Vintergröna växter och de flesta tänker säkert på olika barrväxter. Och självklart odlar jag dem också. Men tillsammans med olika gräs, ormbunkar, buskar med flera. 

Det är härligt att gå ut en gråbeige vinterdag och titta på vintergröna växter och de tar verkligen udden av de tråkigaste dagarna. Jag är väldigt glad att jag började skaffa en del barrväxter som är gröna och sen har de inspirerat till mer. När jag sen hittade en del buskar som förutom rododendron är vintergröna så kompletterade och kompletterar jag med dem. Det roliga är att flera vintergröna buskar blommar och doftar tidigt. 

I år, 2020, har jag kompletterat bilder av det som är grönt ute i januari. Jag delar upp mina vintergröna växter i växtgrupper som du ser nedan.

odla vintergröna växter

Eftersom det är flera släkten och typer är det svårt med generella råd men en sak är gemensam i min trädgård och det är lundmiljö och oftast mullrik jord med en hel del torv och lägre pH. 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Buskar och träd

Ilex - järnek

Välkända vintergröna buskar där det också finns flera namnsorter med variegerade blad.

Beskrivning här...

 

Lonicera x purpusii 'Winter beauty'

En kaprifolsläkting som är värd att prova i milda delar av Sverige. Namnselektionen är vintergrön medan L x purpusii tappar alla eller en del blad. Ljuvlig kaprifoldoft en mild vårvinterdag är underbart.

Beskrivning här...

 

Leucothoe - vinterrosling

Sirligt bågböjda grenar med avlångs smala blad som vintertid ofta har olika röda toner bland det gröna. Jag har hittat 'Royal Ruby' i handeln men har beställt någon mer till våren.

Beskrivning här...

Osmanthus - doftbuske

Liknar på håll i mångt och mycket järnek, Ilex. Sorten jag odlar 'Goshiki' tar de flesta för just järnek. Kanske för att de är väldigt lika men också för att släktet doftbuskar är okänt. Men en stor skillnad är då att blommorna doftar. När jag googlar får jag upp många träffar på släktet som häckväxter men också att bladen hos arten heterophyllus används till gott thé.

Beskrivning här...

Sarcococca - sötbuxbom

Ett annat släkte med vintergröna buskar där det är värt att prova i milda delar av Sverige. Vackert gröna och blanka blad. Och även här ett släkte som doftar. Blommar hos mig, 2020, i januari och doften är underbar.

Beskrivning här...

Skimmia

Jättevanliga som växter för olika krukarrangemang vintertid och vanliga i blomsteraffärens snittblommor. Vackert gröna vintertid och när de senare blommar mars - april eller lite senare så är doften helt ljuvlig. Jag odlar ett par sorter 'Lilleröd' och 'Rubinella' som är väldigt fina och som gått bra ute på friland i ett soligt läge.

Beskrivning här...

Ormbunkar

Asplenium - svartbräknar

Ett släkte med vintergröna ormbunkar som jag tycker är väldigt fina att ha vintertid. Blanka, mellangröna blad ibland med en limegul känsla. Läs mer här...

Polystichum - taggbräknar

Här finns flera arter och namnsorter som är fina vintertid. Jag har fotat nu i januari och en del ser lite luggslitna ut men det beror på att rådjuren testade om det var en delikatess eller ej. De verkar tveka och välja annat. Här ser du några av dem som är allra finast nu. Alla arter - Läs mer här...

aculeatum

 

braunii

 

munitum

 

polyblepharum

 

prydnadsgräs

Acorus

De här sorterna köpte jag en höstrea och de skulle inte klara sig ute. Men nu har de varit planterade ute i 3 vintrar och i rejält fuktiga jordar. Det verkar gå utmärkt. De jag odlar är A. gramineus 'Variegatus' och A gramineus 'Ogon' med gula blad.

Carex

Här finns flera sorter som är vackra hela vintern. Jag är förtjust i den rostbruna eller kopparfärgade C comans och när våren kommer att ha aprikosfärgade tulpaner i närheten är jättefint. Ett par variegerade sorter C morrowii 'Vanilla Ice Cream' och C oshimensis 'Evergold' and 'Silver Sceptre'.

 

perenner

Beesia

 

Coptis japonica v. dissecta

 

Helleborus

Flera arter håller bladen förhållandevis fräscha vintern igenom. Hybridjulros känner de flesta till. Men ett par andra exempel är foetidus, stinkjulros, som är grön och står i knopp nu. Namnsorter av den vackra arguitfolius behåller bladen fräscha hela vintern och jag klipper sällan bort något.

 

argutifolius

Stamjulros har flera fina namnsorter där bladen är mer eller mindre överdragna i silver

foetidus

Klockjulros - frösår sig rikligt så man bör hålla koll på och klippa av fröställningarna så den inte sprider sig ut i naturen.

 

x nigercors

En fin korsning som har fina blad