THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

- Rhododendronkorsningar -

Rhododendron

Mina Växter

Rhododendronkorsningar

- arter och gener som ger spännande resultat -

Rhododendronkorsningar odlar jag fler och fler av. Det är olika korsningar som gjorts av intresserade rhododendronmänniskor i syfte att få fram spännande och ibland ännu bättre sorter. Till exempel är djupt röda blommor lockande för en del. Och arterna med de vackraste röda blommorna är inte så härdiga i Sverige... Eller så vill man få de riktigt storbladiga arternas blad i korsningar som växer bra hos oss. Det är bara två exempel på hur man kan tänka.

Jag korsar inte själv men det är en fröjd att få kika i barnkamrarna hos  duktiga rhododendronmänniskor jag har runt mig. Med tiden har ett flertal följt med hem dessutom och nu är de så många att de mår bra av en egen sida.

När man korsar

En kort introduktion till hur man läser korsningen. Mamman står längst till vänster, det är alltså den buske som tar emot pollen. Pollengivaren blir alltså pappa. Två sorter inom parentes är en korsning som sen har korsats vidare. några av de jag har är riktigt komplicerade. Jag tänker ödmjukt på tiden som gått åt från första korsningen till sista - den jag skaffat.

Frön

Man pratar om öppet pollinera = OP och det betyder att resultatet kan bli vad som helst. Man känner bara busken som man plockar frön från.

CW = collected wild - det är frön som jag gärna sår om jag hittar. De är insamlade på arternas naturliga växtplatser och spännande i sig.

Kontrollerad pollinering = CP innebär att när blomman har svällt upp men inte öppnat sig så avlägsnas kronbladen. Därefter tar man pollen från en önskad pappa och för på det på pistillen. Sen förseglar man så att inte någon insekt kan förirra sig dit.

Du kan läsa lite om hur man resonerat kring korsningar och se bildexempel på kontrollerad pollinering hos Rhododendronsällskapet, västsvenska kretsen.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

adenogynum 'Kirsti' x microgynum

Korsningen har gett en vacker bladplanta med kompakt växtsätt och rödtonade bladknoppar. Pappan hoppas jag ska bidra med sin röda blomfärg.

Mamman - en vacker och kompaktväxande art i sektion Taliensia. Bladen är slanka, mörkt gröna och läderartade och tvärtemot de flesta i sektionen blomvillig. Blommorna är ljust rosa - vita. Vackert, tjockt indument i gulbrunt. 

Pappan - kompakt planta som växer lågt och brett. Bladen är starkt välvda, mörkgröna. Har ett tunt gråbrunt indument. Blommar tidigt med röda blommor. 

adenogynum x hunnewellianum

Samma mamma som ovan med med en annan pappa. R hunnewellianum kan likna en R makinoi vid en snabb titt. Men bladen är mindre välvda hos hunnewellianum och busken växer mer upprätt med smala, styva grenar. Bladen är blankt gröna och tydligt nervade och undersidan är täckt av ett tunt silvervitt indument i två lager.

aureum (DOT) x horaeum

frön från ARS, American Rhododendron Society, sådda? av Jens Birk. Jag har inte hittat vad DOT står för. Korsningen borde ge låga, krypande buskar med blommor i gult-orange men det får framtiden utvisa

R. aureum är en krypande, kuddbildande art med ljusgula blommor på långa blomstjälkar. R. horaeum hittar jag inte som art utan som varietet citriniflorum v horaeum är en lågt växande buske. Kronbladen är orange-rödaktiga.

'Blewbury' x beanianum

'Blewbury' är en hybrid med smala, vackra blad och kompakt växtsätt.

'Bohlken's Snowfire' x (fortunei x rex)

'Bohlken's Snowfire' har vackert vita blommor medan R. fortunei har doftande blommor och R. rex stora och vackra blad.

(brachycarpum x auriculatum) x ('Babylon' x auriculatum)

R. brachycarpum är en senblommande men också extremt härdig art. R. auriculatum en kraftigt upprättväxande buske med långa blad. Blommorna är stora, vita och doftande. En art som också blommar mycket sent - juli. De här två har korsats av någon. 'Babylon', har föräldar - calophytum x praevernum,  är en hybrid med stora, vackert rosa blommor har sen korsats med auriculatum.

Sen har de här två korsningarna korsats med varann och resultatet, bladverket ser du i bilden. Blomning får jag nog vänta på

bureavioides x piercei

x före första artnamnet visar att det är en hybrid som uppstått mellan två arter i naturen

clementinae x citriniflorum

x före första artnamnet visar att det är en hybrid som uppstått mellan två arter i naturen

x erythrocalyx x auriculatum

x före första artnamnet visar att det är en hybrid som uppstått mellan två arter i naturen

x erythrocalyx x magnificum

x före första artnamnet visar att det är en hybrid som uppstått mellan två arter i naturen

x erythrocalyx x ramsdenianum

x före första artnamnet visar att det är en hybrid som uppstått mellan två arter i naturen

fulvum ssp. fulvoides ACU Berry x fulvum ssp. fulvoides JN

De icke kursiva bokstäverna är olika personer vars respektive exemplar eller insamling bidragit i korsningen

'Gustav Mellquist' x macabeanum

En härdig storbladig hybrid har korsats med den mycket storbladiga macabeanum.

'Hardy Giant' x macabeanum

Samma som ovan men med en annan hybrid som mamma. Strävan är stora blad.

'King's Ride' x 'Old Port'

'King's Ride' ingår i yakushimanum-grp och har vackert bladverk och rosa blommor. 'Old Port' har vackert purpurrosa blommor med mörkare fläckar. Här har man gissningsvis velat få den mörka blomfärgen hos en yak hybrid

'Kupferberg' x forrestii

Mamman är en hybrid med vackert orangegula blommor medan R. forrestii är en låg och kompakt art.

leucaspis x dendrocharis

R. orbiculare har nästan runda blad och är en vacker bladplanta. 'Macarena' är en hybrid med stora, öppet klockformade blommor i vackert orangerosa.

'Macarena' x orbiculare

R. orbiculare har nästan runda blad och är en vacker bladplanta. 'Macarena' är en hybrid med stora, öppet klockformade blommor i vackert orangerosa.

'Oberschlesien' x R. rex

Känner inte till bakgrunden.

'Oberschlesien' är en vacker bladplanta med R insigne som en förälder. R rex är en suverän bladplanta med mycket stora blad med vackert indument. Men rex kan vara lite svårodlad hos oss och många korsar den därför med andra vackra bladplantor i jakt på det bästa hos båda föräldrarna. 

Korsningen har redan stora blad med ett vackert beigefärgat indument.

pachytrichum x pachytrichym

En sk self korsning. En art korsas med sig själv. Syftet kan vara att få fram ännu mer framträdande drag av det som gör busken intressant.

Fjunrododendron som arten heter på svenska är hyfsat härdig och har ett fantastiskt bladverk och vackra blommor. Så förhoppningsvis lite mer av allt det...

proteoides x poulinii

Den första arten är mycket småbladig och med fint indument, ingår i sektionen Taliensia. Den andra arten är också småbladig och med kraftigt indument och toment.

(proteoides x haematodes ssp chaetomallum) x 'Blewbury'

TM korsning

pseudeudochrysanthum x (yak x (bureavii x calophytum))

4 olika arter alla med mycket vackra blad. Man läser korsningen som så produkten av den sista parentesen har sen korsats med yakushimanum och den

korsningen har sen korsats med pseudochrysanthum. Tiden som behövts för få fram den här vackra bladplantan är alltså väldigt lång. 

Jag föll för de röda knopparna och att bladen är grågröna med fin nervatur. Och 2020 som är säsong 2 hos mig har den utvecklats ännu bättre - en favorit.

russotinctum x rex

Två vackra bladplantor där R. rex bidrar med anlag för mycket stora blad.

strigillosum x bureavii

Moderarten har vackert röda blommor medan pappan har underbart bladverk.

(wardii x proteoides DRS 05/595)  x Rh 'Carmen'

Inga noteringar om den här korsningen

(yak x campanulatum) x rex

Rhododendron yakushimanum används av många när de hybridiserar. Det är en art som är mycket köld- och vindtålig. Den mår dessutom bra av en dos sol. Arten har dessutom mycket vackert bladverk och buskarna håller sig förhållandevis små. R. campanulatum har vackert klockformade blommor och långa, vackra blad. R. rex en av de mest storbladiga som finns men som bara är härdig i s Sverige.

(yak x citriniflorum) x tsariense

R. citriniflorum är en art med oftast orange blommor och vackert brunt indument. Dåligt härdig hos oss. R. tsariense är en art med mindre blad men som har ett fantastiskt rostfärgat till beige indument.

yak x (tsariense x proteoides)

Tre arter korsade i två steg. Alla tre arterna har vackert bladverk.

yak x (tsariense x 'Queen Bee')

'Queen Bee' är en hybrid där R. tsariense ingår så i den här korsningen har man återkorsat 'Queen Bee' med en av sina föräldrar. Och i nästa steg är den korsningen korsad med R. yakushimanum.

yak x bureavii

R. yakushimanum som mamma bidrar med härdighet och vackert bladverk. R. bureavii är en vacker bladplanta ur ss. Taliensia.

yak x 'Crimson Pippin'

R. yakushimanum som mamma bidrar med härdighet och vackert bladverk. 'Crimson Pippin' är en hybrid med stora och öppet klockformade blommor i en djupt röd nyans.

yak x makinoi

R. yakushimanum som mamma bidrar med härdighet och vackert bladverk. Det har även R. makinoi och korsningar kan ge vackra bladplantor.

yak x proteoides

R. yakushimanum som mamma bidrar med härdighet och vackert bladverk medan R. proteoides är låg, kompaktväxande och med mycket smala blad.

yak x sanguineum

R. yakushimanum som mamma bidrar med härdighet och vackert bladverk medan R. sanguineum har underbara och mörkt röda blommor

[(yak x lacteum) x (yak x macabeanum)] x sinofalconeri

Här ingår flera arter som inte är härdiga hos mig. Framförallt gäller det R. sinofalconeri men även R. macabeanum är tveksamt härdig här.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

sociala medier

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR