Mina Växter
Mina växter
- odlade med kärlek och känsla -
Fådda, sådda eller köpta blommor... ..det spelar ingen roll. Alla odlas med kärlek & känsla för dem och det de vill ha. Varför annars ha dem från början?
Övergripande om mina växter
Mina växter är en sammanställning över i stort sett allt jag odlar. Och jag skapade den för att ha ett bra ställe att koppla ihop växtbilderna jag tar till växtnamn som jag har i ett register. Det blev mer överskådligt helt enkelt. Kanske kan det också hjälpa dig.
Växtkategorierna nedan följer på ett ungefär desamma som många plantskolor använder. Och det hoppas jag gör det lättare för dig att hitta om du letar efter något speciellt.
Mina växter - hur jag väljer
Vårens lökväxter och lundens ljus har jag älskat sen jag var liten. Och därför var mitt första samlande ganska naturligt just lökar och knölar. Det är nämligen så otroligt härligt att kunna gå ut och leta vårtecken när ljuset återvänder.
Men med tiden har jag också börjat ogilla den bruna jorden runt lökväxterna och insett att jag vill ha frodig grönska runt dem eller som i naturen vissna löv. Lunden är den odlingsmiljö som jag lägger mest fokus på numera och där letar jag ständigt nya växter. Därför har mängden magnolior, ormbunkar, rododendron och andra som lämpar sig i den miljön vuxit sig betydligt större.
Jorden och odling
Jorden försöker jag anpassa till växternas behov och därför har mina tankar om den goda jorden fått en egen kategori HÄR. Sen 2024 har jag börjat om med ännu en ny tomt och jag prioriterar de miljöer som mina favoriter trivs bäst i och nu är ensilage min bästa kompis när det kommer till jordskapande.
Förökar också en del av mina växter själv
Jag har svårt att slänga det jag klipper bort eller låta bli frön samlade någonstans från konstiga växter och sen få dem att gro. Det är en underbar känsla. Lika underbart är att ta en stickling och sen vänta på rötter och visp, nja så snabbt går det egentligen inte, ha en ny växt men den är lika gammal som plantan jag tog sticklingen från. Jag har skrivit en hel del om förökning och odling HÄR.
Det finns många sällskap i Sverige och utomlands där man kan leta efter information och ett sådant ett exempel är Royal Horticultural Society - RHS.
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
Precis som ett hus behöver även en trädgård tak och väggar för att kännas inbjudande. Och jag bygger dem med hjälp av träd och buskar som ska ha skönhetsvärden under flera årstider. Jag brukar titta på växtsätt, lövutspring och blomning men också höstfärger, stammar och bark. Därför är lönnar favoriter liksom magnolior, rhododendron och... Favoriterna som skapar trädgårdens stomme bland mina växter är många!
Perenner - är växterna som kommer tillbaka år efter år och antingen blommar eller bidrar med vackra blad i planteringarna. Och det är perennerna som kompletterar stommen som träd och buskar bygger. Och båda behövs! Jag väljer utifrån bladverk och blomning men också doft men också om de lockar insekter och fjärilar. Det är häftigt att gå runt och lyssna, känna hur luften surrar och se hur vingar fladdrar.
Snödroppar, vintergäck, iris och strax krokus är underbara efter en lång vinter. Och det var de här tidiga lökarna som skapade grunden bland alla mina växter. De lyser ikapp med solen och där dansar humlorna som berusade... Dessutom är krokusarna ett välbehövligt näringstillskott för humlornas drottningar när de vaknar på våren. Jag älskar vårlökarna och deras blomning. Men lökar & knölar är så mycket mer och ett måste bland mina växter!
Lugna, vackra och oftast gröna inslag som finns i alla möjliga höjder. Ett härligt lugn infinner sig när jag sitter i min stol - lyssnar och njuter när vinden leker ibland gräsen och en känsla av "det susar i säven" lägger sig. Nu är de dessutom estetiskt mycket vackra bland perenner, träd och buskar.
Ormbunkar är fascinerande växter med en historia lika lång som dinosauriers och magnoliors. Under 1800-talet utbröt en ormbunksmania i Storbritanien och en mängd varianter samlades in och många finns kvar. Ormbunkar är vackra hela säsongen från vårens första lilla 'fiddle head' som sakta vecklar ut sig och till sist visar ett vackert blad. Flera arter är dessutom vintergröna. Det finns många ormbunkar att odla även om plantskolans utbud kan vara skralt. Och det finns också ormbunkar för de flesta miljöer - inte bara skuggiga och fuktiga. Därför är ormbunkar ett måste bland mina växter.
Clematis är så klart klängväxten jag kommer att tänka på allra först men det finns fler. Bland mina klängväxter står clematis för det största antalet och det brukar vara detsamma på plantskolorna. Men det finns också klängväxter som är vintergröna och sådana med vackra bär.
Växter som fascinerat trädgårdsodlare med sitt utseende och ibland svårighet att odla. Vår älskade guckusko hör hit. Vilda orkidéer är fridlysta! Alla och alltid utan undantag!!! Det finns många bra och lättodlade hybrider att köpa idag. Jag tycker det är lättast att etablera dem på våren - försommaren då överlever de allra flesta.
Jag har aldrig haft en trädgård med jord som lämpar sig särskilt bra för rosodling. Trots det har jag ett fåtal. Jag prioriterar sorter med god doft. Ögonfransrosor - enkla rosor med en synlig ring ståndare - har blivit mina favoriter med tiden. Det är något väldigt charmigt över dem.