- LÖKAR och KNÖLAR -
Arisaema - kobrakalla
Mina Växter
Arisaema
- kobrakalla kuriosa i växtvärlden -
Arisaema - kobrakalla är kanske mer en samlarväxt än något som man hittar i varje plantskola. Beroende på vad man gillar så är det kuriosa och annorlunda detaljer hos Arisaema - kobrakalla än vackra blommor i vanlig mening. Själva blomman syns inte ens utan ett stort hölsterblad, som liknar ett kobrahuvud, är oftast huvudattraktionen. Hölsterbladen är oftast enfärgat gröna, purpurbruna eller vita och hos vissa arter är färgerna kombinerade. Några har mycket långa, sytrådsliknande, doftavsöndrande bihang, som utgår från hölsterbladets spets. Detta är viktigt vid pollineringen och lockar till sig småkryp.
Bladen som oftast bara är ett eller två kan vara väldigt vackra med marmorering och spännande former så hos mig odlas de som utropstecken med varierande höjd i lunden.
Odla Arisaema - kobrakalla
Många av de japanska, Himalayanska och nordamerikanska arterna ä odlingsbara i Sverige, åtminstone i Göteborg. De fungerar bra i torvpartiet och odlas som himalayanska liljor. Knölarna får aldrig torka ut eller stå i vatten. Lämplig jordmån är lövjord blandad med torvströ och mycket grus/sand inblandat. Undvik grus i botten eftersom det kan skapa en mindre damm under knölen.
De mindre härdiga, eller om man bor längre upp i landet, gräver man upp knölarna av och förvarar ungefär som potatis. För att vara på den säkra sidan kan man ta upp eller odla knölarna i kruka de första åren och sen pröva att sätta ut någon/några när de blivit fler men odla resten av knölarna som innan. Jag odlar flera i kruka och då brukar jag låta jorden torka upp och vinterförvara hela krukan i ett frostfritt utrymme.
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
amurense
Amurkobrakalla, Amur, NÖ Kina, N Korea
Blomman består av en blomkolv som omsluts av ett randigt hölsterblad i vitt och grönt. Bladen är femflikiga. Blommar under försommaren.
maj-juni, 40-50 cm
candidissimum
Vit kobrakalla, SV Kina
Tredelat, glänsande, mörkgrönt blad. Hölsterbladet är ca 15 cm högt med svagt rosa och gröna inslag och kommer strax före bladen. Ljuvligt ananasdoftande. En samlarväxt för många. Jag brukar ta upp och förvara den i jordkällaren.
ciliatum
syn. A ciliatum v. liubaense
Kvickkobrakalla, SV Kina
Ett mångfingrat blad på hög stjälk. Blomkolven omges av ett hölsterblad som är strimmigt i grönt och brons. Fruktkolv med lysande röda bär på hösten. Fascinerande utropstecken i lunden. Det svenska namnet syftar på att den sprider sig kvickt.
Har köpt min som v. liubaense men SKUD för den till A. ciliatum utan andra tillägg.
ca 70 cm
costatum
Ribbad kobrakalla, Nepal
En kobrakalla som sägs ha en robust växt den har i vart fall ett stort trekantigt, blankt, smaragdgrönt blad som ibland också har en tunn röd kant ytterst. Väldigt effektfullt. Blomhölstret har en kraftig rödbrun färg och är randat i genomskinligt vitt. Ljuset lyser igenom i de vita områdena. Hölstrets spets är långt utdragen liksom blomkolven som också är avlångt utdragen.
upp till 150 cm, juni - juli
flavum v. abrevianum
N Burma, SV och C Kina
Bladet är klart gult med en rödbrun fläck i halsen.
? cm,
franchetianum
N Burma, SV och C Kina
Hölstret är krökt och hjälmlikt, rödbrunt med vita ränder. Blomkolven är kort. Beskrivs som en vacker art både blad och blomhälster.
45 cm, juni - juli
peninsulae
Japan
Starkt, mellangröna blad som är dubbelt tredelade med korta breda bladflikar. En del former kan vara mönstrade med linjer, fläckar eller områden i mörkare grönt. Blomhölstret hålls på en kraftig själk över bladet och har en vacker gulgrön färg, beskrivs som färgen hos en mognande lime, med ränder i vitt. Blomkolvens lock är tillbakarullat och visar en blankt grön insida. Blomkolvens lock är stelt och utdraget för att täcka den feta och krafiga gula blomstjälken som har en tydligt bredare ända.
Lättodlad i trädgården i en upphöjd bädd med fuktighetshållande men väldränerad jord. Mina står i en bädd med torvinslag i jorden, dvs pH borde vara lite lägre.
30-40 cm, juni
sikokianum
Klubbkobrakalla - S Kina, Japan
En av de tidigaste kobrakallorna att blomma. Hölsterbladet är mörkt rödbrunt, nästan svart och kan bli närmre 20 cm. Hölsterbladet omger ett vitt centrum med en klubbformad kolv som även den är vit. Bladet är stort och 3-flikat i vackert grönt ibland överdraget i silver.
> 50 cm
sp. 1
Frösådd
sp. 2
Knölar jag fått som franchetianum men det stämmer inte med varken höjd eller blad. Liknar min ciliatum i många delar.
sp. sektion Arisaema
Yunnan: Nujiang, Gongshan, E side of Heipushan, 3300-3450m
Frömix av oidentifierbara mellanformer som enligt experter är mer besläktade med tengtsungense än wilsonii-gruppen men de visar drag av båda. Inkluderar frön från den rödbladiga 'klumpen' som samlats.
tortuosum
Krok-kobrakalla, Himalaya - SV Kina och Burma
En lång och slingrande blomkolv i grågrönt kommer ur ett grönt blomsterhölje format som en huva. Arten är variabel i färg, höjd och form.
140 cm, juni
Min trädgård
Läs mer om min trädgård HÄR.
Planteringar
Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR
Kontakt
Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR