Q-R

- perenner -

Mina Växter

Q-R

- stora blad och små ranunkler -

Q-R stora blad och små söta ranunkler. Under Q-R finns en av mina favoritväxter, Ranzania. En drottning i lunden kanske för alla myter om hur svår den ska vara att etablera. Jag lyckades första gången kanske för jag inte hört talas om myten.

Växter för flera lägen under Q-R

Rodgersia är storbladiga och pampigaväxter på Q-R i lunden men har också en vacker blomställning. Bladens storlek gör att de mår bäst i ett vindskyddat läge. Rheum, rabarber, har flera intressanta arter som passar i rabatten eller lunden men de flesta behöver rejält med plats.

Rudbeckior står för varmt gul sensommarblomning och är fantastiska till snittblommor. De står länge i vas. Men det finns också sorter i orange, röda och brunröda toner. Precis som det finns perenna och ettåriga sorter. Q-R stora blad alltså...

Mina andra växter hittar du HÄR

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Ramonda

Ett litet släkte som växer vilt i NÖ Spanien, Pyrenéerna och SÖ Europa. De är vintergröna perenner som bildar rosetter med skrynkliga blad.

Släktet är uppkallat efter den franske botanikern Louis Ramond de Carbonnières som var en av de första att undersöka växtligheten i de högre Pyrenéerna.

myconi

Vackert bladverk med mörkt gröna blad med något vinröd nervatur. Fyllda vita blommor.

50 cm, maj - juni

Ranunculus

ranunkelsläktet familj- Ranunculacea

Smörblommor (Ranunculus) är ett växtsläkte med många arter, ca 400, som är spridda över nästan hela världen. I de flesta fall är de fleråriga örter med vita eller gula blommor. Blomman har 3-5 kronblad och med en karaktäristisk glans. Blomman har många pistiller skilda från varandra, apokarpa, Ståndarna och pistillerna är många och pistillerna är fria från varandra. Alla arter är svagt giftiga och därför lämnas de kvar av betande djur. Du kan läsa mer om ranunkelsläktet HÄR.

De flesta föredrar en fuktig växtplats och en del är vattenväxter så kallade möjor. Det vetenskapliga släktnamnet betyder liten groda och syftar på hur de trivs i naturen.

aconitifolius 'Flore Pleno'

Vackert bladverk med mörkt gröna blad med något vinröd nervatur. Fyllda vita blommor.

50 cm, maj - juni

amplexicaulis

Stora, vita-rodnande blommor över blådaggigt bladverk.

30 cm, maj - juni

platanifolius

Vitsippsranunkel - V, C och S Europa (Sverige)

En kal flerårig ört med upprätt stjälk, stora handflikiga blad och vita blommor. Bladen är blankt mörkgröna och djupt handflikiga med tre till sju breda tandade flikar. De nedre bladen är skaftade medan de övre är oskaftade. Vitsippsranunkel blommar i juni-juli med vita blommor som sitter i greniga samlingar. Blomknopparna är ofta purpurröda. Blommorna har klargula ståndare som kontrasterar mot kronbladen. Frukterna är plattade och har en ganska lång näbb.

70 cm, maj - juni

Ranzania

Enda arten i släktet och ett släkte i familjen Ranunculaceae

japonica

Ranzania - N Japan

Utvecklas väldigt snabbt under våren och nästan exploderar ur jorden i maj. Stänglarna blir 20-50 cm och får två håriga, delade blad och en till några få blommor i ett knippe. Blommorna slår oftast ut innan bladen är fullt utvecklade och de är mjukt rosa och hänger från långa blomstjälkar.  Mycket vackra blommor på en elegant planta. Vita frukter på sensommaren.

Trivs bäst i lundens halvskugga i en fuktighetshållande jord med god dränering och hög mullhalt.

50 cm, maj - juni

Rheum

familj - Polygonaceae

Rheum - rabarber är den i särklass mest kända arten i rabarbersläktet. Men det finns ett flertal som är vackra även i rabatten. De flesta bör få en plats som solitärer på grund av de vackra bladen och blomställningarna. 

Släktet vill generellt ha en djup, fuktig och näringsrik jord och helst ett soligt läge. Mulcha med organiska material på våren.

acuminatum

Himalayarabarber, Himalaya - SV och C Kina - Central Nepal to south-eastern Tibet, on open slopes at 3600-4300m.

Basala blad som är triangulära till brett hjärtformade och med en utdragen spets, 8 - 20 cm brett. Mörkt röda blommor i stora, upprätta blomflockar.

60 - 100 cm, juli - augusti

palmatum v. tanguticum

Himalayarabarber, Himalaya - SV och C Kina - Central Nepal to south-eastern Tibet, on open slopes at 3600-4300m.

En perenn som breder ut sig i sidled med rhizomer. Stora basala blad som är röda i utspringet. Bladkanten är djupt tandad. Bladen övergår i grönt med en röd undersida över tjocka röda stjälkar. Blommorna är små i vita,rosa eller djupt röda nyanser och

200 cm, juni - juli

Rodgersia

familj Saxifragaceae

Ännu ett släkte med stora och vackra blad. Får enorma blomställningar på höga stjälkar. Blomställningen bildar en fackla med flera blomstjälkar. Breder ut sig och speciellt bronsrodgersia tar för sig och behöver en genomtänkt växtplats.

Tycker om näringsrik, svagt sur jord i halvskugga. 

pinnata 'Bronze Peacock'

En form med parflikiga, kopparfärgade blad. Blommar med 30-60 cm höga rosaröda blomvippor.

60 cm, juli - augusti

'Chocolate Wing'

En form med parflikiga blad som är chokladbruna i utspringet men som sen övergår i mörkt grönt - olivgrönt. Blommar med 30-60 cm höga rosaröda blomvippor.

60 cm, juli - augusti

'La Blanche'

En form med parflikiga blad som är i mörkt grönt - olivgrönt. Blommar med långt utdragna blomvippor i cremevitt.

100 cm, juli - augusti

'Snow Clouds'

Djupt nervade handflikade blad som är bronstonade i utspringet. Får stora cremevita blomflockar. 

120 cm, juli - augusti

podophylla

Bronsrodgersia, Japan och Korea

En storbladig perenn som kommer. Bladen är oftast femfingrade och stort tandade i spetsarna med bronsfärgade hår. I utspringet är bladen bronsfärgade och får tillbaka färgen på hösten. Färgen håller bäst om den får sol.

100 cm, juli - augusti

'Smaragd'

En kultivar som selekterad 1974 av Ernst Pagels. En semi-dvärg med distinkta limegröna blad. Bladen är handflikade och med djupa nerver. Cremevita blomsamlingar som liknar astilbe. 

120 cm, juli - augusti

Rudbeckia

familj Asteraceae

Ett släkte uppkallat efter den svenska botanisten Olof Rudbeck d.y.

Ett släkte med lättodlade arter och kultivarer som lyser fint i sensommarrabatten med intensiva blomfärger i en varm färgskala - gult i olika nyanser. De fungerar också bra till snitt.

Rudbeckia trivs på de flesta väldränerade jordar i ett soligt läge. Men allra bäst fungerar de i varma och mullrika jordar. De bör vattnas torra somrar. 

Plantorna bör delas med jämna mellanrum. Ibland frösår de sig.

fulgida

Prästkragelika blommor men i mättat och starkt gult och med en mörkt chokladbrun mitt. Bin och insekter älskar den.

60 cm, juli - september

Goldsturm

Guldgul med brun mitt. En gammal, tuvbildande sort. Blommar mycket och länge och är jättefin i sensommarplanteringen gärna i stora sjok.

70 cm, juli - september

Little Goldstar

En kompakt och lägre sort som är mycket blomrik. Blommorna är lysande gula med en svartbrun mitt som är den egentliga blomman.

50 cm, juli - september

subtomentosa 'Henry Eilers'

Hittades i en koloni vid en järnvägs kant i USA av en pensionerad hortonom.

Rullade kantblad i gult omger en brunorange disk i centrum. Det är kantbladen som gör den så läcker.

120 cm, augusti - oktober

Sommarrudbeckia

En typ av rudbeckia som oftast är annuell men som milda vintrar och i väldränerade lägen övervintrar hos mig

> 100 cm, juli - augusti

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier