- U-V-W-X-Y-Z -

TRÄD och BUSKAR

Mina Växter

U - V - W - X - Y- Z

- olvon och höstfärger -

U-V-W-X-Y-Z - många bokstäver men inte så många växter. Viburnum, olvon, är ett stort släkte och här finns många vackra buskar för tidig  men även senare blomning. Blomningen ersätts av vackra bär och höstfärger. Däremellan är bladverket vackert i sig.

Daggbusken under U-V-W-X-Y-Z är en favorit med sin blådaggiga blad och pärlliknande blomknoppar i samlingar. Blommorna är vita och klockformade. Och till sist så släktet man hoppas ska kunna ersätta de döende almarna - Zelkova - i stadsplanteringar bland annat.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Viburnum - olvon

Olvonsläktet innehåller lövfällande medelstora buskar på upp till ca 3 meter. Bladen är motsatta och enkla eller tredelat handflikika. Blommorna sitter i en välvd eller något tillplattad flock och är oftast vita. Får bärlika, enfröiga stenfrukter i rött eller svart.

Olvon har många vackra och användbara buskar. De föredrar näringsrik, fuktighetshållande och något sur jord och blommar bäst i fullt soliga lägen.

Etymologi -Viburnum var ett namn på en buske hos romaren Vergilius (död 19 f. Kr.). Namnet kan eventuellt härledas från latinets viere(fläta).

furcatum

Japanskt gaffelolvon, Kurilerna, Sachalin, Japan, Korea, Taiwan

Upprätta grenar och horisontellt växtsätt.Vackra, rynkade blad med vacker bronsfärg vår och höst. Flockar med små cremevita blommor omgivna av en skyltande ring. Bladen spricker ut i chokladbrunt men övergår sen medel - mörkgrönt. De blir upp till 15 långa och är brett ovala eller rundade med en hjärtformad bas och framträdande nerver. Får lysande orangea - röda höstfärger och bladen sitter kvar länge. Röda - svarta bär som är föda åt djur och fåglar.

Trivs i halvskuggigt till skuggigt läge i en väldränerad men humusrik, sur jord. En växt för torvpartiet i lunden.

Maj - Juni, 2-3 m

'Pink Parasol'

En variant med blommor tonade i rosa. Maj - Juni, 2-3 m

lantana 'Aureum'

Parkolvon, C, Ö och S Europa - N Iran, Kaukasus, NV Afrika

En lövfällande buske med filtludna grenar och kvistar. Bladen är motsatta, enkla, brett elliptiska och fint vasstandade i kanten. Aureum har ljust gula - limegröna blad. Parkolvon blommar i juni-juli med gulvita blommor som sitter i något välvda kvastlika knippen. Frukten hos parkolvon är en mörkröd, slutligen svart, bärlik stenfrukt.

Juni - Juli, 2-3 m

Etymologi. Artnamnet lantana kommer av latinets lentare (böja)

plicatum f. tomentosum 'Kilimandjaro'

Japanskt olvon, kulturursprung

Namnsorten har ett upprätt, pyramidalt växtsätt men med horisontellt växande grenar - läcker kombination. Kraftigt upprättväxande grenar bör tas bort för att behålla det horisontella utseendet. Blommar med vita blommor i täta klasar. Bladen får en fin roströd höstfärg.

Maj - Juni, 2,5 m

plicatum f. tomentosum 'Mariesii'

Grenverk i våningar med vita blomsamlingar. Får lysande gula höstfärger.

4 x 4 meter, juni - juli

plicatum 'Summer Snowflake'

Den mest uppseendeväckande i 'klanen' av vackra plicatum-hybrider. Har ett utbrett grenverk där de vita blomsamlingarna strös längs grenverket. Blommorna är krispigt vita. 'Summer Snowflake' har inte riktigt förstått att den är försommarblommande utan fortsätter att blomma under sommaren och långt ut på hösten. Den växer dessutom kompakt och stannar på 2 - 3 meter.

tinus

Lagerolvon, Azorerna, Kanarieöarna, Medelhavsområdet

Bildar en medelstor vintergrön buske som kan bli upp till 3 meter. Jag har velat odla den länge eftersom den är vintergrön och blommar tidigt och blommorna lär dofta. Blommorna är vita, små med rosa knoppar i flockliknande 5-10 cm breda blomsamlingar.

Bladen är ovala, blanka och mörkgröna på ovansidan och med en luden undersida. De nya bladen har en purpurlila ton.

Sannolikt inte härdig hos mig men jag har satt den i en kruka.

Weigela

Ett släkte med relativt kompakta men snabbväxande buskar, 30 - 60 cm per år. Alla hör hemma i Asien. Gröna blad och små rosa blommor som attraherar fjärilar och om du skulle ha det 'hummingbirds'.

'Monet'

Bildar en låg, kompakt buske med variegerat bladverk i grönt-rosa-vitt. 

> 80 cm, maj - juni

nana 'Variegata'

Ljust rosavita blommor och blad kantade i vitt. En kombination som jag kan gilla.

> 100 cm, juni - juli

Zelkova

Nära släkt med vår vanliga alm. Ulmus, men som är resistens mot almsjuka.

Ett mycket vackert träd som jag sett gigantiska exemplar av i Japan. Som äldre flagnar barken vackert.

serrata

Vackra ganska små lansettformade mellangröna blad med bräddade kanter. Bildar ett bredkronigt och kvastlikt träd.

> 20 m

Zenobia

Ett släkte med en enda art - en buske som växer i SÖ USA. Den är släkt med Andromeda där den först inkluderades. Men den liknar även Gaultheria och Vaccinium vårt vanliga lingon och de ingår i samma familj - Vaccinioideae.

Zenobia högtidlighåller den 'self-styled' drottningen av Palmyra som ledde en massiv revolt i de östra provinserna av Rom på 300-talet efter kristus.

pulverulenta 'Blue Sky'

Ett släkte med en enda art - en buske som växer i SÖ USA. Den är släkt med Andromeda där den först inkluderades. Men den liknar även Gaultheria och Vaccinium vårt vanliga lingon och de ingår i samma familj - Vaccinioideae.

Zenobia högtidlighåller den 'self-styled' drottningen av Palmyra som ledde en massiv revolt i de östra provinserna av Rom på 300-talet efter kristus.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier