- Actaea -
perenner
Mina Växter
Actaea
- trolldruvor och silverax -
Actaea - hit har man flyttat silveraxen som tidigare tillhörde Cimicifuga. Både trolldruvorna och silveraxen har vackert, flikat bladverk som bildar vackra ruggar hela säsongen.
Etymologi - Släktnamnet Actaea kommer av grekiskans aktea eller aktaia som var ett växtnamn redan hos Plinius.
Trolldruvor
Trolldruvorna bildar ruggar ca 40-50 centimeter höga. Blommorna är samlade i en tät, kort och toppställd klase, Blomningen är rätt så oansenlig och kort. Men som namnet antyder är det frukterna som är den där extra detaljen förutom det vackra bladverket. Bärklasarna bildas efter blomningen på försommaren och mognar sen successivt under sommaren i vitt, rött eller svart. Någon art, Actaea pachypoda, har vackert röda skaft på bären och kontrasten är läcker på sensommaren. Bären är giftiga.
Silverax
Silveraxen är sensommarblommande och har en ljuvlig doft, en del jämför den med liljekonvalj. Jag vet inte om jag håller med, men jag tycker doften är härlig när den kommer svepande i september. Det finns, förutom den vanliga arten, många vackra namnsorter av silverax med mer eller mindre mörkt rödsvarta blad. De här sorterna behöver mer sol för att behålla den mörka färgen. Mörkt röda blad ser dessutom tråkiga ut i skugga och behöver helt enkelt ljus för att verkligen lyftas och visa upp sin skönhet. Blomstänglarna är höga med massor av små pärlliknande blomknoppar som slår ut successivt. Av de rödbladiga finns det flera snarlika namnsorter som du kan se nedan.
Odla och föröka
Alla trivs i vandrande skugga och fuktighetshållande, näringsrik jord i lunden eller torvpartiet. Fukt är viktigt för att de ska utvecklas fullt ut. De rödbladiga försöker jag plantera så de får sol den tid när jag vill vara där. Uteplats = kvällssol tex.
Jag har frösått flera arter enligt såråden i det här inlägget. De flesta trolldruvorna är uppdragna från frön och de gror väldigt bra även om det oftast tagit två säsonger. Men det går också lätt att dela. Man ska dock inte dela silveraxen för ofta.
Vill du läsa mer kan du göra det hos RHS, Royal Horticultural Society
Betoning: actaea
Synonyma och historiska svenska namn
ormbär, paddbär, silverax, trollbär, trolldruva, trolldruvor, trolldruvsläktet
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
cordifolia
Spjutsilverax - Ö USA
Vackert grågröna blad som ser ut att vara mindre flikade än hos A. Simplex. Välförgrenade men mer upprätta stänglar där förgreningarna håller sig nära huvudstammen. Lär vara stabil
120 cm, oktober
erythrocarpa
Röd trolldruva
Växer i ett brett bälte från Skandinavien över Ryssland till Japan.
Blommorna kommer i en tät klase på stjälkar ovan bladen. Bladen är stora och ljust grågröna oftast 4-5 gånger parbladiga-fingrade. Bladen: Stora, ljusgröna, vanligen 4–5 ggr parbladiga-fingrade. Småbladen är ovalt-äggrunda med en utdragen spets, nästan kala och stortandade i kanten. Uddbladets bas är oftast tvär eller avsmalnande, mittfliken är tydligt längre än sidoflikarna och uddtanden klart längre än kantens tänder. Strödda blad. Frukterna är röda, 10 mm långa och mångfröiga.
50 cm, blommar maj - juni, bär i augusti - september
'Alba'
en variant med vita bär. En av mina favoriter - klasarna med vita bär är dekorativa och bladverket fint.
50 cm, blommar maj - juni, bär i augusti - september
japonica 'Cheju Do'
Stora blad med lönnliknande utseende. Stadigt växtsätt. Vita blommor och knoppar med rosa anstrykning i långa smala upprätta spiror. Svag doft
20/60, september - oktober
pachypoda
Vit trolldruva, Ö Nordamerika
Delade blad som är klart gröna, se röd trolldruva. Små blomhuvuden av små, fluffiga och vita blommor. Följs av vita bär på lysande, vaxartat röda stjälkar. Kanske den vackraste på grund av kontrasten mellan bärens färg och de röda stjälkarna.
50 cm, blommar maj - juni, bär i augusti - september
'Misty Blue'
En selektion med ett bladverk som är mer blågrönt och som har artens vackra bärställning.
simplex
synonymer - Cimicifuga ramosa, Cimicifuga simplex
höstsilverax, NÖ Asien, Japan
Bladen är dubbelt parbladiga och klargröna. Blommorna är vita med petaler, sitter i täta sällan förgrenade ax som är upprätta eller lätt överhängande. Blommorna har en ljuvlig doft och lockar insekter
60/150 cm, september - oktober
'Atropurpurea'
Bladverket är olivgrönt - rödtonat. Blomstjälkarna är purpurröda, vita och doftande blommor.
Behöver sol för att få en fin bladfärg blir lätt trist i ett lätt med skugga hela dagen.
'Black Negligee'
Vackert, mörkt rött bladverk och vita blommor. Hela den är mycket lik 'Brunette'
'Brunette'
Vackert, mörkt rött bladverk och vita blommor. Bladverket är likt 'Chocoholic'.
'Chocoholic'
Upprätt växtsätt med purpurfärgade stjälkar, vackert mörkt purpurbrunt flikigt bladverk och täta långa blomax som slår ut med ljusrosa blommor.
'Pink Spike'
Höga stjälkar med rosa knoppar som öppnas till små, fluffiga vita blommor. En vacker bladrugge i mahogny brunrött - bladen är mer rödvioletta på försommaren.
Kontakt
Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR