Mina Växter
Acer - lönnar
- ett fantastiskt släkte så jag odlar många -
Acer - lönnar är ett släkte som jag är himla förtjust i och där det finns många odlingsvärda sorter. Jag minns i början av mitt trädgårdsintresse och hur min högsta önskan var en japansk guldlönn - Acer shirasawanum 'Aureum.
Men det var nog inte det som triggade intresset utan 3 lönnar som fanns vid första huset. Efter några säsonger insåg jag att jag älskade den skira blomningen i limegult, bladen och höstfärgerna men även silhuetten vintertid. Och nej, jag såg inte de nerfallna bladen som ett problem utan en resurs.
Lönnar är lätta att fröså särskilt om fröna är riktigt färska. Och jag har tagit tillvara och sått frön även av många kultivarer jag har. Det blir i stort sett alltid något fint.
Odla Acer - lönnar
Det är lite olika hur härdiga de är men generellt så trivs de i lätt sur jord med god tillgång på fukt. Dock får det inte bli stående vatten särskilt inte vintertid. Så det är viktigt att vatten kan dränera undan. Bäst höstfärger får lönnar som står riktigt ljust.
Du kan läsa mer om en del av lönnarna hos Aceratum Kåseberga.
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
campestre - naverlönn
Europa
Naverlönnen bildar ett medelstort träd med en ganska samlad, rund krona, som förblir tät och frodig. Barken är vackert skrovlig och brunaktig. Unga grenar har ofta korklister. De vackra små bladen har ibland en snygg kopparröd ton när de slår ut, och blir om hösten gula.
En lönn som tål värme och torka liksom skugga. Det är ett användbart träd där man vill ha gröna, medelstora träd. Har ett tätt lite vresigt grenverk som är effektfullt under vintern.
10 - 15 m
capillipes - japansk strimlönn
Japan
En vacker strimlönn som härstammar från Japan. Oftast flerstammigt träd, 8-12 m högt. Stammen är brunröd med vita vertikala ränder. På äldre träd övergår den brunröda färgen mera i grönt. Stora treflikiga blad med gula och röda höstfärger. Stora hängande fruktställningar.
Jag odlar den i första hand för den vackra barkens skull. Sen är det ett plus att höstfärgerna är vackra.
> 12 m
carpinifolium - avenbokslönn
Japan
Litet trevligt träd med avenbokslika blad. En udda lönn som blir ca 5 meter hög. Vintern 2018-19 satt bladen kvar till precis före de nya sprack ut i april.
Jag odlar den för de vackra bladens skull som också sitter kvar länge på vintern. Och för att jag dras till växter som lånar utseende från helt andra.
davidii 'Viper'
A. davidii är en upprättväxande form av strimlönn. 'Viper' är en vacker selektion med lående vita och gröna ränder som påminner om ormskinn. Barken ter sig mörkt violett. Mörkt gröna blad som övergår i vackra orange nyanser på hösten. Frukterna är rödbruna. Vacker vår - sommar - höst men lyser alldeles fantastiskt som avlövad - alltså vintertid.
7 x 3 m efter 20 år
griseum - kopparlönn
Centrala Kina
Litet, utbrett träd med underbart färgad och flagande bark. Det kan vara värt att leta efter ett flerstammigt exemplar. Plantera den gärna så att solen lyser igenom den flagande barken. Papperstunna flagor i koppar - kastanjerött eller ibland chokladfärgat. Bladen är 3 delade och något håriga med en vit-grå undersida. Vacker höstfärg i rött och orange.
Jag odlar den för den vackra flagnande barken men det är en lönn som är vacker alla säsonger: bladverk, höstfärg och växtsätt
japonicum - solfjäderlönn
Medelstort, oftast flerstammigt träd som kan bli 6-8 m högt. Bladen är gröna och relativt stora och har allt mellan 7 och 11 flikar. På hösten blir de först orangefärgade och senare djupt karminröda, speciellt om den står i mera soligt läge. Hängande röda fruktställningar innan bladutspring.
Den rena arten är ovanlig i odling. Jag odlar de olika sorterna för sitt fantastiska bladverk och senare också höstfärger samt att det är små hanterbara träd.
negundo - asklönn
Ö USA, allt i från Florida upp till Kanada.
En art med stor anpassningsförmåga i olika miljöer och med snabb tillbäxt. Det har gjort att arten klassats som invasiv i tex Australien. Bladen består av fem eller sju ovala småblad. Namnsorterna man hittar i plantskolan har inte samma beteende.
> 15 m
palmatum kultivarer - japansk lönn
Japanska lönnar är fantastiska bladväxter som bildar små träd eller snarare buskar. Du kan hitta de jag odlar HÄR.
pseudoplatanus - tysklönn
Bildar ett stort, snabbväxande träd. Bladen som är mörkt gröna har 5 lober och blir 10 - 20 cm långa. Gulgröna blommor i små samlingar, liknar videungar. Får senare knippen med gröna, vingade frukter. Är en potentiellt invasiv art.
pseudoplatanus f. purpureum
Matt olivgröna - grågröna blad med en rosttonad baksida. Hos mina frösådder är höstfärgen spektakulär. Ovansidan blir lysande gul medan den rostfärgade baksidan får en ännu mer intensiv färg. Ev finns något annat med eftersom bladkanterna är tandade.
Tysklönn är en art som är spridningsbenägen och jag får se hur jag ska hantera de fröplantor jag har på sikt. Den här formen är lika spridningsglad som arten.
Beteckningen f. (forma) betyder att individen skiljer sig från arten på bara en punkt men är inte tillräckligt annorlunda för att beskrivas som en underart eller varietet.
pseudosieboldianum - manchurisk solfjäderlönn
Manchuriet, Korea
Bildar ett vackert, litet träd eller buske som påminner om fagerlönnen, A. sieboldianum. Bladen är ganska små, runda och vackert flikade och växer i lager. Arterna är svåra att skilja åt men ett bra särskiljande tecken är blommornas färg är röd hos den manchuriska solfjäderlönnen och gulgrön hos fagerlönnen. Arten får glödande höstfärger som kan variera mellan olika indiver - från orangegult till vinrött. Bäst färger får blad som nås av solen.
Växer naturligt i steniga skogssluttningar och ogillar vinterblöt jord.
> 4 meter
rubrum - rödlönn
SÖ och SC Kanada - SÖ och SC USA, synonym A. coccineum
Barken är slät och ljust grå på unga träd men ådrad och ojämn på äldre exemplar. Bladen är motsatta, enkla 5-10 cm långa och vida, oftast med 3 (5) tandade lober. Bladen är gröna medan undersidan kan ha en silverton. Höstfärgen varierar från gröngult - gult - lysande rött. Blommorna är röda och har gett arten sitt namn.
Trivs i ett soligt läge på de flesta jordar men föredrar en lätt sur och fuktig jord. Växer naturligt i låga, blöta områden och 'Swamp Maple' är ett namn i USA.
20 meter, april - maj
shirasawanum - shirasawanalönn
Japan
En art som nog inte odlas så mycket i sig själv medan den japanska gyllenlönnen nedan är den som gjort den känd bland trädgårdsentusiaster. Jag skaffar de sorter jag hittar som plantor eller frön. De är oftast friskare än de japanska lönnarna och mindre mottagliga för svampsjukdomar. Dessutom har de ett mycket vackert bladverk och fina höstfärger.
En lönn som växer långsamt. Generellt är A shirasawanum med sorter mindre sjukdomsdrabbade än många palmatum-sorter.
shirasawanum 'Aureum' - japansk gyllenlönn
Ett vackert buskträd med ett upprätt växtsätt. Vackra vågräta grenvåningar som ger trädet dess speciella karaktär. Under bladutspringet är bladen vackert gulgröna men en speciell sprödhet men övergår senare i en mera limegrön ton utan att nånsin upplevas som grön. Får oftast mycket fin orangeröd höstfärg. Vackra röda näsor i juni.
En av mina absoluta favoriter i ett halvskuggigt läge där den lyser som en limegul lampa. Min är ca 2 m efter 12 år.
3-4 meter
truncatum - kinesisk spetslönn
Kina
Litet rundkronat träd med ett upprätt och symmetriskt växtsätt. Bladen är klart gröna och blanka med 5-7 flikar och en smal spets. Får vackra höstfärger i klart guldgult över till scharlakansrött. Det här är en lönn som är urläcker alla perioder under säsongen.
Från frön jag samlade i Tianjin, Kina. Träden var mellanstora och växte längs floden som rinner i stadens centrum.
3 meter