge enstaka stänglar på hösten.
Erica - vårljung
Ett släkte där man behöver kontrollera arten om man vill plantera de ute och ha de övervintrande. Flera av de sorter man hittar i handeln på hösten är inte härdiga utan en tillfällig prydnad.
Däremot är vårljungen, E. carnea, och en del andra arter härdiga och lättodlad i en jord som den Calluna vill ha. Sorter av E. carnea är oftast krypande och bildar med tiden mattor.