- Aconitum - stormhattar -

perenner

Mina Växter

Aconitum - stormhatt

- speciella och vackra hjälmprydda blommor -

Här i skandinavien växer den vackra Aconitum lycoctonum ssp septentrionale, nordisk stormhatt, vilt. I Hemsedal, Norge, växer den här arten i mängder och det är så vackert att se de täcka kanterna längs fjällåkrar med sin varierande färgskala. Blommornas färg varierar från ljust till mörkare violett i blommorna. Det är den stormhattsart som växer vild i norra Skandinavien. I många äldre trädgårdar runt mig växer en hög sort med mörkt blå hjälmar på stjälkar med många förgreningar och glest strödda blommor eventuellt är det Aconitum x cammarum.

Stormhattssläktet, Aconitum, har alltid använts i naturmedicin. Släktet är giftigt, främst är det roten och fröna som innehåller alkaloiden akonitin.

Aconitum -  höga sensommarblommare

En del arter är klättrare som A hemsleyanum, A episcopale och A sungpanense, men de flesta blommar på höga mer eller mindre förgrenade stjälkar. Fina utropstecken i rabatten med lång blomningstid från sommaren till senhösten. Oktoberstormhatten blommar i södra Sverige i oktober precis som namnet säger.

De flesta arterna har blomning i blåviolett men mörkt vinröda, ljust rosavita, olika gula-limegula nyanser och vitt finns också. Bladen är oftast blanka och mörkt gröna och mer eller mindre handflikiga.

Odling
Stormhattar utvecklas och trivs bäst i mullrik och fuktighetshållande jord. På grund av höjden så kan de behöva stödjas.  Aconitum är lätta att så men gror snabbast om fröna är färska. Låt krukan stå 2 till 3 år eftersom fröna gror  lite sporadiskt.

Att söka information på nätet är lite trixigt eftersom de flesta länkar tar upp stormhattarnas användning i naturmedicinen. Men AGS, Alpine Garden Society listar beskrivningar av några låga alpina arter. 

Betoning: aconitum

Synonyma och historiska svenska namn
blåhatt,  jungfru Mariae sko,  munkhatt,  munkmössa,  stormhatt,  stormhattar

 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

x cammarum

Trädgårdsstormhatt, napellus × variegatum

Höga blomstjälkar förgrenad i  många mindre stjälkar från vilka blommorna kommer. Mörkt blåvioletta blommor. Fräscht gröna, glansiga blad

150 cm, blommar augusti - september

episcopale

Biskopsstormhatt, SV Kina

En slingrande art med djupt flikade, mörkgröna blad. Många, stora blå hjälmar eller biskopsmössor (episcopale). Som bäst när den får klättra bland Rhododendron eller halvstora buskar.

> 3 meter, blommar juli - september

hemsleyanum - blå

Slingerstormhatt, V och C Kina

Vackert friskt bladverk. Blommorna är glänsande, vaxartade och färgen kan variera i blå toner över till mörkt purpurröda. De röda tonerna blir vackrare i sol och kan bli lite bleka i skugga. Häftig och vacker perenn.

> 2 meter, blommar juli - september

'Ivorine'

Elfenbensstormhatt

En upprätt, buskigt växande perenn. En grenad blomstängel med blommor i elfenbensvitt. En vacker perenn för svala, halvskuggiga lägen.

80 cm, blommar maj - juli

krylovii

Svavelstormhatt, V Sibirien

Mörkgröna stormhattsblad och svavelgula, toppiga hjälmar

50/80, blommar juli - augusti

kusnezoffii

Styvstormhatt, Ö Sibirien - C Kina och Korea

Styvt växtsätt. Skinande mörkgröna blad. Intensivt mörkblå hjälmar. Den bästa stormhatten i GBT. Står stadigt i blåst.

60 cm, blommar juli - augusti

lycoctonum ssp neapolitanum

Alpstormhatt, C Europa

Vita blommor med lite gult längst ner. Blommorna växer i toppen av en månggrenad ställning.

> 130 cm, blommar juli - september

lycoctonum ssp septentrionale

Nordisk stormhatt, NV Europa (Sverige) - C Ryssland

Stjälkarna är upprätta, ogrenade och klädda med körtelhår. Strödda, håriga blad som är handflikiga med 5-7 breda flikar.  Oftast smutsigt violetta, gråvioletta blommor som undantagsvis kan vara vita eller gulvita. Blommorna är samlade i toppställda klasar.

> 200 cm, blommar juli - augusti

napellus

äkta stormhatt - Europa och Asien

Upprättväxande art med knölformade rötter. Täta blomklasar som blir upp till 20 cm långa med blåvioletta blommor. Blomklasarna kommer i toppen av styva stjälkar med flikade blad, stjälkarna blir upp till 120 cm höga. Bladen är mörkt gröna och djupt delade i 5-7 tandade lober. Foder- och kronblad har samma färg som det övre hjälmformade foderbladet.. Vilket har gett växten dess engelska namn 'Monkshood' eftersom det liknar en typ av huva som medeltidsmunkar bar. En mycket giftig växt och den har också namnet 'Wolfsbane' eftersom man doppade pilspetsar eller spetsade mat som man sen använda för att jaga varg. Hela växten är giftig men rötterna och fröna är särskilt giftiga. 

Växer på fuktiga ängar och bergsområden. 

120 cm, juli - augusti

'Rubellum'

Ljust rosa blommor

100 cm, blommar juli - augusti

napiforme 'Håkan Tuffing'

En distinkt art som beskrivs som kompakt, klumpbildande perenn som blir upp till 50 cm hög. Beskrivs i Flora of Korea'. Bladen är handformade och djupt delade men med grunda flikar. Blommorna är mörkt blåvioletta och sitter i packade samlingar. Frön av arten har samlats av Crûg Farm i 'Odeasan area' Syd Korea hösten 1993.

Håkan Tuffing verkar vara arbetsnamnet på en selektion med mörka stjälkar.

Allt stämmer på mitt exemplar förutom höjden den är ca 100 cm i min lund.

100 cm, juli - september

 

orientale

Orientstormhatt, Turkiet, Kaukasus

Friskt, gröna och djupt flikade blad och långsmala stormhattar i elfenbensvitt eller bleklila. En lysande prydnad

> 150 cm, blommar juli - augusti

paniculigerum

Blåvit stormhatt, NÖ Kina, Korea

Vaxartade gröna blad. Vita blommor kantade i blått

70 - 100 cm, blommar augusti - september

'Red Wine'

En mörkt vinröd klättrande stormhatt som tidigare angetts som en kultivar av A. hemsleyanum och som fortfarande oftast hittas som A hemsleyanum 'Red Wine'. Behöver ett soligt läge för att färgen ska komma till sin rätt. 

Kuriosa... "Jonas Bengtsson (Djupedals Plantskola) har gjort den världsberömd. Göteborgs botan fick frö från Shanghais botaniska trädgård på 1980-talet som de samlat i Quin Ling bergen i Shaanxi." - Källa: Henrik Zetterlund, Got Bot

> 300 cm, blommar juli - augusti

sczukinii

NÖ Kina, Korea

Vaxartade gröna blad. Vita blommor kantade i blått

70 - 100 cm, blommar augusti - september

sungpanense 'White Wine'

Insamlingsnummer 135 - HeHeHe insamlingen gjord av Henrik Sjöman, Henning Pettersson och Henrik Zetterlund 2008 

Den är insamlad i samma område som 'Red Wine' en gång.

'White Wine' är en klättrare av rang och lär kunna bli 6 meter. Jag satte mitt exemplar i slutet av april och den är redan i toppen av ett snödroppsträd. Blommar med ljust vitrosa blommor. Från början hittade jag frön med beteckningen HeHeHe 135 'White Wine' nu verkar man föra den till arten sungpanense. 

'Stainless Steel'

En namnsort med kompakta blomstjälkar med mängder av ljust stålblå hjälmar. En sort som jag tycker är riktigt snygg eftersom blommor ter sig gråblå.

Den har blivit väsentligt högre än 70 cm sen jag flyttade den till ett fuktigare läge.

70 cm, blommar juli - augusti

variegatum

Brokig stormhatt, C och S Europa, Turkiet

Handflikiga, mörkgröna blad. Blommorna är blå med vita fläckar.

> 120 cm, blommar augusti - september

volubile

Klätterstormhatt, Sibirien, Mongoliet, NÖ Kina, Korea

Klättrande stormhatt med blanka, mörkt gröna blad. Blommorna är mörkt blåvioletta. Fin att låta klättra upp genom halvhöga glesa buskar.

> 300 cm, blommar augusti - september

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

Sociala medier