- perenner -

Hybridpioner

Mina Växter

Hybridpioner

- silkestunna kronblad och ljuvliga koralltoner -

Hybridpioner är korsningar mellan olika arter men hit förs också många vidareförädlade hybrider som korsats och vidarekorsats. Blommar oftast mitt emellan de tidigblommande arterna och de senare blommande luktpionerna. Alltså bra för att förlänga pionblomningen.

När de första korallfärgade pionerna dök upp i början av 1960-talet var det en sensation. Färgen var ny och då unik.  Jag minns hur jag länge, länge suktade efter en 'Coral Charm' för sin unika färg. Priset var också unikt även på 1990-talet. Nu har jag flera korall- eller korallrosa sorter som jag älskar. De är ofta enkla och med en ljuvlig färgton. Insekter gillar dem också eftersom blommorna har pollen.

Det finns många vackra hybridpioner men en person som skapat många outstanding sorter är Professor Saunders.

Odla hybridpioner

De behöver samma förhållande som doftpioner. Det innebär en god, djup och gärna något lerhaltig jord. De bör planteras så att ögonen, de rosa knoppar som syns på roten, kommer ca 5 cm under jordytan.

De är i allmänhet friska men kan drabbas av till exempel piongråmögel.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Athena

Saunders 1955

En otroligt vacker 4-artkorsning (lactiflora x officinalis x mlokosewitschii x macrophylla) med enkla, ljust varmrosa-gräddvita kronblad och ett tydligt ceriserosa centrum av varje blomma. En unik och vacker färgkombination.

x arendsii

Lemoine - Paeonia lactiflora x P. wittmanniana

Lemoines 4 korsningar där P wittmanniana ingår betraktas nu som klassiska skönheter. I SKUD anges x arendsii som en hybrid med kulturursprung men jag har endast sett de 4 hybriderna till salu. Hösten 2020 fick jag fatt i den 3:e av 4. Nu saknar jag bara 'Messagère.

De beskrivs som 'garden gems' eftersom varje blomma är ett graciöst konststycke som är lite svårt att beskriva. Bladverket är spetsigt av wittmanniana-typ och med en mörkt purpurröd ton när bladverket kommer på våren. Det röda försvinner sakta fram till blomningen. De mår bäst i ett lugnt läge där de skyddas från eftermiddagssol eftersom kronbladen är silkestunna. 

Avant Garde

Enkla blommor i en kritig ljust  rosa ton lätt sköljd i gyllengult. Ståndarna är gyllengula. Utsökt planta.

Le Printemps

1905

Inte jättestora men mycket vackra blommor med köttrosa kronblad som bleknar till vitt. I mitten en rufsig hög gyllene ståndare som dessutom får en extra glöd av den klart röda fläck som finns i blommans botten. Det röda kommer sen igen i de vinröda märkena på pistillerna. Vårens budbärare - ‘Le Printemps’ 

65 cm, tidig

Mai Fleuri

Ljust ljusgul med rosa ådring. Mera rosa efter en kall vår

65 cm, tidig

Carina

Saunders 1944; P lactiflora x P peregrina

Stora, enkla till halvdubbla klart röda blommor på starka stjälkar. Kronbladen har en koppform och gömmer ett litet gult centrum. De här hybriderna mår bra av eftermiddagsskugga. Starkväxande, blomrik, tidig

Carnation Bouquet

Bill Seidl 1996

En tätt fylld pion där kronbladen är ungefär lika stora och blomman till formen liknar en nejlika, kraftigt rosa

tidig

Christina

Krupke 1999

Skålformade, lysande röda, enkla blommor på starka stjälkar. Flera sidoknoppar ger lång blomning. Ganska ljust grönt bladverk. Bladen är ganska smala och något vågiga.

90 cm, tidig

Claire de Lune

White, Wild and Sun 1954

En klassisk månskensgul pion vars stora kronblad ser nästan genomskinliga ut. Ena föräldern, svavelpionen, har gett blomman dess underbara nyans. Flera sidoknoppar ger en förlängd blomning. Snyggt mörkt bladverk. Mild, söt doft. Starkväxande och blomrik.

Tidig

Coral Charm

Cousins/Klehm, USA, 1980

Halvfyllda korallfärgade blommor

110 cm

Coral Fay

Fay 1972

Lysande rosenröda, halvfyllda blommor på starka stjälkar.

75 cm, tidig

Coral Sunset

Wissing - Klehm 1981

Halvdubbla blommor öppna i korallrosa men övergår i aprikos och senare gult allteftersom blomman åldras. På etablerade plantor finns alla färgerna samtidigit. Tillhör de bästa av bästa sorterna.

90 cm, tidig

Coral Supreme

Wissing 1981

Ljust korallfärgad, halvfylld blomma med dragning åt rosa, något ljusare än Coral Charm.

80 cm, tidig

Cytherea

Saunders 1953

Vackert skålformade, halvfyllda rosa blommor som ljusnar till vitt efter hand. Bra till snitt.

80 cm, tidig

Deliciously Vulgar

Korsning från H Krupke, namnad av mig

Mycket stora, ljust korallrosa blommor. Plantan blir dryga metern hög

Diana Parks

Bockstoce 1942

Körsbärsröd helt fylld, hållbar blomma som doftar en aning. 

90 cm, tidig

Dutch Dwarf

Holländskt hittebarn

Vinrosa blommor med japansk form på mycket stadig dvärgpion.

45 cm, tidig

Etched Salmon

Cousins/Klehm -81

Laxrosa, dubbla blommor, den mest perfekta blomformen hos någon laxrosa. Starka stjälkar med djupt grönt bladverk. Blommorna håller länge och är bra till snitt.

90 cm, tidig

Garden Peace

Saunders 1941

Enkla vita blommor med ett rött centrum som är omgivet av gula ståndare och som accentueras av röda foderblad och stjälkar. Får många sidoknoppar. Bladverket är vackert med rundade blad.

90 cm, tidig mellansäsong

Golden Glow

Glasscock 1935

Scharlakansröda kronblad ramar in den guldorangetonade mitten av ståndare. Stora, mörkt gröna blad. Blommorna är globformade och bärs upp på starka stjälkar.  APS Gold Medal Winner!

65 cm, tidig

Inger Molin

Krupke 1996

Skirt ljusrosa, globformade blommor. Svag doft och god hållbarhet. Tydlig, hårig pistill med rött märke, gula ståndare. Fröfertil men få frön. En blomma per stjälk.

70 cm, tidig

Lemon Chiffon

Reath, USA, 1981

Halvfyllda blommor hos etablerade plantor nästan fyllda ljust citrongula, stora och välformade blommor. Mycket fertil och används mycket i förädlingsarbete.

80 cm, tidig

Lovely Rose

Saunders 1942

Blommorna är mjukt varmrosa, halvdubbla och de stora kronbladen växer upprätt i en perfekt rosform. Elegant. Starka stjälkar. APS Landskapspris 2009.

80 cm, tidig

Mary Gretchen

Anne Oveson 1985

Vackert skålformade halvdubbla blommor i varm laxrosa ton. Ingen doft. Bladverket blir kopparfärgat redan i juli och vissnar tidigt. Producerar frön. Skapad av kanadensiska Anne Oveson 1995, döpt efter hennes moster.

50 cm, tidig

May Lilac

Saunders 1950

Rosa, enkla, globformade och väldoftande blommor. Färgen förblir rosa i vårt svala klimat. Stora, ljust gröna och rundade blad från sin macrophylla föräldrer.

80 cm, tidig

Nosegay

Saunders

En graciös enkelblommande pion i delikat pärlskalsrosa nästan som glaserad i silver. Gula ståndare med röd bas och rosa pistiller. Det här är andra generationens korsning mellan P mlokosewitchii och tenuifolia.

95 cm, tidig

Ole Faithful

Glasscock-Falk 1964

Rosformade knopparna öppnar sig och visar en vacker, fullt dubbel blomma med sammetsaktigt, röda kronblad. Den sista att blomma och den bästa av alla dubbla röda pioner. APS guldmedalj 1997.

95 cm, sen till väldigt sen

Petite Elegance

Roy G Klehm

Halvdubbla blommor i mjuka rosa toner med hallonrosa stråk och ett varmare rosa inre. Eleganta blommor på en liten planta.

70 cm, tidig

Picotee

Saunders 1949, P. corsica x P. macrophylla

Blommorna kantas i en annan färg och det syns redan i knoppstadiet. Ljust rosa kronblad har mörkt magentafärgade ådror och kanter. När blomman åldras förstärks färgskillnaden och bildar en fin effekt. Bladen är ovala.

55 cm,

Pink Hawaiian Coral

Klehm 1981,  'Charlie's White' x P. Peregrina 'Otto Froebel'

Mycket stora, ljust laxrosa-korallrosa blommor med perfekt halvfylld blomform. Mjukt gula accenter i centrum. Får sällan sidoknoppar. En av de bästa i Coral-serien. Stadiga stjälkar och fint lövverk. APS guldmedalj 2000 och landskapspris 2009.

100-110 cm, medel

Pink Vanguard

Seildl-Hollingsworth, 2005

Stora, rosa skålar på en stark planta. Långa, breda kronblad omger flera rader av inre kronblad i mitten ett band av ståndare runt pistillerna. Slår ut som mellanrosa men ljusnar med tiden. Röda accenter i blommans centrum. Bladen är blågröna och bladverket håller sig fräscht hela säsongen. Sidoknoppar förlänger blomninge. Fröfertil.

Medelsen,

Quitzin

Fawkner, 2001

En tetraploid hybrid med gula helt fyllda blommor. Blommorna är bombformade med gula yttre kronblad och ett tvåtonat gult centrum med smalare kronblad som är persikofärgade vid basen. Har gröna inslag som nyutslagen men det gröna försvinner.

Red Charm

Glasscock 1944

Dubbla, mörkt röda blommor med en tätt packad kudde i mitten.

70 - 90 cm, tidig

Rushlight

Lactiflora cvr. x (tenuifolia x mlokosewitschii) F2, Saunders 1950

Enkla, ljust gula - elfenbensvita blommor. 

90 cm, tidig

Serenade

Saunders 1941

Kronbladen är ljust rosa på gränsen till vita och accentueras av ett stort centrum med gyllene ståndare. Bladen är breda och visar på arvet från P. macrophylla.

tidig

Snow Angel

Krupke 1987, fröplanta efter 'Archangel'

Stora, renvita, halvfyllda blommor med rött märke. Fräsch doft och vackert bladverk.

70 cm, tidig

Soft Salmon Saucer

Klehm 1981

En formfulländad pion med underbart doftande blommor. Skålformade och  mjukt laxrosa blommor. Kronbladen är mer intensivt rosa vid basen.

85 cm, medel

Summer Glow

‘Alexandra Duff’ x ‘Claire de Lune’

Fyllda blommor i lysande men mjuka toner av ljust aprikos med gyllene highlights innan den ljusnar till ljusgult. Växer och utvecklas långsamt. Håller en vecka i vas om man klipper den i knopp som börjar visa färg.

95 cm, 

Sunny Girl

Laning 1985

Dubbel, smörgul blomma, mycket efterfrågad i pionavel. De stora blommorna är så tunga att de bör stöttas. Vackert, mörkgrönt bladverk. Mycket uppskattad som snittblomma. Doft

95 cm, medel

The Mackinac Grand

Reath 1992

Halvdubbla, djupt brandbilsröda blommor. Mycket rikblommande. Doftar. Bra snittblomma. APS Landskapspris 2012 och vald till årets pion 2014.

85 cm, medel

Tranquil Dove

Saunders/Rogers 1995, Halcyon x unknown

En mycket vacker blomma med en rad enkla kronblad. Grundfärgen är vit överdragna i en svagt rosa-lila färg.  Starka stjälkar, bladen är små och mörkt gröna. Under en kylig sommar kan blomman ha en mera rosa ton. Rötterna är lavendelrosa på insidan. Fertil, både pollen och frön.

50-60 cm, tidig

White Innocence

Saunders 1947

Enkla, rent vita blommor med ett grå-grönaktigt center med rosa märekn. Höga vackra stjälkar med flera sidoknoppar som ger lång blomning.  Unik och mycket annorlunda pion. Den högsta av örtartade pioner, upp till 150 cm. Ena föräldern till denna hybrid är näckrospionen P. emodi från Himalayas sluttningar

150 cm, medel

Winterthur

Saunders 1952

Globformade, enkla och symmetriskt formade blommor i svagt rosa som bleknar till vitt. Stora blad och ett bladverk som håller sig fräscht hela säsongen.

Tidig, Höjd 85 cm, omfång ca 100 cm

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier