T

- perenner -

Mina Växter

T - rutor och spetsmössor

- skira växter på olika nivåer -

T - perenner här finns flera vackra släkten med till exempel Thalictrum - rutor och Tiarella - spetsmössor. Men också smörbollar och klöver. Just nu har jag inte den gulblommande klövern men det är en mycket vacker perenn.

Skuggliljan, Tricyrtis, är också odlingsvärd i lundens mullrika och fuktighetshållande jord med lite lägre pH.

T - perenner och de som delvis är något annat

Det finns ganska många perenna släkten som börjar på T - perenner förutom de jag nämnt. Till exempel finns Trillium som är ett släkte många vill odla men trots att de beter sig som örtartade perenner så har jag placerat dem bland lökar och knölar på grund av sitt rhizomatosa växtsätt. 

T - perenner är en bokstav med allt från höga rabattperenner till låga, försommarblommande lundväxter med mycket vackert bladverk.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Tellima

Tellima är ett av de där släktena som bara innehåller en art.

grandiflora - anagrambräcka

Aleuterna - NV USA

En av de där intetsägande perennerna som lämnar ett stort avtryck.

Grönvita, små klockblommor med rosa nederdel. Blommorna sitter i liljekonvaljformation på högre stjälkar. Vackert, vintergrönt bladverk som bildar en vacker grön grund runt många andra växter. 

Växer vilt på fuktiga ängar i nordamerika. Bra i lundmiljö. Se upp med fröspridningen.

15/50, maj - juni

Thalictrum - rutor

Ofta ståtliga perenner för lundens halvskugga men släktet innehåller också en del lägre sorter som är odlingsvärda. De höga är nog mer kända och vanliga dock. Gardener's World listar de mest odlingsvärda.

Arter i släktet återfinns oftast längs floder och bäckfåror i skuggiga bergsmiljöer eller fuktiga ängar. De är spridda över mer eller mindre hela klotet. De flesta arterna förtjänar att oldas enbart för sitt bladverk. De högra arterna är vackra i bakkant av rabatten eller som en skir fond att se igenom. De mindre arterna är bättre att odla i ett upphöjt parti.

Bladverken har en vacker textur. De flikade blommorna har kronbladsliknande foderblad och mängder av ståndare och pistiller.

Trivs bäst i en fuktighetshållande och mullrik jord in halvskugga. Några arter tål full sol bara tillgången på fukt är tillräcklig.

Förökas bäst med frösådd av färska frön eller genom delning på våren.

Drabbas lätt av mjöldagg och löss

delavayi - violruta

Violruta, SV Kina

Långskaftade blad som är 2-3 ggr upprepat parbladiga med småblad längre än breda och 3-5 flikade. Blommorna, ofta i bågiga blomställningar, rödlila med hängande gula ståndare, 1,5-2,5 cm i diameter.

> 150 cm, juli - augusti

delavayi 'Hinkley'

Större blommor med mera spetsigt utdragna foderblad

> 150 cm, juli - augusti

Stora violetta kronblad bildar en mer traditionellt rundad blomma med ett gult centrum

> 150 cm, juli - augusti

filamentosum -

Aklejliknande sammansatta blad men i mindre format och i mellangrönt. Blommorna är vita där kronbladen är smala och mest liknar små sytrådar.

isopyroides - persiljeruta

Turkiet och Syrien - C Asien

Blågrönt småttigt bladverk som till viss del liknar krusbladig persilja. Blommorna är oansenliga i gult, grönt eller vitt.

30 cm, maj - juni

Tiarella - spetsmössesläktet

Vissa svenska namn är så på pricken rätt och spetsmössa är ett av dem. En liten, konformad blomsamling av små, små blommor som väver en spetsgardin tillsammans. I SKUD:s lista hittar jag 4 arter och massor av namnsorter. Det här är ett släkte som dessutom har mycket vackra blad.

Ibland svåra att skilja från korsningarna mellan Heuchera x Tiarella = x Heucherella. En korsning som gett många vackra sorter.

Trivs bäst i lunden med vandrande ljus och en fuktighetshållande och mullrik jord.

cordifolia - spetsmössa

En perenn som sprider sig snabbt genom stoloner och som bildar täta ruggar upp till 60 cm vida. Liknar i mångt och mycket släkten som HeucheraTellima och Mitella.

Halvblanka, hjärtformade blad som har 3-5 flikar som är upp till 10 cm vida. Bladen växer direkt ur stolonerna. Bladen kan ha en röd ton längs bladens nerver. Små, vita blommor med mycket långa ståndare. Blommorna sitter i ett luftigt ax. Knopparna är rosatonade.

15/30, juni

cordifolia 'Moorgrün'

En sort som är något lägre än arten och som har äpplegröna, lätt håriga blad. Breder ut sig med revor men är lätt att hålla efter om det är så.

Iron Butterfly

Vita blommor, flikiga blad med mörk mitt

Pink Skyrocket

Vackert flikiga blad med mörkare nerver. Blommorna är ljust rosa.

Spring Symphony

Massor av ganska ljust rosa kronblad, helt fylld

Sugar and Spice

Djupt flikade, spetsliknande och blanka blad med ett centrum i mörkt vinrött. Blommorna är ljust rosa med ett vitt inre.

15-20 cm, juni

Tricyrtis - skuggliljesläktet

Ett släkte som tillhör liljefamiljen Liliaceae precis som namnet antyder. Gemensamt är att de får många, små och orkidéliknande blommor på höga stjälkar. Blommorna hos arterna är antingen gula med bruna inslag eller mer rödvioletta på en vit botten som är mer eller mindre täckt av fläckar och rödvioletta fält. En art är näst intill vit.

Fuktighetshållande, mullrik och väldränerad jord med ett pH strax under neutralt. De kan bli ganska höga så ett lugnt läge där inte vinden kommer åt är bra. För att hinna blomma är ett varmt läge med till exempel eftermiddagssol bra.

hirta - hårig skugglilja

Japan

Lätt håriga, ljusgröna blad. Ljusa blommor  som kommer i bladvecken längs hela stjälken. Blommorna är vita men överströdda med violetta prickar i olika storlek som ger blomman ett mörkare intryck.

Sprider sig via stoloner om den trivs men det är lätt att hålla efter.

> 100 cm, september - oktober

chingii

En  annorlunda form av någon gulblommande.  Blommar i cremevitt. Vildinsamlad

> 60 cm, augusti - oktober

Trillium - treblad

Trillium är i grunden örtartade perenner och borde finnas under T - perenner men jag har listat de jag odlar under LÖKAR och KNÖLAR, Trillium, rätt eller fel...

Trillium finns här

Trollius - smörbollssläktet

Smörbollar är mycket härdiga perenner som trivs i både sol och halvskugga. I ett riktigt soligt läge går blomningen över betydligt snabbare än i en lätt skugga. Det kan dessutom bidra till att bladen får mjöldagg. I södra Sverige kan man pröva att klippa ner hela plantan och eventuellt få en andra blomning.

Släktet tillhör ranunkelfamiljen, Ranunculaceae, En gemensam nämnare för arterna i familjen är den gula blomningen men också att de är mer eller mindre giftiga alltså ett släkte som rådjuren låter bli.

De trivs i en fuktig miljö, gärna på en lerig eller mullrik jord.

laxus - blek smörskål

V Kanada, NV - NÖ USA

Ljust gulvita blommor med en krans av gyllengula ståndare i mitten. Blommorna är runda och liknar många sippor men har en vaxartad, blank yta som hör släktet till. Bladverket har en bronston vid utspringet men övergår i mörkt grönt. Bladen är djupt flikade. Bildar tuvor - vacker.

15 cm, maj

pumilus - dvärgsmörskål

Himalaya - SV Kina

En låg och kompakt art som bildar små tuvor. Bladen är blanka och gröna, kraftigt flikade. Får enormt stora, gula blommor.

ca 20 cm, maj

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

Om trädgården och dess bakgrund kan du läsa mer om HÄR och de olika planteringarna har jag samlat ihop så du kan läsa mer om HÄR