Rhododendronarter J-L inkluderar flera av de små gulblommande hybriderna som väl kanske snarare är cremevita som fullt utslagna. Det har antagligen funnits en önskan om hybrider som är odlingsbara även norrut i Europa som man kan kalla gula. Men här finns också flera som ingår i det man nu kallar Lapponicum-gruppen som oftast är blåvioletta. Låga sorter som är fina att samplantera på grund av färgerna. I Göteborgs botaniska trädgård har man bland annat en form av R keiskei som är mer högväxande och som växt samman med Corylopsis, skenhassel och de är mycket fina när de blommar samtidigt. Men det finns långt fler rhododendronarter bland de här bokstäverna.

Japanska azaleor är ofta storblommiga sorter med små blad och som sagt stora blommor. Och de finns dessutom i många starka färger i en klassisk färgskala vitt-rosa-rött-violett-orange. 2019 såg jag ett par sorter med blommor i två olika röda nyanser och de var samplanterade - vackert. 

Lövfällande azaleor finns också bland rhododendronarter och flera av de finns under de här bokstäverna. Och det finns även de som doftar ljuvligt och som blommar lite senare än många rhododenron och rhododendronarter.

Andra rhododendronarter jag odlar hittar du HÄR. De allra flesta arter finns dokumenterade med bilder hos den danska avdelningen av ARS, American Rhododendron Society. 

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Japanska Azalea-gruppen

Småbladiga azaleor som oftast är vintergröna. Finns en uppsjö av sorter eftersom de odlas flitigt i Japan.

Trivs i ett soligt läge. Beskärs, om man nu vill det, under jas-perioden

> 100 cm beroende på sort, blommar i april - maj

 

'Diamond White'

Vita blommor. Köpt som 'White Diamond' men jag kan inte hitta någon sådan art.

'Kermesina Weiss'

Mängder av ganska stora vita blommor. Bildar en kompakt och bred buske.

'Mariko'

Stora tegelröda blommor, senblommande. Utbrett krypande växtsätt.

> 50 cm, juli

keiskei 'Yaku Fairy'

Bildar en tät, bred planta knappt 15 cm hög planta som kan bli 60 cm vid. Bladverket är oftast olivgrönt till medium mörkgrönt. Blommorna är 2,4 cm stora och är ljust gula till citrongula i samlingar om 2-6 blommor i varje klase.

Maj - Juni, > 15 cm på 10 år

kesangiae - Ponticum ss Grandia

Ö Bhutan, Arunashal Pradesh 3000 - 3800 möh i skogsmiljöer

Subsektion Grandia - säger en hel del i sig självt. Bildar en stor upprättväxande och vintergrön buske och så småningom till och med mindre träd. Arten beskrevs så sent som 1989 och är fortsatt ovanlig i odling.

Bladen är stora och elliptiska och de är i nytillväxten klädda med ett vitaktigt toment på ovansidan och ett indument som är något klibbigt, vitt och blankt på undersidan. Blommar i maj med fantastiska blommor i djupt till ljusare rosa med mörkare nektarfickor. Blomställningen är stor och avrundad. Den är lätt att skilja från R. hodgsonii som har spetsiga knoppar med R. kesangiae har mere knappformade knoppar.

Den är - förhållandevis - lättodlad och en av de lättaste bland de storbladiga. Men behöver en skyddad plats mot tidig vårsol , undervik östvända lägen, och mot vind.

kiusianum -Tsutsusi ss Tsutsusi

Dvärgazalea - S Japan

Bildar en låg och tätt förgrenad, utbredd buske Hos unga skott är blad och blommor täckta av rödbruna hår. Bladen är ovala till obovata 0,5 - 2 x 0.2 - 1,5 cm. Blommorna ärtrattformade och sitter i samlinger med 2-3 blommor. Blomfärgen är oftast rosenrosa men färgen varierar från rosa till djupt purpurrosa sällan vitt. 

60 cm

lacteum

Gräddgul rododendron, JA, W.Central and N.E. Yunnan 3000-4000 meter

Enkla, alternerande blad, ovala - avlånga 7-18 cm lång och 4-10 cm vida ofta med en utdragen spets. Basen är rundad eller hjärtformad. Ovansidan är mörkt - ljust grön med synliga nerver. Undersidan är täckt med mockaliknande filt eller brunt indument. Mittnnerven är tydligt markerad.

Blomklasarna är stora med 12-30 blommor som är klocklika 3,5 - 5 cm långa och gula till ljust gula ibland tonade i rosa och ibland med en röd fläck.

lanatoides

Kongbo-rododendron, SV Kina

En magnifik bladplanta med tjockt beige indument på ovansidan och ljust brun nytillväxt. Bladen är mörkt gröna. Vita blommor. Bildar en buske eller litet träd. Och det här är en av de vackraste rhododendronarter man kan odla även om listan över arter med vackra blad är hyfsat lång. 

Mars - April

lanatum, Lanata

Ullrododendron, NÖ Indien, Bhutan, SV Kina

En art med ett komakt växtsätt och små blad. Namnet kommer av det vita till brungula tjocka filtlager som omger de unga skotten och  bladstjälkarna. Bladen är mörkt gröna och täckta med ett rödaktigt indument på undersidan. Läderartade elliptiska till avlånga blad som blir 10 cm långa och knappt 5 cm breda. Basen är trubbig till brett kilformad. Bladkanten är lätt vågad med en tvär till rundad spets. Mogna blad är mörkt gröna på ovansidan medan undersidan är täckt av ett vitt - rödbrunt indument. Blommorna är svavelgula breda, klockformade med 5 kronblad och med rödbruna fläckar. Blommorna sitter i klasar med 5 - 10 blommor i varje.

maj - juni

leucaspis, Boothia

Kina (SÖ Tibet)

Brett klockformade vita blommor med en rosa lyster och en stor rödaktig 'calyx'. Blommorna sitter oftast i par. Bladen är brett elliptiska upp till drygt 3 cm långa och där ovansidan och kanterna är tätt håriga. 

> 60 cm på 10 år, april - maj

litiense

Ljusgröna blad och gula blommor utan wardiis röda fläck

Ponticum ss Campylocarpa

longesquamatum - Ponticum ss Maculifera

V Szechuan 2300 - 3350 m

En härdig art med ett intressant utseende. Bildar med åren en stor buske med kraftiga grenar. Typiskt för arten är en kraftig behåring på unga skott  och bladstjälkar men också på bladundersidans mittnerv. Får rosa blommor med en röd fläck dock är en del former mindre blomvilliga.

maj

luteiflorum open pollinated - Rhododendron ss Glauca

Burma på 3050-3350 möh

En art som är tveksamt härdig här men som har vackra gula blommor som är tratt- eller öppet trattformade. Bladens undersida är blågrön. Mitt exemplar är öppet pollinerat och i nuläget liknar bladen arten med det visar sig när den så småningom blommar om det är en hybrid. 

> 100 cm, april - maj

luteum - Pentanthera ss Pentanthera

Guldazalea, ÖC och SÖ Europa, Turkiet, Kaukasus

Upprätt växtsätt. Gula blommor i mitten av maj och några veckor framåt. Härligt, intensiv doft

> 150 cm, maj - juni