- perenner -

H

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

H

-blomning året runt -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Hacquetia

Gullflocka, familj Apiaceae

epipactis 'Thor'

Gullflocka, Ö Alperna, Karpaterna

Ovanlig och söt form av en tidig lundväxt. Kupolformade, gula centra omges av variegerade bracter. En växt som lyser upp och lyser mot bar jord. Under sommaren övergår bladverket i grågrönt.

Bäst i mullrik och fuktighetshållande jord.

15 cm hög x 25 cm bred, mars - april

Haberlea

familj Gesneraceae

Ett monotypiskt släkte med en art  H. rhodopensis endemisk i ett antal berg i Bulgarien.

rhodopensis

En rosettbildande och vintergrön perenn med djupt gröna, sågtandade blad. Bladen är tjocka och läderaktiga, ytan är lätt hårig med nersjunkna nerver. Rosetten kan bli upp till 20 cm som äldre. Blomman är ljust lila

Trivs i en vägg, wall, i skugga. Bladen är känsliga för vinterfukt.

5 cm, maj

'Virginalis'

Blomman är rent vit med ett gult centrum. Blomstjälken får flera blommor. 

5 cm, maj

Helenium - solbrud

Ett släkte inom asterfamiljen och som liknar små solrosor. De hör hemma i Nordamerika. Introducerades i Europa 1729. Släktet har fått sitt namn efter Helen av Troja,  dotter till den grekiska gudarna Zeus och Leda.

De jag odlar är örtartade perenner.

pumilum 'Magnificum'

Talrika prästkrageliknande blommor i gult med brun mitt.

100 cm, juli - september

'Short and Sassy'

Kompakt sort med lansettformade blad. Blommorna är mörkt bruna och omgivna av strålblad i orange-gyllengult.

40 cm, juli - september

Helleborus - julrossläktet

bågliljesläktet, familjen Melanthiacea

Julrosorna finns HÄR...

Heloniopsis

bågliljesläktet, familjen Melanthiacea

Bildar bladrosetter som är mer eller mindre vintergröna och som sakta växer ut i sidled om de trivs. Bladen är avlånga och lansformade. Bildar en blomstjälk som kan bli 15-30 cm med en klase av tubformade blommor där ståndarna sticker ut. Blomklasen ser ut som en avancerad borste i delar. De flesta har syrenlila - rosa blommor men vita former förekommer. Kronbladens färg mot ståndarknapparna som ofta är mörka är läcker. Blommar tidig vår.

Ett ganska litet och okänt släkte med växter som trivs i lunden. Samtliga kommer från Ö Asien. De vill ha en skuggig och fuktighetshållande placering men som hos oss bör vara väldränerad. 

acutifolia, BSWJ 6817

Funnen av Bleddyn och Sue Wynn-Jones i Taipingshan, Taiwan

Bildar vintergröna rosetter som långsamt bildar systerrosetter. Den sägs ha vita blommor men bilder jag sett visar rosa blommor. Tydligt utstickande ståndare och pistiller. Blomstjälkar som blir uppåt 20 cm höga. 

> 10 cm, maj

orientalis var. breviscapa

insamlad av Bleddyn and Sue Wynn-Jones i fuktiga men väldränerade skogar i djup skugga runt nordöstra Shikoku, Japan hösten 1998

En liten varietet av den hör bredväxande och rosettbildande arten. Får en enda köttig blomstjälk som kröns av en flock av  doftande, hängande små liljeliknande blommor. Tydligt utstickande ståndare som varierar i färg från vitt till rosa beroende på växtplatsen.

> 30 cm, mars - juni

Hemerocallis - daglilja

Dagliljorna finns HÄR...

Hepatica - blåsippa

Blåsippor är ett konstigt svenskt namn - alla i släktet är inte blå i vilt tillstånd.

Det här är fleråriga, delvis vintergröna örter med en kraftig jordstam. Bladen växer i rosett och har de 3 typiska loberna, de är något läderartade med en grön ovansida och en brunviolett undersida. Svepebladen är 3 till antalet, äggrunda och håriga. Blommorna kommer ensamma i toppen av stjälken och har oftast 5-8 mattblå, mera sällan rosa eller vita hylleblad. Många ståndare som är nästintill vita. Frukten är en utdraget äggformad, hårig nöt med köttigt bihang (elaiosom). En elaiosom är en fettkropp på ett frö. Fettet sitter utanpå fröet och gör att myror lockas att bära iväg fröet. När de senare tar loss fettet, slängs fröet iväg. Myrspridning av frön, så kallad myrmekokori, är vanligt hos till exempel violer, fryle och många sorters euphorbia.

Etymologi - Hepatica kommer av latinets hepar (lever) och syftar på bladundersidans leverbruna färg och bladlobernas likhet med leverflikar.

Släktet har tio arter varav en, blåsippa (H. nobilis), förekommer vildväxande i Sverige och den är allmänt fridlyst.

acutiloba

Blek blåsippa, Ö USA

Glatta, gröna blad med markerade spetsar på bladloberna. Stora blommor i blåsippsblått, rosa eller vitt. Närstående H americana växer på basisk jord.

> 10 cm, maj

nobilis

blåsippa

Bladen är 3-flikiga, ofta marmorerade i silver, i utspringet purpurfärgade, småludna. Vita blommor

> 10 cm, maj

'Alba'

Vita blommor 

'Blue Picotee'

Vita blommor där kronbladen har en kant i blått

F1 N180
F1 N182
'Oskar'

Blå blommor där ståndarna är omvandlade till smala kronblad som bildar en tofs i mitten som tonar i grönt

'Plena' - Vartofta

Fyllda blå blommor. Insamlad för längesen i Vartofta

'Peach Blossom'

Ljust, ljust varmrosa blommor

> 10 cm, maj

'Rosea'

Rosa blommor

'Rubra Plena'

Selektioner med rosa fyllda blommor

> 10 cm, maj

Special leaves

Frösådder av plantor med speciella blad

> 10 cm, maj

transsilvanica

Stora ljust blå blommor. Bladen har 3 - 5 lober som är delvis vintergröna. Loberna kan vara något urnupna i sig. Bildar med tiden 'mattor' när den trivs. 

Trivs i en humusrik jord och lär växa bra i tunga jordar. Mina växte bra där men blommade dåligt. Blommar bättre i kanten av torvpartiet. Toppdressa årligen på hösten för att efterlikna det naturliga lövfallet i naturen. Lär ogilla att få rötterna störda. 

> 15 cm, april - maj

'Buis'

Stora ljust blå blommor

> 15 cm, april - maj

'Eisvogel'

Stora vita blommor

> 15 cm, april - maj

Heuchera - alunrot

familj Saxifragaceae

Alunrötter finns HÄR...

 

Heucherella - klockvippa

familj Saxifragaceae

Homogyne

familj Asteraceae

alpina

Fölhov, C och S Europa

Rundat njurformade, läderartade och blanka gröna blad som bildar en tät kompakt matta. Blommorna är matt violettrosa och liknar mest små penslar. Bra som marktäckare.

Trivs i en humusrik jord i halvskugga

10 cm, maj

Hosta

Hostorna är väldigt många i min trädgård och du hittar dem HÄR...

Hylotelephium

familj Crassulaceae - Kärleksört, syn. Sedum

Det svenska namnet lär komma av att växten ansågs kunna spå i kärleksfrågor. H. telephium växer vilt i södra och mellersta Sverige. Kinesisk kärleksört, H. spectabile,

Kärleksört är perenna örter med blågröna, köttiga blad. Höjden varierar något men upp till 50 cm är vanligt. Samtliga blommor i augusti - september och ännu senare om hösten är mild.

Förr användes kärleksörtens blad mot liktornar och brännsår. Forskaren/läkaren Retzius (1806) skriver också att "Allmogen har med denna Örten hwarjehanda skrock".

Kärleksört trivs i vanlig, väldränerad jord i ett soligt läge. De tål torka bra men blommar bättre om de har tillgång till fukt och man kan därför vattna vid behov. De kan i många fall drabbas av mjöldagg om de får torka ut för mycket.

'Carl'

Stora, stjärnformade neonrosa blommor och fräscht daggröna blad. Rikblommande sort med relativt kompakt växtsätt och vacker, intensivt röd blomfärg

40 cm, augusti - oktober

'Class Act'

Mörkt vinröda blommor i stora flata samlingar som är 11 cm vida. Knopparna är grågröna till vita. Stjälkarna är mörka, bruntonade.

45 cm,

'José Aubergine'

Mörkt purpurröda blommor med röda blad,

40 cm.

'Joyce Henderson'

Ett starkt och upprätt växtsätt tillsammans med blågröna blad och stora blomsamlingar med ljust rosa blommor. Tillsammans blir det här en mycket vacker perenn. Ganska lik 'Matrona' på många sätt men har ljusare blommor och mindre färg på bladen.

60 cm, augusti - oktober

'Karlfunkelstein'

Mörkt röda blad och över det samlingar med rosa blommor. 

50 cm, augusti - oktober

'Matrona'

Fräscht gröna blad och rosa-gröna, stora blomhuvuden.

40 cm, augusti - oktober

'Iceberg'

Vita, stora blomhuvuden

40 cm, augusti - oktober

telephium 'African Pearl'

Mörkt brunsvarta blad och röda blommor.

40 cm, augusti - oktober

telephium 'Orange Xenox'

Mörkt röda blad och orange - laxrosa blommor.

50 cm, juli - augusti

telephium 'Purple Emperor'

Mörkt röda blad och rosagula blommor lite ljusare än José Aubergine.

40 cm, juli - augusti

telephium 'Seduction Green Yellow'

Grågröna blad sköljda i purpurrött. Grenade stjälkar som bär samlingar av ljust rosa knoppar som öppnar och visar ljust gula blommor.

50 cm, augusti - oktober

telephium 'Yellow Xenox'

Terracotta - gräddgula blommor över ett mörkt bladverk.

50 cm, augusti - oktober

Okänd kultivar

Stora stjärnformade och djupt rosa blommor. Har jämfört med andra rosa sorter jag odlar och blommorna är distinkt annorlunda. Sannolikt är det 'Abbeydore'

40 cm, augusti - oktober

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.