- perenner -

F

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

F

- en ovanlig bokstav när det gäller perenner -

Luktpioner eller som jag hellre skulle säga - doftpioner. Hit hör de allra flesta av äldre trädgårdars trotjänare. Den rosa 'Sarah Bernhardt' till exempel. Den urgamla 'Edulis Superba' en av de allra första att korsas fram.

Olika blomtyper

Man pratar om 4 olika typer av blomformer. Enkla betecknas som enkla eller med ett E. Dubbla pioner är inte dubbla i ordets rätta bemärkelse = dubbla antalet kronblad, det betyder att de är fyllda. HF eller semi double är beteckningar för blomformer som är halvfyllda.

J eller japansk form kallas ibland för 'Imperial form' på engelska. Det betyder att blomman har en yttre rad med stora kronblad som är tydligt skilda från ett fyllt centrum med tofsar av ståndare eller inre kronblad.  Karaktäriseras av starka stjälkar och medel till sen blomning i trädgården.

Odla luktpioner

Pioner ska man helst plantera på hösten, början av oktober i södra Sverige. De behöver en god, gärna tyngre jord med lera. För mig har det räckt att blanda in lerpellets eller blanda i en mineraljord.

Rötterna ska planteras så att de så kallade ögonen, de nya skotten, hamnar ca 5 cm under jordytan. Det innebär att om jorden är väldränerad så räcker det att gräva 20 - 30 cm djupt. Ta till rejält på bredden för rötterna är stora och breder ut sig.  Har man möjlighet kan man förbereda genom att gräva och förbereda jorden under våren eller sommaren. Luckra jorden i botten av gropen och blanda i någon långtidsverkande organisk gödsel som benmjöl, Chrysan eller liknande. Man tillsätta lite dolomitkalk eftersom pioner gillar kalk. Den uppgrävda jorden kan man blanda med 2 - 1 del kompost och 1 del brunnen gödsel. Det här ger mer material och skapar en kulle men den sjunker undan ganska snabbt och är lagom hög när det är dags att plantera på hösten.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Ficaria verna - svalört

Svalörten är en söt vårblommande ört som kommer ur rhizomer. Jag odlar namnsorter som inte är så spridningsbenägna som arten är. Du hittar dem HÄR...

Filipendula - älggräs

Älggrässläktet är ett släkte rosväxter som återfinns i den norra tempererade zonen och innehåller 10 arter. I Sverige finns bara 2 av dessa, nämligen Brudbröd, Filipendula vulgaris och Älggräs, Filipendula ulmaria. Några arter odlas som prydnadsväxter.

Blommar under sommaren - sensommaren. Trivs bäst i en fuktighetshållande jord.

'Kahome'

En låg och mycket vacker sort med ganska mörkt rosa blommor. Knopparna liknar små rosa pärlor på en sirlig stängel.

30/50 cm, juli - augusti

multijuga

Säljs felaktigt i handeln som Filipendula palmata 'Göteborg'

Typiska blomsamlingar för älggräs men med rosa blommor. Lägre än 'Kahome'. 

15/30 cm, juli - augusti

vulgaris 'Multiplex'

Vackra bronsfärgade knoppar sitter som pärlor i en stor klase. Blommorna är cremevita och fyllda - en vacker effekt på klasar som svävar ovan ett flikigt, vackert grönt bladverk. Bladverket har en stark doft.

Lär gilla kalkrik mark och soligt läge. Jorden där jag odlar är inte kalkrik och det går bra ändå. Frösår sig sparsamt.

40 cm, juni - juli

Fritillaria - klocklilja

Diskreta och vackra lökväxter som ofta har ett rutigt innanmäte och du hittar dem HÄR...

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.