Pusckinia - porslinshyacint

- LÖKAR och KNÖLAR -

Mina Växter

Puschkinia

-porslinshyacint en vacker och lättodlad vårlök -

Puschkinia - porslinshyacint är en lågväxande, vårblommande lökväxter där man nästan kan säga att en enda art odlas i Sverige. Några tidigare arter har förts in under P. scilloides som är en vanlig sort i handeln. För den absolut senaste klassificieringen brukar jag titta i SKUD. 3 arter finns om man tittar hos Pacific Bulb Society.

Den vanliga vitblå scilloides är fantastisk när det blommar på våren och jag vill gärna odla den men på ett genomtänkt ställe, som med flera andra lökar. Ett lite vildare parti eller under buskar och träd där det inte gör något att de bildar en växande matta. Kanske med någon perenn som tar över och döljer det vissnande bladverket.

Har inga särskilda krav på jord som jag märkt. Den frösådde sig i min grusgård där gruset var lagt direkt på en markduk och där trivdes den väldigt bra. Blomklasarna blev stora och kompakta.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

peschmenii 'Jim Archibald'

Turkiet, Iran

En underbar, rent vit form av P. peshmenii, utan några som helst blå toner. Den har ett litet spår av blågrönt vid basen av mittranden på knopparna när de öppnad men den bleknar. Blomman ter sig sen cremevit eftersom det gula pollenet lyser genom de vita kronbladen. Sorten är mer kraftigväxande än arten och blir 20 cm hög och mera blomrik. Blommans form påminner mer om hyacinter än om P. scilloides. Visar sig senare på våren och har fler blommor i varje klase.

'Jim Archibald' är en klon som har dragits upp från en enda lök som hittades av Dr Arnis Seisums, och det är han som är ansvarig för att den kommit i odling. Hittades under en resa i Turkiet tillsammans med J. C. Archibald.

I England trivs den i näringsrik, väldränerad jord i full sol. Behöver sommartorka. Det betyder att i Sverige måste den få absolut sommartorka och något skydd vintertid - tveksamt härdig på friland här.

20 cm, april - maj

peschmenii Rix 1926

turkisk porslinshyacint - SÖ Turkiet - Iran

En relativt nybeskriven art med grönvita blommor. Det här är originalkollektionen.

Behöver ett riktigt väldränerat läge eller lökbädd. Har överlevt några vintrar ute hos mig under en gammal en som håller undan mycket väta.

scilloides

Porslinshyacint - SÖ Turkiet, Libanon, N Irak, NV Iran, Kaukasus, potentiellt invasiv främmande art (Tyler & al. 2015)

Vita eller blekt blå och mycket karaktäristiska blommor. De är ostast vita med en blå rand i mitten av kalkbladen. Blommorna sitter tätt packade i en kort och äggrund klase. Man kan förväxla den med vitblommande arter ur Scilla men scilla har alltid utspärrade ståndare.

Etymologi - scilloides kommer av det vetenskapliga namnet på släktet blåstjärnor, Scilla, och latinets -oides (liknande), och betyder 'lik en blåstjärna'.

15 cm, mars - maj beroende på hur soligt läget är

scilloides 'Alba'

En rent vit form som upplevs som cremevit. Sprider sig lika bra och snabbt som arten.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier