Galanthus - snödroppar

    - LÖKAR och KNÖLAR -

Mina Växter

Galanthus

- snödroppar, vårens budbärare -

Galanthus - snödroppe ett namn som faktiskt stämmer. Därför att hos mig blommar de allra tidigaste i snön om det är en snöig vinter. Och numera ser jag nästan alltid de första snödroppstecknen redan i december. En som oftast är väldigt tidig är Galanthus nivalis 'Flore Pleno' men olika hybrider och namnsorter av G elwesii blommar också mycket tidigt. Så genom att odla några olika kan jag få en lång snödroppsblomning. Jag kan också variera läget från de som är varma tidigt till lägen med mer skugga och på så sätt förlänger jag blomningen.

Galanthofili - en studie i små, små detaljer

Man talar om galanthofili - att drabbas av snödroppssjukan = akut samlarbegär. Om du googlar främst specialiserade engelska plantskolor kan man lätt hitta snödroppar som kostar 1000 kr löken eller ännu mer. Och likt den 'Tulip mania' som bröt ut i Holland när tulpanerna först kom till Europa på 1600-talet så ska man iaktta sitt beteende noga 🙂 Du kan läsa artikeln på länken ovan och se om du också känner dig i igen symptomen.

Odla Galanthus - snödroppar

Galanthus - snödroppe hör till de lökväxter man ska köpa tidigt på hösten eftersom lökarna är känsliga för uttorkning. 

Lökarna av vår vanliga snödroppe trivs bäst i ett halvskuggigt läge med en fuktighetshållande men ändå väldränerad jord som innehåller så kallad "leafmould'  eller trädgårdskompost. Jorden får inte torka ut på sommaren men den får inte heller vara blöt. Däremot vill de ha god tillgång till fukt under växtperioden. De tar också tacksamt emot näring. Det här fungerar bra för många namnsorter också. Men en del arter och selektioner från de kan behöva en annan behandling.  Du kan läsa mer under respektive art.

Lång blomning

Jag planterar den vanliga snödroppen i olika varma lägen. De som blommar senast startar ca tre veckor efter de första. Och på så sätt får jag lång blomning. 

Sjukdomar

Det finns en Botrythis form, Botrytis galanthina,  som angriper snödroppar specifikt. Du kan se hur det ser ut via länken ovan. Jag har behandlat med binab som var effektivt mot utbrotten hos mina snödroppar. Annars rekommenderar man att gräva upp och bränna angripna ruggar. Binab är ett naturligt och biologiskt preparat där goda svampar angriper botrytisen.

En annan bra åtgärd är att plantera samma sort på flera ställen. På så sätt minimerar jag risken att förlora fina och kanske dyra sorter helt.

Fler snödroppar

När snödroppar trivs så bildar de sidolökar och efter kanske 10 år kan ruggen ha blivit så stor att det är dags att lyfta och dela den. Men innan du gör det - tänk igenom var du vill plantera fler lökar. För när du väl lyfter och plockar isär ruggen så tar lökarna inte slut - min erfarenhet.  Det bästa är att dela och plantera när lökarna är i vila det vill säga att bladen får vissna ner först. Då har löken lagrat näringen från bladen och löken är också i vila.

Du kan hitta frösådder eftersom de frösår sig ganska lätt. Faran är att du tar miste på de små groddarna och grässtrån. De första bladen är nämligen mer gräs- än snödroppslika. 

Twin scaling - att dela en lök för att få fler på sikt

Att försiktigt dela en lök för att få fler på sikt är ett sätt som fungerar för flera olika lökväxter. Jag har inte testat eftersom jag hittills mestadels haft vanliga snödroppar som delar sig bra av sig själva. Men jag tänker att jag ändå ska testa på sikt. Du kan läsa om hur man går tillväga om du klickar på länken.

Bästa planteringstiden

Ofta kan du läsa att man ska plantera snödroppar 'in the green' men det lär vara något trädgårdsmästare tog till för att nyttja sin tid bättre. Vissa plantskolor i Storbritannien rynkar därför på näsan åt fenomenet - det är inte bra för lökarna. Min erfarenhet från att ha planterat lökar i vila i början av augusti är mycket god. Då får jag nyligen uppgrävda och dessutom väl förpackade lökar och chansen att lyckas är därför riktigt bra. Men Royal Horticultural Society, RHS, skriver så här...

"Plant freshly-lifted snowdrops when the foliage is just dying back in late spring"

Källa: Royal Horticultural Society

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Galanthus - arter

Det finns ett fåtal arter i handeln men hos mer specialiserade plantskolor och handlare kan man hitta fler. Men framförallt finns det många kultivarer, selektioner och hybrider att tillgå. Först hittar du beskrivningar av arterna och därefter av alla olika namnsorter jag odlar. Jag upplever själv att det är lättare med en lista i bokstavsordning än att försöka komma ihåg vem som tillhör vilken art och vem som är en hybrid.

elwesii

Turkisk snödroppe - Balkan, i Bulgarien, Grekland, Ukraina och Turkiet; Taurusbergen - beskrevs 1857 av Henry John Elwes

En väldigt variabel art som känns igen på att bladen omsluter varandra vid basen (så kallat supervolute. Det finns två underarter men också ett antal selektioner. Den ena underarten är v. elwesii och den har två separata märken på det inre kalkbladet eller ett stort sammanväxt märke. Den andra är v. monostictus och den har ett märke på nederdelen av de inre kalkbladen.

Den här arten är kraftigare och har också bredare blad än vår vanliga snödroppe. Den blommar även tidigare. Turkisk snödroppe har funnits med i priskuranter från svenska handlare sen 1890-talet så det är lite underligt att vi oftast odlar G. nivalis numera.

> 30 cm, februari - mars

elwesii var elwesii

ikariae

grekisk snödroppe - Grekiska öar i Egeiska havet: Ikaria, Andros, Naxos och Skyros samt Turkiet

Två smala, linjära, basala och vackert äppelgröna blad som är ända upp till 15 cm långa och 2,5 cm vida. Blomstjälken blir ungefär lika hög. Blomman är vaxartad, mjölkvit och vackert klockformad. De inre kalkbladen har gröna märken som går hela vägen från spetsen av kalkbladet upp till basen.

Trivs bäst i en mullhaltig, fuktighetshållande men väldränerad jord under lövfällande träd eftersom den i naturen växer i sommartorra lägen.

15 cm, februari - mars, står tidigt i knopp hos mig i ett varmt och relativt soliga läge.

lagodechianus

Snödroppe, Kaukasus, synonym - Galanthus kemulariae, Galanthus ketskhovelii

Långa, linjära något blanka och djupt gröna blad. Blommar sent. Blommorna är ensamma och nickande. De inre kalkbladen har ett litet märke format som ett upp och nervänt 'V' mot spetsen.

Bör odlas som vår vanliga snödroppe vilket innebär ett halvskuggigt läge och en fuktighetshållande jord som också får tillsats av lövmull.

20 cm

nivalis

Snödroppe, C, Ö och S Europa

Bladen hos nivalis växer platt mot varandra och är så kallat 'applanate' nere vid basen. Bladens kanter är helt eller nästan helt platta. Både är och ser ut som en vanlig snödroppe.

10 - 15 cm, februari - mars, blomningstiden kan påverkas genom att plantera lökar i olika lägen. För tidig blomning väljer jag soliga lägen och för senare blomning sätter jag några i ett svalare och skuggigare läge

plicatus

Veckad snödroppe - Ö Rumänien, Krim, N Turkiet

Grågröna blad som kan bli ca 2 cm breda. De unga bladen har en nedvikt kant och det är också kännetecknet som skiljer plicatus från de 3 andra arter man kan hitta förvildade i Sverige. Blommorna kan bli upp till 3 cm långa med vita kalkblad. De 3 inre kalkbladen har bara en grön fläck i spetsen av varje kalkblad men undantag förekommer och då sitter den andra fläcken vid kalkbladets bas och fläckarna kan då flyta ihop helt. Blommar lite senare än nivalis och förlänger snödroppssäsongen.

Etymologi - plicatus kommer av latinets plicare (vecka) och betyder veckad, vilket syftar på att bladkanten är nedvikt på unga blad.

G. plicatus korsar sig glatt med andra arter och har därför gett upphov till ett antal fina hybrider. Korsningar med G. nivalis har gett oss klassiker som ‘S. Arnott’, ‘Magnet’ och de fyllda Greatorex hybriderna.

Korsningar med G. elwesii har också gett fina sorter som 'Merlin’, ‘Robin Hood’ och ‘George Elwes.’

Föredrar ljusa lundmiljöer som är relativt svala sommartid. I såna miljöer kan den också fröså sig bra.

> 15 cm, mars - april

x valentinei

G. nivalis x G. plicatus

En hybrid som uppstår i naturen mellan arterna ovan. Exemplaren lär vara väldigt variabla när det gäller storlek på blad och höjd. En del menar att nivalis sannolikt inte är inblandad eftersom den inte växer naturligt i de områden där den här hybriden återfinns. Däremot hittar man G. graecus och  G. gracilis i samma områden som de här snödropparna. Genteknik lär visa så småningom vad de faktiskt är

woronowii

Grön snödroppe har fått sitt namn efter sina karaktäristiska blad. Till skillnad från de flesta andra snödroppar är bladen hos G. woronowii gräsgröna, blanka och breda.

Blommornas kännetecknas av två blekgröna lite diffusa fläckar längst ut på de inre kalkbladen.

trivs i lätt fuktig, näringsrik jord där den gärna bildar större bestånd.

20 cm, februari - april

'Angelique' - nivalis

Mark Brown, Rouen, Norra Frankrike 1999

En speciell snödroppe som hittades nära Rouen där floden Seine flyter ut i Engelska kanalen.

Angelique ger ett sirligt och orört intryck. Hos den här typen av nivalis är de inre petalerna nästan lika långa som de yttre och det här fenomenet kallas poculiform. Men oftast är de här poculiforma sorterna även helt vita men den här har gröna markeringar på de inre och ibland även på de yttre petalerna. Den varierar faktiskt år från år enligt källor jag läser.

'Armine' - hybrid

"Raised by Brigadier and Mrs Mathias and first offered by the Giant Snowdrop Company in 1962."

En hög och mycket elegant form med en blomma på en ovanligt lång blomstjälk som gör att blomman hänger som på ett fiskspö. Blomman har dessutom en bra storlek och fina proportioner. Man kan också se de gröna teckningarna på de inre kronbladen även när blomman inte är helt öppen. De inre kronbladen har två gröna märken där det övre är 'uppblåst' och bildar två gröna streck och där det undre liknar en hästsko.

En av de senare att blomma hos mig och den kan därför förlänga snödroppssäsongen.

'Atkinsii' - hybrid

Upprätta och blankt gröna blad. Blommorna är vita med  päronformade yttre kalkblad och kortare inre segment med ett iögonfallande grönt, hjärtformat märke vid spetsen.

Blommar bland de tidigaste hos mig

25 cm, mars

'Atkinsii of Finnis' - hybrid

Valerie Finnis trädgård

Liknar den vanliga 'Atkinsi' ovan men den här sorten är selekterad från Valerie Finnis trädgård. Beskrivs som utsökt och elegant.

20 cm, mars

'Augustus' - plicatus

Funnen av E. Augustus Bowles i Lewis Palmers trädgård

De yttre kronbladen är rent vita medan de inre har ett X format grönt märke. De yttre kronbladen har en lätt veckad struktur som ger de ett kreppat utseende. Bladen är breda. Sägs behöva delas ofta.

'Ballerina' - hybrid

Phil Cornish vid Hatherly Manor, 1991.

En tätt och jämnt fylld blomma som när blomman slår ut sträcker sig upp mot himlen. Men som allt eftersom blomningen fortskrider böjer sig mer och mer. Bildar fina små ruggar över tid.

'Barbara's Double' - hybrid

Samlades in av E.A. Bowles i Lady Beatrix Stanleys trädgård efter hennes död och den namngavs efter hennes dotter.

Vid första anblicken är det en fylld snödroppe som kan sammanblandas med 'Hippolyta. Men den här vackra snödroppen är i alla delar mindre särskilt om man odlar de två jämte varandra. Ibland producerar den här, liksom andra fyllda, utdragna kronblad i den fyllda mitten.

'Barnes' - elwesii var. monostictus

Hiemalis-gruppen

En selektion som blommar mycket tidigt och som till och med beskrivs som höstblommande på kontinenten. Där den tydligen alltid blommar till jul ibland tidigare.

'Baxendale Late' - plicatus

eller 'Baxendale's Late' - selekterad klon

En vacker klon med kraftiga, breda och mycket blågröna blad som är noterbart korta vid blomningen och som alltid visar en tydligt vikt kant. Blommornas kalkblad har en härlig tjock textur, tänk apelsinskal fast mycket tunnare. Medan de inre kalkbladen har en enda och mycket väldefinierad fläck vid spetsen  formad som  en 'Apache-scarf', det vill säga den ser ut som en uppknuten fluga där ändarna är snett avklippta.

Den sista snödroppen att blomma och därför sätter den knopp ungefär när de 'vanliga' börjar blomma över. Växer kraftigt och är en överlevare.

> 20 cm, mars - april

'Beany' - elwesii

Har en mycket kraftig, mörkgrön markering på de inre kalkkbladen. De yttre kalkbladen har ganska kraftiga gröna streck mot spetsen.  Den liknar 'Big Boy'.

15 cm, februari

'Bertram Anderson' - hybrid

En storblommig kultivar som sprider sig bra i rätt förhållanden. Breda blågröna blad som kommer lite före blommorna. Blommorna är stora och rundade och kalkbladen har dessutom en rejäl textur, de känns härligt tjocka.  De inre kronbladen har ett stort och lite diffust grönt märke format som ett upp och nervänt V.

'Bess' - hybrid

selekterad av Daphne Chappell i Helen Milfords trädgård och namngiven efter Bess Milford.

En vacker och livskraftig snödroppsklon. De inre segmenten är något inåtböjda och de bär ett brett V som är lätt uppåtböjd i ändarna.

> ? cm, februari-mars, kommer upp tidigt hos mig och slår ut i februari

'Bill Bishop' - hybrid

Kommer från snödroppsspecialisten Bill Bishops trädgård i Herefordshire.

Blommar oftast tidigt med slående stora och eleganta blommor. Distinkt kännetecken är de starkt på de inre kronbladen. Ibland är den också svagt grön på de övre delarna av de inre kronbladen. “Awart of Merit”,  1999.

En snödroppe som växer bra och är bra även för nybörjare

19 cm

'Blonde Inge' - nivalis

Funnen på en kyrkogård i Burscheid och har varit känd sen 1977.

En söt lite snödroppe med gula markeringar. Den växer dessutom bra. De gula markeringarna på de inre kronbladen varierar och kan särskilt som nyetablerad vara gröna.  Det var den första snödroppen med grönt fruktämne och gula markeringar. Då var den en sensation bland snödroppsälskare. Några lökar skickades till England för att säkra tillgången. Och det visade sig vara en bra idé eftersom lökarna som blev kvar i Tyskland försvann.  Sorten har relativt små lökar som delar sig relativt bra genom dotterlökar.  Bildar därför vackra ruggar med tiden. 

14 cm, februari-mars

'Bo Bette - elwesii

Jan Huisman, namngiven efter hans dotter

En mycket vacker kultivar med ett märke som går mellan den nedre och övre delen av de inre kronbladen. Precis som alla elwesii kultivarer vill den ha det lite torrare sommartid. Bildar stora och vackra ruggar med tiden.

> 20 cm, mars

'Brenda Troyle' - hybrid

En välproportionerad snödroppe med enkla vita blommor och klassiska snödroppar. De inre kalkbladen har också det klassiska gröna märket. Det här är en relativt stor och snabbväxande snödroppe och den har dessutom en stark doft av honung.

> 35 cm, februari-mars

'Brian Matthew' - elwesii

"Big, bold flower" och en selektion som syns bland andra sorter i rabatten. Märket på de inre kalkbladen är mörkt grönt och täcker nästan hela kalkbladen utom just vid basen.

22 cm, februari - mars

'Chantry Green Twins' - hybrid

Den här hybriden producerar två perfekt formade snödroppar per blomstjälk när den väl etablerat sig. Märket på de inre kalkbladen är hjärtformat. De yttre kalkbladen har gröna streck mot spetsen.

25 cm, februari - mars

'Charlotte' - nivalis

En mycket blomrik nivalis med små, enkla blommor. Det finns tydligen mer växtglada exemplar av 'Charlotte' och ibland kan man se dem tillsammans i klumpar med  miniblommor. Selektionen upptäcktes ursprungligen i NÖ Holland där de växte som en klump bland vanliga nivalis. Sorten fick namnet 'Charlotte' efter upptäckarens barnbarn.

10 - 15 cm, mars

'Chris Sanders' - elwesii

Ser ut att hålla sina yttre kalkblad horisontellt utsträckta

22 cm, februari - mars

'Colossus' - plicatus

Colesbourne, Gloucestershire

En hög, stor och underbar snödroppe som dessutom blommar tidigit. Märket är smalt V-format och mörkt grönt. Breda grönaktiga blad med ett brett grått band i mitten. En växtglad och lättodlad snödroppe.

'Comet' - elwesii var monostictus

Beskrivs som en av de finaste kultivarerna av G elwesii var monosticus.

Blomman är stor och kraftig med ett kraftigt fruktämne och tydlig grön fläck. Den har dessutom några svaga gröna nerver mot spetsen av de yttre kronbladen ibland. En vacker kontrast.

'Cordelia' - hybrid

G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex, tidigt 50-tal

Blommorna är relativt små och prydliga eftersom det är en greatorex så är de också fyllda. De inre kalkbladen är 20 - 25 till antalet och de är tätt och prydligt packade. Utsidan av de inre kalkbladen har ett inverterat V-format märke som når ca en tredjedel upp, ibland till och med 3/4, och som ofta med tunna gröna streck till basen.

15 cm, blommar i februari i ett varmt och vårsoligt läge hos mig

'Cornwood' - nivalis

En söt liten nivalis kultivar med gröna streck längs de yttre kronbladen. Mönstret påminner om 'Kildare' som dock blommar senare. Är omtyckt av bin och humlor.

15 cm, (januari) februari - mars

'Curly' - x valentinei

Richard Nutt och Herbert Ransom i trädgården vid Hyde Lodge, Gloucestershire tidigt 60-tal

Smala blad som är unika i att de är starkt utåtrullade har gett den här kultivaren sitt namn.

Blommorna doftar starkt. De yttre kronbladen har en liten, ljust grön fläck. Vackert X-format märke som tonar över i en ljusare grön nyans  mot basen. Blommar sent.

'David Baker' - hybrid

En vacker snödroppe med ett otydligt, ljust grönt V på de yttre kronbladen. Märket är mörkare grönt och bildar ett lite utdraget, mjukt V. Blommar rikligt. 

18 cm, mars

'Deer Slot' - elwesii

Från Primrose Warburgs trädgård

En mycket vacker elwesii kultivar som har ett minimalt märke i form av två små streck på de inre kronbladen. De yttre kronbladen är vackert välvda och spetsarna är lätt utåtböjda. 

'Daphne's Scissors' - elwesii

Daphne Chapell, 1985

Lätt att känna igen genom sitt saxformade märke på de inre kronbladen. Bladverket är också tydligt smalare än hos andra elwesii kultivarer.

Bildar stora ruggar relativt snabbt om den inte får för mycket summarfukt.

'Desdemona' - hybrid

G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex

En greatorex klon som dessutom har relativt stora blommor. Blommorna är också oregelbundet fyllda. Man kan känna igen den på att sorten ofta har ett tredje blad per skott. Den är också avvikande genom att den kan ha fyra yttre kalkblad och det är ovanligt bland de fyllda snödropparna.

'Diggory' - plicatus

Insamlad av Rosie Steele och Richard Hobbs, 1993 i en förvildad population av plicatus nära Wells, Norfolk. Fick sitt namn efter Rosie Steele son Diggory Birtles

En distinkt snödroppe! De yttre kronbladen är formade som en lampskärm där kronbladen har en distinkt päronform. De är också tydligt veckade. En starkväxande snödroppe men lökarna sätter dotterlökar relativt långsamt. 

25 cm

'Ding Dong - hybrid

Namngiven av Alan Street, Avon Bulbs

En fin upprätt snödroppe som blommar relativt tidigt, sent januari i England. Har distinkta snödroppar med mycket långa och men också smala kronblad som liknar en klo vid spetsen. Tvåtonat märke och fruktämne i olivgrönt. Kan producera tre blad och ibland två blomstänglar när den trivs och får god tillgång till näring.

'Dionysos' - hybrid

G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex

En tidig och vital, klumpbildande sort med G plicatus i blodet. Den har en roslik, fylld bikrona i smaragdgrönt omsvept av 3 kupade, kritvita kalkblad. Blommorna presenteras väl på långa skaft. Bladen är drygt centimeterbreda och grågröna. Kan behöva några år för att bli fylld.

februari-mars, 15 cm

'E.A. Bowles' - plicatus

Michael Myers i E.A. Bowles trädgård vid Myddelton house

En än så länge unik snödroppe eftersom det är den enda kända poculiforma G plicatus.  Har en stor, full snödroppe med sex perfect formade och rent vita yttre och inre kronblad där alla är lika långa. Doftar dessutom!

 

'Flore Pleno' - nivalis f. pleniflorus

I odling sedan 1731

Dubbla inre kalkblad gör det omöjligt med pollinering. Men den sätter rikligt med sidolökar. Hos mig börjar den blomma före den rena arten.

10 cm, februari-mars

'Fred's Giant' - elwesii

Insamlad av Fred Sutherland, 1949, i Aberdeens botaniska trädgård

X-format märke och mycket stora blommor. Även bladen är kraftiga. Är tidig och bildar snabbt ruggar.

'G71' - hybrid

En av Heyrick Greatorex hybrider mellan Galanthus plicatus x G nivalis Flore Pleno

En vacker, fylld snödroppe med ett kraftigt U-format märke.

'Gabriel' - elwesii var. monostictus

En mycket vacker kultivar som dessutom växer bra. Stora, runda blommorna öppnas tidigt och den kan blomma bland de första.

'Galadriel' - elwesii

Beth Chatto?

En senblommande snödroppe med ett unikt, starkt grönt märke som är Y-format. Märket är l utdraget och övergår i en gulgrön skuggning mot Y:ets spets. Bladen är tydligt spetsiga och påminner om bladen hos G. elwesii 'Cedric's Prolific' som den sannolikt är släkt med.

'GC2' - hybrid

En mycket storblommig snödroppe med en vacker struktur på de yttre kronbladen. Mot spetsen av de yttre kronbladen finns en fläck med gröna streckpå var sida om mitten.

20 cm, mars

'Glenchantress' - elwesii

Från Sue och Wol Staines trädgård - Glenchantry.

Stora blommor där de yttre kronbladen har sex starkt gröna streck mot spetsen. De inre kronbladen har ett starkt grönt och stort märke.  A strong growing snowdrop with the characteristic broad leaves of an elwesii.

'Godfrey Owen' - elwesii

Sex yttre kronblad svävar över de sex inre med sina små men distinkta små märken. En helt symmetrisk skapelse. Växer långsamt med stadigt. 

 

'Green Comet' - hybrid

North Green garden

Selekterades och namngavs för sina stora blommor som liknar blommorna hos 'Comet'. Bladen beskrivs som sallatsgröna och oftast är de tre till antalet.

 

'Henham no 1' - plicatus

Upptäckt i Henham Park 1984

En tidigblommande kultivar med ett mycket kraftigt och Y-format märke. Får ofta två blomstjälkar per lök. Långa, gröna fruktämnen.

'Hill Poë' - hybrid

En kultivar som odlats i över 100 år och som fortfarande är en favorit hos många snödroppssamlare.

En helt fylld snödroppe med vanligtvis fem yttre kalkblad men yngre lökar kan ha färre.

15 cm, medeltidig

'Hippolyta' - hybrid

En klassisk fylld snödroppshybrid som belönades med A.M. 1970. Sorten är döpt efter den grekiske krigsguden Ares dotter, amazonen vars bälte Herkules stal.

Hippolyta är liten och elegant, med centimeterbreda och daggigt grå blad. Den yttre kalken hos blomman ser ovanifrån ut som en fallskärm när blomman är utslagen. Den inre kalken är fylld och de individuella kalkbladen har en grön spets.

15 cm, februari-mars, blommar i februari hos mig i ett läge där den får en hel del sol vintertid

'Hörup' - elwesii

Rita Thomsen, Danmark

En mycket stor selektion av G elwesii som kan bli ända upp till 50 cm hög. 'Hörup' har också stora blommor och de inre kalkbladen har en tvådelad grön fläck. Överst finns ett grönt streck och under ett ett upp- och nervänt V. Jag har sett en bild som ger mig intrycket av två gröna ögon över en grön, slokande mustasch. Kan få upp till tre blommor per stjälk.

>30 cm, ibland ännu högre

'J. Haydn' - elwesii var monostictus

En selektion gjord av Leo Schoorl, 1986 i Holland och en del av en kompositörsserie. Sannolikt är den selekterad ur en samling lökar importerade från Turkiet.

En mycket tidig sort. Har en elegant täckning på de inre kronbladen.

'Jaquenetta' - hybrid

Galanthus plicatus x G nivalis Flore Pleno, Greatorex

En av Heyrick Greatorex hybrider som blir riktigt hög. En vacker, fylld snödroppe. De yttre kronbladen har nerver i grönt mot spetsen. De inre kronbladen har märken i djupt grönt som täcker en stor del av kronbladet. Sätter ofta två blomstjälkar per lök och bildar därför stora och vackra ruggar med tiden.

26 cm, februari - mars

'Jessica' - elwesii

Har en lätt grön teckning på utsidan av kronbladen. Mogna lökar kan få två blomstjälkar men bara den största blomman får den gröna teckningen på utsidan.

> 20 cm

'John Gray' - hybrid

Selekterad av E.B. Andersson från John Grays trädgård

I samband med att John Gray dog grävde E. B. Anderson upp några ruggar med avvikande snödroppar i Johns trädgård. En klump är den som idag kallas 'Mighty Atom' och den andra kallade han 'John Gray'.

De stora blommorna har distinkta, äppelgröna inre kronblad och långa spöliknande blomskaft som gör att blommorna svävar en bit från själva stjälken. Blommar väldigt tidigt. Bladen är förhållandevis små.

'John Long' - plicatus

Namngiven av Margaret Owen efter personen hon fick den av

Smala, grågröna blad som är lätt tillbakavikta mot basen.  Nickande vita blommor med ett märke format som ett inverterat U nära spetsen och där två tunna, böjda gröna streck sträcker sig mot basen. Strecken bildar två horn som växer ur märket - snyggt.

20 cm

'John Nash' - elwesii

Insamlad av Margaret Owen

Beskrivs som en superb snödroppe men utan så mycket mer. Stora blommor och med breda grågröna blad.

'Ketton' - hybrid

E.A. Bowles, 1948, i byn Old Ketton, Leistershire

Stora, vackert formade snödroppar med ett märke format som en klassisk kinesisk bro och därmed ett klassiskt format märke. AM 1996

'Kildare' - hybrid

En hybrid som har relativt breda och grågröna blad. De yttre kalkbladen har tunna gröna linjer mot spetsen medan de inre kalkbladen är nästintill helt gröna men ljusare mot basen.

15 cm

'Kyre Park' - elwesii

En tidigblommande kultivar. Blir inte så hög men har upprätta blad. Blommorna är något uppblåsta, globformade, innan de slår ut. Märket är ett tydligt, mörkt grönt X med en solid och kraftig bas.

13 cm

'Lady Beatrix Stanley' - hybrid

Funnen i Lady Beatrix Stanleys trädgård. Började distribueras efter andra världskriget.

Den har många drag av elwesii men anlagen för fyllda blommor kommer från nivalis vilket gör det till en hybrid.

En delikat fylld snödroppe med två, små gröna fläckar som märke på de inre kronbladen. Elegant! Bildar mindre ruggar över tid.

15 cm

'Madeleine' - plicatus

Joe Sherman, Monksilver nursery, 2002 - 'Madeleine' är döpt efter hans systerdotter

En förstklassig snödroppe med ett gult fruktämne och dessutom ett kraftigt gult märke på de inre kalkbladen. Den är mindre än 'Wendy's Gold. Bildar med tiden små grupper.

18 cm

'Magnet' - hybrid

James Allens trädgård, Shepton Mallet, 1800-tallet

En fröplanta som uppstod trädgården som nämns ovan. James Allen var en vid den tiden snödroppsodlare.

Magnet är en robust selektion som också är mycket uppskattad. Den har en lång och välvd blomstjälk och en hängande blomma som vajar även i en lätt bris.

23 cm, mars

'Manor Farm Early' - hybrid

Tidig och vacker snödroppe med stora blommor som håller de välformade kronbladen i en nästan rät vinkel mot fröämnet. Stora och kraftiga märken på de inre kronbladen. 

>20 cm

'Margaret Owen' - elwesii

Utvald i ett stånd vid ett besök hos Ray Cobb, av Margaret själv med sin örnblick och tydliga kriterier för vad som gör en 'outstanding' plant.

Den har ansetts vara en fröplanta från en närstående rugge med G. elwesii 'Brian Matthew' som har liknande märke på de inre kronbladen. Märket har liten eller ingen sinusknut och ett stort och tydligt V-format grönt märke.

Men det mest anmärkningsvärda är att den är mycket vacker när den bildar en rugge med sent blommande snödroppar.

>22 cm

'Marjorie Brown' - elwesii

Distinkt blåtonade, breda och välvda blad. De inre kalkbladen har ett inverterat 'V' vid spetsarna.

Sorten selekterades ut från en sändning snödroppar från Van Tubergen i slutet av 50-talet.

>20 cm

'Mrs Thompson' - hybrid

En ovanlig och underbar snödroppe som kan producera blommor med fyra, fem eller till och med sex yttre kalkblad. Det kan också förekomma två till tre blommor per stjälk. Men för att blommorna ska få fler kalkblad behöver lökarna först etablera sig.

20 cm, blommar i slutet av februari hos mig i ett varmt och soligt läge

'Mt Everest' - elwesii

Ovanligt stora blommor och breda grågröna blad som också växer upprätt

>20 cm

'Neill Fraser' - hybrid

Patrick Neill Fraser of Murrayfield, Edinborough

Bladen är blankt grågröna och ca 1 cm breda. Det ena bladet beskrivs som liggande platt och det andra 'explicative'. De 3 inre kalkbladen har ett litet, tunt och dessutom utsmetat grönt märke som har en inverterad V form.

'Nutt's Early' - elwesii, Hiemalis gruppen

selekterades av den enigmatiska snödroppsprofilen Richard Nutt som lär ha delat ut den som gåva till gäster men utan namn. Och därefter började den sen delas vidare med epitetet 'Nutt's Early'.

Den har hängande snödroppar med långt utdragna yttre kalkblad. De inre har ett tydligt grönt märke.  Blommar tidigt och oftast medan bladen bara är korta och på väg upp.

'Octopussy' - nivalis, spiky group

En fylld snödroppe där de yttre kronbladen är smala, utdragna och tonade i grönt på utsidan. När blomman är nästan överblommad reser den sig upprätt och visar sit inre.

15 cm

'Ophelia' - hybrid

Greatorex 1959, G plicatus x G nivalis Flore Pleno

En av de första fyllda snödropparna som kom ur Greatorex korsningsarbete 1959. Ophelia är högre än Hippolyta och har större markering på de inre kronbladen som fyller blommans inre.

'Percy Picton' - plicatus

Namngiven 1985 av sonen, Paul Picton som hade tagit över den plantskola som hans far Percy Picton i sin tur tagit över efter Ernest Ballard.

Stora blommor på en lång blomstjälk. Märket påminner om ett ansikte.

'Peter Gatehouse' - elwesii

Selektion Peter Gatehouse of Tenterden, Kent 1994 lämnade över den till Elizabeth Strangman som drev Washfield Nursery i Kent.

En av de tidigaste elwesii varieteterna som börjar blomma ibland i december, mitt av november på kontinenten. Men vanligare är att den visar blommorna i december innan bladen ens kommit ur jorden.

Etablerade exemplar har mycket stora lökar som kan producera flera blomstjälkar per lök. Den är inte så hög men blomman är stor. Bladen utvecklas senare till sin fulla längd.
Originally, the plant was handed over to Elizabeth Strangman by the late Peter Gatehouse of Tenterden, Kent in about 1994. She was the driving force behind the "Washfield Nursery" in Hawkhurst, Kent,

'Pewsey Vale' - nivalis

Linjära, välvda och lätt gråröna blad. De inre kalkbladen har ett litet och lite syddigt grönt märke.

10 cm

'Polar Bear' - elwesii

Holland 2016

En senblommande sort med stora rundade blommor på korta blomskaft som gör att blommorna är lite uppåt vända. Breda, skålformade yttre kalkblad. De inre har dels ett stort grönt märke mot basen, dels två små streck som bildar ett V vid spetsen.  markering. Sorten har stora lökar och breda grågröna blad.

'Porlock no 2' - hybrid

George Chiswell, West Porlock, Somerset

Välformade blommor där märket bildar ett X men där basen är ett tydligt mörkt grönt V och där överdelen är en mer diffus fortsättning. 

'Poseidon' - hybrid

Ännu en Heyrick Greatorex hybrid. En vacker, fylld snödroppe som ansågs vara försvunnen från Greatorex egen trädgård. Men en lök hade lämnats till en annan odlare och sorten kunde sen långsamt odlas upp igen. 

'Primrose Warburg' - hybrid

En vacker, så kallat gul snödroppe där fruktämnet och märket är gultonade. Har fått sitt namn efter en stor trädgårdsprofil - Primrose Warburg.

'Pusey Green Tips' - nivalis f. pleniflorus

Det här är den oordningssamma släktingen i den fyllda snödroppsfamiljen. Men den är ändå odlingsvärd på grund av att de yttre kalkbladen har gröna spetsar och att de dessutom kan vara så många som fem.

'Reverand Hailstone' - elwesii

Anglesey Abbey, Cambridgeshire, och namngiven efter en dåtida präst vid kyrkan där

Blommorna är ovanligt långa eftersom de yttre kalkbladen är dubbelt så långa som de inre. De inre har ett ljust grönt inverterat 'V'.

>30 cm, februari - mars, börjar blomma i februari i ett soligt läge hos mig

'Richard Ayres' - hybrid

Richard Nutt, 1987 vid Anglesey Abbey och senare namngiven efter deras head gardener.

En stor och fullt fylld elwesii hybrid. Har normalt sett fler än tre, ofta fem, yttre kronblad som dessutom är relativt smala och något spetsiga. Märket börjar som ett upp och nervänt V men övergår vid basen i en tydlig och utdragen bas - fint. Bildar vackra ruggar med tiden.

'Robin Hood' - hybrid

James Allen, 1891

En gammal kultivar men fortfarande populär. Har stora blommor med ett stort X format märke.

'Rosemarie Burnham' - elwesii

Ursprung Kanada

De yttre kronbladen har vackra nerver i grönt. De inre kronbladen har ett märke som i stot sett täcker kronbladen.

Behöver god dränering

'S. Arnott' - nivalis

Introducerad under 1800-talet av borgmästare Samuel Arnott

Känns igen på att de yttre kalkbladen är ovanligt korta och breda. Det är en vacker selektion med relativt stora blommor.

Slår ut i februari i ett halvsoligt läge hos mig

'Shropshire Queen' - hybrid

selektion av Simon Savage i en trädgård i Shropshire

En växtkraftig klon med helt vanliga men i sin vanlighet vackra snödroppar. Den är relativt lik 'S. Arnott' men blommar ca 14 dagar tidigare och den beskrivs ofta som tidig och hög.

'Silverwells' - hybrid

Edrom Nurseries selekterad av Alex Duguid och den har fått namn efter grundarna Edith och Molly Logan-Humes hem.

En hög och dessutom robust snödroppe av atkinsii typ. Blommorna har en bra storlek. Bladen är grågröna.

Silverwells börjar blomma i februari hos mig i ett halvsoligt och relativt varmt läge

'Sir Herbert Maxwell' - hybrid

sannolikt en Galanthus nivalis x plicatus hybrid som hittades vid en fastighet i Wigtownshire. Den ägdes av den som gett sorten namnet.

Ser ut att ha en krona med lätt utåtvikta inre kalkblad och med bara ett tunt grönt 'V'. En vacker och dessutom gammal kultivar.

Det var norm vid den tiden att skicka alla avvikande lökar till E. A. Bowles för en kommentar och identifikation. Och sannolikt var det också så att avsändaren fick ge namn åt löken när förökningar sen skickades vidare av Bowles.

Slår ut i februari hos mig i ett vårvarmt och soligt läge

'Snow Fox' - elwesii

En stor snödroppe med breda grågröna blad. De inre kronbladen har 2 märken - ett inverterat V vid spetsen och en större fläck vid basen och ibland flyter de samman. Etablerade lökar kan producera 2 eller fler blomstjälkar.

en sent blommande sort

'Snowwhite' - elwesii

En rikblommig sort.

'Spindlestone Surprise' - hybrid

Stor och robust med ett äggulegult fröämne. De inre kalkbladen har också gula märken. Ibland jämförs den med 'Primrose Warburg' men den här är större och blommar tidigare. De yttre kalkbladen är stora och har lättare åsar.

'Straffan' - hybrid

1858, Straffon House, Co Kildare, introduced av Eyre Massey, G nivalis x G plicatus

Jämte 'Flore Pleno' är 'Straffan' en av de äldsta sorterna som går att finna. En robust sort där märket är ett upp och nervänt U. Den får ofta två blomstänglar där den andra kommer lite senare och därför förlängs blomningen.

'Titania' - hybrid

G plicatus x G nivalis Flore Pleno, Greatorex

Prydliga snödroppar med ett hästskoformat märke.

 

'Trumps' - hybrid

Selektion av Matt Bishop från John Morleys trädgård 1999

Ett av de äldsta Trymsyskonen. Blommorna är pagodformade och de yttre kalkbladen har ofta ett pilspetsformat märke mot spetsen. Ibland kan det här märket försvinna allt eftersom blomman slår ut.

18 cm, februari mars

'Trymlet' - plicatus

Selekterad av Kathleen Beddington ur en frösådd efter G. plicatus 'Trym'. Namnsatt av Sue och Wol Staines.

Den är mycket lik sin förälder 'Trym' förutom att det gröna märket på de yttre kronbladen mer påminner om en halvmåne snarare än ett hjärta som hos 'Trym'. En mycket prydlig blomma.

'Viridapice' - nivalis

Hittad i Holland av John M C Hoog i början av 1900.

Robustare form än arten G. nivalis som har stora vita blommor och gröna märken på de inre och yttre kalkbladen. Sprider sig bra

'Walrus' - nivalis

De yttre kronbladen är smala, förlängda, helt gröna och påminner om betar. Färgsättningen kan variera över åren. Blommans inre är helt fyllt med gröna och tätt packade kronblad. 

'Wasp' - hybrid

En snödroppe att älska eller hata... De yttre kronbladen är mycket långa och smala medan de inre har ett lite suddigt X till märke. Jag var länge tveksam men sen smälte jag.

'Warham' - plicatus

Selekterad från en trädgård i Warham, en by i Norfolk, av Reverand C. Digby. Ursprungligen ska den ha tagits med hem av soldater som varit stationerade i Krim.

De yttre kronbladen är helt vita medan de inre har en stor, grön markering ovanför mitten och som breder ut sig över en tredjedel eller upp till hälften. Beskrivs som 'bold and handsome'. Bladen är ovanligt vackra.

'Wendy''s Gold' - plicatus

Av alla G. plicatus selektioner med gult märke ska 'Wendy's Gold ha det största gula märket. Märket fyller drygt 3/4 av det inre kalkbladet. Den gula färgen påverkas av väder, växtplats och jordmån vilket kan innebära att det gula ser mer limefärgat ut. Den lär vara en bra nybörjarsort...

15 cm

'White Dream' - nivalis

En ovanligt sen snödroppe med små klockor. De inre kalkbladen har ett märke som är tunt och grönt.

12 cm, mars - april

'White Swan' - hybrid

G plicatus x G nivalis Flore Pleno, Greatorex

Inte lika känd som sina syskon med namn efter Shakespear karaktärer. Vilket i sig är synd eftersom den växer bra, är vacker och dessutom högväxt, kanske till och med den högsta Greatorex hybriden.

De yttre kronbladen är mestadels vita men har ofta fina, gröna linjer vid kronbladens spetsar. De inre kronbladen är prydligt samlade med undantag för nån enstaka oreda i den yttre raden. Och oftast två, små vita kronbladen som sticker ut ur centrum.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier