- TRÄD och BUSKAR  -

vacker vinter, vår, sommar och höst i trädgården!

Mina Växter

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Träd & buskar

- ger rumslighet åt trädgården -

Vem väljer frivilligt att vara utan tak och väggar i sitt boende? Ingen! Trots det så är träden och buskarna i våra trädgårdar ofta få...

Träd och buskar tillför så mycket

..estetiskt, som skydd mot insyn, mot vindar och som skydd för fåglar. Fåglar som sen ofta äter skadeinsekter. Det är träden och buskarna som hjälper mig bygga rum och skapa spänning i trädgården. Och vintertid bidrar dem med struktur och blickfång.

När jag väljer träd och buskar

Ja då är jag kräsen! De ska bidra med något under minst två perioder varje säsong - helst 3 faktiskt. Och faktum är att det är inte så svårt om jag bara söker lite vidare än bland det som kanske finns i plantskolan. Förhoppningsvis så kan du hitta träd och buskar här som du kan fråga efter i just din plantskola.

Hur jag väljer

Jag tittar på flera saker..

  • växtsätt - viktigt vintertid
  • bark
  • bladform
  • blomning och blomningstid
  • doft
  • frukter
  • höstfärger
  • vintergrön

Så en vintergrön buske, med tidig, doftande blomning och röda frukter på hösten är ett bra exempel. Den är dessutom vacker hela sommaren. Blommorna hjälper nyvakna bin och insekter - för dem hittar dit även om det är en buske från långt bort i stan.

Eller en japansk lönn med vacker bladform och där färg på de nya bladen glöder i tex orange. Den behåller de vackra bladen under sommaren även om de blir till exempel gröna och på hösten får de oftast de mest sanslösa färger.

Jag odlar flera träd och buskar hos mig som knappt ska gå att odla i Sverige. Men genom att vara medveten och ge dem goda förutsättningar så kommer de tillbaka och växer fint ändå.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

Sociala medier