Galanthus - snödroppar

    - LÖKAR och KNÖLAR -

Mina Växter

Galanthus

- snödroppar, vårens budbärare -

Galanthus - snödroppe ett namn som faktiskt stämmer. Därför att hos mig blommar de allra tidigaste i snön om det är en snöig vinter. Och numera ser jag nästan alltid de första snödroppstecknen redan i december. En som oftast är väldigt tidig är Galanthus nivalis 'Flore Pleno' men olika hybrider och namnsorter av G elwesii blommar också mycket tidigt. Så genom att odla några olika kan jag få en lång snödroppsblomning. Jag kan också variera läget från de som är varma tidigt till lägen med mer skugga och på så sätt förlänger jag blomningen.

Galanthofili - en studie i små, små detaljer

Man talar om galanthofili - nämligen att drabbas av snödroppssjukan = akut samlarbegär. Om du googlar främst specialiserade engelska plantskolor kan man lätt hitta snödroppar som kostar 1000 kr löken eller ännu mer. Och likt den 'Tulip mania' som bröt ut i Holland när tulpanerna först kom till Europa på 1600-talet så ska man iaktta sitt beteende noga 🙂 Du kan läsa artikeln på länken ovan och se om du också känner dig i igen symptomen.

Odla Galanthus - snödroppar

Galanthus - snödroppe hör till de lökväxter man ska köpa tidigt på hösten eftersom lökarna är känsliga för uttorkning. 

Lökarna av vår vanliga snödroppe trivs bäst i ett halvskuggigt läge med en fuktighetshållande men ändå väldränerad jord som innehåller så kallad "leafmould'  eller trädgårdskompost. Jorden får inte torka ut på sommaren men den får inte heller vara blöt. Däremot vill de ha god tillgång till fukt under växtperioden. De tar också tacksamt emot näring. Det här fungerar bra för många namnsorter också. Men en del arter och selektioner från de kan behöva en annan behandling.  Du kan läsa mer under respektive art.

Lång blomning

Jag planterar den vanliga snödroppen i olika varma lägen. Och på så sätt får jag lång blomning. 

Sjukdomar

Det finns en Botrythis form, Botrytis galanthina,  som angriper snödroppar specifikt. Du kan se hur det ser ut via länken ovan. Jag har behandlat med binab som verkar vara effektivt. Det är ett naturligt och biologiskt preparat där goda svampar angriper botrytisen.

En annan bra åtgärd är att plantera samma sort på flera ställen. På så sätt minimerar jag risken att förlora fina och kanske dyra sorter helt.

Fler snödroppar

När snödroppar trivs så bildar de sidolökar och efter kanske 10 år kan ruggen ha blivit så stor att det är dags att lyfta och dela den. Men innan du gör det - tänk igenom var du vill plantera fler lökar. För när du väl lyfter och plockar isär ruggen så tar lökarna inte slut - min erfarenhet.  Det bästa är att dela och plantera när lökarna är i vila det vill säga att bladen får vissna ner först. Då har löken lagrat näringen från bladen och löken är också i vila.

Du kan hitta frösådder eftersom de frösår sig ganska lätt. Faran är att du tar miste på de små groddarna och grässtrån. De första bladen är nämligen mer gräs- än snödroppslika. 

Twin scaling - att dela en lök för att få fler på sikt

Att försiktigt dela en lök för att få fler på sikt är ett sätt som fungerar för flera olika lökväxter. Jag har inte testat eftersom jag hittills mestadels haft vanliga snödroppar som delar sig bra av sig själva. Men jag tänker att jag ändå ska testa på sikt. Du kan läsa om hur man går tillväga om du klickar på länken.

Bästa planteringstiden

Ofta kan du läsa att man ska plantera snödroppar 'in the green' men det lär vara något trädgårdsmästare tog till för att nyttja sin tid bättre. Vissa plantskolor i Storbritannien rynkar därför på näsan åt fenomenet - det är inte bra för lökarna. Min erfarenhet från att ha planterat lökar i vila i början av augusti är mycket god. Då får jag nyligen uppgrävda och dessutom väl förpackade lökar och chansen att lyckas är därför riktigt bra. Men Royal Horticultural Society, RHS, skriver så här...

"Plant freshly-lifted snowdrops when the foliage is just dying back in late spring"

Källa: Royal Horticultural Society

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Armine' - hybrid

"Raised by Brigadier and Mrs Mathias and first offered by the Giant Snowdrop Company in 1962."

En hög och mycket elegant form med en blomma på en ovanligt lång blomstjälk som gör att blomman hänger som på ett fiskspö. Blomman har dessutom en bra storlek och fina proportioner. Man kan också se de gröna teckningarna på de inre kronbladen även när blomman inte är helt öppen. De inre kronbladen har två gröna märken där det övre är 'uppblåst' och bildar två gröna streck och där det undre liknar en hästsko.

En av de senare att blomma hos mig och den kan därför förlänga snödroppssäsongen.

'Atkinsii' - hybrid

Upprätta och blankt gröna blad. Blommorna är vita med  päronformade yttre kalkblad och kortare inre segment med ett iögonfallande grönt, hjärtformat märke vid spetsen.

Blommar bland de tidigaste hos mig

25 cm, mars

'Bertram Anderson' - hybrid

En storblommig kultivar som sprider sig bra i rätt förhållanden. Breda blågröna blad som kommer lite före blommorna. Blommorna är stora och rundade och kalkbladen har dessutom en rejäl textur, de känns härligt tjocka.  De inre kronbladen har ett stort och lite diffust grönt märke format som ett upp och nervänt V.

'Bess' - hybrid

selekterad av Daphne Chappell i Helen Milfords trädgård och namngiven efter Bess Milford.

En vacker och livskraftig snödroppsklon. De inre segmenten är något inåtböjda och de bär ett brett V som är lätt uppåtböjd i ändarna.

> ? cm, februari-mars, kommer upp tidigt hos mig och slår ut i februari

'Brenda Troyle' - hybrid

En välproportionerad snödroppe med enkla vita blommor och klassiska snödroppar. De inre kalkbladen har också det klassiska gröna märket. Det här är en relativt stor och snabbväxande snödroppe och den har dessutom en stark doft av honung.

> 35 cm, februari-mars

'Chantry Green Twins' - hybrid

Den här hybriden producerar två perfekt formade snödroppar per blomstjälk när den väl etablerat sig. Märket på de inre kalkbladen är hjärtformat. De yttre kalkbladen har gröna streck mot spetsen.

25 cm, februari - mars

'Cordelia' - hybrid

G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex, tidigt 50-tal

Blommorna är relativt små och prydliga eftersom det är en greatorex så är de också fyllda. De inre kalkbladen är 20 - 25 till antalet och de är tätt och prydligt packade. Utsidan av de inre kalkbladen har ett inverterat V-format märke som når ca en tredjedel upp, ibland till och med 3/4, och som ofta med tunna gröna streck till basen.

15 cm, blommar i februari i ett varmt och vårsoligt läge hos mig

'Desdemona' - hybrid

G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex

En greatorex klon som dessutom har relativt stora blommor. Blommorna är också oregelbundet fyllda. Man kan känna igen den på att sorten ofta har ett tredje blad per skott. Den är också avvikande genom att den kan ha fyra yttre kalkblad och det är ovanligt bland de fyllda snödropparna.

'Dionysos' - hybrid

G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex

En tidig och vital, klumpbildande sort med G plicatus i blodet. Den har en roslik, fylld bikrona i smaragdgrönt omsvept av 3 kupade, kritvita kalkblad. Blommorna presenteras väl på långa skaft. Bladen är drygt centimeterbreda och grågröna. Kan behöva några år för att bli fylld.

februari-mars, 15 cm

'Green Comet' - hybrid

North Green garden

Selekterades och namngavs för sina stora blommor som liknar blommorna hos 'Comet'. Bladen beskrivs som sallatsgröna och oftast är de tre till antalet.

 

'Hill Poë' - hybrid

En kultivar som odlats i över 100 år och som fortfarande är en favorit hos många snödroppssamlare.

En helt fylld snödroppe med vanligtvis fem yttre kalkblad men yngre lökar kan ha färre.

15 cm, medeltidig

'Hippolyta' - hybrid

En klassisk fylld snödroppshybrid som belönades med A.M. 1970. Sorten är döpt efter den grekiske krigsguden Ares dotter, amazonen vars bälte Herkules stal.

Hippolyta är liten och elegant, med centimeterbreda och daggigt grå blad. Den yttre kalken hos blomman ser ovanifrån ut som en fallskärm när blomman är utslagen. Den inre kalken är fylld och de individuella kalkbladen har en grön spets.

15 cm, februari-mars, blommar i februari hos mig i ett läge där den får en hel del sol vintertid

'John Gray' - hybrid

Selekterad av E.B. Andersson från John Grays trädgård

I samband med att John Gray dog grävde E. B. Anderson upp några ruggar med avvikande snödroppar i Johns trädgård. En klump är den som idag kallas 'Mighty Atom' och den andra kallade han 'John Gray'.

De stora blommorna har distinkta, äppelgröna inre kronblad och långa spöliknande blomskaft som gör att blommorna svävar en bit från själva stjälken. Blommar väldigt tidigt. Bladen är förhållandevis små.

'Kildare' - hybrid

En hybrid som har relativt breda och grågröna blad. De yttre kalkbladen har tunna gröna linjer mot spetsen medan de inre kalkbladen är nästintill helt gröna men ljusare mot basen.

15 cm

'Magnet' - hybrid

James Allens trädgård, Shepton Mallet, 1800-tallet

En fröplanta som uppstod trädgården som nämns ovan. James Allen var en vid den tiden snödroppsodlare.

Magnet är en robust selektion som också är mycket uppskattad. Den har en lång och välvd blomstjälk och en hängande blomma som vajar även i en lätt bris.

23 cm, mars

'Mrs Thompson' - hybrid

En ovanlig och underbar snödroppe som kan producera blommor med fyra, fem eller till och med sex yttre kalkblad. Det kan också förekomma två till tre blommor per stjälk. Men för att blommorna ska få fler kalkblad behöver lökarna först etablera sig.

20 cm, blommar i slutet av februari hos mig i ett varmt och soligt läge

'Neill Fraser' - hybrid

Patrick Neill Fraser of Murrayfield, Edinborough

Bladen är blankt grågröna och ca 1 cm breda. Det ena bladet beskrivs som liggande platt och det andra 'explicative'. De 3 inre kalkbladen har ett litet, tunt och dessutom utsmetat grönt märke som har en inverterad V form.

'Shropshire Queen' - hybrid

selektion av Simon Savage i en trädgård i Shropshire

En växtkraftig klon med helt vanliga men i sin vanlighet vackra snödroppar. Den är relativt lik 'S. Arnott' men blommar ca 14 dagar tidigare och den beskrivs ofta som tidig och hög.

'Silverwells' - hybrid

Edrom Nurseries selekterad av Alex Duguid och den har fått namn efter grundarna Edith och Molly Logan-Humes hem.

En hög och dessutom robust snödroppe av atkinsii typ. Blommorna har en bra storlek. Bladen är grågröna.

Silverwells börjar blomma i februari hos mig i ett halvsoligt och relativt varmt läge

'Sir Herbert Maxwell' - hybrid

sannolikt en Galanthus nivalis x plicatus hybrid som hittades vid en fastighet i Wigtownshire. Den ägdes av den som gett sorten namnet.

Ser ut att ha en krona med lätt utåtvikta inre kalkblad och med bara ett tunt grönt 'V'. En vacker och dessutom gammal kultivar.

Det var norm vid den tiden att skicka alla avvikande lökar till E. A. Bowles för en kommentar och identifikation. Och sannolikt var det också så att avsändaren fick ge namn åt löken när förökningar sen skickades vidare av Bowles.

Slår ut i februari hos mig i ett vårvarmt och soligt läge

'Spindlestone Surprise' - hybrid

Stor och robust med ett äggulegult fröämne. De inre kalkbladen har också gula märken. Ibland jämförs den med 'Primrose Warburg' men den här är större och blommar tidigare. De yttre kalkbladen är stora och har lättare åsar.

'Trumps' - hybrid

Selektion av Matt Bishop från John Morleys trädgård 1999

Ett av de äldsta Trymsyskonen. Blommorna är pagodformade och de yttre kalkbladen har ofta ett pilspetsformat märke mot spetsen. Ibland kan det här märket försvinna allt eftersom blomman slår ut.

18 cm, februari mars

elwesii

Turkisk snödroppe - Balkan, i Bulgarien, Grekland, Ukraina och Turkiet; Taurusbergen - beskrevs 1857 av Henry John Elwes

En väldigt variabel art som känns igen på att bladen omsluter varandra vid basen (så kallat supervolute. Det finns två underarter men också ett antal selektioner. Den ena underarten är v. elwesii och den har två separata märken på det inre kalkbladet eller ett stort sammanväxt märke. Den andra är v. monostictus och den har ett märke på nederdelen av de inre kalkbladen.

Den här arten är kraftigare och har också bredare blad än vår vanliga snödroppe. Den blommar även tidigare. Turkisk snödroppe har funnits med i priskuranter från svenska handlare sen 1890-talet så det är lite underligt att vi oftast odlar G. nivalis numera.

> 30 cm, februari - mars

'Barnes' - elwesii

Hiemalis-gruppen

En selektion som blommar mycket tidigt och som till och med beskrivs som höstblommande på kontinenten. Där den tydligen alltid blommar till jul ibland tidigare.

'Beany' - elwesii

Har en mycket kraftig, mörkgrön markering på de inre kalkkbladen. De yttre kalkbladen har ganska kraftiga gröna streck mot spetsen.  Den liknar 'Big Boy'.

15 cm, februari

'Brian Matthew' - elwesii

"Big, bold flower" och en selektion som syns bland andra sorter i rabatten. Märket på de inre kalkbladen är mörkt grönt och täcker nästan hela kalkbladen utom just vid basen.

22 cm, februari - mars

'Chris Sanders' - elwesii

Ser ut att hålla sina yttre kalkblad horisontellt utsträckta

22 cm, februari - mars

'Comet' - elwesii var monostictus

Beskrivs som en av de finaste kultivarerna av G elwesii var monosticus.

Blomman är stor och kraftig med ett kraftigt fruktämne och tydlig grön fläck. Den har dessutom några svaga gröna nerver mot spetsen av de yttre kronbladen ibland. En vacker kontrast.

'Glenchantress' - elwesii

En kraftigväxande snödroppe som har de klassiska, breda bladen som arten har.

'Hörup' - elwesii

Rita Thomsen, Danmark

En mycket stor selektion av G elwesii som kan bli ända upp till 50 cm hög. 'Hörup' har också stora blommor och de inre kalkbladen har en tvådelad grön fläck. Överst finns ett grönt streck och under ett ett upp- och nervänt V. Jag har sett en bild som ger mig intrycket av två gröna ögon över en grön, slokande mustasch. Kan få upp till tre blommor per stjälk.

>30 cm, ibland ännu högre

'Jessica' - elwesii

Har en lätt grön teckning på utsidan av kronbladen. Mogna lökar kan få två blomstjälkar men bara den största blomman får den gröna teckningen på utsidan.

> 20 cm

'Marjorie Brown' - elwesii

Distinkt blåtonade, breda och välvda blad. De inre kalkbladen har ett inverterat 'V' vid spetsarna.

Sorten selekterades ut från en sändning snödroppar från Van Tubergen i slutet av 50-talet.

>20 cm

'Mt Everest' - elwesii

Ovanligt stora blommor och breda grågröna blad som också växer upprätt

>20 cm

'Nutt's Early' - elwesii

Hiemalis-gruppen, selekteraden från den enigmatiska snödroppsprofilen Richard Nutt

Richard Nutt lär ha delat ut den här snödroppen som gåva till gäster utan namn och den började sen delas med epitetet 'Nutt's Early'.

Den har hängande snödroppar med långt utdragna yttre kalkblad. De inre har ett tydligt grönt märke.  Blommar tidigt och oftast medan bladen bara är korta och på väg upp.

'Peter Gatehouse' - elwesii

Selektion Peter Gatehouse of Tenterden, Kent 1994 lämnade över den till Elizabeth Strangman som drev Washfield Nursery i Kent.

En av de tidigaste elwesii varieteterna som börjar blomma ibland i december, mitt av november på kontinenten. Men vanligare är att den visar blommorna i december innan bladen ens kommit ur jorden.

Etablerade exemplar har mycket stora lökar som kan producera flera blomstjälkar per lök. Den är inte så hög men blomman är stor. Bladen utvecklas senare till sin fulla längd.
Originally, the plant was handed over to Elizabeth Strangman by the late Peter Gatehouse of Tenterden, Kent in about 1994. She was the driving force behind the "Washfield Nursery" in Hawkhurst, Kent,

'Reverand Hailstone' - elwesii

Anglesey Abbey, Cambridgeshire, och namngiven efter en dåtida präst vid kyrkan där

Blommorna är ovanligt långa eftersom de yttre kalkbladen är dubbelt så långa som de inre. De inre har ett ljust grönt inverterat 'V'.

>30 cm, februari - mars, börjar blomma i februari i ett soligt läge hos mig

ikariae

grekisk snödroppe - Grekiska öar i Egeiska havet: Ikaria, Andros, Naxos och Skyros samt Turkiet

Två smala, linjära, basala och vackert äppelgröna blad som är ända upp till 15 cm långa och 2,5 cm vida. Blomstjälken blir ungefär lika hög. Blomman är vaxartad, mjölkvit och vackert klockformad. De inre kalkbladen har gröna märken som går hela vägen från spetsen av kalkbladet upp till basen.

Trivs bäst i en mullhaltig, fuktighetshållande men väldränerad jord under lövfällande träd eftersom den i naturen växer i sommartorra lägen.

15 cm, februari - mars, står tidigt i knopp hos mig i ett varmt och relativt soliga läge.

lagodechianus

Snödroppe, Kaukasus, synonym - Galanthus kemulariae, Galanthus ketskhovelii

Långa, linjära något blanka och djupt gröna blad. Blommar sent. Blommorna är ensamma och nickande. De inre kalkbladen har ett litet märke format som ett upp och nervänt 'V' mot spetsen.

Bör odlas som vår vanliga snödroppe vilket innebär ett halvskuggigt läge och en fuktighetshållande jord som också får tillsats av lövmull.

20 cm

nivalis

Snödroppe, C, Ö och S Europa

Bladen hos nivalis växer platt mot varandra och är så kallat 'applanate' nere vid basen. Bladens kanter är helt eller nästan helt platta. Både är och ser ut som en vanlig snödroppe.

10 - 15 cm, februari - mars, blomningstiden kan påverkas genom att plantera lökar i olika lägen. För tidig blomning väljer jag soliga lägen och för senare blomning sätter jag några i ett svalare och skuggigare läge

'Charlotte' - nivalis

En mycket blomrik nivalis med små, enkla blommor. Det finns tydligen mer växtglada exemplar av 'Charlotte' och ibland kan man se dem tillsammans i klumpar med  miniblommor. Selektionen upptäcktes ursprungligen i NÖ Holland där de växte som en klump bland vanliga nivalis. Sorten fick namnet 'Charlotte' efter upptäckarens barnbarn.

10 - 15 cm, mars

Cornwood - nivalis

Hittades i Blewbury, Oxfordshire 1975 av Alan Street

En liten men söt nivalistyp med gröna streck mot spetsen av de yttre kalkbladen. De inre kalkbladen har ett stort och tydligt, mörkt grönt märke format som ett upp- och nervänt 'V'.

15 cm

f. pleniflorus 'Flore Pleno'

I odling sedan 1731

Dubbla inre kalkblad gör det omöjligt med pollinering. Men den sätter rikligt med sidolökar. Hos mig börjar den blomma före den rena arten.

10 cm, februari-mars

f. pleniflorus 'Pusey Green Tips'

Det här är den oordningssamma släktingen i den fyllda snödroppsfamiljen. Men den är ändå odlingsvärd på grund av att de yttre kalkbladen har gröna spetsar och att de dessutom kan vara så många som fem.

'Pewsey Vale' - nivalis

Linjära, välvda och lätt gråröna blad. De inre kalkbladen har ett litet och lite syddigt grönt märke.

10 cm

'S. Arnott' - nivalis

Introducerad under 1800-talet av borgmästare Samuel Arnott

Känns igen på att de yttre kalkbladen är ovanligt korta och breda. Det är en vacker selektion med relativt stora blommor.

Slår ut i februari i ett halvsoligt läge hos mig

'Viridapice' - nivalis

Hittad i Holland av John M C Hoog i början av 1900.

Robustare form än arten G. nivalis som har stora vita blommor och gröna märken på de inre och yttre kalkbladen. Sprider sig bra

'White Dream' - nivalis

En ovanligt sen snödroppe med små klockor. De inre kalkbladen har ett märke som är tunt och grönt.

12 cm, mars - april

plicatus

Veckad snödroppe - Ö Rumänien, Krim, N Turkiet

Grågröna blad som kan bli ca 2 cm breda. De unga bladen har en nedvikt kant och det är också kännetecknet som skiljer plicatus från de 3 andra arter man kan hitta förvildade i Sverige. Blommorna kan bli upp till 3 cm långa med vita kalkblad. De 3 inre kalkbladen har bara en grön fläck i spetsen av varje kalkblad men undantag förekommer och då sitter den andra fläcken vid kalkbladets bas och fläckarna kan då flyta ihop helt. Blommar lite senare än nivalis och förlänger snödroppssäsongen.

Etymologi - plicatus kommer av latinets plicare (vecka) och betyder veckad, vilket syftar på att bladkanten är nedvikt på unga blad.

G. plicatus korsar sig glatt med andra arter och har därför gett upphov till ett antal fina hybrider. Korsningar med G. nivalis har gett oss klassiker som ‘S. Arnott’, ‘Magnet’ och de fyllda Greatorex hybriderna.

Korsningar med G. elwesii har också gett fina sorter som 'Merlin’, ‘Robin Hood’ och ‘George Elwes.’

Föredrar ljusa lundmiljöer som är relativt svala sommartid. I såna miljöer kan den också fröså sig bra.

> 15 cm, mars - april

'Baxendale Late' - plicatus

eller 'Baxendale's Late' - selekterad klon

En vacker klon med kraftiga, breda och mycket blågröna blad som är noterbart korta vid blomningen och som alltid visar en tydligt vikt kant. Blommornas kalkblad har en härlig tjock textur, tänk apelsinskal fast mycket tunnare. Medan de inre kalkbladen har en enda och mycket väldefinierad fläck vid spetsen  formad som  en 'Apache-scarf', det vill säga den ser ut som en uppknuten fluga där ändarna är snett avklippta.

Den sista snödroppen att blomma och därför sätter den knopp ungefär när de 'vanliga' börjar blomma över. Växer kraftigt och är en överlevare.

> 20 cm, mars - april

'Madeleine' - plicatus

Joe Sherman, Monksilver nursery, 2002 - 'Madeleine' är döpt efter hans systerdotter

En förstklassig snödroppe med ett gult fruktämne och dessutom ett kraftigt gult märke på de inre kalkbladen. Den är mindre än 'Wendy's Gold. Bildar med tiden små grupper.

18 cm

'Trymlet' - plicatus

Selekterad av Kathleen Beddington ur en frösådd efter G. plicatus 'Trym'. Namnsatt av Sue och Wol Staines.

Den är mycket lik sin förälder 'Trym' förutom att det gröna märket på de yttre kronbladen mer påminner om en halvmåne snarare än ett hjärta som hos 'Trym'. En mycket prydlig blomma.

'Warham' - plicatus

Selekterad från en trädgård i Warham, en by i Norfolk, av Reverand C. Digby. Ursprungligen ska den ha tagits med hem av soldater som varit stationerade i Krim.

De yttre kronbladen är helt vita medan de inre har en stor, grön markering ovanför mitten och som breder ut sig över en tredjedel eller upp till hälften. Beskrivs som 'bold and handsome'. Bladen är ovanligt vackra.

'Wendy''s Gold' - plicatus

Av alla G. plicatus selektioner med gult märke ska 'Wendy's Gold ha det största gula märket. Märket fyller drygt 3/4 av det inre kalkbladet. Den gula färgen påverkas av väder, växtplats och jordmån vilket kan innebära att det gula ser mer limefärgat ut. Den lär vara en bra nybörjarsort...

15 cm

x valentinei

G. nivalis x G. plicatus

En hybrid som uppstår i naturen mellan arterna ovan. Och jag funderar på om de väldigt höga snödropparna jag har är den här korsningen.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier