Vintervacker ljung

- vår- och höstblommande -

Mina Växter

Ljung

- vacker blomning och härligt vintergröna -

Ljung - det finns en rad släkten med vackra ljungväxter vi kan odla och som dessutom är vackra vintertid. De ingår i ljungfamiljen Ericaceae precis som Rhododendron gör. Och det innebär alltså att de är utmärkta att odla i samma typ av miljöer.

Ljung vill i många fall ha ett soligt läge men det finns också ett antal rhododendron som trivs i ljusa läge så samplantering är möjligt i vissa fall.

Ljung mer än höstprydnad i kruka

Ljung, höstljung, kan vara så mycket mer än de där slit-å-släng krukorna i plantskolorna på hösten. Det finns så många vackra sorter att botanisera bland. Och självklart finns det föreningar även för ljung.

Odla ljung

Som sagt deras familjetillhörighet gör att ett bra odlingssubstrat har ett lågt pH. Jag brukar ta och blanda i grus i kanten av rhododendronpartiet och sen plantera ljungen i kanten. Det här är för vår egen höstljung - Calluna - och vårljung - Erica. Jag odlar de ofta i kanten av mina lundpartier där läget är mer solexponerat.

Men det finns också andra släkten med mer specifika krav och de beskrivs för de arterna.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Andromeda polifolia 'Blue Ice'

Rosling, nordligt cirkumpolär (Sverige), Alperna

'Blue Ice' har riktigt blågrått bladverk. Rosa, klockliknande blommor. Vintergrön ljung som är låg och kompakt. I norge har jag sett arten växa vilt i sumpiga torvmossor i solstekta lägen.

Föredrar sol  - halvskugga

20 - 40 cm, maj

Calluna - höstljung

Vår vanliga höstljung, Calluna vulgaris, finns i en mängd vackra former som passar fint i trädgården. Och som bidrar med vacker färg och form vintertid.

Den är landskapsblomma för Västergötland och finns frekvent i naturen runt mig. Höstljung tycker om soliga lägen men kan fungera i lätt skugga men plantorna blir lösare i formen. Jag odlar mina i ett soligt läge men en jord som huvudsaklingen består av torv och sand. Tidigt på våren klipper jag bort höstens stänglar, tuktar ganska hårt, då håller de sig mer kompakta och ser mindre skräpiga ut. Flera får ju nytillväxt i andra färger och den vill jag gärna se.

Vit fylld

Märkt som Erica tetralix 'Alba Mollis' men har vanliga calluna blommor fast dubbla, vita. Väldigt lik 'Kinlochruel' och det lutar starkt åt att det är den.

'Bennachie Prostrate'

Funnen av James Mackay samma dag som han fann 'Bennachie Bronze'

Lila blommor över ett mellangrönt barr. En krypande sort som förgrenar sig bra.

5 cm hög och ca 30 cm vid

'Beoley Gold'

En vacker och lågväxande sort med gula barr. Blommorna är vita.

'Beoley Silver'

Vita blommor. De nya bladen har ett silvertonat uttryck. En av de bästa sorterna med grått bladverk.

'Bonita'

En knoppljung som får vara kvar. Dels så sätter den mycket knoppar och lyser fint, dels så är barret en mix saffransgult och mättat orange. Den bidrar med färg under lång tid. Övergår i bronsfärgat vintertid.

ca 30 cm hög och 60 cm vid

'Caleb'

Hittar ingen information om den men det är en planta som jag köpte hos Brita Johansson. Vår egen ljungexpert. Jag gillade det extremt krypande växtsättet.

'County of Wicklow'

Stora, ljust rosa blommor, H16. Bladen är mellangröna. Har ett kompakt, lågt växtsätt. Funnen vid Lough Dan, County Wicklow, Irland under 1920-talet.

21-25 x 31-45 cm

'Dark Beauty'

Halvfyllda, djupt cerise blommor, H6, som mörknar till djupt rubinröda. Bladverket är mörkgrönt. Växer kompakt

En av de bästa introducerade sent 1900-tal.

21-25 x 31-45 cm

'Easter Bonfire'

En kompakt, klumpbildande vintergrön liten buske som växer upprätt. Får små mellangröna blad med röda och cremevita spetsar på våren. Blomstjälkarna är långa och fyllda med purpurrosa blommor.

40 cm, juli - september

'Guldstjärna'

En gulbarrig selektion som blommar med vita blommor. Hittar ingen information om den och misstänker att den selekterats hos någon av våra duktiga ljungodlare i Sverige.

'Kerstin'

Dunigt grått bladverk där nytillväxten på våren har gula och röda grenspetsar. Det blir som en andra blomning och är en mycket fin kontrast. Korta blomstjälkar med gråvioletta blommor.

'Laubschöne'

Vacker sort med barr som nästan ser ut som bränd karamell på hösten.

30 cm, juli - september

'Leprechaun'

En mycket vacker, gulbarrig sort som blommar med vita blommor. Mycket lågväxande nästintill krypande

10 cm, juli - september

'Long White'

Vita blommor över ett klargrönt barr. Lär användas mycket för hybridisering. Antas vara en sport som hittades i en kommunal trädgård i Driebergen-Rijsenburg, Holland. Introducerades 1962. Namnet anspelar på blommornas färg och grenarnas höjd.

Bildar en rugge 30-45 cm hög och ungefär lika vid. Blommar i augusti - oktober.

'Low White'

En mycket fin krypande ljung som får vita blommor. Vacker grönska med blågrön ton kompletterar blommorna bra.

20 cm, juli - september

'Mullardoch'

Fräscht gröna barr på en selektion som växer helt krypande och med ett barr- och grenverk som liknar spetsar. En sirlig och annorlunda ljung.

'Pegel'

Bengt Sörensen, Hönö

Ännu en av de låga sirliga höstljungssorterna. Men den här har gula barr.

'Radnor'

Vildinsamlad i Radnor Forest nära Presteigne, Wales av Miss H.M. Appleby 1954. Introducerad av Dingle Hollow Nursery.

Ljust rosa, H16, och lysande grönt bladverk. Har ett kompakt och buskigt växtsätt. Den vackraste med kompaktväxtsätt och dubbla rosa blommor.

21-25 x 31-45 cm

'Red Favorit'

Sport från 'J.H. Hamilton' som hittades i Tyskland. OBS namnet är helt korrekt och ska inte ändras till 'Red Favourite'

Växer brett utbrett och bildar en bred matta med tiden. Blommorna är mörkt rödlila, crimson H13 enligt RHS färgskala. Mörkt gröna barr.

20 cm hög, ca 70 cm vid

'Reini'

Fröplanta funnen av  T. Huisman (Hattem, Netherlands)  1980 som introducerades 1986 av  H. W. de Bruijn (Boskoop, Netherlands). Namngiven efter de Bruijns fru.

Vita blommor på långa ax. Dunigt grått barr men där de nya skotten lyser i gult. Växer tydligt upprätt.  En av de bästa om man vill ha fina skottspetsar på våren.

>45 cm hög, ca 60 cm vid

'Rigel'

Fröplanta som Brita Johansson korsat fram och sedan valt ur sådderna - 1998. Registrerad 2005

Blommorna är ljust lila, mauve H2 enkligt RHS,. Barren är lysande gula under sommaren och röd - orange på våren. Det röda kan stanna kvar in på sommaren. En planta mest för barrens skull. Växer lågt och utbrett.

20 cm hög, ca 45 cm vid efter 5 år

'Sister Anne'

Vintergrön sort som växer löst horisontellt eller krypande, hängande om den planteras så. Klart grönt barr med en vacker silverlyster. Mörknar till koppar-bronstoner under vintern.

Mycket blomrik med urnformade, ljust rödvioletta klockor.

'Spider'

Plantor från 'Spring Cream', Holland  1992

Ljusgröna blad med slående vitaktiga skottspetsar.

25 x 35 cm

'Turtle'

Har inte hittat någon information om den här namnsorten men den växer tätt vid marken och med en låg grön kupol - som en sköldpadda i grönt.

'Zeta'

En ljung med gula barr som inte blommar men som har en fantastisk gul färg.

Garden Girl-serien

Namnsorterna i Garden girl-serien är otroligt många och på svenska kallas de knoppljung. Jag var inte medveten varken om att knopparna aldrig slår ut eller att de sällan överlever vintrarna här. De står fina i krukor och rabatter fram till vårvintern när de oftast torkar in. Och i mångt och mycket är de nog tänkta som slit-och-släng, dekorera och byt till våren.

Nåväl - mina överlevde och mår bra men jag är ändå kluven till dem när jag tittar på frodigheten och blomningen hos mina andra höstljungssorter...

'Athene'

Purpurrosa blomknoppar som lyser mycket fint in i november

'Bettina'

En sort med vita knoppar

'Hilda'

Rödvioletta blommor över ett klargrönt barr. Starkväxande och upprätt. Håller sig fin mycket länge

'Pink Bettina'

Knoppljung med vackert rosa knoppar.

'Selma'

Knoppljung med vackert purpurrosa knoppar.

Cassiope - lummerljung

Ljuvligt vackra klockformade blommor oftast, alltid?, i vitt. Blommorna är helt olika ljungblommor som vi känner dem och betydligt större.

Ett släkte som måste få ett svalt läge och som inte uppskattar sommarvärme. Jorden bör vara torvblandad, lågt pH, med mullämnen och gärna krossmaterial för dräneringens skull. Sand har god kapillärkraft och kan behålla fukten men dränera undan överflöd.

lycopodoides

NÖ Asien, Alaska

Liljekonvaljelika blommor på en tät och välförgrenad liten buske, ljung. Klockorna hålls över grenarna på korta, röda stjälkar. En ovanlig och utsökt alpinväxt.

Behöver skydd mot het eftermiddagssol och en nyckel till framgång är att hålla rötterna svala under eftermiddagen. Behöver mycket god dränering

10 cm, maj

lycopodoides 'Beatrice Lilley'

Vita klockor över ett lågt grenverk med tunna, trådlika skott.

10 cm, maj

'Edinburgh'

En dvärgväxande, städsegrön buske som kan bli 25 cm. Bladen ser ut som fjäll eller tätt packade barr runt en smal, upprätt gren. Blommorna är vita, klockformade, 6 mm långa. Mycket rikblommande under försommaren.

25 cm, maj

'Medusa'

Vita klockor med rödaktigt gröna foderblad. Klockorna kommer längs grenarna och täcker nästan plantan.

10 cm, maj

Daboecia - irländsk klockljung

Ett släkte med upprätt växtsätt, fräsckt gröna barr och ganska stora, något avlånga urnformade blommor.

Jag har noterat att de ska blomma på senhösten men hos mig blommar de tidigare på sommaren och kan sen ge enstaka stänglar på hösten.

cantabrica 'Alba'

Ljusare gröna barr och vackra, rent vita blommor.

cantabrica 'Irish Princess'

Samma vackra gröna barr som övriga kultivarer men den här har klockor i i en ljusare rosa nyans än 'Tina' nedan.

cantabrica 'Tina'

Mellangröna, fräscht gröna barr och stora klockor i en vacker rosa nyans.

Erica - vårljung

Ett släkte där man behöver kontrollera arten om man vill plantera de ute och ha de övervintrande. Flera av de sorter man hittar i handeln på hösten är inte härdiga utan en tillfällig prydnad.

Däremot är vårljungen, E. carnea, och en del andra arter härdiga och lättodlad i en jord som den Calluna vill ha. Sorter av E. carnea är oftast krypande och bildar med tiden mattor.

carnea 'Eva'

Vackert gröna blad och krispigt vita blommor där ståndarknapparna i brunt sticker ut och ger en fin kontrast

carnea 'Golden Starlet'

En vacker matta av limegrönt bladverk som lyser i gult under sommaren och i gulgrönt under vintern. Blommorna är vita.

20 x 40 cm, maj

carnea 'Isabell'

Mörkt gröna blad och kraftigt magentafärgade blommor med ståndarknappar i blåsvart

10 cm, maj

carnea 'Rosalie'

Bronsgröna blad och blommor i lysande ljust rosa vilket ger en fin kontrast.

x stuartii 'Irish Lemon'

Insamlad av David McClintock vid Lough Nacung, County Donegal, Irland

Gröna blad med lysande citrongul nytillväxt på våren och som håller sig tills dess blomningen börjar. Rosa klockor

Bildar en nätt, rundad planta.

x stuartii 'Irish Orange'

En städsegrön, kompakt liten buske med nålliknande mörkt gröna blad. De nya skottspetsarna är tonade i orange. Små samlingar med klockformade, mörkt rosa blommor.

försommar