S - väldoftande salvia, under S finns ett antal släkten och bokstaven står för blomning från tidig vår till riktigt sent på säsongen. De sista att blomma är några saxifragor som brukar slå ut i september - oktober. Och eftersom jag gillar de där överraskningarna så har det flyttat in några såna i min trädgård.

S - väldoftande salvia

Salvia är ett släkte som står för vacker högsommarblomning som lockar bin och insekter. Här är det bladverket inte blommorna som kan dofta. Blommorna med sin läppform är fascinerande att studera närmre. Tacksamma perenner för ett torrare och soligt läge. Det finns ett antal perenna sorter i vackra färger som tyvärr inte är härdiga här hos oss men som man kan övervintra frostfritt eller genom sticklingar. De jag odlar i rabatten kan blomma flera gånger bara jag gör en hård rensning med sekatören efter varje blomomgång.

Andra på S

Bland S finns hela stora familjen Saxifraga där till exempel mandelblomman ingår. De jag har valt är varianter som vill ha en torvblandad jord i vandrande skugga.

Visans omskrivna blodtopp, Sanguisorba är mera kända som pimpinell. Fjäderlätta vippor eller små knappar som alla väver sig in bland sina grannar i rabatten. Trevliga, vackra men se upp och kontrollera fröspridningen hos en del.

Vårens sötaste klockor, Soldanella finns här och fungerar bra hos mig i ett halvskuggigt väldränerat läge i ett torvparti.

Blodörten är en annan ljuvlig vårblommare med sina krispigt vita blommor antingen de är enkla eller fyllda. Dårörten, Scutellaria, är så söt när den blommar i stålblått lite kinkig att etablera men värd det.

Och ett släkte som tillhör malvorna, Sidalcea, som har flera fina namnsorter som passar i perennrabatten och som ger mormorskänsla med sina spiror i vitt, rosa eller rödviolett.

S - väldoftande salvia är alltså mycket mer än bara salvia.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Salvia

Kanske mest välkänd som kalvens trogna följeslagare som örtkryddan framför andra i Italien. Som krydda har jag en känsla av att den inte är lika vanlig hos oss. Men flera vackra bladformer/färger finns i handeln.

De arter vi kan odla som perenner på friland i Sverige behöver ett soligt och väldränerat läge men är fantastiska att plantera större grupper av i en rabatt.

nemorosa 'Ostfriesland'

Mörkt blåvioletta blommor på smala stjälkar

40 cm, juli - augusti

przewalskii

Kina

Elliptiskt utdragna och parställda blad med tydliga bladnerver.

Blåvioletta utskjutande läppblommor i ax på förgrenade stänglar. En robust och blomvillig art.

Trivs i sol - halvskugga i en väldränerad rabatt. Har överlevt ett antal säsonger hos mig och självsår sig lite lagom.

> 75 cm, juli - augusti

Sanguinaria canadensis

Blodört, Ö Nordamerika

Främst fascinerar bladen - hjärtformade men friserade med div urnyp och lober och med en udda ljusgrön lyster. Enkla, gnistrande, vita blommor, 3-4 cm i diameter

Trivs i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord

> 20 cm, april - maj

'Multiplex'

En fylld, mycket vacker form av den vanliga blodroten

> 20 cm, april - maj

'Snow Cone'

Blodört, selektion från Nordamerika introducerad av Joe Pye Weed's Garden 2016

En länge efterlängtad form som selekterats från S. canadensis 'Tennessee Form' fröplantor. Rent vita blommor med 18 - 25 petaler och som är 7,5 cm i diameter. Bildar underbara, kompakta och rikblommiga ruggar.

> 20 cm, april - maj

'Venus'

En kultivar som i många år sålts som "Pink Form" men som nu fått namnet Venus. Knopparna är djupt rosa och bleknar till ljusare rosa och övergår slutligen i 'blushpink' rodnande vit kanske är mest träffande. Kronbladens baksida behåller sin rosa färg. Blad och stjälkar har en mörkt rosa rodnad.

> 20 cm, april - maj

Sanguisorba - pimpineller

Är trevliga perenner med små, ganska oansenliga blomsamlingar antingen som en liten avlångt runda knapp eller utdragna 'korvar'. Finns i ett antal höjder från riktigt låga till höga där blomstjälkarna svävar högt över bladverket.

Passar bra som vävare bland andra perenner i rabatten. Trivs på de flesta jordar. Se upp med fröspridningen.

hakusanensis

Nickpimpinell, Korea, N Japan

Långa, skäggiga rosa blommor som är uppbyggda av silkestunna ståndare. Böjda på slanka, raka stjälkar. Bladverket är djupt skuret och grågrönt.

> 90 cm, juli - augusti

minor

Pimpinell, Europa (Sverige) - SV och C Asien, N Afrika

Blad med 6-9 par småblad. Blomaxet är ca 1,5 cm långt och nästan klotrunt med först gröna senare rödaktiga blommor. "Lägges på rödt win deraf smaken förbättras" (Hoffberg 1792)

> 50 cm, juni - juli

'Little Angel'

Mörkt röda blommor och vitbrokigt bladverk

> 20 cm, juni - juli

officinalis

Blodtopp, Europa (Sverige), tempererade Asien, V Nordamerika

Småblad 6-14, äggrunda med mer eller mindre hjärtlik bas och vit undersida. Förgrenad blomstängel med smala, glänsande blodröda blomax. Bladen har en frisk smak och kan användas i sallad i små mängder.

> 100 cm, juni - juli

'Pink Tanna'

Smala och utdragna blomställningar i rosa - fin.

> 100 cm, juni - juli

'Tanna'

Toppigt rundade blomställningar i mörkt rött.

> 50 cm, juni - juli

tenuifolia 'Alba'

Hängpimpinell

På toppen av de upp till 2 m höga stänglarna kommer ca 10 cm gräddvita blommor i hängande, smala kolvar.

50/90 cm, juli

Saruma henryi

Saruma, C, Ö och S Kina

Allmänt kallad upprätt vild ingefära är en skuggälskande perenn som bildar en rugge. Sprider sig sakta och kan bilda en 90 cm vid rugge.

Duniga, rundade och hjärtformade blad som är upp till 12,5 cm vida har en silverglans på våren men går över i grönt. Vackra hela säsongen, doftar om de skadas. Iögonfallande gula blommor med 3 kronblad ungefär 2,5 cm vida. Blommorna kommer på våren på upprätta stjälkar som reser sig över bladverket.

Anagram av Asarum

Växer vilt i skogar, dalar och längs flodbankar i Kina.

45 cm, maj

Saxifraga - bräckor

De jag odlar är uteslutande de arter som trivs i lundens halvskuggiga miljö och i en jord med lägre pH. Flera blommar dessutom sent på hösten vilket är ett stort plus. Bladverket är dekorativt resten av säsongen.

fortunei

Stor höstbräcka, Japan

Vackert bladverk och små fjärilslika blommor

30 cm, september - oktober

'Blackberry and Apple Pie'

gulgröna blommor, grönröda blad m röda prickar

30 cm

'Cheap Confections'

Laxrosa, stora blommor

25 cm, september - oktober

'Mount Nachi'

Vita blommor med röda, håriga blad

20 cm

'Rubrifolia'

Rödtonade blad och vita blommor.

20 cm

hirsuta

Lundbräcka, SV Irland, SV Frankrike, N Spanien

Bildar lösa, vintergröna mattor som blir vidare med tiden. Bladen är håriga upp till 3,5 cm långa och njurformade och med en röd undersida. Långa, håriga bladstjälkar. Blomstjälkarna får luftiga klasar med många små blommor med kronblad som är 4-5 mm långa, prickiga i rött.

Trivs i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord

> 20 cm, april - maj

manchuriensis

Penselbräcka, Manchuriet, S Amur, Korea

Bildar en basal rosett av stora, njurformade blad med långa bladstjälkar 5-10 cm vida tandade och blanka. Blomstjälkar som blir ca 20 cm höga med en kompakt blomklase i toppen. Blommorna är ljust rosa med markanta ståndare och röda pistiller.

Trivs i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord

> 20 cm, april - maj

rotundifolia

Prickbräcka -Alperna, S Europa, N Turkiet, Kaukasus, NV Iran

Vita, små stjärnlika blommor som ofta är prickiga. Blommonrna kommer i luftiga samlingar på upprätta och grenade blomstjälkar.

En vintergrön bräcka med basala blad i täta rosetter. Bladen är ljusgröna, rundade och något tjocka. aden är är vintergröna och sitter i basala rosetter.  , ofta prickiga, i luftiga samlingar på upprätta grenade ställningar.

Trivs ett soligt eller i lundens halvskugga i en mullrik, fuktighetshållande jord

> 25 cm, juni - september

veitchiana

Skogsbräcka, S Kina

Bladen är rundade och inskurna och bildar glesa rosetter. Vintergrön. Skickar ut stoloner Korta stänglar med enkla klasar av vita bräcka blommor med 1-3 nedhängande kronblad ifrån den gul-vita pistillen. Påminner om den man kan odla inne som krukväxt.

 10 cm,

Scopolia - dårört

Bolmörtssläktingar som har en förtjusande blomning på våren. En gammal medicinalväxt som ingår i potatisfamiljen. Mycket giftig men får inga lockande bär eller liknande. I rätt dos lugnande, i större dos smärtstillande med risk för minnesförlust.

Trivs i de flesta jordar upplever jag. Odlar de i halvskuggiga lägen. Frösår sig villigt när de etablerat sig.

carniolica

Dårört, Ö och SÖ Europa

Normalt purpuraktiga ca 2 cm stora hängande klockor som är gula invändigt.  Bladen är lansettlika och helbräddade.

50 cm, april - maj

f. hladnikiana

Gul dårört, Slovenien

Bladiga skott med hängande gula klockor.

50 cm, april - maj

Scorzonera purpurea

Purpurfibbla, C, Ö och S Europa, V Sibirien, C Asien

Gräslika blad i rosett, rosa blommor. Slåttergynnad svinrotsläkting från Östeuropa-Centralasien, som är väl värd att bevara i trädgårdsäng eller stäpprabatt. Elegant

45 cm, juni - juli

Scutellaria incana

Grå frossört, NC och Ö USA

En mycket vacker perenn för ett väldränerat läge. Älskas av bin och insekter. Ger ett grått intryck. Bladen är gråaktigt gröna och blommorna har en silverblå, lavendelblå ton

Trivs i ett väldränerat och soligt - halvskuggigt läge

70 cm, augusti - september

Shortia uniflora

Fransklocka, Japan

Knopparna är rosa men den utslagna blomman bleknar mot vitt. Blomman är upp till 3,5 cm vid. Liknar S. galacifolia med sitt bronstonade bladverk men bladstjälkarna är endast lika långa som bladen. Bladen är bredare än de är långa.

Trivs i ett halvskuggigt till skuggigt läge. Måste ha ett lågt pH och trivs oftast bäst planterad direkt i ett torvblock som är näringsfattigt, fuktighetshållande och ger en sval miljö.

10 cm, mars - april

Sidalcea - axmalvor

Halvhöga perenner för en solig - halvskuggig rabatt. Växer vilt i V och SC USA och behöver en väldränerad jord för att trivas.

Får vackra malvablommor i ett lite mindre format.

candida

Vit axmalva, V och SC USA

Vita, malvaliknande blommor. Fräscht gröna blad. Sprider sig i sidled men är lätt att rensa.

50 cm, juli - augusti

x cultorum 'Elsie Heugh'

En variant med rosa blommor mycket vacker i perennrabatten

> 70 cm, juli - augusti

'Little Princess'

En låg variant med rosa blommor mycket vacker i framkanten av perennrabatten

> 40 cm, juli - augusti

'Wine Red'

Mörkt vinröda blommor läcker i ett ljust läge som kan lyfta färgen

> 60 cm, juli - augusti

Soldanella montana

Skogsalpklocka, N Alperna, Karpaterna, Ö Balkan

Vackert rundade blad som är olivgröna med en något rödtonad undersida. Fransade, blåvioletta klockor i knippen i toppen av blomstjälkarna.

Behöver skyddas mot alltför mycket vinterfukt. Jag odlar alla Soldanella i en upphöjd plantering med en något sur och mycket väldränerad jord som ändå håller fukt väl.

10 cm, mars - april

Streptopus - skruvrams

se ramssläkten

Succisa pratensis

Ängsvädd, Europa (Sverige) - V Sibirien, NV Afrika

Små ljust syrenlila och typiska väddblommor. Vacker vävare bland till exempel gräs.

70 cm, juli - augusti

Symphyotrichum - höstastersläktet

lateriflorum 'Horizontale'

Grenaster, C och Ö Nordamerika

Små vita, bakåtböjda kronblad med en rödrosa mitt. Grenarna växer i rät vinkel från blomstjälken. Snygg! Den sista astersläktingen att slå ut hos mig

60 cm, september - november

novae-angliae 'Rudelsburg'

Rosa blommor i en vackert varmrosa ton

> 120 cm, september - november

novae-angliae cultivar ev. 'Abendsonne'

Rosa blommor i en fin rosa ton

> 120 cm, september - november

novi-belgii cultivar 

Blåvioletta blommor

> 40 cm, september - oktober

Syneilesis - parasollstånds

Ett släkte jag odlar för bladens skull. Bladverket påminner om miniatyr palmer eller solfjädrar som svävar på sina bladstjälkar. I utspringet är bladen kraftigt täckta av silverfärgat dun som successivt försvinner under säsongen. Får höga, tunna blomstjälkar som toppas med oansenliga blommor i cremevitt.

Attraktiva bladväxter för lundens halvskugga. föredrar en något sur, fuktighetshållande, mullrik jord som är väldränerad. Klarar viss torka.

De variegerade selektionerna är dock känsligare och behöver mer omsorg.

palmata

Parasollstånds, Korea

Handflikiga blad på högt skaft, vitfiltade i utspringet. Blommor i små vita korgar.

> 100 cm,

'Hakekumi Fu' 

Variegerade blad i gult och grönt

2 Kommentarer

  1. […] S […]

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.