Sibirica hybrider

Som namnet säger så är det här namnsorter där strandiris ingår. Förädlingsarbetet i USA är enormt och numera finns det sorter i tomatröda och orange toner likväl som de vanliga blå vi är vana vid. Eftersom jag tycker att de strama bladruggarna tillför mycket i rabatten även när de inte blommar så har jag skaffat ganska många sorter.

Blommans delar

Det som vi kan se som kronblad kallas kalkflikar hos iris och de har två typer - hängande och upprätta kalkflikar. Blommorna har 3 ståndare som sitter tryckta mot stiftgrenarnas undersidor. Stiftet är tregrenat med kluvna spetsar och med platta kalkbladslika flikar. Hos dubbla och fyllda former är ståndarna ombildade till kalkflikar. Honungsmärke är det ofta lysande fält som signaler i mitten, botten av de hängande kalkflikarna. Ibland omges märket av en så kallad halo.

I odling

Det här är nog den mest lättodlade och toleranta iris som finns. Oavsett vad namnet antyder så växer och blommar de bra i en vanlig rabatt. De växer även i torra miljöer men då inte lika kraftigt och med färre blommor.

De föredrar en lätt sur, fuktighetshållande och näringsrik jord som innehåller mycket organiskt material.

Blomning för Sibirica hybrider

Hos mig har tidigblommande inneburit att de slagit ut runt midsommar och det anses tidigt. Exempelvis 'China Spring' och 'Three Hand Star' blommar tidigt. Medelblommande börjar blomma en till två veckor senare = de flesta. Senblommande blommar i början av juli hos mig. MEN det här har förskjutits något de senaste åren när vårarna varit varma eller kalla. Tidig - medel - sen ska man bäst betrakta som ett inbördes förhållande mellan hybriderna. Samtliga blommar innan pseudatahybrider och de olika ensatahybriderna blommar. 

En plantskola som har mängder av sorter och bilder är Ensata Irises

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Active Duty

Stahly 1999

Mörkt vinröd med en något blå halo och vitt märke

Ama No Han

Shimizu 2000

6 lavendelrosa hängande kalkflikar och blomman saknar helt upprättstående vilket är vanligare hos japanska sorter. Den innersta delen övergår i gultbrunt. Märket är lite ljusare vitt.

Blommar bland de tidigare.

Art in Bloom

Schafer/Sacks, 2016

De hängande kalkflikarna är djupt gula med många nerver i mörkt violett. De upprätta kalkflikarna är blå och stiftgrenarna är ljust gula. 

Black Joker

Schafer/Sacks, 2013

De hängande kalkflikarna är plommonfärgade med en något brun ton. De upprätta kalkflikarna är ljusare lila men med en del mörkare nerver undertonen är gul. Stiftgrenarna är ljust blå. 

Blaues Schwegen

Tamberg

Ljust blå

Blueberry Brandy

Bauer/Coble 2010

Mörkt midnattsblå kalkflikar och med endast ett litet vitt märke gör att blomman känns nästan enfärgad vilket inte är så vanligt bland iris. Omvandlade stiftgrenar och vida, rynkade upprätta kalkflikar gör att blomman känns fylld.

75 cm, medel till sen blomning

Blueberry Fair

Hollingworth 1996

De hängande kalkflikarna är mellanblå, breda och med vågade kanter och tillsammans bildar de en full form. Honungsmärket är vitt utan något som helst gult. De stående kalkflikarna är något ljusar och även de har vågade kanter.

70 cm, medel blomning för strandiris

Book of Secrets

Schafer/Sacks 2000

En mix av kritigt vitt och ljust lavendel bildar en mycket attraktiv blomma

Bundle of Joy

Bauer/Coble 2000

Tetraploid sort med en fylld blomma. 3 stycken sammetsaktigt vinröda hängande kalkflikar med 6-9 rosenröda upprätta kalkflikar. Vacker!

Cape Cod Boys

Schafer/Sacks, 2009

Stora blommor i slående färger. Nedtonade nyanser av blåviolett där de hängande kalkflikarnas kanter är något mörkare och med ett vackert gult märke. Växer kraftigt. Många sidoknoppar. 

70 cm, medel till sen blomning

Carnivalito

Schafer/Sacks, 2015

De hängande kalkflikarna är ljust gula ådrade i violett. De upprättstående kalkflikarna är rent violetta medan stiftgrenarna är ljust blå. 

Charming Billy

Schafer/Sacks 2004

Rödviolett botten med ett blått skimmer hos de hängande kalkflikarna. De stående kalkflikarna har en pärlemorskimrande ljustblå ton. Märket har en gulbrun botten med mörkare ådror. 

Cheery Lyn

Miller -1991

Lysande lavendelrosa hängande kalkflikar med ljusare kanter. De upprättstående kalkflikarna är vita.

80 cm, tidig för strandiris

Cherry Fling

Schafer/Sacks 2013

De hängande kalkflikarna är varmt rödvioletta medan de  upprättstående har en ljusare mer blåviolett ton. Stiftgrenarna är ljust gula. Vackra kontraster

China Spring

Bauer/Coble 1999, (Springs Brook x typhifolia)

Mellanblå med ljusare blå inre kronblad. Ger 2-3 blommor per stjälk. Mycket tidig, hög och starkväxande. En prisvinnare!

Cold Frosty Morning

Schafer/Sacks 2000

Dubbel, rent vit med märke i gröngult. 

Countess Cathleen

Schafer/Sacks 1997

Ljust blå hängande kalkflikar som övergår i vitt mot basen. De upprättstående är vita. Märket är vitt med mörkt blå ådror.Pärlemorfärgade ståndare.

Cream of Tomato

Schafer/Sacks 2011

Ljust korallfärgade upprätta kalkflikar. De hängande kalkflikarna är mörkare med en mörkare linje längs mitten. Stiftgrenarna är ljust gula. 

60 cm, tidig till medel blomning

Dance Party

Schafer/Sacks 2009

Mörkt rödvioletta hängande kalkflikar. Märket är vitt men med mörka ådror. De stående kalkflikarna är något ljusare än de hängande. Stiftgrenarna är ljust blå med en mörkare mittnerv. 

Dandy's Hornpipe

Schafer/Sacks 1999

De upprättstående kalkflikarna har en underton av gult överdragna i matt gammalrosa och ibland med mörkare nerver. De hängande kalkflikarna har en något mörkare gul botten överdragen i mer rödviolett och med mörkare ådror. 

75 cm, medel

Dawn Waltz

Schafer/Sacks 1998

Ljust syrenlila med ljusare mitt och en gröngul hals kantad i brunrött

Devil's Dream

Schafer/Sachs 1990

Djupt mättade vinröda till lila nyanser i blommorna. Märket som är nästan helt dolt omges av ett något ljusare blåviolett fält.  Stiftgrenarna är ljusare. Stora blommor

85 cm, sen blomning

Doreen Cambray

Hollingworth 2006

Rödvioletta blommor med mörkare nerver. Märket är gultgult med mörkare nerver. 

80 cm, juli

Double Play

Hollingworth 2010

Fyllda blommor i mestadels vitt men där de hängande kalkflikarna har ett stort gult märke som blöder ut mot kanterna.

70 cm, medel blomning

Double Standards

Bauer & Coble, 2000

Fyllda blommor med 3 hängande kalkflikar i mörkt blåviolett och 6-9 ljusare upprätta kalkflikar.

70 cm, medel blomning

Dusky Dawn

Schafer/Sacks 2017

Hängbladen är mörkt blåvioletta med en kraftigt gul fläck. De upprättstående kronbladen är ljusare blåvioletta medan stiftgrenarna är vit-gul-ljustblå

Ester C.D.M

McGarvey 1981

Helt vit, blommar mycket sent. Mycket vacker och stadigt växtsätt

Evening Comes

Schafer/Sachs 2014

Hängbladen är dovt rosa med gult märke. Upprättstående kronbladen är också rosa men ljusare. Stiftgrenarna har nyanser av rosa, gult och ljust blått

Fancy Me This

Schafer/Sachs 2012

Hängbladen är varmt rosa med gult märke. De upprättstående kronbladen är rosa i samma ton men ljusare liksom stiftgrenarna

First Frost

Bauer/Coble 2013

Vit ca 85 cm hög. Mycket tidig

Fisherman's Morning

Copeland 1994 En blomma helt utan gult! De hängande kalkflikarna är tonade i vackert rödviolett där kanterna är mörkare. Märket är vackert blått och blöder lite ut i kalkfliken. De upprättstående kalkflikarna är rödvioletta medan stiftgrenarna är ljust blåvioletta. Vackra kontraster. 

60 cm, medel

Fond Kiss

Schafer/Sacks 1999

Höga stjälkar med stora blommor. Blommorna är varmvita med mjukt lavendelrosa rodnad i centrum

Fresh Notes

Schafer/Sacks 2004

 Rynkade kanter, mörkt blå med ljusare kanter och stående kronbladRuffled dark blue with paler edges and standards

Frilly Vanilly

Hollingworth 2003

Något mindre blommor med en full form, vita och med en rynkad kant. Snabbväxande

Galadriel

Hollingworth 2002

Rent vita blommor har en så kallat 'full form' där kronbladen överlappar varann och där de bildar en vid, flat blomma. Kronbladens kanter är lätt rynkade.

80 cm, andra halvan av juni - medel

Gone Plummin

Schafer/Sacks 2011

Ametistlila med rödaktiga 'highlights'

Here be Dragons

Schafer/Sachs 2002

Distinkt färgsättning och kontrast som skapar en fantastisk och ganska stor blomma. Stiftgrenarna är mestadels pärlvita men skuggade i lavendel mot basen. Hängbladen har ett intrikat mönster med en botten i gult och markerade vener i purpur. Varje ven är kraftig i botten men bleknar och förgrenas ut mot kanterna så att kanterna är kraftigt gula. Centrat, honungsmärket, är mjukt syrenlila-brunt och med en gul hals.

Morgan-Wood Medal : 2010, Award of Merit : 2008, Honourable Mention : 2006,

ca 70 cm, tidig - medel

Hey Good Lookin

Schafer/Sachs

Hängbladen är starkt varmrosa - rödvioletta. Upprättstående kronbladen och stiftgrenar i samma ton men med en ljusare nyans

ca 70 cm, tidig - medel

Hooked Again

Jim Copeland 2006

Blå hängblad som är ljusare i kanterna. Mycket ljust blå stående kronblad och stiftgrenar.

Hot Sketch

Schaefer/Sachs 2008

Ståndare och stiftgrenar är ljust lavendelfärgade översköljda i rödviolett. De hängande kronbladen har en kombination av gult och rött som bildar en djup tegelröd eller korallröd nyans.

How Audacious

Hollingworth 2009

Upprättstående kalkflikar och stiftgrenar i mättat rosaviolett. De hängande kalkflikarna har en vit botten men övergår mot kanterna i djupt mellanblått men med en tunn kritvit ytterkant. Märket är gulbrunt och hela kalkfliken är ådrad i mörkt violett. Slående kontraster tillsammans!

70 cm, medel

Humors of Whiskey

Schafer/Sacks 2007

Gyllenbrun med rosavita upprättstående kronblad och gula stiftgrenar. Ny och ovanlig färg

Imperial Opal

Bauer/Coble 2001

12-20 Lavendelrosa hängblad med ljusare rosa kanter som hänger i lager

Jennasee

Hollingworth 2014

 Rynkade syrenlila hängblad med mörkare fläckar. Ljusare upprättstående kronblad och vit signalfläck

Jiggles

Bauer/Coble 2000

Rufsigt ljusblå med blå ådring, vit ring. Mycket 'full' form

Jugendtraum

Tamberg 2001

Mycket blomrik, diploid hybrid. Producerar blommor med vida hängblad i lavendelblått med en rosa anstrykning. Ca 80 cm

Just Cruisin

Schafer/Sachs

Starkt citrongula hängande kalkflikar som är lätt vågade längs kanterna. De upprättstående är ljusare gula med en dragning åt vitt. Stiftgrenarna är ljust citrongula med en mörkare gul rand i centrum.

70 cm, medel

Kiss the Girl

Schafer/Sacks 2004

De upprättstående kalkflikarna liksom stiftgrenarna är ljust citrongula. De hängande kalkflikarna är mörkare citrongula. Märket är också citrongult.

70 cm, medel

Lady Vanessa

Hollingworth 1986

Rynkade hängblad i rödviolett med vitt märke. Upprättstående kronblad och stiftgrenar i ljusare vinrött.

Lavender Landscape

Mjukt syrenlila blommor med blossande hängblad som har en djupare ton.

90 cm

Lemon Mousse

Hollingworth 2012

Citrongula knoppar öppnar i citrongult men bleknar till vitt framåt lunch

Lemon Veil

Bauer/Coble 2000

 De upprättstående kronbladen är pärlvita med en gul mittrand. Hängbladen är ljustgula överdragna med lavendelrosa ränder.

Lime Street Blues

Schafer/Sachs 2014

Stiftgrenarna och de upprättstående kalkflikarna är ljust blå med mörkare ådror och ljust gula kanter. De hängande kalkflikarna har en ljust gul botten men är översköljda i ljust blått och ger en lätt grön ton. Märket är ljust gult med mörka blå ådror och fläckar.

65 cm, medel

Little Sister

Mad Hat

Schafer/Sachs 2013

Slående hängblad i mörkt rödviolett med rynkad kant och ljusare stiftgrenar.

Magnum Bordeaux

Bauer/Coble 2000

Stora! rynkade, sammetsaktigt vinröd-violetta hängblad. Mycket vida, rynkade stiftgrenar

Miss Apple

Schafer/Sacks 2009

Kanelröd ett genombrott i bland färger för strandiris, ovanlig

Mission Bay

Schaefer/Sachs 2009

Ljust himmelsblå blommor med litet gult märke. Blomman bildar en full, flat och rundad form. Kronbladens kanter är lätt rynkade. 80 cm, andra halvan juni - medel

Moon Dazzle

Bauer/Coble 2005

Stora vita hängblad med vida, rynkade stiftgrenar. Tetraploid

Moonlight Fair

Hollingworth 2011

Gul som bleknar till elfenben, cremevit med ett intensivt gult centrum. Tetraploid

Neptune's Gold

Hollingworth 2014 De upprättstående kalkflikarna och stiftgrenarna är mellanblå. De hängande kalkflikarna är mörkare blå över en gul botten vilket ger en gråaktig lyster. Distinkt runt gult märke med blå ådror.

85 cm, medel

Olive Emerson

Schafer/Sachs 2015

En rätt igenom klart guldgul blomma där särskilt stiftgrenarna är flikade längs kanterna. En dvärg iris

40 cm, medel

Painted Woman

Schafer/Sachs 2017

De hängande kalkflikarna är gula i botten men överdragna i röda toner. Märket är gult med ådror som blöder ut mot kanterna. De upprättstående är något ljusare rödrosa men med mörkare ådror. Stiftgrenerna är pärlemorrosa  och bleknar mot blåaktigt rosa när blomman åldras.

70 cm, medel

Paprikash

Schafer/Sachs 2012

Varmt orange-rödbruna hängande kronblad med upprättstående kronblad i en rosa-orange ljusare nyans. Stiftgrenarna är varmt orangea

Pennywhistle

Klassiskt irisutseende men med en ljuvlig purpurfärgad ådring över hela hängbladen. Honungsmärket är guldfärgat som ändras till delikat gult och cremefärgat. 3 stiftgrenar och 3 hängblad med ett extra lager, 3?, som ger ett väldigt rundat utseende och öppen form. Bra till snitt

Perry's Blue

Den vanliga blå som ofta finns i äldre trädgårdar

Petalicious

Hollingworth 2018

Fylld blomma med relativt små ljust blå blommor. Blommorna har en tajt, välordnad struktur.

Pixie Preview

Hollingworth 2003

Rufsiga mellanblå blommor med små vita märken. En låg planta

Plum Frolic

Schafer/Sacks 2001

Ljust blått centra med vida och blekt plommonlila kanter. Stiftgrenarna är ljust pärlblå

Reel Cute

Schafer & Sacks - 2007 Nyanser av ljusblått som är än ljusare i stiftgrenarna och de upprättstående kalkflikarna. De hängande är något mörkare och vackert ådrade. Kalkflikarna är vackert vågade längs kanterna.

70 cm, medel

Reprise

Warburton 86

Violett med rosa-violetta inre kronblad, små vita honungsmärken. Blommar om 2-3 veckor senare

Rigamarole

Bauer & Coble - 2000

Stora, fyllda blommor med 20 eller fler kalkflikar. Färgen beskrivs som lavendelrosa men är lite lik syrenlila.

80 cm, medel

Rikugi Sakura

Shidare/Hager 1988

6 hängblad i en mycket bra rosa färg, smala upprättstående kronblad. Vacker

Rolling Cloud

Schaefer/Sachs 2000

Vita kronblad och litet gult märke. De yttre kronbladen bildar en trekantig blomma med en rad mindre kronblad och vita stiftgrenar.

50 vm, andra halvan juni - medel

Roaring Jelly

Schafer/Sacks 1992

Hallonsylt över röd druvsylt! Effekten blir lätt röd-purpur

Rosy Bowl

Bauer/Coble 2000 Rosaröda blommor med ett krås i mitten av mindre kronblad. Vitt märke med en lätt blå halo runt.

80 cm, andra halvan juni - medel

Ruffled Romp

Hollingworth 2007

 Nedtonat blåviolett blommor, rufsig

Salamander Crossing

Schaefer/Sachs 1999

Ljust rosa upprättstående kronblad med lavendelrosa prickar. Hängbladen är ljust gula överdragna med mörkare lavendeltona ränder genom det gula märket. Hög, ca 100 cm

Sandy River Belle

Schafer/Sacks 2011

Stora blommor i rufsigt sandfärgat rosa

Sea of Dreams

Schafer & Sacks - 2000

Ljust lavendelblå blommor med mörkare ådror och med ett gult märke.

90 cm, medel

Simply Brilliant

Hollingworth 2017

 Hängbladen är gula överdragna med ett brett lavendelfärgat band som ger en orange - koppar effekt. Stort gult märke. ca 90 cm tidig - medel blomning

Solar Energy

Schaeger/Sachs 2014

Cremefärgade inre kronblad och ljust gula stift. Hängbladen är djupare gula med en ljusare gul ytterkant.

60 cm, senare delen av juni - medel

Star Lion

Smith 2006

Olika toner av blå- och rödviolett med ljusare upprättstående kronblad och stifgrenar

Sugar Rush

Schaefer/Sachs 2008

De hängande kronbladen har en svårbeskrivbar färg - körsbärsrött med rosa, purpurrosa? Märket är gult. De inre kronbladen är ljust, matt rosa.Stiftgrenarna beskrivs som pärlemorrosa med en blå ton mot basen. 

80 cm, senare delen av juni - medel

Sugar Sprite

Schaefer/Sachs 2015

Vita hängande kronblad med ett gult märke, äpplegröna nerver går från basen och ut mot kanterna. De inre kronbladen är vita liksom stiftgrenarna. Blomman är svagt gul mot basen.

45 cm, juli - sen

Sun Comes Up

Schafer/Sacks 2004

 Mix av mjukt åskblått och ljust gult, full form

Sweet Little Susie

Schafer/Sacks 2001

Wisteriablå till hyacintblå hängblad med ljusare stiftgrenar. Stora vita honungsmärken. Medelstora till små blommor något rynkade i kanten och välvda. 3 -4 blommor per stjälk.

> 60 cm, tidig - medel

Här följer stamtavlan... Reg. 2001 Sdlg. S94-30-1 SIB (dip.) (22" 56 cm) EM. Medium hyacinth to wisteria blue (RHS 91 A, 92A) self, F. with large round white signal veined violet-blue; ruffled; slight fragrance. S90-45-2: (S86-16-1: (Percheron x Isabelle) x Sailor's Fancy) X S92-65-1: (S89-9-2: (Isabelle x Silver Illusion) x Snow Prince).

Theme and Variation

Schafer/Sacks 2015

Hängande kronblad i gult med vener i mörkt violett. Upprättstående kronblad i ljust violett och stiftgrenar i ljust violett och gult

Three Hand Star

Schafer/Sacks 2001

Ser ut att ha en ganska liten blomma. De hängande kronbladen är mättat blå. De inre är lite ljusare och mindre med en lite rödtonat blå nyans. Stiftgrenarna är ljusare blå ändå. Bildar små trekanter i lager över varann. 

70 cm, juni, tidig

Tipped in Blue

Schafer/Sacks 2010 De hängande kalkflikarna har en matt gul grundton men är ådrade i mörkt blåviolett och vid spetsen av varje kalkflik finns en blå fläck. De upprättstående kalkflikarna och stiftgrenarna ljusare blå med mörkare ådring. Mycket annorlunda utseende

60 cm, medel

Tom Schaefer

Schafer/Sacks 2000

Gula bitoner med ljusare upprättstående kronblad och mörkare gula hängblad

Tornado Rose

Bauer/Coble 2000

9-12 rosenrosa kronblad, lavendelrosa, skruvade upprättstående kronblad. Mörkt rosa ådror utifrån ett grönaktigt honungsmärke.

Trip to Paris

Schaefer/Sachs 2009

Stora blommor på en stor planta. Rufsig blomma i mjukt gult

Tumble Bug

Bauer/Coble 2000

12 kronblad i mörkt vinrosa med en vit, solfläckad ring

Turn a Phrase

Schaefer/Sachs 2000

Mörkt blå med ljusare upprättstående kronblad och stiftgrenar

Unbottened Zippers

Schaefer/Sachs 2011

Stiftgrenarna är lile, röda, gula och blå och är kraftigt vridna och öppnar sig som ett blixtlås för att visa den galna färgsättningen. De hängande kalkflikarna är matt brunlila kring ett gult märke med mörkt violetta ådror som blöder ut mot kanterna.

60 cm, tidig

Uncorked

Schaefer/Sachs 2001

De hängande kalkflikarna är gula men överdragna i matt, mörkt blått mot kanterna. Märket är stort och rundat gult med mörka ådror. Stiftgrenarna är ljust blå med gula spetsar. Beroende på hur de växer öppnar blommorna i en skala av olika toner.

90 cm, tidig

Very Victorian

Hollingworth 1999

Opalrosa-lavendelfärgad med få blå ränder. Stiftgrenarna är ljust blå med lavendelfärgade kanter

Werderwein

Tamberg 2017

En mörkt vinröd iris med sammetslyster. De hängande kalkflikarna är mycket vida och rynkade i kanterna.

90 cm, medel

Wynne Magnolia

Schafer & Sacks - 2015 En ljuvlig blandning av creme, persika och rosa

65 cm, medel

okänd hybrid