- LÖKAR och KNÖLAR -

Galanthus - snödroppar

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

sociala medier

Galanthus

- snödroppar, vårens budbärare -

Galanthus - snödroppe som allt som oftast blommar i snön hos mig om det är en vinter när snön lägger sig. Hos mig ser jag milda vintrar knoppar i december som sen slår ut i februari - mars. Konstigt nog är det oftast den fyllda varianten, Galanthus nivalis 'Flore Pleno',  en vanlig sort som blommar först.

Man talar om galanthofili - att drabbas av snödroppssjukan = akut samlarbegär. Om du googlar främst specialiserade engelska plantskolor kan man lätt hitta snödroppar som kostar 1000 kr löken. Och likt den 'Tulip mania' som bröt ut i Holland när tulpanerna först kom till Europa på 1600-talet så ska man noga iaktta sitt beteende 🙂 Du kan läsa artikeln på länken ovan och se om du känner igen symptomen.

Odla Galanthus - snödroppar

Galanthus - snödroppe hör till de lökväxter man ska köpa tidigt på hösten. Lökarna är mycket känsliga för uttorkning. För tidig blomning ge de ett soligt läge. MEN lökarna trivs bäst i ett halvskuggigt läge med en fuktighetshållande, väldränerad jord som innehåller så kallad "leafmould'  eller trädgårdskompost. Jorden får inte torka ut på sommaren.

Fler snödroppar

När snödroppar trivs så bildar de sidolökar och efter kanske 10 år kan ruggen ha blivit så stor att det är dags att lyfta och dela den. Innan - tänk igenom var du vill plantera fler lökar för när du väl lyfter och plockar isär ruggen så tar lökarna inte slut - min erfarenhet.  Det bästa är att dela och plantera om på försommaren men jag tycker det blir bättre om bladen får vissna ner först. Man pratar om 'in the green' men det lär vara något trädgårdsmästare tog till för att nyttja sin tid bättre. Vissa plantskolor i Storbritannien rynkar på näsan åt fenomenet - det är inte bra för lökarna. Jag är benägen att  hålla med - det brukar bli bättre med lökar som är vilande.  Men Royal Horticultural Society, RHS, skriver så här

"Plant freshly-lifted snowdrops when the foliage is just dying back in late spring"

Källa: Royal Horticultural Society

Du kan hitta frösådder eftersom de frösår sig ganska lätt. Faran är att du tar miste på de små groddarna och grässtrån. De första bladen är mer gräs- än snödroppslika. Man delar och planterar om på försommaren efter blomningen.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

'Armine'

"Raised by Brigadier and Mrs Mathias and first offered by the Giant Snowdrop Company in 1962."

En hög och mycket elegant form med en blomma på en ovanligt lång blomstjälk som gör att blomman hänger som på ett fiskspö. Blomman har en bra storlek och fina proportioner. Man kan se de gröna teckningarna på de inre kronbladen även när blomman inte är helt öppen. De inre kronbladen har två gröna märken där det övre är 'uppblåst' och bildar två gröna streck och där det undre liknar en hästsko.

 

'Bertram Anderson'

En storblommig kultivar som sprider sig bra i rätt förhållanden. Breda blågröna blad som kommer lite före blommorna. Blommorna är stora, rundade med tjocka kronblad.  De inre kronbladen har ett stort lite diffust grönt märke format som ett upp och nervänt V.

'Brenda Troyle'

En välproportionerad snödroppe med enkla vita blommor. Gröna märken på de de inre kalkbladen. En relativt stor och snabbväxande snödroppe den lär kunna bli 35 cm hög. En sort som växer och blommar bra den har dessutom en stark doft av honung.

> 35 cm, februari-mars

'Desdemona'

En av de största reatorex klonerna. Den har relativt stora blommor som är oregelbundet fyllda. Känns oftast igen på det oftast förekommande tredje bladet per skott. Den är också ovanlig eftersom den kan ha 4 yttre kronblad vilket är ovanligt bland de fyllda snödropparna.

'Dionysos'

A. Heydrick  Greatorex, G plicatus

En tidig och vital, klumpbildande sort med G plicatus i blodet. Den har en roslik, fylld bikrona i smaragdgrönt omsvept av 3 kupade, kritvita kalkblad. Blommorna presenteras väl på långa skaft. Bladen är drygt centimeterbreda, grågröna. Kan behöva några år för att bli fylld

februari-mars, 15 cm

'Hill Poë'

En kultivar som odlats i över 100 år och som fortfarande är en favorit hos många snödroppssamlare.

En helt fylld snödroppe med vanligtvis 5 yttre kronblad, yngre lökar kan ha 3-4.

'John Gray'

Selekterad av E.B. Andersson från John Grays trädgård

I samband med att John Gray dog grävde E B Anderson upp några snödroppar i Johns trädgård. En klump är den som idag kallas 'Mighty Atom' och den andra kallade han 'John Gray'.

De stora blommorna har distinkta, äpplegröna inre kronblad och långa spöliknande blomskaft som gör att blommorna svävar en bit från själva stjälken. Blommar väldigt tidigt. Bladen är förhållandevis små.

'Mrs Thompson'

En ovanlig och underbar snödroppe som kan producera blommor med 4,5 eller till och med 6 yttre kronblad. Det kan också förekomma två blommor per stjälk.

'Silverwells'

Edrom Nurseries selekterad av Alex Duguid och den har fått namn efter grundarna Edith och Molly Logan-Humes hem.

En hög, robust snödroppe av atkinsii typ. Blommorna har en bra storlek. Bladen är grågröna.

elwesii

Turkisk snödroppe - Balkan, i Bulgarien, Grekland, Ukraina och Turkiet; Taurusbergen - beskrevs 1857 av Henry John Elwes

En väldigt variabel art som har två underarter och ett antal selektioner. Den ena underarten v. elwesii har två separata märken på det inre kalkbladet eller ett stort sammanväxt märke. Den andra v. monostictus har ett märke på nederdelen av de inre kalkbladen.

Är kraftigare, med bredare blad än vår vanliga snödroppe. Den blommar också tidigare. Den har funnits med i priskuranter från svenska handlare sen 1890-talet så det är lite underligt att vi oftast odlar G. nivalis numera.

> 30 cm, februari - mars

'Comet'

Beskrivs som en av de finaste kultivarerna av elwesii monosticus.

Blomman är stor och kraftig med ett kraftigt fruktämne och tydlig grön fläck och ibland några svaga gröna nerver mot spetsen av de yttre kronbladen.

'Hörup'

Är lite större i alla delar än arten

>30 cm

'Jessica'

Har en lätt grön teckning på utsidan av kronbladen. Mogna lökar kan få två blomstjälkar men bara den största blomman får den gröna teckningen på utsidan.

> 20 cm

'Mt Everest'

Ovanligt stora blommor och breda grågröna blad.

>20 cm

'Hippolyta'

En klassisk fylld snödroppshybrid som belönades med A.M. 1970. Döpt efter den grekiske krigsguden Ares dotter - amazonen vars bälte Herkules stal. Liten och elegant, med centimeterbreda, daggrå blad och utbredd, fallskärmslik yttre kalk och en fylld, grönspetsad, tillplattad inre kalk.

15 cm, februari-mars

nivalis

Snödroppe, C, Ö och S Europa

Bladen hos nivalis växer platt mot varandra och är så kallat 'applanate' nere vid basen. Bladens kanter är helt eller nästan helt platta. Både är och ser ut som en vanlig snödroppe. En skillnad jag ser hos nivalis mot elwesii är att ha elwessi ser ut att ha en grön kant upptill vid basen av  kronbladen och den verkar saknas hos nivalis.

10 - 15 cm, februari - mars

f. pleniflorus 'Blewbury Tart'

Hittades i Blewbury, Oxfordshire 1975 av Alan Street

Håller blommor halvt upprätt till skillnad mot de flesta som har hängande blommor. Lär växa bra när den etablerat sig.

f. pleniflorus 'Flore Pleno'

I odling sedan 1731

Dubbla inre kalkblad gör det omöjligt med pollinering. Men den sätter rikligt med sidolökar. Hos mig börjar den blomma före den rena arten.

10 cm, februari-mars

f. pleniflorus 'Pusey Green Tips'

Det här är den oordningssamma släktingen i den fyllda snödroppsfamiljen. Men den är ändå odlingsvärd på grund av att de yttre kronbladen har gröna spetsar och kan att de kan vara så många som 5.

'Charlotte'

En mycket blomrik nivalis med små, enkla blommor. Det finns tydligen mer växtglada exemplar av 'Charlotte' och ibland kan man se dem tillsammans i klumpar med  miniblommor. Selektionen upptäcktes ursprungligen i NÖ Holland där de växte som en klump bland vanliga nivalis. Sorten fick namnet 'Charlotte' efter upptäckarens barnbarn.

10 - 15 cm, mars

'S. Arnott'

Introducerad under 1800-talet av borgmästare Samuel Arnott

Känns igenom att de yttre kalkbladen är ovanligt korta och breda.

viridapice

Hittad i Holland av John M C Hoog i början av 1900.

Robustare form än arten G. nivalis. Stora vita blommor med gröna märken på både de inre och yttre kalkbladen. Sprider sig lätt.

plicatus

Veckad snödroppe - Ö Rumänien, Krim, N Turkiet

Grågröna blad som kan bli ca 2 cm breda. De unga bladen har en nedvikt kant och det är också kännetecknet som skiljer plicatus från de 3 andra arter man kan hitta förvildade i Sverige. Blommorna kan bli upp till 3 cm långa med vita kalkblad. De 3 inre kalkbladen har bara en grön fläck i spetsen av varje kalkblad men undantag förekommer och då sitter den andra fläcken vid kalkbladets bas och fläckarna kan då flyta ihop helt. Blommar lite senare än nivalis och förlänger snödroppssäsongen.

Etymologi - plicatus kommer av latinets plicare (vecka) och betyder veckad, vilket syftar på att bladkanten är nedvikt på unga blad.

> 15 cm, mars - april

'Baxendale Late'

eller 'Baxendale's Late'

selekterad klon

En vacker klon med kraftiga, breda och mycket blågröna blad som är noterbart korta vid blomningen och som alltid visar en tydligt vikt kant. Över bladen kommer blommorna som har kalkblad med tjock textur, tänk apelsinskal fast mycket tunnare, och där den inre ringen av kalkblad har en enda djupgrön, mycket tydlig och väldefinierad fläck vid spetsen formad som  en 'Apache-scarf', det vill säga den ser ut som en uppknuten fluga där ändarna är snett avklippta.

Den sista snödroppen att blomma och sätter knopp ungefär när de 'vanliga' börjar blomma över. Växer kraftigt och är en överlevare.

> 20 cm, mars - april

'Trymlet'

Selekterad av Kathleen Beddington ur en frösådd efter G. plicatus 'Trym'. Namnsatt av Sue och Wol Staines.

Den är mycket lik sin förälder 'Trym' förutom att det gröna märket på de yttre kronbladen mer påminner om en halvmåne snarare än ett hjärta som hos 'Trym'. En mycket prydlig blomma.

'Warham'

Selekterad från en trädgård i Warham, en by i Norfolk, av Reverand C. Digby. Ursprungligen ska den ha tagits med hem av soldater som varit stationerade i Krim.

De yttre kronbladen är helt vita medan de inre har en stor, grön markering ovanför mitten och som breder ut sig över en 1/3 till hälften. Beskrivs som 'bold and handsome'.

x valentinei

G. nivalis x G. plicatus

En hybrid som uppstår i naturen mellan arterna ovan. Och jag funderar på de väldigt höga snödropparna jag har och om de är den här korsningen.

1 Kommentar

  1. […] vad är det som gör snödroppar så speciella? Jag vet inte riktigt. Jag älskar alla vårlökar och snödropparna är kanske de allra första […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.