Tulipa - tulpan, växten som ruinerade hela familjer när de första exemplaren introducerades i Europa. En svindlande tanke. En enda lök kunde kosta en hel förmögenhet. Mycket har ändrats sedan dess och idag är priserna betydligt trevligare för plånboken. Och vi kan slösa med tulpanblomning under hela vårvintern.

Alla vackra hybrider och kultivarer till trots så är de botaniska tulpanerna mina favoriter. Det är rena arter eller sorter som står arterna nära och av någon anledning kallas de botaniska istället för art när de flyttar in i trädgården. Kanske gillar jag de allra bäst eftersom de flesta blommar tidigare än de vi köper i buntar. De är ofta mindre i både blomma, blad och höjd men så söta när de blommar i många fall i mars - april.  En annan favorit är snarast en form - liljeblommande... Sen de riktigt tidiga typ kaufmanniana... Äh jag gillar allihop tror jag.

odla tulipa - tulpan

Vill jag ha tulpanerna riktigt långlivade så är bästa platsen att odla dem på ett sommarsoligt, magert och varmt läge. Exempelvis inne vid husgrunden. Där får de den så kallade 'bakning', sommartorka, som lökarna mår bra av. En eller ett par rejäla rotblötor på hösten i oktober, november för att trigga nästa säsong behövs också. Det är bra att ge dem näring mot slutet av blomningen i en form man kan vattna ut. Men också att mylla ner benmjöl för långsiktig näring. Det är  mot slutet av blomningen som de nya lökarna och blomanlagen bildas. Odlade så här blir de flesta sorter riktigt långlivade. Även modernare hybrider.

Jag brukar plantera lökarna 3 gånger lökens höjd i gropar förberedda med benmjöl mixat i jorden. Tulpaner bildar i motsats till andra lökväxter rötter först i samband med att de börjar växa frampå vårvintern. Därför kan man plantera dem riktigt sent. Det är ju trevligt eftersom man kan hitta fina lökar på rea sent på hösten. RHS har en bra sammanfattning.

För tulpaninspiration är det ultimata besöksmålet naturligtvis Keukenhof i Holland.

Betoning: tulipa

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 

Neo-gruppen 'Didieri' syn. T. agenensis, T. aximensis

Djupt, blåröd, vinbärsröd, med ett svartaktigt centrum med en mycket tunn gul kant. Kalkbladen är smala och något inåtrullade. 

Van Tubergen lär ha förökat upp den här tulpanen från 3 lökar man fick från Baron Perrier de la Bathie vid 1900-talets början. Den är endemisk i Savojen där den skall ha växt på två ställen, nära  Aime och i ‘Les Clappeys’. 

Egentligen inte en vild tulpan utan en så kallad neo-tulpan från Frankrike som antagligen är en mycket gammal introduktion som går tillbaka till korstågen. Neo-tulpanerna är distinkta och kan särskiljas från varandra. 

Jag köpte mina lökar som T aximensis för många år sedan.

aucheriana x hageri

Spetsiga bronsgula kronblad med ett mörkrosa skimmer mot toppen av kronbladens utsida.

20 cm, maj

clusiana

Italiensk tulpan, N Irak - V Himalaya

Invändigt vita kronblad med ett mörkt violett centrum. Utsidan är röd.

25 cm, maj

f. diniae 'Tubergen's Gem'

 

v. stellata

 

Clusiana-grp

 

'Cynthia'

 

'Lady Jane'

 

'Peppermintstick'

 

Darwinhybrid-grp

Hybrider mellan Tulipa fosteriana och gesneriana och namnsorterna i den här gruppen lär vara mer stabila vilket innebär att de kommer tillbaka fler år.

'Apricot Impression'

 

'Candy Apple Delight'

 

'Daydream'

 

'Jackpot'

 

'Ollioues'

 

'Van Eijk'

 

'Yellow Wave'

 

'Fenna'

Täta buketter med väldoftande tomatröda kalkar strax ovan markytan. Kalkens utsida försiktigt grönrandig. En förtjusande färgsprakande nyhet, registrerad 2016.

Stenparti, rabatt,buskage- kant, gärna varmt läge.

10 cm, april - maj

Fosteriana-grp - Kejsartulpan

selektioner av Tulipa fosteriana och dess hybrider

'Border Legend'

 

'Exotic Emperor'

 

'Flaming Purissima'

 

'Orange Emperor'

 

'Purissima' syn. 'White Emperor'

 

gesneriana

Tulpanernas tulpan? Det finns en del kultivarer som man vet odlades redan tidigt, till exempel 'Silver Standard' nämns redan 1760.  Idag förs ett mycket stort antal hybrider in under gesneriana och sen vidare in i olika grupper. Hit hör tulpaner som är fransade, liljeformade, papegojtulpaner, viridiflora, tidiga och sena båden enkla och dubbla. Listan är alltså mycket, mycket lång.

Jag har gett dem en egen sida som du hittar HÄR...

greigii - Strimtulpan - C Asien

Tulipa greigii upptäcktes av Paul Graeber nära Tashkent, och fick sitt namn 1877 efter S. Greig som var den dåvarande ordförande av 'Russian Horticultural Society'.

Det är inte särskilt lätt att hitta bra beskrivningar eller bilder av arten. Men det är en låg art med stora, röda blommor som när de är fullt öppna i solen kan vara 12 cm i diameter. Formen beskrivs som elegant. Bladen är strimmiga eller fläckade i mörkt rödbrunt - violett. 

'Für Elise'

 

'Mary Ann'

 

'Pinocchio

 

humilis

Violtulpan - SÖ Turkiet - Afghanistan, Kaukasus

En mycket variabel art. Den får 2-5 linjära, grådaggiga blad som blir upp till 15 cm långa.  Blommorna är stjärnformade och upp till 7 cm vida. Kronbladen varierar mellan ljust rosa över till mörkt purpurrosa och har ofta en grågrön anstrykning på utsidan av kronbladen.  Har gula, olivgröna eller blåsvarta basala fläckar som är kantade i gult eller vitt. Ståndarna har gula eller vita filament och gula, bruna, purpur eller svarta ståndarknappar.

25 cm, maj - juni

'Alba Coelrulea Oculata' syn. 'Violacea Pallida'

Sannolikt synonym med 'Rosea Coelrulea Oculata'

'Helena'

 

'Little Beauty'

 

'Persian Pearl'

 

'Rosea Coerulea Oculata'

 

'Tête à Tête

 

'Violacea Black Base'

 

kaufmanniana - Näckrostulpan - C Asien

Arten har breda grågröna blad. Blommorna varierar i färg från cremevitt över i gult och rött. Basen beskrivs som äggulegul och stjärnformad. Kronbladens utsida är ofta strimmig i körsbärsrött. 20 cm, mars - april.

Arten finns i handeln men de flesta tulpaner förs idag till den så kallade Kaufmanniana-gruppen - tulpaner med en direkt koppling till T. kaufmanniana.

 

'Early Harvest'

 

'Heart's Delight'

 

'Stresa'

 

 

'The First'

 

 

kolpakowskiana

Soltulpan - NÖ Afghanistan - C Asien och V Kina

Bladen är utbredda, smala, nästan hopvikta och grågröna med en vågad kant. Blommorna är oftast ensamma och lysande citrongula där de yttre kronbladen är sköljda i matt grönt och/eller rött. Mycket vacker och tacksam.

20 cm, maj

linifolia 

Bokharatulpan - Tadzjikistan, NÖ Iran, Afghanistan

Smala grågröna blad och skålformade klart röda blommor. Varje kronblad är avlångt utdraget i en spets och har en svart basal fläck.

20 cm, april - maj

Batalinii-grp 'Bright Gem'

 

 

Batalinii-grp 'Red Jewel'

 

 

Batalinii-grp 'Salmon Gem'

 

 

neustruevae

Kirgizistan

Bladen är två, klart gröna och ca 1 cm vida. Blommorna är ca 1,5 cm vida eller lite mer. De 3 yttre kronbladen har ett brett grönt band som ibland drar åt purpur. De 3 inre har längsgående grönaktiga linjer. Den här tulpanen är finast från baksidan. Stjälkarna beskrivs som 5-6 cm höga men hos mig är de minst 20 cm. Andra ställen anger att stjälkarna är 20 - 60 cm höga. Oavsett höjden får den flera blomstjälkar per lök.

Tacksam och lättodlad hos mig

30 cm, april - maj

orphanidea

Bulgarien, Grekland; Kreta, och V Turkiet

Inkluderar T. hageri och whittallii den sista erkänns inte som art av SKUD. Får fyra till sju blad, ibland färre. Blommorna är oftast ensamma men extra stora lökar kan få två - fyra. Blommorna är 4-6 cm långa, orangebruna och skuggade i grönt och purpur på kronbladens baksidor. Mycket variabel i naturen i både blad och blomfärg och höjd. T. hageri har matt röda blommor där kronbladen har en grönfärgad baksida. T.h. var. nitens är orangefärgat scharlakansröd med grågröna blad. T.h. 'Splendens' har en scharlakansröd utsida och en brunröd insida. T. whittallii är högre än de andra, 35 cm, med bronstonat orange blommor. T. orphanidea och dess varianter är nära släkt med T. sylvestris.

15 - 25 cm, maj - juni

v. flava

 

 

Whittallii-gruppen

Kulturursprung - SKUD listar inte whittallii som en art utan en grupp utan andra ingående sorter.

 

polychroma

Porslinstulpan - C Asien

Arten får två grågröna blad och en stängel med upp till fem blommor. Blommornas insida är vit med en stor gul basal fläck. Kronbladens utsida är penseltecknad i grönt, grått och lätt rosa lite beroende på hur gammal blomman är. En favorit på grund av blommornas baksida.

25 cm, mars - april

praestans

Orangeröda, skålformade blommor utan basal fläck. Blomstjälkarna kan bära upp till 4 blommor och är lätt håriga. Ståndarna har samma färg som blommorna.

30cm, april - maj

 

'Bloemenlust'

 

 

'Moondance'

 

 

'Shogun'

 

 

'Zwanenburg Variety'

 

 

saxatilis 

Kretatulpan - Kreta, Karpathos, Rhodos och SV Turkiet

Två klart gröna blad som är något hopvikta. Blommorna är klart rosa med en stor gul basal fläck som ibland har en tunn kant i vitt mot den rosa övre delen.

Arten växer i steniga branter, sprickor och bergsängar.

Varianten Tulipa bakeri skapades för att separera endemiska arter för Kreta (i Mountain Flora of Greece)) men det finns ingen synlig skillnad. Den lär finnas på högre höjder, 700 till 2200 m, jämfört med T. saxalis som växer från havsnivå upp till 900 m.

35 cm, april

sylvestris

Vildtulpan - Sydeuropa och Nordafrika, odlats i Europa sen 1600-talet

En art som man ofta hittar i stora bestånd. Löken är ganska liten, ca 2 cm lång, men skickar underjordiska utlöpare som bildar en ny lök i varje spets. Bladen är små och smala, få och grågröna ofta med rödaktiga kanter. Blomman är stor, klart gul och upp till 6 cm vid med spetsiga kronblad. Kalkbladen är grön- eller rödtonade på utsidan. Har förvildats i Sverige från Skåne till Uppland och publicerades första gånger 1744. Blommar dåligt om den inte trivs och bildar då istället täta bladmattor som kan visa sig svåra att bli av med. Etymologi - sylvestris kommer av latinets sylva - skog - som syftar på var man ofta hittar tulpanen.

40 cm, maj - juni

'Tiny Timo'

turkestanica

Dvärgtulpan - C Asien

Stjärnlika, gräddvita blommor med solgul bas och svarta ståndare. Kalkbladens utsida är överdragen i vackert grågrönt. Får flera blommor per stängel. Bladen är grågröna.

25 cm, maj

urumiensis

Gul flocktulpan - NV Iran

Utbredda, hopvikta, grågröna blad. 1-2 stjärnformade gula blommor som är 5-7 cm vida och som är sköljda i brunt på utsidan.

20 cm april - maj

vvedenskyi 'Tangerine Beauty'

stäpptulpan

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.