- M-N-O-P -

TRÄD och BUSKAR

Mina Växter

M-N-O-P

- ätligt, höstfärg och lite till -

M-N-O-P,  Malus,  prydnadsäppleträd har en lika ljuvlig blomning som våra vanliga äppleträd. Och sen får de vackra små äpplen som jag och fåglarna tycker om. Sydbok med sina små krusade blad och horisentala grenar bildar en vacker solitär.  Här hittar man de underbart vårblommande körsbärsträden och buskar med ljuvliga höstfärger. Magnoliorna har fått en egen sida - de börjar bli många.  En järneksliknande och mycket vacker buske och papegojbuskar med vackra höstfärger. Det finns en hel del under M-N-O-P att odla med fina företräden under flera säsonger. Doftande schersmin med utsökta detaljer är ytterligare ett exempel. Pieris är ett vintergrönt släkte som har vackra blad och stora spektakulära blomsamlingar på våren.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Magnolia

Magnoliorna finns HÄR

Malus - apelsläktet

Äpplen för prydnad med prydnadsäpplen som blir rena skafferiet för smågfåglarna på hösten. Jag tittar på vacker blomning på våren, fint bladutspring och senare vackra höstfärger och prydnadsäpplen i olika storlekar och färger. De blir oftast inte så höga utan passar bra även i små trädgårdar.

Prydnadsaplar lovordas av många ett perfekt träd för den lilla trädgården.

arnoldiana 'Spectabilis'

Rostapel - Malus baccata x floribunda

Bildar ett litet träd med utbredda grenar och den är rätt så lik M. x floribunda. Bladens kanter är lätt vågade. Mörkt röda knoppar öppnar sig i rosa men övergår i vitt. Blommorna är ca 5 cm vida och mycket stora. Blomstjälkarna är röda och 5 cm långa. Frukten är gul, ibland med en rodnad i rosa eller matt rött och den är 1-1,5 cm i diameter.

Den är lik M. x floribunda men har betydligt större blommor och bland. Den får dessutom långa, välvda nya skott som är rödare. En del tycker den är vackrast när en del blommor är öppna och kontrasterna mellan röda knoppar, nyutslagna rosa blommor och mogna vita blommor syns bäst.

8 meter, maj

purpurea 'Ola'

Pelarväxande prydnadsapel med stora, vackert röda äpplen ca 3 cm i diameter. Djupt rosa blommor 

Maj,

toringo

Rönnbärsapel, Japan o Korea

Som solitär blir rönnbärsapeln en stor buske eller ett mindre träd med rundat växtsätt. Bladen är 3-8 cm långa, 3-5-flikade med vackra höstfärger i gulorange till orangerött.

Blommorna är vita med rosa anstrykning i knoppstadiet. Frukterna är 5-7 mm i diameter, de minsta i malussläktet och gula, orange eller röda på långa skaft.

Maj, > 5 m

'Aros'

Ett litet vackert träd som redan vunnit  priser. På våren en vacker rosa - purpurfärgad blomning där blommans mitt är vit. Bladverket är mörkt och blankt purpurfärgat och påminner om ekblad i formen. Under hösten får trädet mörkt röda prydnadsäpplen som är 1-2 cm i diameter. Bildar ett litet slankt träd ungefär 3 meter högt och 1 meter brett.

Trivs bäst i full sol till lätt skugga - purpurrött blir sällan vackert i skugga. Jorden bör vara fuktig men väldränerad.

> 3 m, maj

'Freja'

Mörkt purpurröda, blanka blad med djupa flikar som håller färgen hela sommaren. Intensivt röd höstfärg. Blommar med mängder av mörkrosa blommor. Små, blanka vinröda frukter som älskas av fåglar.

> 5 m, maj

v. sargentii fk ESKILSTUNA

Bygger upp ett styvt, lätt tornigt, spärrigt grenverk av gråa stammar och filthåriga, rödgrönvioletta årsskott. Bladen är 5-8 cm långa och 2-3 cm breda, skarpt sågade. Höstfärgen är vackert orangegul. Blommorna, på långa skaft, sitter ordnade i buketter, 5-8 i varje. Blommar i slutet av juni, mycket rikligt. Knopparna är rosa, men de utslagna blommorna är rent vita med breda kronblad, brett överlappande varandra, vilket ger ett mycket karakteristiskt utseende. Länge kvarsittande, matt orangeröda frukter, ca 0,8 cm i diameter. Fodret ramlar tidigt av.

Maj - Juni, > 2 m

Nothofagus - sydbok

Ett släkte från södra hemisfären men som fungerar bra att odla här. Namnet Nothofagus betyder falsk bok men det hade varit mera korrekt att döpa släktet till Notofagus - sydbok man har föreslagit att auktorn Blume la till ett 'h' av misstag. 

antarctica

Sydbok, Chile

Litet till medelstort träd, 5-9 m, med oregelbundet upprätt, luftigt och öppet växtsätt. Mindre träd eller buske med små blad och utbredda sirliga grenar. Gul höstfärg.

Trots att namnet låter som om det skulle tåla arktisk kyla är detta inte alls fallet med sydboken. Den har sitt ursprung i Chile och klarar sig endast i de södra delarna av vårt land, upp till mellansverige i skyddade lägen.

 

Osmanthus - doftbuskar

Ett släkte som fått namn huvudsakligen för sina höstfärger i en skala från gult över i orange, rött och purpur allt i samma buske och samtidigt.

Släktet har fått sitt namn efter F. W. Parrot (1792-1841), som var en tysk naturvetare resande som besteg Mount Arart 1834.

Kallas allmänt 'Persian ironwood' och är små oftast enstammiga träd som blir ca 3 meter efter 7-8 år men på sikt högre. Som flerstammig buske kan den bli  ca 4 meter. or a large, multi-stemmed shrub growing to 15' tall. Blommorna har en tätt packad mitt med röda ståndare som omges av bruna högblad sen vårvinter innan busken grönskar. Blommorna behöver man titta på nära för att uppskatta fullt. Bladen är ovala till avlånga med ett bladutspring i purpurrött på våren, sen övergår de i glansigt mellangrönt till mörkgrönt under sommaren och får sen höstfärger. Barken på fullvuxna träd flagnar och visar en fläckig underbark i grönt, vitt och beige som ger ett fint vintervärde.

armatus

V Kina

En vintergrön buske där de nya skotten först är täckta med fint dun. Läderartade, vackert gröna blad som är avlångt lansettformade och 6-12 cm långa. Upp till 10 kraftiga tänder längs bladkanterna. Blommorna sätts under hösten och den kan blomma milda vintrar annars lite senare. Blommorna är cremevita ca 5 mm i diameter och härligt doftande. Får mörkt violetta, äggformade frukter som är ca 2 cm långa.

De långa bladen är det som särskiljer den från andra i släktet. Den växer vilt i mullklädda klippor och stenar i djupaste skugga till fullt soliga lägen.

heterophyllus

Japan

Vita, doftande blommor i klasar i september-oktober. Skinande mörkgröna blad upp till 6 cm långa och med gula fläckar, flikade och torniga, liknar järnekens.

> 2,5 m

Ostrya - humlebok

Familj - Betulaceae

Ett släkte med ca 10 arter lövfällande träd som växer vilt i Europa, Asien och Nordamerika. Bildar vackra träd men blomhängena ger en fruktansvärd klåda om man tar i dem. Jag plockade dem med frön i och det blev en obehaglig upptäckt.

De vill ha en väldränerad jord i ett soligt läge eller ljus skugga.

carpinifolia

Humlebok - S och SÖ Europa - Turkiet och Libanon

Ett långsam växande träd med en trattformad krona som ung. Som äldre spricker barken upp och sidogrenar växer ut och bidrar till en rundad krona. Bladen är ovala, gröna och dubbelt tandade, 5-10 cm långa. Blommorna är gulgröna 'kissar 4-6 cm långa. De kvinnliga kissarna är kortare. Får gula höstfärger. Hängena påminner om humlekottar men OBS de framkallar en fruktansvärd klåda.

ca 15 meter

Parrotia - papegojbuskar

Ett släkte som fått namn huvudsakligen för sina höstfärger i en skala från gult över i orange, rött och purpur allt i samma buske och samtidigt.

Släktet har fått sitt namn efter F. W. Parrot (1792-1841), som var en tysk naturvetare resande som besteg Mount Arart 1834.

Kallas allmänt 'Persian ironwood' och är små oftast enstammiga träd som blir ca 3 meter efter 7-8 år men på sikt högre. Som flerstammig buske kan den bli  ca 4 meter. or a large, multi-stemmed shrub growing to 15' tall. Blommorna har en tätt packad mitt med röda ståndare som omges av bruna högblad sen vårvinter innan busken grönskar. Blommorna behöver man titta på nära för att uppskatta fullt. Bladen är ovala till avlånga med ett bladutspring i purpurrött på våren, sen övergår de i glansigt mellangrönt till mörkgrönt under sommaren och får sen höstfärger. Barken på fullvuxna träd flagnar och visar en fläckig underbark i grönt, vitt och beige som ger ett fint vintervärde.

persica

Papegojbuske, N Iran - Caucasus

Ofta mångstammigt litet träd med brett växtsätt och upp till 8 meter högt. Har en vacker flagnande bark. Bladen får vackra höstfärger i gult, rött och purpur. Små röda blommor innan bladutspringet.

8 m

2 m

persica 'Pendula'

Brett, hängande växtsätt och om topparna inte binds upp håller den sig låg. Toppen/rna kan bindas upp för att få ett mer vattenfalliknande uttryck.  Bladen får vackra höstfärger i gult, rött och purpur. Små röda blommor innan bladutspringet.

2 m

persica 'Persian Pearl'

Växer mer pelarformat och lär ha bättre höstfärger. Den ser ut att behålla en röd kant på bladen under sommaren.

subaecualis

Kinesisk parrotia - Kina

En sällsynt introduktion som bildar en buske eller litet träd som är hotat i det vilda. Förd till England av Roy Lancaster, som fick klonen från Mikinori Ogisu, japansk botanist.

Gröna blad som under sommaren ofta får en iögonfallande purpurfärgad kant. Höstfärgen är spektakulär i toner av rött, rosa och burgunder.

Växer mera kompakt än den mer vanliga  beskriven ovan. Men har en mer flagnande bark.

2 m

Parrotiopsis - tokhassel

Ett släkte med en enda art nära besläktad med Parrotia. Blommomrna särskiljer den och den har upp till 24 ståndare med upprätta filament. Blomman är mycket fin. I äldre litteratur finns den ibland som Fothergilla involucrata.

En buske som skulle vara tveksamt härdig hos mig i gynnsam zon 2. Trivs i en fuktighetshållande, mullrik jord som är något sur. Jag odlar den i en torvbädd med god dränering och soligt läge.

jacquemontiana

Tokhassel, Ö Afghanistan - V Himalaya

Vackert nervade och blanka blad ungefär 10 cm långa, i klart grönt som liknar bladen hos Parrotia. Enkla, vackra vita blommor med en kuddformad gul mitt som helhet blir blommorna ungefär 5 cm vida. Får fantastiska höstfärger som börjar i limegult och sen övergår i djupt gult och så småningom brunt. Behåller höstfärgen länge. Växer till en rundad buske.

Trivs i en fuktighetshållande, mullrik jord som är något sur. Jag odlar den i en torvbädd med god dränering och soligt läge. Den fungerar i sol över till halvskugga.

6x4 m, juni - juli

Phellodendron - korkträd

En doftschersmin har funnits eller finns i många gamla trädgårdar. Vid mitt första hus fanns en gammal buske som jag tyckte var risig och tråkig på våren. Så det tog två trädgårdar till innan jag köpte en egen.

Tåliga buskar som trivs de flesta jordar och blommar under sommaren.

amurense

Sibiriskt korkträd - NÖ Asien

Växer med andra storbladiga träd och krävande barrväxter i mixade skogar längd näringsrika bergssidor och floddalar.

Ett vackert, brett växtsätt tillsammns med en vacker barg och fint bladverk gör den till en odlingsvärd art. Allra vackrast på hösten när bladverket antar en lysande ljusgul höstfärg efter de första frostnätterna.

Får svarta, oljiga men oätliga bär. Är släkt med citrussläktet. Både blad och bär är starkt aromatiska.

ca 10 meter

Philadelphus - schersmin

En doftschersmin har funnits eller finns i många gamla trädgårdar. Vid mitt första hus fanns en gammal buske som jag tyckte var risig och tråkig på våren. Så det tog två trädgårdar till innan jag köpte en egen.

Tåliga buskar som trivs de flesta jordar och blommar under sommaren.

Burfordensis-grp 'Innocence'

En lite mindre buske som växer upprätt med  överhängande grenar. Blommorna är vita med ett rosa centrum - fint. Bladen är gulgröna, de nya bladen är lysande gula. 

150 cm, juni - juli

coronaria 'Yellow Cab'

En lite mindre buske som växer upprätt med  överhängande grenar. Blommorna är vita med ett rosa centrum - fint. Bladen är gulgröna, de nya bladen är lysande gula. 

150 cm, juni - juli

delavayi menalocalyx

Foderbladen, kalyx, har en mörkt brunröd färg som ger en vacker kontrast.

250 cm, juni - juli

Lemoine-grupp 'Mont Blanc'

Smultronschersmin, Kulturursprung

Vita smultrondoftande blommor och friskt bladverk. Buskigt, upprätt och tätt växtsätt.

Juni - Juli, > 150 cm

Pieris - buskrosling

Vintergröna buskar med trädgårdsvärde under flera perioder. Under vintern tillför de grönska med sina blanka, mörkt gröna blad. De följs under senvåren oftast av stora klasar med mängder av små, klocklika blommor i vitt eller rött. Men det mest spektakulära är nog ändå nytillväxten som hos de flesta namnsorter är minst sagt spektakulär. Bildar kompakta buskar. Arterna kan i det vilda bli upp till 2 meter höga men många av namnsorterna är betydligt lägre.

Pieris är ett släkte som trivs bland rododendron i lundens halvskugga med en jord med lågt pH. P. japonica är härdig i zon 1 och säkert 2. Den amerikanska arten är härdigare.

Jag odlar de för att ha en trädgård som är grön även på vintern och så de fantastiska färgerna på de nya skotten.

japonica

Japansk buskrosling, Japan

Bredbladig, vintergrön buske med ett kompakt och upprätt växtsätt. Kan bli upp till 3 m hög. Pärlliknande knoppar kommer på sensommaren och ger ett vackert intryck under vintern innan blomningen nästa säsong.

Maj, > 150 cm

'Bolero'

De nya skotten är vackert limegröna när de kommer på våren. Blommorna är vita.

100 cm, maj

'Debutante'

Kompakt form med stora, vita och lätt doftande blommor. Bladen har sin egen tid - slår ut i brons och övergår i chartreusegult och så småning blir de gröna. Knopparna som bildas redan på sommaren är röda och har sen kvar färgen genom vintern. Sorten blommar redan som ung.

Det finns flera snarlika när det kommer till färger men osäker på om höjden varierar. 'Purity' är en sort till exempel.

120 cm, maj

'Erik'

Kompakt och lågväxande Pieris där nytillväxten har en vacker ljust orange nytillväxt

Maj, 50 cm

'Little Heath'

Vitbrokiga blad genom hela säsongen. Nytillväxten är rosa. Vita blommor.

Maj, 100 cm

'Mountain Fire'

En vacker kultivar där nytillväxten har en intensivt röd färg och stora, tunga blomklasar. Blir ungefär 1,20 hög oc ca 90 cm vid efter 10 år. Blommorna är urnformade, konvaljeliknande och vita.

Maj, 120 cm

'Passion'

En kompakt sort med mörkt, vackert vinröda klockor i långa hängen. Inte sorten med de största blommorna men färgen!!

120 cm, maj

v. yakushimanum 'Cavatine'

Orangegul nytillväxt och vita blommor. Låg buske

60 cm, maj

Prunus - prydnadskörsbär

Prydnadskörsbär är magiska när de blommar på våren - det håller nog alla med om. Men sen kanske de uppfattas som trista. De som tänker så har nog inte sett de underbara höstfärgerna som många får. Det finns många vackra sorter antingen man vill ha stora, fyllda och rosa blommor eller gillar det lite enklare.

Jag drömmer om en körsbärslund i lunden. En liten stig genom och att gå under körsbärsblom med marken täckt av vårlökar i samma nyanser...

sargentii

Bergkörsbär, Japan, Korea, Sibirien

Ett välvuxet träd med en utbredd krona. Bladen är kopparfärgade i utspringet och kommer ungefär samtidigt som blommorna. Blomfärgen varierar från ljust till mörkare rosa. Höstfärgerna är ofta vacker och kan dra i riktigt vackert röda toner.

Maj

sargentii x subhirtella 'Accolade'

Kulturursprung

Trattformat träd med sirliga, lätt hängande grenar. Bladutspringet är bronsrött men övergår sen i fräscht grönt. Höstfärgen är röd och gul. Glänsande brunröd bark. Ljuvliga rosa blommor. Passar i grupp och som solitär.

Trivs bäst på varm, skyddad plats.

Maj, 6-10 m

serrula 'Branklyn'

Glanskörsbär, C och S Kina

Ett av de träd som har en enormt vacker bark och stort vintervärde. Barken är otroligt glansig och flagnande, färgen kan variera mellan koppar, vinrött och en del exemplar i chokladbrunt. Får ofta flera delstammar som ger ett vasformat intryck. Vita blommor men blomningen  försvinner lite bland de smala, gröna bladen. Plantera trädet där solstrålar kan få barken att glänsa lite extra.

Maj, 5-7 m

'Snow Fountain'

Amerikansk kultivar med smala hängande grenar längs hela stammen.  Bildar en hängande krona. Mörkt gröna och ganska små blad som får fina höstfärger i orange och gult. Mycket  blomrik med snövitta blommor som hänger i små klasar och ger intrycket av en snövit fontän. Kan få små frukter som mognar till svart.

> 4 m, maj

x subhirtella 'Hally Jolivette'

Vårkörsbär, Kulturursprung

Litet vackert träd med massor av små, dubbla blommor i vitt med en rosa mitt. Vackraste körsbärsblomningen.

Maj, 4 m

Pyrus - päron

Silverpäron, Turkiet och N Iran

Ett gracilt träd med silverglänsande, smala elliptiska blad. Får 2-3 cm breda, hårda päron. Solitär. Lämplig för formklippning. Nordens olivträd

Maj - juni, 5-7 meter hög

salicifolia 'Pendula'

En vacker variant med överhängande grenar.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier