MINA VÄXTER

- odlade med kärlek och känsla -

Mina Växter

Mina växter

- odlade med kärlek och känsla -

Fådda, sådda eller köpta blommor... ..det spelar ingen roll. Alla odlas med kärlek & känsla för dem och det de vill ha. Varför annars ha dem från början?

Övergripande om mina växter

Mina växter är en sammanställning över i stort sett allt jag odlar. Och jag skapade den för att ha ett bra ställe att koppla bilder jag tar till växtnamn som jag har i ett register.

Växtkategorierna följer på ett ungefär desamma som många plantskolor använder. Och det hoppas jag gör det lättare för dig att hitta om du letar efter något speciellt.

Kategorier och information

Det innebär att varje kategori nedan länkar vidare till sidor med de arter och sorter jag odlar. Du hittar bilder men också synonyma namn, beskrivningar, lite kuriosa ibland och så bilder. Succesivt fotar jag fler och fler av växterna och det gör att bilderna är tagna av mig och i min egen trädgård med något undantag.

Mina växter - hur jag väljer

Vårens lökväxter och lundens ljus, läs vitsippsbackar, har jag älskat sen jag var liten. Och mitt första samlande som jag tydligt ser är just vårlökar. Det är så otroligt härligt att kunna gå ut och leta vårtecken när ljuset återvänder. Men med tiden har jag börjat ogilla den bruna jorden runt lökväxterna. Och att jag vill ha frodig grönska runt eller som i naturen vissna löv. Lunden, vitsippsbackens silade ljus, det är här som jag lägger mest fokus på växter idag. Därför har mängden magnolior, ormbunkar, rododendron och andra som lämpar sig i den miljön vuxit sig betydligt större.

Jorden och odling

Jorden försöker jag anpassa till växternas behov och mina tankar om den goda jorden finns HÄR. Just nu, 2021, anlägger jag en ny tomt och miljön är i stor utsträckning vald för att mina favoriter ska trivas.

Förökar en del av mina växter själv

Jag har svårt att slänga det jag klipper bort eller låta bli frön samlade någonstans från konstiga växter och sen få dem att gro. Det är en underbar känsla. Lika underbart är att ta en stickling och sen vänta på rötter och visp, nja så snabbt går det egentligen inte, ha en ny växt men den är lika gammal som plantan jag tog sticklingen från. Jag har skrivit en hel del om förökning och odling HÄR. Det finns många sällskap i Sverige och utomlands där man kan leta efter information ett exempel är Royal Horticultural Society - RHS.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Precis som ett hus behöver en inbjudande trädgård tak och väggar. Jag bygger dem med växter som  ska ha skönhetsvärden under flera årstider. Jag brukar titta på växtsätt, lövutspring, blomning,  höstfärger, stammarna och dess bark. Lönnar är favoriter liksom Magnolior, Rhododendron och...  Favoriterna är många!

Mina växter - Malus toringo 'Freja'
Gentiana asclepiadea - knippgentiana

Är den stabila stommen i mina rabatter. Det är örtartade växter som vissnar ner på hösten och skjuter nytt på våren. Jag väljer utifrån bladverk och blomning men också doft och om de lockar insekter och fjärilar.  Det är häftigt att gå runt och lyssna, känna hur luften surrar och se hur vingar fladdrar.

Snödroppar, vintergäck, iris och strax krokus är underbara efter en lång vinter. Tidiga vårkrokus som lyser ikapp med solen och där humlorna dansar som berusade... Dessutom är krokusarna ett välbehövligt näringstillskott för humlornas drottningar när de vaknar på våren. Jag älskar vårlökarna och deras blomning. Men lökar & knölar är så mycket mer!

Tulipa polychroma - porslinstulpan
Miscanthus sinensis 'Kleine Fontäne'

Lugna, vackra och oftast gröna inslag som finns i alla möjliga höjder. Ett härligt lugn infinner sig när jag sitter i min stol - lyssnar och njuter när vinden leker ibland gräsen och en känsla av  "det susar i säven" lägger sig. Nu är de dessutom estetiskt mycket vackra bland perenner, träd och buskar. 

Fascinerande växter med en historia lika lång som dinosauriers och magnoliors. Vackra hela säsongen men kanske allra mest spännande när de rullar ut sina nya 'blad' på våren och flera är dessutom vintergröna. Det finns många ormbunkar att odla även om plantskolans utbud kan vara skralt. Och det finns ormbunkar för de flesta miljöer - inte bara skuggiga och fuktiga.

Ormbunkar - Athyrium vidalii - pagodbräken
Mina växter - Clematis viticella 'Brianna'

Clematis är klängväxten jag kommer att tänk på allra först men det finns fler. Och de står för majoriteten bland mina klängande. Men det finns också klängväxter som är vintergröna och sådana med vackra bär. 

Växter som fascinerat trädgårdsodlare med sitt utseende och ibland svårighet att odla. Vår älskade guckusko hör hit. Vilda orkidéer är fridlysta! Alla och alltid utan undantag!!! Det finns många bra och lättodlade hybrider att köpa idag. Jag tycker det är lättast att etablera dem på våren - försommaren då överlever de allra flesta.

Mina växter - Cypripedium 'Kentucky'
Mina växter - Rosa 'That's Jazz'

Jag har aldrig haft en trädgård med jord som lämpar sig särskilt bra för rosodling. Trots det har jag ett fåtal. Jag prioriterar sorter med god doft.  Ögonfransrosor - enkla rosor med en synlig ring ståndare - har blivit mina favoriter med tiden. Det är något väldigt charmigt över dem.

Kryddor & ätligt

Att gå ut och hämta det jag behöver i form av färsta örte roch kryddor är  en beroendeframkallande lyx. Det liksom favoritgrönsakerna gör matlagningen roligare.  Ätligt - favoriterna är sallat, tomater och gurka men också bönor och olika sorters kål. Och så delikatesspotatis för ugnsstekning och sallader.

Mogna tomater i juni

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier