- Barr -

Träd & buskar

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

Barr

- barrväxter för vintervackra miljöer -

Text

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Abies - ädelgran

En stor ädelgran med en ovanlig gråblå färgton. Arten tolererar torka ganska bra särskilt för att vara en ädelgran. Vill ha lucker jord och ogillar därför kompakterad - ganska naturligt.

Ett annorlunda barrträd med långa, mjuka barr som är svängda uppåt och som för tankarna till diskborstar. Färgen kommer av att båda sidorna hos barren är klädd med ett harts för att dämpa avdunstningen. Det här bidrar till att göra arten tålig mot tork. Den klarar också mer oskyddade platser och kan därför placeras som en vacker solitär. 

Jag odlar inte arten men några utvalda sorter som stammar ur insamlingar av häxkvastar.

Bildar på sikt ett träd på 20 x 8 meter

concolor

En stor ädelgran med en ovanlig gråblå färgton. Arten tolererar torka ganska bra särskilt för att vara en ädelgran. Vill ha lucker jord och ogillar därför kompakterad - ganska naturligt.

Ett annorlunda barrträd med långa, mjuka barr som är svängda uppåt och som för tankarna till diskborstar. Färgen kommer av att båda sidorna hos barren är klädd med ett harts för att dämpa avdunstningen. Det här bidrar till att göra arten tålig mot tork. Den klarar också mer oskyddade platser och kan därför placeras som en vacker solitär. 

Jag odlar inte arten men några utvalda sorter som stammar ur insamlingar av häxkvastar.

Bildar på sikt ett träd på 20 x 8 meter

'1/2 Hyboid'

En dvärgväxande selektion med ett namn som jag inte förstår. Jag ska kontrollera med ägaren till trädgården där jag först såg den om jag missuppfattat etiketten eller vad namnet innebär. Barren är mycket långa och lysande gråblå på ett litet, långsamväxande träd om det kan kallas så. En häxkvast insamling

'Ostrow nad ohri'

Häxkvast utan någon information men vacker

koreana 'Gait'

Holland omkring 1990

En smalt, upprättväxande An upright, variant av koreagran. Barren är mörkt gröna. Kottarna är djupt purpurfärgade och kommer längs hela den övre delen, ca 50 cm.

Växer ungerfär 2,5 - 15 cm per år och lär landa på 150 cm. Introduced in Holland around 1990. Växer 2,5 - 15 cm per år och lär landa på ca 150 cm

pinsapo

Spanskgran, SV Spanien

Barrträd med grågröna, täta barr. Arten kan bli 30 meter hög. Med åldern växer den mer oregelbundet.

Barken är slät och mörkt grå men blir fjällig med åldern. Grenarna är raka och väldigt stela. Den jag odlar här är antagligen en namnsort, ev en 'Glauca' även den.

'Aurea'

Gyllene spanskgran

Frösådd introducerad 1868 av Adrien Sénéclauze Nursery från Bourg-Argental, France.

En gyllene variant som har kvar det symmetriska växtsättet och styva, korta barren som arten har. Lysande gula nya skott som övergår i grönt under vintern beroende på klimat. Den gula färgen är mest tydlig på ovansidan av de nya skotten. En betydligt mera vinterkänslig selektion och unga exemplar får lätt soltorka.

Växer långsammare eftersom den saknar klorofyll i barren. Växer endast ca 10 cm per säsong och formar  ett litet kompakt träd ca 120 cm brett och 150 cm högt på 10 år.

'Glauca'

Upprätt, brett kägelformat växtsätt, med blågrå styva och tjocka barr. Kottarna är cylindriska, ljust bruna och upprätta. Barren är grågröna och växer radiellt runt skotten och är ca 2 cm långa. Både manliga och kvinnliga kottar uppträder på samma träd. De är till att börja med ljust gröna eller purpurfärgade och mognar senare till brunt. När kottarna är mogna öppnas fjällen och de vingförsedda fröna kan släppas. Som etablerat träd är tillväxten ca 30 cm per år.

procera

Kaskadgran, V USA

En gran fån USAs västra kustområden från norra gränsen av Washington ner till Oregons och Kaliforniens gränstraker. Det är ett område med riklig nederbörd och djupt snötäcke vintertid.  Det här är en art som kan bli upp till 300 år gammal. 

Det är en av de vaskraste arterna inom ädelgranar och den hette tidigare A. nobilis. Det är den gran vi känner som kungsgran - julgrna. 

Barren är grå eller blågröna och känns ien på att de är böjda och delvis kamformade som delvis täcker grenarna. Barren faller inte av när de har torkat. Stora kottar med synliga, bakåtriktade täckfjäll. 

Det är en i delar känslig gran som kanske inte odlas så mycket som art. 

'Robenek'

En liten och långsamväxande häxkvast där barren är lysande gråblå och ganska korta men framförallt sitter tätt. Bildar en förhållandevis kompakt gråblå kudde på sikt.

Cedrus - ceder

Barrträd som alltid fascinerat mig med sitt annorlunda och vackra växtsätt. Beskrev 1757 av Christoph Jakob Trev (1695 - 1769).  På grekiska Κέδρος; الأرز på arabiska; cedro i Italien och i Spanien; in Italian and Spanish; ཐང་ཁྲག på tibetanska; och sedir på turkiska.

Cederträd kan bli upp till 40 meter höga i det vilda med hartsdoftande ved. Barken har kraftiga åsar eller är sprucken i kvadratiska rutor. Grenarna är breda och växer i våningar. Skotten är dimorfa med långa skott som bildar ramverket och korta skott som bär den största delen av barren. Barren är vintergröna och nållika 8 - 60 mm långa och de är arrangerade i en öppen spiral på de långa skotten och i täta kluster med 15-45 barr som växer i spiral på de korta skotten. Färgen på barren varierar från gräsgrönt till mörkgrönt till starkt blågrönt beroende på hur tjockt det vita vaxlagret är som skyddar barren mot uttorkning. Frökottarna är fatformade och mellan 6 och 12 cm långa och 3 - 8 cm breda först gröna men mognar till gråbrunt. Pollenkottarna är smala och 3-8 cm långa och kommer under sommaren och sprider sitt pollen under hösten. Det tar ett år för kottarna att mogna.

Cedrar kan beskäras vilket de tål väl om det görs tidig vår eller under sommaren. Men det är ett träd med karaktäriskt växtsätt så bibehåll utseendet.

Växer bra i de flesta jord men vill inte ha sur jord. Välj ett soliga läge och undvik frosthål i trädgården.

'Aurea'

Barren är lysande gulla när de kommer på våren och övergår sen sakta i fräscht grönt under sommaren. Blir sen gula igen under höst och vinter.

'Glauca' felmärkt?

Antagligen C atlantica Glauca-gruppen

Dekorativt, oregelbunden tillväxt. Hängande grenar.  Blå eller silvergrå nålar.

6 - 10 m

Chamaecyparis - ädelcypress

obtusa 'Kamarachiba'

En semi-dvärg med ett brett och utbrett växtsätt. Mycket vacker textur och färg. Fint förgrenade grenar som bär ljust guldgröna barr. Barken är delvis synlig på grenarna och ger ett rosa-orange intryck.

Långsamväxande buske ca 60 cm hög och 90 cm bred efter 10 år.

Wissel's Saguaro'

En selektion från lawson cypress, lawsoniana. Barren är vridna, korallliknande och sitter tätt längs upprätta grenar.

200 x 60 cm efter 10 år

Ilex - järnekssläktet

Järnek är ett stort släkte och med arter i alla världsdelar utom Australien - totalt ca 400 arter. Järnek växer vild längs kusterna i skandinavien.

Bladen är mörkt gröna, glänsande och de flesta arter har taggar. Järnek blommar i maj - juni med vita svagt doftande blommor. Får vackra bär på hösten.

aquifolium 'Aurea Marginata'

Japansk järnek - Japan

Långsamt växande buske eller ibland litet träd i det vilda upp till 6 meter hög. Bladen är blanka, vågkantade och tandade, 3 cm långa och knappt 2 cm breda. Färgen är vackert mörkgrön. Får svarta frukter.

Föredrar en närings- och humusrik fuktig men väldränerad jord.

120 cm m, maj

crenata

Japansk järnek - Japan

Långsamt växande buske eller ibland litet träd i det vilda upp till 6 meter hög. Bladen är blanka, vågkantade och tandade, 3 cm långa och knappt 2 cm breda. Färgen är vackert mörkgrön. Får svarta frukter.

Föredrar en närings- och humusrik fuktig men väldränerad jord.

120 cm m, maj

x meservae 'Casanova'

Introducerad 2006 vid internationella plantskolemässan i  Essen, Tyskland

Blankt mörkgröna blad med en oregelbunden silveraktig marmorering. Bladkanten är oregelbundet variegerad i cremegult eller vitt. Vissa blad är helt vita - cremegula. Det gör att alla blad är olika liksom alla buskar som ger olika uttryck. Bladen är mjukt åtdragna och utan taggar ca 4x3 cm. Nya grenar är mörkt röda liksom de små blomknopparna. Casanova innebär en hanplanta och bidrar som pollinator för de flesta honkönade järnekar som behöver en hanplanta för att producera bär.

Växer mycket långsamt hos mig men mitt exemplar har förhållandevis många enfärgat ljusgula blad.

> 2 meter - tveksamt i Sverige

x meservae 'Heckenzwerg'

Anges höra till aquifolium och x meservae och jag vet inte vilket som är mest rätt.

Små, avlångs smala blad i mörkgrönt med förhållandevis långt utdragna och vassa spetsar i mängder längs bladkanten. Bildar en låg, tät och kompakt buske. Beskrivs som ett substitut för buxbom på grund av höjden men tornarna är många och vassa längs bladkanterna.

50 cm

Juniperus - en

Enar ingår i cypressfamiljen, Cupressaceae. Beroende på vilken takonomisk ståndpunkt man läser så varierar antalet arter mellan 50 och drygt 60. Samtlinga växer på de nordliga breddgraderna.

Enar varierar i storlek och form från höga träd till låga, utbredda buskar.

procumbens 'Nana'

Japansk krypen

Mycket låg och kompakt växande krypen. Korta och tätt växande sidogrenar ger ett kompakt utseende.

20 cm

rigida 'Blue Pacific'

Himalayaen, kulturursprung

Kompakt och långsamväxande buske med ett högbyggt utseende. Silverblått, stålblått barr och blå, bärlika kottar

30 cm

Larix - lärk

Ett släkte som beskrevs 1754 av Philip Miller. Ett av få släkten som fäller sina barr, egentligen blad, på hösten efter att de först fått fantastisk gul höstfärg.

kaempferi 'Diane'

Japansk lärk, Japan

Stam och grenar är förvridna och skruvade. Efter 10 år ca 3 m hög men växer saktatill 7-8 m. Vridna blågröna och mjuka barr

30 cm

Picea - rödgranar

Ett släkte med ca 35 arter i tallfamiljen, Pinaceae. De växer på den norra delen av klotet. Bildar med tiden stora träd som blir mellan 20 och 60 meter höga. Kan särskiljas med hjälp av sina spiralväxande grenar och koniska form. Barren är relativt små och ensamma och sitter  mellan 4 och 10 år.

Världens äldsta rödgran, Picea abies, som kallas Old Tjikko, växer på Fulufjället i Dalarna. Gentester har visat att den förökat sig med avläggare och att den är 9,550 år och lär vara jordens äldsta gran.

glauca 'Alberta's Globe' syn. 'Haal'

Liten och mycket kompakt växande gran som bildar en något konisk form. Vackert mellangrönt, småttigt barr.

glauca 'Echiniformis'

Halvt klotformad dvärggran med silvrigt grågröna barr.

Växer långsamt och trivs i ett soligt läge.

> 100 cm

glauca 'Sander's Blue'

En vacker liten, långsamväxande gran. Konisk växtsätt med stålblå barr. Utmärkt kontrastväxt.

> 100 cm

pungens 'Maigold'

Blågran

Vacker nyintroduktion där de nya skotten är lysande gula. Bildar en kon allt eftersom den växer upp

Pinus - tall

Ett släkte med ca 115 arter, lite beroende på vilken källa man tittar i,  och mängder av underarter, varianter och kultivarer. Många är så kallade häxkvastar som förökats upp och getts egna namn.

Jag började skaffa tallar efter att jag insåg vilket fint skydd de gav till känsliga rododendron i min lund. Men jag hade också läst en lyrisk beskrivning av att vandra längs en stig täckt av tallbarr. Och med tiden insåg jag att de nedfallna barren ger ett fantastiskt skydd åt känsliga växter vintertid. Men jag har också förstått att med tiden blir det väldigt torrt under stora tallar. Vi får se hur det går med mina så småningom.

armandii

Kinesisk silvertall, Burma, S, C och Ö Kina, Taiwan, Armand David 1897

Av kineserna ansedd som en symbol of uthållighet och odödlighet. Barken går hos äldre exemplar från brunt över i en gråaktigt scharlakansröd ton och får med tiden djupa sprickor. Ljust gröna barr som är smala och upp till 16 cm långa. Arten har distinkta och stora kottar som blir 8-15 cm långa och 4-6 cm vida. De stora fröna är ätliga men leder till pinjemun som ger en metallisk smak till mat och som varar i 5-10 dagar.

Trivs på en lätt, väldränerad och sandhaltig jord. Väletablerade exemplar tolererar torka.

> 25  m

banksiana 'Schoodic'

Schoodic Island, Maine, USA

En mycket kompakt mer eller mindre krypande selektion från Schoodic halvön. Barren är korta och smaragdgröna.

60 cm

cembra 'Glauca'

Brödtall, C Europa

Kraftigt blådaggiga barr. Upprättväxande tall som växer långsamt

> 7 m

contorta 'Chief Joseph'

Doug Will of Sandy, Oregon, 1970-talet, vid en älgjakt i Wallowa Mountains, NÖ Oregon

En selektion med lysande gula skott. Will var en expert på tallar och vid åsynen av tallen lär han ha skyndat tillbaka till sin pick-up genom en besvärlig terräng för att hämta en yxa. Med hjälp av den högg han loss tallen ur snö och is och förde den med tillbaka till Willamette Valley där de duktigaste tallförökarna fanns. Bergskedjan, Wallowa mountain, var  hemlandet för Nez Perce folket och deras berömda ledare, Chief Joseph, som 1877 mästerligt stog emot den relokalisering som U.S. Army försökte få till stånd genom en - thousand-mile - jakt tvärs Oregon, Washington, Idaho, Wyoming och Montana vilke gav honom smeknamnet den röde Napoleon i populär pressen vid den tiden.

1,5 - 2 m efter 10 år tillväxten är 15-20 cm per år

contorta 'Taylor's Sunburst'

Dr. Allan Taylor - Boulder, Colorado anges som upptäckaren, 1984 i den vilda delen av Colorado mountains, Indian Peaks Wilderness på ca 2800 meters höjd

Smalt upprättväxande träd med kort och öppet grenverk och typiskt mediumlånga barr i mörkt grönt. Det som gör den här selektionen exceptionell är de nya skotten som har en imponerande guldgul färg som de behåller in på sommaren. Sorten kan verkligen lysa upp under 3-4 månader varje år innan barren sakta tonar över i grönt. months each year, this plant will literalEn extra bonus är körsbärsröda pollenkottar under samma tid som de gula skotten.

ca 2 m efter 10 år och 60 cm vid, nytillväxten är 15 - 20 cm

"a young Lodgepole pine, around 35 feet (10 m) tall. The upper half was a gorgeous,lemon yellow, even in September. The lower half looked like any other lodgepole pine growing in shallow, infertile soil — scraggly and dull yellow-green."

koraiensis 'Blue Ball'

Koreatall - G.D. Böhlje nursery, Westerstede, Tyskland 2000-talet

En dvärgväxande, rund selektion av Koreatall med blå barr. Den årliga tillväxten är väldigt jämn över hela plantan och det resulterar i en blå boll.

Tillväxten är 4 cm i alla riktningar och bollen är ca 40 cm bred och hög efter 10 år.

monticola 'Undulata'

Vit-tall - SV Kanada - Kalifornien

En selektion med grågröna barr som ser ut att vara lockade, undulerade.

nigra 'Green Tower'

En vacker upprättväxande tall som bildar en smal pelare med vackert gröna och förhållandevis långa barr. Barren blir 4 - 7 år och sitter i knippen om två. Växer långsamt med skott som blir 10 - 15 cm per år.

Trivs i ett soligt läge i fuktig men väldränerad jord.

ca 2,5 meter och 45 cm i diameter efter 10 år

nigra 'Molette'

Svarttall, Europa, Österrike

Molette verkar vara en smalt pelarväxande tall med mycket långa och ev något vridna barr.

nigra 'Spielberg'

Silvertall - Hillier Nursery tidigt 1960-tal

En häxkvastselektion gjord i början av 60-talet. En japansk kultivar som växer något upprätt men trots det har en form som påminner om en glob. Korta blågröna barr som är något vridna adderar till odlingsvärdet. Som de flesta andra kultivarer håller denna sig liten.

> 120 cm på 20 år

parviflora 'Adcock's Dwarf'

Silvertall - Hillier Nursery tidigt 1960-tal

En häxkvastselektion gjord i början av 60-talet. En japansk kultivar som växer något upprätt men trots det har en form som påminner om en glob. Korta blågröna barr som är något vridna adderar till odlingsvärdet. Som de flesta andra kultivarer håller denna sig liten.

> 120 cm på 20 år

parviflora 'Goldilocks'

En selektion som växer väldigt oregelbundet och som blir nästan lika bred som hög. Barren är vackert gråblågröna.

ca 3 x 3 meter

parviflora 'Ibo Can'

En selektion som växer väldigt oregelbundet och som blir nästan lika bred som hög. Barren är vackert gråblågröna.

ca 3 x 3 meter

strobus 'Golden Showers'

En form med gyllengula barr

strobus 'Pendula'

Löst grenad och kraftigt hängande form. Det är bra att stötta stammen tills den nått den höjd man önskar. Kan ha dominanta sidoskott men även de övergår i hängande när de växer till sig. Bildar till slut en stor rugge. Ett elegant utropstecken med tiden.

Tillväxten är 30 till 45 cm per år. Min växer långsammare på grund av jorden.

En av de äldsta kultivarerna i odling och den mest kända dessutom. Nämns för första gången 1866 i - Pinaceae: Being a Handbook of the Firs and Pines av J Nelson.

sylvestris 'Betel'

En liten häxkvast som jag inte hittar information kring

wallichiana

Himalayatall, Afghanistan - Himalaya

Extraordinärt långa barr upp till 20 cm långa. De växer 5 och 5 i knippen och barren är silvrigt blå. Unga barr är upprätta men som äldre får de ett hängande utseende

x Schwerinii

Hybridtall, Pinus strobus x  P. wallichiana

En arkitektoniskt spännande tall med att lite spralligt och knixigt växtsätt. Huvudstammen sträcker sig snabbt upp i höjden och sträcker ut långa horisontella grenar med luftiga barrknippen. Blågröna barr sitter i knippen, fem och fem. Barren är påfallande långa, tunna och mjuka. Trädet får dessutom vackra kottar som är långa, smala, något svängda och som hänger lodrätt ned i knippen. Först är de blåaktiga men som mogna blir de varmbruna, betydligt bredare och sitter vanligen kvar på trädet tills nästa omgång kottar mognar.

x Schwerinii 'Wiethorst'

Samlingar av långa blågröna barr som är så tunna att minsta vindpust lyfter dem. Barren sitter i knippen på en brett, pyramidalt formad tall.

En häxkvast upptäckt av M Wieting i Gießelhorst, Tyskland på en Pinus x schwerinii. En mycket vacker kultivar som sätter bra med kottar som är kraftigt överdimensionerade jämfört med resten av trädet.

Man kan knipsa av årsskotten om man vill behålla det som ett litet kompakt träd/buske. Annars bildas ett unikt, informellt och upprättväxande träd. Båda formerna är väldigt vackra.

Växer 7,5 - 15 cm per år och är ca 150 cm efter 10 år

Sciadopitys - solfjädertall

Solfjädertall är ett unikt släkte endemiskt för Japan där det kallas Koyamaki. Släktet är det enda i Sciadopityaceaefamiljen och är en levande fossil utan några nära släktingar. Fossil av släktet hittas från 230 miljoner år tillbaka i tiden. Sciado- är ett grekiskt prefix och betyder skugga. Pitys betyder tall och det specifika epitet betyder 'i spiral'.

Ett vintergrönt träd som vilt kan bli 27 m högt men som växer väldigt långsamt hos oss. Barren som är 7 till 12 cm långa sitter i kransar. Barken är vackert brun.

Infraröd undersökning visar att solfjädertallens kåda är grunden till bärnsten man hittar längs östersjökusten.

verticillata

Solfjädertall, Japan

Ett litet träd med speciella barr som lockar många odlare. Växer pyramidformat och bär blankt gröna och breda barr som är kransformigt placerade runt grenarna. Barken är mörkbrun och flagnar dekorativt. Mycket långsamväxande.

Soligt till halvskuggigt läge i en väldränerad och lätt mullrik jord.

2 - 3 m

Taxodium - sumpcypress

Ett släkte som beskrevs 1753 av Linné i 'Species Plantarum'. Det är ett släkte med mindre träd och buskar. Alla är närbesläktade med varandra oavsett art och en del botanister anser att alla är underarter eller varieter av T. baccata som är den först beskrivna arten.

Släktnamnets etymologi är inte helt klar men man tror att det kommer ur det grekiska toxon - en båge från Scythian, liknande persiskans  tachš - båda betyder båge eller pil och syftar på faktumet att pilbågar gjordes av trä från idegran.

Idegran är ett långsamt växande släkte som kan uppnå hög ålder. Beroende på art så varierar höjden mellan 1 och 40 m. Barken är rödaktig.

Barren är platta, mörkgröna, lansettlika och blir 1 till 4 cm långa och 2 till 3 mm breda. Barren sitter i spiral längs grenarna men där basen är vriden så att det bildas två platta rader längs grenen. Kottarna är kraftigt omformade till ett enda frö delvis omslutet av ett rött fruktkött. Bären äts av vissa fågelarter och lär behöva den processen för att kunna gro bra. OBS! Fruktköttet är sött och gott men fröet är mycket giftigt.

Idegran trivst bäst i mullrik, näringsrik och väldränerad jord. De flesta sorterna trivs i kalkrik jord. Behöver en jämn tillgång till vatten.

distichum

Sumpcypress, SC - NÖ USA

Ett snabbvuxet träd som släpper sina barr på hösten. Oftast ett blickfång på grund av sin gulorangea - rostbruna höstfärg innan dess. Nya och vackert gröna barr på våren ger ett frodigt uttryck. Bilderna visar från vä sommarfärg, sensommar och höstfärger

De växer naturligt i SÖ Nordamerikas mangroveskogar ofta i vattnet. Men i vårt kyligare klimat bör vi odla de betydligt torrare men i kanten av vattendrag så att de kan dricka vid behov.

Växtsättet är kolonnformat. Stammarna är bruna och har ofta grunda men täta sprickor och med långa, kvarhängande barkstrimmor. Utvecklar rotknän nere vid marken när de får tillräckligt med fukt.

Taxus - idegran

Ett släkte som beskrevs 1753 av Linné i 'Species Plantarum'. Det är ett släkte med mindre träd och buskar. Alla är närbesläktade med varandra oavsett art och en del botanister anser att alla är underarter eller varieter av T. baccata som är den först beskrivna arten.

Släktnamnets etymologi är inte helt klar men man tror att det kommer ur det grekiska toxon - en båge från Scythian, liknande persiskans  tachš - båda betyder båge eller pil och syftar på faktumet att pilbågar gjordes av trä från idegran.

Idegran är ett långsamt växande släkte som kan uppnå hög ålder. Beroende på art så varierar höjden mellan 1 och 40 m. Barken är rödaktig.

Barren är platta, mörkgröna, lansettlika och blir 1 till 4 cm långa och 2 till 3 mm breda. Barren sitter i spiral längs grenarna men där basen är vriden så att det bildas två platta rader längs grenen. Kottarna är kraftigt omformade till ett enda frö delvis omslutet av ett rött fruktkött. Bären äts av vissa fågelarter och lär behöva den processen för att kunna gro bra. OBS! Fruktköttet är sött och gott men fröet är mycket giftigt.

Idegran trivst bäst i mullrik, näringsrik och väldränerad jord. De flesta sorterna trivs i kalkrik jord. Behöver en jämn tillgång till vatten.

baccata 'Cristata'

Mörkt gröna barr som är skruvade. Grenverket är förvridet och frågan är - är den fin egentligen... Lär bilda en kompakt buske med tiden.

75-100 cm efter 10 år. 

baccata 'David'

Brett pelarformat växtsätt. Barren är mjuka och kantade i gult.

baccata 'Litfaß'

Smal pelarform

baccata 'Rushmore'

Oregelbundet, upprätt tillväxt. Kompakt och långsamt växande. Mörkgröna nålar.

cuspidata 'Golden Jubilee'

Nytillväxten är gul och de gröna barren har en tunn ljusare kant

okänd pelarform

Smalt, pelarformat växtsätt. Ursprungligen från sticklingar som en trädgårdsamatör tog i Tyskland.

Thuja - tuja

Tuja är ett släkte med 5 arter där 2 växer vilt i Nordamerika och 3 i Asien. De har en vacker rödbrun bark. Skotten är platta och sidoskotten sitter i ett plan med huvudskottet. Barren är fjällika och 1-10 mm långa. Hankottarna är små, intetsägande och sitter i skottspetsarna. Honkottarna växer ut till 1-2 cm långa kottar som är mogna efter 6-8 månader.

occidentalis 'Brobeck's Tower'

Elegant och upprättväxande Thuja med ett smalt växtsätt. Får normalt sett en enda stam.