Mina Växter
Galanthus - snödoppar
- vårens budbärare nummer 1? -
Galanthofili - en studie i små, små detaljer
Man talar om galanthofili - att drabbas av snödroppssjukan = akut samlarbegär. Om du googlar främst specialiserade engelska plantskolor kan man lätt hitta snödroppar som kostar 1000 kr löken eller ännu mer. Och likt den 'Tulip mania' som bröt ut i Holland när tulpanerna först kom till Europa på 1600-talet så ska man iaktta sitt beteende noga... Du kan läsa artikeln på länken ovan och se om du också känner dig i igen symptomen.
Etymologi - om namnets betydelse
Galanthus - snödroppe ett namn som kommer ur klassisk grekiska och som betyder 'med mjölkvit blomma'. Det svenska namnet snödroppe stämmer ju även det bra om jag tänker på de allra tidigaste snödropparna som snöiga år faktiskt kan stå i knopp i ett snötäcke. Och numera ser jag nästan alltid de första snödroppstecknen redan i december men ibland också redan i november. En som oftast är väldigt tidig är Galanthus nivalis 'Flore Pleno' men olika hybrider och namnsorter av Galanthus elwesii blommar också mycket tidigt. Så genom att odla några olika kan jag även få en lång snödroppsblomning.
Jag kan också variera läget från de som är varma tidigt till lägen med mer skugga och på så sätt förlänger jag också blomningen.
Odla Galanthus - snödroppar
En generell regel för Galanthus är att de tillhör de lökväxter man ska köpa tidigt på hösten eftersom lökarna är mycket känsliga för uttorkning.
Lökarna av vår vanliga snödroppe, Galanthus nivalis, trivs bäst i ett halvskuggigt läge med en fuktighetshållande men ändå väldränerad jord som innehåller så kallad "'leafmould' eller trädgårdskompost. Jorden får inte torka ut på sommaren men den får inte heller vara blöt. Däremot vill de ha god tillgång till fukt under växtperioden. De tar också tacksamt emot näring. Det här fungerar även bra för många namnsorter. Men en del arter och selektioner från arterna kan behöva en annan behandling. Du kan läsa mer under respektive art.
Sjukdomar hos Galanthus
En bra och dessutom förebyggande åtgärd är att sätta samma sort på flera ställen. Då minskar jag risken för angrepp oavsett av vad. Med tiden, när löken satt sidolökar som kan skiljas av, kan det vara värt att göra så det minskar trots allt risken att förlora fina och ofta dyra sorter helt.
Mögel - Botrytis
Det finns en Botrythis form, Botrytis galanthina, som angriper snödroppar specifikt. Du kan se hur det ser ut via länken. Jag har behandlat med binab som var effektivt mot utbrotten hos mina snödroppar. Binab är ett naturligt och biologiskt preparat där goda svampar angriper botrytisen. Annars rekommenderar man att gräva upp och bränna angripna ruggar. Gamla och mycket täta ruggar av Galanthus som inte delats regelbundet lär löpa större risk att drabbas.
Larver i löken eller tomma lökskal
Det här verkar bli vanligare hos narcisser och snödroppar men jag vet inte om det har med ett varmare klimat att göra. Jag hittar lökar som är helt eller delvis urätna ibland är en larv kvar. Det är ofta ett tecken på att narcissflugor lagt sina ägg på jordytan. Narcissflugan attraheras av kemikalier som avsöndras när snödropparna vissnar ner. När bladverket vissnat ner finns en liten kanal i jorden kvar där bladen tidigare varit och flugan lägger sina ägg i närheten. Den kläckta larven tar sig genom kanalen i jorden och ner till den vilande löken och borrar sig igenom lökplattan i botten av löken. Och där använder de löken som skafferi under flera månader innan den lämnar och förpuppas i den omgivande jorden.
Fler snödroppar
När snödroppar trivs så bildar de sidolökar och efter några år behöver klumpen oftast lyftas och delas i flera. I förlängningen börjar ruggen annars blomma sämre och sämre och det ökar dessutom risken för sjukdomar. En del menar ar att snödroppslökar delar sig enligt Fibonaccis talföljd och det är säkert sant för flera men det finns också många sorter som är betydligt långsammare att dela sig. Men innan du gör det - tänk igenom var du vill plantera fler lökar. För när du väl lyfter och plockar isär ruggen så tar lökarna inte slut - min erfarenhet. Det bästa är att dela och plantera när lökarna är i vila det vill säga att bladen får vissna ner först. Då har löken lagrat näringen från bladen och löken är också i vila.
Du kan också hitta frösådder eftersom de frösår sig ganska lätt. Men faran är att du tar miste på de små groddarna av Galanthus och grässtrån. De första bladen är nämligen mer gräs- än snödroppslika.
Twin scaling - innebär att man delar en lök för att få fler på sikt. Och den här metoden fungerar för övrigt för fler olika lökväxter. Jag har inte testat eftersom jag hittills mestadels haft vanliga snödroppar som delar sig bra av sig själva. Men jag tänker att jag ändå ska testa på sikt. Du kan läsa om hur man går tillväga om du klickar på länken.
Bästa planteringstiden för Galanthus
Ofta kan du läsa att man ska plantera snödroppar 'in the green' men det lär vara något trädgårdsmästare tog till för att nyttja sin tid bättre. Vissa plantskolor i Storbritannien rynkar därför på näsan åt fenomenet - det är inte bra för lökarna. Min erfarenhet från att ha planterat lökar i vila i början av augusti är mycket god. Då får jag nyligen uppgrävda och dessutom väl förpackade lökar och chansen att lyckas är därför riktigt bra. Men Royal Horticultural Society, RHS, skriver så här...
"Plant freshly-lifted snowdrops when the foliage is just dying back in late spring"
Källa: Royal Horticultural Society
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
Galanthus - snödroppssläktet
Det finns ett fåtal arter av Galanthus i handeln men hos mer specialiserade plantskolor och handlare kan man hitta fler. Men framförallt finns det många kultivarer, selektioner och hybrider att tillgå. Först hittar du beskrivningar av arterna och därefter av alla olika namnsorter jag odlar. Jag upplever själv att det är lättare med en lista i bokstavsordning än att försöka komma ihåg vem som tillhör vilken art och vem som är en hybrid.
elwesii - turkisk snödroppe
Balkan, i Bulgarien, Grekland, Ukraina och Turkiet; Taurusbergen - beskrevs 1857 av Henry John Elwes
En väldigt variabel art som känns igen på att bladen omsluter varandra vid basen (så kallat supervolute. Det finns två underarter men också ett antal selektioner. Den ena underarten är v. elwesii och den känns igen på att den har två separata märken på det inre kalkbladet eller ett stort sammanväxt märke. Den andra är v. monostictus och den har bara ett märke på nederdelen av de inre kalkbladen.
Den här arten av Galanthus är kraftigare och har också bredare blad än vår vanliga snödroppe. Den blommar även tidigare. Turkisk snödroppe har funnits med i priskuranter från svenska handlare sen 1890-talet, det är därför lite underligt att vi oftast odlar G. nivalis numera.
Galanthus elwesii vill gärna ha det lite torrare sommartid än vår vanliga snödroppe.
> 30 cm, februari - mars
ikariae - grekisk snödroppe
Grekiska öar i Egeiska havet: Ikaria, Andros, Naxos och Skyros samt Turkiet
Två smala, linjära, basala och vackert äppelgröna blad som också omsluter stjälken vid basen. Bladen är ända upp till 15 cm långa och 2,5 cm vida. Blomstjälken blir ungefär lika hög alltså 15 cm. Blomman är vaxartad, mjölkvit och vackert klockformad. De inre kalkbladen har gröna märken som går hela vägen från spetsen av kalkbladet och upp till basen.
Galanthus ikariae trivs bäst i en mullhaltig, fuktighetshållande men också väldränerad jord under lövfällande träd eftersom den i naturen växer i sommartorra lägen.
15 cm, februari - mars, står tidigt i knopp hos mig i ett varmt och relativt soliga läge.
lagodechianus -
Centrala och östra Kaukasus - 1.800 - 2.400 meter
Namnet betyder 'från Lagodekhi' som är ett naturreservat i östra Georgien.
Närbesläktad med Galanthus rizehensis men är känd för att blomma senare. Bladen är också blankare. Blomstänglarna kan vara allt från 3,5 - 20 cm långa. Bladen är upp till 18 cm långa och en halv till en centimeter breda. Precis som andra snödroppar så växer även den här arten i lövfällande skogar.
nivalis - snödroppe
Bladen hos nivalis växer platt mot varandra och är så kallat 'applanate' nere vid basen. Bladens kanter är helt eller nästan helt platta. Både är och ser ut som en vanlig snödroppe.
Galanthus nivalis trivs i ett läge med god tillgång på fukt under växtperioden. Jorden bör vara mullrik och den gillar också god tillgång på gödning. Uppskattar även ett halvskuggigt läge sommartid
Ett tips för att förlänga blomningen är att plantera lökar i både soligare och skuggigare lägen.
10 - 15 cm
plicatus - veckad snödroppe
Ö Rumänien, Krim, N Turkiet
Grågröna blad som kan bli ca 2 cm breda. De unga bladen har en nedvikt kant och det är också kännetecknet som skiljer plicatus från de 3 andra arter man kan hitta förvildade i Sverige. Blommorna kan bli upp till 3 cm långa med vita kalkblad. De 3 inre kalkbladen har bara en grön fläck i spetsen av varje kalkblad men undantag förekommer och då sitter den andra fläcken vid kalkbladets bas och fläckarna kan då flyta ihop helt. Blommar lite senare än nivalis och förlänger snödroppssäsongen.
Etymologi - plicatus kommer av latinets plicare (vecka) och betyder veckad, vilket syftar på att bladkanten är nedvikt på unga blad.
Galanthus plicatus korsar sig glatt med andra arter och har därför gett upphov till ett antal fina hybrider. Korsningar med Galanthus nivalis har också gett oss klassiker som ‘S. Arnott’, ‘Magnet’ och de fyllda Greatorex hybriderna.
Korsningar med Galanthus elwesii har även gett fina sorter som 'Merlin’, ‘Robin Hood’ och ‘George Elwes.’
Föredrar ljusa lundmiljöer som är relativt svala sommartid. I såna miljöer kan den också fröså sig bra.
> 15 cm, mars - april
x valentinei
Galanthus nivalis x Galanthus plicatus
En hybrid som uppstår i naturen mellan arterna ovan. Exemplaren lär vara väldigt variabla när det gäller storlek på blad och höjd vilket inte är så konstigt med tanke på att det är en hybrid. En del menar dock att nivalis sannolikt inte är inblandad eftersom den inte växer naturligt i de områden där den här hybriden återfinns. Däremot hittar man Galanthus graecus och Galanthus gracilis i samma områden som de här snödropparna. Genteknik lär visa så småningom vad de faktiskt är.
woronowii - grön snödroppe
Grön snödroppe har fått sitt namn efter sina karaktäristiska blad. Till skillnad från de flesta andra snödroppar är bladen hos Galanthus woronowii gräsgröna, blanka men också breda.
Blommorna känns igen på de två blekgröna men också lite diffusa fläckar som sitter längst ner på de inre kronbladen.
Galanthus woronowii trivs i en lätt fuktig, näringsrik jord och med de förutsättningarna uppfyllda bildar den gärna större bestånd.
20 cm, februari - april
4028 - nivalis
Virescent, växtglad och dessutom sent blommande snödroppar. De yttre segmenten har en lätt grön ådring som är ganska utdragen och tonande mot basen på utsidan av kalkbladen. Det inre märket täcker i stort sett hela det inre kalkbladet och tonar från mättat grönt över i ljusare mot basen.
Armine - hybrid
"Raised by Brigadier and Mrs Mathias and first offered by the Giant Snowdrop Company in 1962."
En hög och mycket elegant form med en blomma på en ovanligt lång blomstjälk som gör att blomman hänger som på ett fiskspö. Blomman har dessutom en bra storlek och fina proportioner. Man kan också se de gröna teckningarna på de inre kronbladen även när blomman inte är helt öppen. De inre kronbladen har två gröna märken där det eller de övre vid basen är 'uppblåsta' nästan som ballonger medan det undre liknar en hästsko med tunn mitt.
En av de senare att blomma hos mig och därför är den bra för att förlänga snödroppsblomningen om man så vill.
Augustus - plicatus
Funnen av E. Augustus Bowles i Lewis Palmers trädgård
Beskrivs som 'chubby' alltså knubbig och vacker med en kraftig textur hos de yttre kalkbladen. De yttre kalkbladen är rent vita medan de inre har ett X format grönt märke. De yttre kalkbladen har dessutom en lätt veckad struktur som ger dem ett kreppat utseende. Bladen är breda men också korta. Det sägs att den behöver delas ofta.
Barbara's Double - hybrid
Samlades in av E.A. Bowles i Lady Beatrix Stanleys trädgård efter hennes död och den namngavs efter hennes dotter.
Vid första anblicken är det en fylld snödroppe som i mångt och mycket liknar 'Hippolyta' men den här vackra snödroppen är i alla delar mindre och det syns särskilt om man odlar de två jämte varandra. Kronbladen i centrum är mycket välordnade och har även ett brett hästskoformat märke.
Blommar sent under snödroppssäsongen
Baxendale Late - plicatus
eller 'Baxendale's Late' - selekterad klon
En vacker klon med kraftiga, breda och kraftigt blågröna blad som även är noterbart korta vid blomningen och som alltid visar en tydligt vikt kant. Blommornas kalkblad har en härlig tjock textur, tänk apelsinskal fast mycket tunnare. Medan de inre kalkbladen har en enda och mycket väldefinierad fläck vid spetsen formad som en 'Apache-scarf', det vill säga den ser ut som en uppknuten fluga där ändarna är snett avklippta.
Den sista snödroppen att blomma och därför sätter den knopp ungefär när de 'vanliga' börjar blomma över. Växer kraftigt och är en överlevare men också odlingsvärd för sin sena blomning.
> 20 cm, mars - april
Beany - elwesii
Stora blommor som i storlek är helt jämförbara med 'Big Boy'. De yttre kalkbladen har gröna streck i spetsen som också samlas ihop mot spetsen av kalkbladen. Hur utvecklade strecken är påverkas av lökens storlek och de största lökarna har därför de bästa gröna markeringarna på de yttre kalkbladen. Har dessutom en mycket kraftig och mörkt grön markering på de inre kalkkbladen.
15 cm, februari
Bertram Anderson - hybrid
En storblommig kultivar som sprider sig bra i rätt förhållanden och det är också en av sorterna i 'The Mighty Atom Group'.
Stora och rundade blommor där de yttre kalkbladen har en lätt veckad struktur men också härlig tjocklek. De inre kalkbladen har ett stort och lite diffust grönt märke format som ett upp och nervänt V. Breda blågröna blad som kommer lite före blomknopparna men som sen fortsätter att utvecklas.
Bess - hybrid
Selekterad av Daphne Chappell i Helen Milfords trädgård och namngiven efter Bess Milford.
En vacker och livskraftig snödroppsklon. De inre segmenten är något inåtböjda och de har också ett brett V-format märke som är lätt uppåtböjt i ändarna.
> ? cm, februari-mars, kommer upp tidigt hos mig och slår ut i februari
Bill Bishop - hybrid
Kommer från snödroppsspecialisten Bill Bishops trädgård i Herefordshire.
Blommar oftast tidigt med slående stora och eleganta blommor. Distinkta kännetecken är de starkt gröna märkena på de inre segmenten där kanterna kan ha en tendens att blöda in i det vita. Men den har också ovanligt långa yttre segment.
“Award of Merit”, 1999 - En snödroppe som växer bra och som är bra även för nybörjare
19 cm
Blonde Inge - nivalis
Funnen på en kyrkogård i Burscheid och som har varit känd sen 1977.
En söt liten snödroppe med gula markeringar. Den växer dessutom bra. De gula markeringarna på de inre kalkbladen varierar och kan särskilt om löken är nyplanterad vara gröna. 'Blonde Inge' var den första snödroppen med grönt fruktämne och gula markeringar. Då var den en sensation bland snödroppsälskare och några lökar skickades även till England för att säkra tillgången. Och det visade sig vara en bra idé eftersom lökarna som blev kvar i Tyskland försvann. Sorten har relativt små lökar som delar sig ganska bra genom dotterlökar. Bildar därför vackra ruggar med tiden.
14 cm, februari-mars
Bunch - nivalis
Joe Sharman, Scotland
Välformade snödroppar med applanate, det vill säga blad som flata eller lätt välvda vid basen som hos G. nivalis. Bladen är smala och blågröna.
Ett antal långa och smala yttre segment som också är lätt inåtkurvade och som kan ha en otydlig grön fläck på utsidan. Ett flertal inre segment som har ett tydligt V-format märke men där ytterkanterna är lite suddiga och utdragna. Blomman är alltså delvis fylld och relativt utdragen.
Chantry Green Twins - hybrid
Den här hybriden producerar två perfekt formade snödroppar per blomstjälk när den väl etablerat sig och odlas i lägen där den trivs. Märket på de inre kalkbladen är vackert hjärtformat och mörkt grönt. De yttre kalkbladen har även de gröna streck mot spetsen.
25 cm, februari - mars
Charlotte - nivalis
En mycket blomrik nivalis med små, enkla blommor. Det finns tydligen mer växtglada exemplar av 'Charlotte' och ibland kan man se dem tillsammans i klumpar med miniblommor. Selektionen upptäcktes ursprungligen i NÖ Holland där de växte som en klump bland vanliga nivalis. Sorten fick namnet 'Charlotte' efter upptäckarens barnbarn.
10 - 15 cm, mars
Comet - elwesii var monostictus
Beskrivs som en av de finaste kultivarerna av G elwesii var monosticus.
Blomman är stor och kraftig med ett kraftigt fruktämne och tydlig grön fläck på de inre kronbladen som nästan ser uppblåst ut. Den kan också ha några svaga gröna nerver mot spetsen av de yttre kronbladen ibland. En vacker kontrast.
Cordelia - hybrid, Greatorex
G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex, tidigt 50-tal
Beskrivs som en av de finare av de fyllda Greatorexhybriderna. Utsidan av de inre kalkbladen har ett inverterat V-format märke som når ca en tredjedel upp, ibland till och med nästan täcker helt och som ofta också har tunna gröna streck utdragna ur fläcken mot basen. De inre kalkbladen är 20 - 25 till antalet, tätt och prydligt packade.
15 cm, blommar i februari i ett varmt och vårsoligt läge hos mig
Curly - x valentinei
Richard Nutt och Herbert Ransom i trädgården vid Hyde Lodge, Gloucestershire tidigt 60-tal
Smala blad som är unika genom att de är något utåtrullade från mittnerven och det har också gett den här kultivaren sitt namn.
Blommorna doftar starkt. De yttre kronbladen har en liten, ljust grön fläck. Vackert X-format märke som tonar över i en ljusare grön nyans mot basen. Blommar sent.
David Baker - hybrid
Familjen Bakers trädgård
Fina gröna markeringar på de inre segmenten och med en grön teckning i spetsen av de pagodformade yttre segmenten. Men den här sorten behöver etableras bra innan de här fläckarna i spetsen av de yttre kronbladen, som också är det vackra, utvecklas ordentligt.
David Schackleton - elwesii
En snödroppe som är värdefull för sin sena blomning men som också har ett nästan statyliknande upprätt bladverk i ljusare grågrönt. Blommorna är släta på utsidan och rent vita medan märket på de inre kronbladen är nästan saxformat och där själva bladen hos saxen är något böjda. Märket och fruktäkmnet är ljusare gröna. Vissa menar att fruktämnet har en distinkt olivgrön färg.
Desdemona - hybrid, Greatorex
G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex
En greatorex klon som dessutom har relativt stora men också oregelbundet fyllda blommor men den är trots det relativt välordnad. Man kan känna igen den på att sorten ofta har ett tredje blad per skott. Den är också avvikande genom att den kan ha fyra yttre kalkblad och det är ovanligt bland de fyllda snödropparna.
Diggory -plicatus
Insamlad av Rosie Steele och Richard Hobbs, 1993 i en förvildad population av plicatus nära Wells, Norfolk. Fick sitt namn efter Rosie Steele son Diggory Birtles
En distinkt snödroppe! De yttre kronbladen bildar tillsammans en vacker lampskärm som verkar bli bredare med tiden som blomman blommar. De enskilda kronbladen har en tydlig päronform och en fin kreppad struktur som också verkar bli tydligare ju äldre blomman blir. En starkväxande snödroppe men lökarna sätter dotterlökar relativt långsamt.
25 cm
Ding Dong - hybrid
Namngiven av Alan Street, Avon Bulbs
En fin upprätt snödroppe som blommar relativt tidigt, sent januari i England. Har distinkta snödroppar med mycket långa och men också smala kronblad som liknar en klo vid spetsen. Tvåtonat märke och dessutom med ett fruktämne i olivgrönt. Kan producera tre blad och ibland två blomstänglar när den trivs och får god tillgång till näring.
Dionysus - hybrid, Greatorex
G. plicatus x G. nivalis 'Flore Pleno' - Heyrick Greatorex
En tidig och vital, klumpbildande sort med G plicatus i blodet. Den har en roslik, fylld bikrona i smaragdgrönt omsvept av 3 kupade, kritvita kalkblad. Ett utmärkande kännetecken hos 'Dionysus' är att den har färre inre kronblad än andra greatorex kloner. Blommorna presenteras väl på långa skaft. Bladen är drygt centimeterbreda och grågröna. Kan behöva några år för att bli fylld.
februari-mars, 15 cm
Edith - elwesii
Phil Cornish runt 2000 och namngiven efter hans mamma. Jag ville ha 'Edith' eftersom det var min mormors namn.
En hög snödroppe med stora blommor och attraktiva blad. Bladen är kraftigt omslutande, 'supervolute', breda och grågröna. De yttre kronbladen är långa och något smala men också tvärt spetsiga. De inre segmenten har ett fint, brett märke från spetsen mot basen med bara en smal vit kant precis under fruktämnet.
f. pleniflorus - nivalis syn. nivalis 'Flore Pleno'
I odling sedan 1731
En tacksam snödroppe och en som känns självklar att odla med tanke på hur länge den funnis i trädgårdar. Den har mängder med inre kalkblad som känns allmänt oorganiserade till skillnad från en del andra fyllda snödroppar, jämför sista bilden där är det snödroppen i mitten. Mängden av inre kalkblad för den dessutom omöjlig att pollinera men den sätter rikligt med sidolökar så den breder ändå ut sig bra.
10 cm, februari-mars
Fly Fishing - elwesii
Selekterad av Alan Bloom, Avon Bulbs
En tidig snödroppe som har en av de absolut längsta blomstjälkarna, det vill säga den där sista delen som håller blomman. Det verkligen ut som ett fiskespö där blomman dinglar långt från huvudstjälken och det ger ett mycket elegant intryck. Där konkurrerar den med G. 'Magnet' och G. 'Galatea'.
Står i knopp redan i januari första säsongen hos mig.
Galadriel - elwesii
Beth Chatto
En vacker och mer senblommande snödroppe som har ett unikt och starkt grönt Y format märke som också är utdraget längs halva de inre segmenten. Märket tonar sakta över mot mer gröngult mot basen. Bladen är distinkt spetsiga och påminner om de hos G. elwesii ‘Cedric’s Prolific’ med vilken den sannolikt också är släkt. Beskrivs som en kvalitativ snödroppe.
George Elwes - hybrid
En distinkt och hög snödroppe med stora blommor i slutet av en lång, välvd stjälk skyddad av ett väl synligt foderblad. Huvudstjälken är dock tydligt upprätt. Bladen är breda och skulpturala och det yttre bladet är platt medan det inre är veckade, 'explicative', och grågröna. De yttre segmenten är smala, rundade och med en kloliknande avslutning. De inre segmenten bildar ett tubliknande rör med ett utdraget grönt märke som verkar täcka allt utom en smal rand vid basen. Får regelbundet två stjälkar per lök.
Blommar bland de tidigaste
Godfrey Owen - elwesii
Funnen av Margaret Owen i mitten av 90-talet och namngiven efter hennes make
En särdeles fin snödroppe som beskrivs som en av de mest distinkta utseendemässigt men också i snödroppsvärlden där många är ganska lika. Den är anmärkningsvärd genom att den har två rader av yttre men också inre segment. När blomman är fullt öppen så ser man ett mycket symmetriskt arrangemang av de sex yttre segmenten som beskrivs som utsökt. De inre segmenten har ett grönt märke. Bladen är grågröna.
20 cm
Haydn eller J. Haydn - elwesii var monostictus
Leo School, Lisse, Nederländerna 1986. Den bästa i hans kompositörsserie av snödroppar enligt vissa. Lär vara selekterade ur en grupp importerade lökar från Kaukasus.
En smalt växande och gracil kaukasisk selektion som har en utdragen snödroppe. Blomman är rent vit med markering vid kanten av de inre segmenten och på bild ser den ut att en perfekt hjärtform. Behöver etableras för att utveckla sin karaktär fullt ut.
9 cm
Hippolyta - hybrid, Greatorex
En klassisk fylld snödroppshybrid som belönades med A.M. 1970. Sorten är döpt efter den grekiske krigsguden Ares dotter, det vill säga amazonen vars bälte Herkules stal.
Hippolyta är en liten och elegant snödroppe med centimeterbreda och dessutom daggigt grå blad. Den yttre kalken hos blomman ser ovanifrån ut som en fallskärm när blomman är utslagen. Den inre kalken är fylld och de individuella kalkbladen har en grön spets.
15 cm, februari-mars, blommar i februari hos mig i ett läge där den får en hel del sol vintertid
Händel - elwesii var monostictus
Från Leo Schoorls trädgård i Lisse, Nederländerna, 1997
En attraktiv men också robust och mycket tidig snödroppe med medelstora blommor. Bladen är mörkt gröna, breda och 'supervoluta', det vill säga omsluter blomstjälken kraftigt. De yttre segmenten är relativt smala och rundade men också lätt ådrade och med en trubbig spets. De inre segmenten har ett inverterat V i ljust grönt.
Blommar från november i centrala Europa i Sverige beroende på vintern borde den ändå kunna vara en av de tidigaste.
Hörup - elwesii
Rita Thomsen, Danmark
En mycket stor selektion av G elwesii som kan bli ända upp till 50 cm hög. 'Hörup' har också stora blommor och de inre kalkbladen har en tvådelad grön fläck. Överst finns ett grönt streck och under ett ett upp- och nervänt V. Jag har sett en bild som ger mig intrycket av två gröna ögon över en grön, slokande mustasch. Kan få upp till tre blommor per stjälk.
>30 cm, ibland ännu högre
Jaquenetta - hybrid, Greatorex
Galanthus plicatus x G nivalis Flore Pleno, Greatorex
En av Heyrick Greatorex hybrider som blir riktigt hög. En vacker, fylld snödroppe. De yttre kronbladen har nerver i grönt mot spetsen. De inre kronbladen har märken i djupt grönt som täcker en stor del av kronbladet. Sätter ofta två blomstjälkar per lök och bildar därför stora och vackra ruggar med tiden.
26 cm, februari - mars
John Gray - hybrid
Selekterad av E.B. Andersson från John Grays trädgård
I samband med att John Gray dog grävde E. B. Anderson upp några ruggar med avvikande snödroppar i Johns trädgård. En klump är den som idag kallas 'Mighty Atom' och den andra kallade han 'John Gray'.
De stora blommorna har distinkta, äppelgröna inre kronblad och långa spöliknande blomskaft som gör att blommorna svävar en bit från själva stjälken. Blommar väldigt tidigt. Bladen är förhållandevis små.
John Long - plicatus
Namngiven av Margaret Owen efter personen hon fick den av
Smala, grågröna blad som är lätt tillbakavikta mot basen. Nickande vita blommor med ett märke format som ett inverterat U nära spetsen och där två tunna, böjda gröna streck sträcker sig mot basen. Strecken bildar två horn som växer ur märket - snyggt.
20 cm
Kite - elwesii
Selekterad av Oliver Wyatt, Maidwell Hall - gick länge under namnet Maidwell 'A'. 'Kite' lär vara ett namn som E.A. Bowles gav den senare.
Blåddaggiga och omslutande blad. Blommorna är mycket stora och de yttre segmenten har ibland gröna spetsar. De inre segmenten har ett mycket markant och fint men också brett grönt X format märke som nästan fyller hela segmentet.
Lady Beatrix Stanley - hybrid
Funnen i Lady Beatrix Stanleys trädgård. Började distribueras efter andra världskriget.
Den har många drag av elwesii men anlagen för fyllda blommor kommer från nivalis vilket gör det till en hybrid.
En delikat fylld snödroppe med två, små gröna fläckar som märke på de inre kronbladen. Elegant! Bildar mindre ruggar över tid.
15 cm
Lavinia - hybrid, Greatorex
Helt fyllda och jämnt symmetriska blommor där de yttre segmenten kan ha ett litet grönt - gult märke vid spetsen men också vara lätt inåtrullade. De här segmenten är dessutom jämnt fördelade runt centrum. Växer bra och delar sig regelbundet och blommar dessutom pålitligt.
Blomman är lösare än den hos 'Cordelia' men den visar samma mönster runt det stora gröna märket på de inre segmenten där små fläckar i ytterkanten blöder in i det vita.
Antagligen har den fått sitt namn efter mamman till A.H. Greatorex, Mariane Lavinia och den namngavs av Greatorex själv före 1948.
Lite högre än flera andra Greatorex
Long Drop - elwesii
Eventuellt funnen vid Primrose-Warburgs trädgård South Hayes tidigt 90-tal
Vacker och länge blommande snödroppe med stora blommor. Fruktämnet är litet i förhållande dock. Bladen är kraftigt omslutande och välvda men också smala, spetsiga och väl utvecklade till blomningen. De inre segmenten har ett brett U eller V format märke.
21 cm
Magnet - hybrid
James Allens trädgård, Shepton Mallet, 1800-tallet
En fröplanta som uppstod trädgården som nämns ovan. James Allen var en vid den tiden snödroppsodlare.
Magnet är en robust selektion som också är mycket uppskattad. Den har en lång och välvd blomstjälk och en hängande blomma som vajar även i en lätt bris.
23 cm, mars
Margaret Owen - elwesii
Utvald i ett stånd vid ett besök hos Ray Cobb, av Margaret själv med sin örnblick och tydliga kriterier för vad som gör en 'outstanding' plant.
Den har ansetts vara en fröplanta från en närstående rugge med G. elwesii 'Brian Matthew' som har liknande märke på de inre kronbladen. Märket har liten eller ingen sinusknut och ett stort och tydligt V-format grönt märke.
Men det mest anmärkningsvärda är att den är mycket vacker när den bildar en rugge med sent blommande snödroppar.
>22 cm
Mrs Thompson - hybrid
En ovanlig och underbar snödroppe som kan producera blommor med fyra, fem eller till och med sex yttre kalkblad. Det kan också förekomma två till tre blommor per stjälk. Men för att blommorna ska få fler kalkblad behöver lökarna först etablera sig.
20 cm, blommar i slutet av februari hos mig i ett varmt och soligt läge
Nutt's Early - elwesii, Hiemalis-grp
selekterades av den enigmatiska snödroppsprofilen Richard Nutt som lär ha delat ut den som gåva till gäster men utan namn. Och därefter började den sen delas vidare med epitetet 'Nutt's Early'.
Den har hängande snödroppar med långt utdragna yttre kalkblad. De inre har ett tydligt grönt märke. Blommar tidigt och oftast medan bladen bara är korta och på väg upp.
Peardrop - hybrid
Funnen av Cliff Curtis i Ketton Garden och namngiven av honom
En starkväxande snödroppe med mycket stora och vackra droppformade blommor. Bladen är upprätta till något välvda och grågröna men också något daggiga.
Blommans yttre segment är rundade och utbredda, avsmalnande mot basen. De inre segmenten är lätt rynkade och har ett inverterat och mörkt grönt 'V' i nederkant men också två mer diffusa märken mot basen som kan flyta ihop med det undre och bilda ett otydligt X.
Peter Gatehouse - elwesii
Selektion och Peter Gatehouse of Tenterden, Kent 1994 lämnade över den till Elizabeth Strangman som drev Washfield Nursery i Kent.
En av de tidigaste elwesii varieteterna som börjar blomma ibland i december, mitt av november på kontinenten. Men vanligare är att den visar blommorna i december innan bladen ens kommit ur jorden.
Etablerade exemplar har mycket stora lökar som kan producera flera blomstjälkar per lök. Den är inte så hög men blomman är stor. Bladen utvecklas senare till sin fulla längd.
Originally, the plant was handed over to Elizabeth Strangman by the late Peter Gatehouse of Tenterden, Kent in about 1994. She was the driving force behind the "Washfield Nursery" in Hawkhurst, Kent,
Reverend Hailstone - elwesii
Anglesey Abbey, Cambridgeshire, och namngiven efter en dåtida präst vid kyrkan där
Blommorna är ovanligt långa eftersom de yttre kalkbladen är dubbelt så långa som de inre. De inre har ett ljust grönt inverterat 'V'.
>30 cm, februari - mars, börjar blomma i februari i ett soligt läge hos mig
Richard Ayres - hybrid
Richard Nutt, 1987 vid Anglesey Abbey och senare namngiven efter deras head gardener.
En stor och fullt fylld elwesii hybrid. Har normalt sett fler än tre, ofta fem, yttre kronblad som dessutom är relativt smala och något spetsiga. Märket börjar som ett upp och nervänt V men övergår vid basen i en tydlig och utdragen bas - fint. Bildar vackra ruggar med tiden.
Silverwells - hybrid
Edrom Nurseries selekterad av Alex Duguid och den har fått namn efter grundarna Edith och Molly Logan-Humes hem.
En hög och dessutom robust snödroppe av atkinsii typ. Blommorna har en bra storlek. Bladen är grågröna.
Silverwells börjar blomma i februari hos mig i ett halvsoligt och relativt varmt läge
Sir Herbert Maxwell - hybrid
sannolikt en Galanthus nivalis x plicatus hybrid som hittades vid en fastighet i Wigtownshire. Den ägdes av den som gett sorten namnet.
Ser ut att ha en krona med lätt utåtvikta inre kalkblad och med bara ett tunt grönt 'V'. En vacker och dessutom gammal kultivar.
Det var norm vid den tiden att skicka alla avvikande lökar till E. A. Bowles för en kommentar och identifikation. Och sannolikt var det också så att avsändaren fick ge namn åt löken när förökningar sen skickades vidare av Bowles.
Slår ut i februari hos mig i ett vårvarmt och soligt läge
Spindlestone Surprise - hybrid
Stor och robust med ett äggulegult fröämne. De inre kalkbladen har också gula märken. Ibland jämförs den med 'Primrose Warburg' men den här är större och blommar tidigare. De yttre kalkbladen är stora och har lättare åsar. Den är tydligen lite svårare att etablera och jag såg inte till den förra säsongen - 24.
Titania - Greatorex hybrid
An exciting Greatorex double which we offered for the first time only in 1999 (and not that frequently since) though it stems from a much earlier breeding.
En robust sort med väl synliga, fyllda vita blommor där varje segment har en tajt och kompakt inverterad hästsko i grönt. De inre segmenten kan också ha spår av pollen längs kanterna. Ovanligt jämnt fylld och sällan med några avvikelser i blomman hos den här klonen. Fruktämnet är koniskt till tubformat till skillnad mot andra Greatorexhybrider där fruktämnet är mer rundat. Blommar sent och senast av alla Greatorex.
Trymlet - plicatus
Selekterad av Kathleen Beddington ur en frösådd efter G. plicatus 'Trym'. Namnsatt av Sue och Wol Staines.
Den är mycket lik sin förälder 'Trym' förutom att det gröna märket på de yttre kronbladen mer påminner om en halvmåne snarare än ett hjärta som hos 'Trym'. En mycket prydlig blomma.
Washfield Warham - plicatus
Syskon till G. 'Warham' funnen av Ray Copp och Joe Sharman - Monksilver
Fint uttryck hos den här snödroppen som beskrivs som att den har optimala proportioner. De gröna markeringarna på de inre segmenten jämförs med formen hos en klassisk kinesisk brygga. Det får framtiden utvisa.
Blommar sent
Veronica Cross - hybrid
Galanthus 'Trym' x Galanthus plicatus selekterad eller funnen vid Lower Hopton Farm av Veronica Cross som också funnit flera andra vackra snödroppar innan hon gick bort 2019.
Beskrivs som en 'outstanding new G . ”Trym” -type seedling' med 'heavenly' blommor markerade i grönt. Bladen är upprätta grågröna i en mellanton.
De yttre segmenten är utbredda men med ett tydligt veck längst ner men de har också en fläck i två olika gröna nyanser. De inre segmenten är kraftigt gröna. Fruktämnet är stort. Dessutom får den ofta flera blomstjälkar per lök vilket gör blomningen längre.
25-30 cm hög
Warham - plicatus
Selekterad från en trädgård i Warham, en by i Norfolk, av Reverand C. Digby. Ursprungligen ska den ha tagits med hem av soldater som varit stationerade i Krim.
De yttre kronbladen är helt vita medan de inre har en stor, grön markering ovanför mitten och som breder ut sig över en tredjedel eller upp till hälften. Beskrivs som 'bold and handsome'. Bladen är ovanligt vackra.
Wendy's Gold - plicatus
Av alla G. plicatus selektioner med gult märke ska 'Wendy's Gold ha det största gula märket. Märket fyller drygt 3/4 av det inre kalkbladet. Den gula färgen påverkas av väder, växtplats och jordmån vilket kan innebära att det gula ser mer limefärgat ut. Den lär vara en bra nybörjarsort...
15 cm
White Swan - hybrid
G plicatus x G nivalis Flore Pleno, Greatorex
Inte lika känd som sina syskon med namn efter Shakespear karaktärer. Vilket i sig är synd eftersom den växer bra, är vacker och dessutom högväxt, kanske till och med den högsta Greatorex hybriden.
De yttre kronbladen är mestadels vita men har ofta fina, gröna linjer vid kronbladens spetsar. De inre kronbladen är prydligt samlade med undantag för nån enstaka oreda i den yttre raden. Och oftast två, små vita kronbladen som sticker ut ur centrum.