T

- perenner -

Mina Växter

T

- smörbollar och klöver -

T - smörbollar och klöver nåja inte bara. Det finns ganska många perenna släkten som börjar på T förutom de två nämnda. Till exempel Thalictrum - rutor - och Tiarella - spetsmössor. En bokstav med allt från höga rabattperenner till låga, försommarblommande lundväxter.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Tellima

grandiflora

Anagrambräcka, Aleuterna - NV USA

En av de där intetsägande perennerna som lämnar ett avtryck.

Grönvita, små klockblommor med rosa nederdel. Blommorna sitter i liljekonvaljformation på högre stjälkar. Vackert, vintergrönt bladverk.

Växer vilt på fuktiga ängar i nordamerika. Bra i lundmiljö. Se upp med fröspridningen.

15/50, maj - juni

Thalictrum - rutor

Ofta ståtliga perenner för lundens halvskugga men släktet innehåller också en del lägre sorter som är odlingsvärda. De höga är nog mer kända och vanliga dock.

Arter i släktet återfinns oftast längs floder och bäckfåror i skuggiga bergsmiljöer eller fuktiga ängar. De är spridda över mer eller mindre hela klotet. De flesta arterna förtjänar att oldas enbart för sitt bladverk. De högra arterna är vackra i bakkant av rabatten eller som en skir fond att se igenom. De mindre arterna är bättre att odla i ett upphöjt parti.

Bladverken har en vacker textur. De flikade blommorna har kronbladsliknande foderblad och mängder av ståndare och pistiller.

Trivs bäst i en fuktighetshållande och mullrik jord in halvskugga. Några arter tål full sol bara tillgången på fukt är tillräcklig.

Förökas bäst med frösådd av färska frön eller genom delning på våren.

Drabbas lätt av mjöldagg och löss

aquilegifolium

Aklejruta, N, Ö, C och S Europa (Sverige) - NV Turkiet

Bladen är rundade med tandade småblad. Kvastlik blomställning. Under blomningen syns främst ståndarsträngarna som är lilarosa med klubblik överdel. Frukten har formen av en nöt med hinnaktiga kanter.

> 70, maj - juni

delavayi

Violruta, SV Kina

Långskaftade blad som är 2-3 ggr upprepat parbladiga med småblad längre än breda och 3-5 flikade. Blommorna, ofta i bågiga blomställningar, rödlila med hängande gula ståndare, 1,5-2,5 cm i diameter.

> 150 cm, juli - augusti

delavayi 'Hinkley'

Större blommor med mera spetsigt utdragna foderblad

> 150 cm, juli - augusti

delavayi 'Splendide'

Stora violetta kronblad bildar en mer traditionellt rundad blomma med ett gult centrum

> 150 cm, juli - augusti

isopyroides

Persiljeruta, Turkiet och Syrien - C Asien

Blågrönt småttigt bladverk som till viss del liknar krusbladig persilja. Blommorna är oansenliga i gult, grönt eller vitt.

30 cm, maj - juni

Tiarella

Vissa svenska namn är så på pricken rätt och spetsmössa är ett av dem. En liten, konformad blomsamling av små, små blommor som väver en spetsgardin tillsammans. I SKUD:s lista hittar jag 4 arter och massor av namnsorter. Det här är ett släkte som dessutom har mycket vackra blad.

Ibland svåra att skilja från korsningarna mellan Heuchera x Tiarella = x Heucherella. En korsning som gett många vackra sorter.

Trivs bäst i lunden med vandrande ljus och en fuktighetshållande och mullrik jord.

cordifolia

En perenn som sprider sig snabbt genom stoloner och som bildar täta ruggar upp till 60 cm vida. Liknar i mångt och mycket släkten som HeucheraTellima och Mitella.

Halvblanka, hjärtformade blad som har 3-5 flikar som är upp till 10 cm vida. Bladen växer direkt ur stolonerna. Bladen kan ha en röd ton längs bladens nerver. Små, vita blommor med mycket långa ståndare. Blommorna sitter i ett luftigt ax. Knopparna är rosatonade.

15/30, juni

cordifolia 'Moorgrün'

Äpplegröna blad och revande, lägre än arten

Iron Butterfly

Vita blommor, flikiga blad med mörk mitt

Pink Skyrocket

Vackert flikiga blad med mörkare nerver. Blommorna är ljust rosa.

Spring Symphony

Massor av ganska ljust rosa kronblad, helt fylld

Sugar and Spice

Djupt flikade, spetsliknande och blanka blad med centrum i mörkt vinrött. Blommorna är ljust rosa med ett vitt inre.

15-20 cm, juni

Tricyrtis

Ett släkte som tillhör liljefamiljen Liliaceae precis som namnet antyder. Gemensamt är att de får många, små och orkidéliknande blommor på höga stjälkar. Blommorna hos arterna är antingen gula med bruna inslag eller mer rödvioletta på en vit botten som är mer eller mindre täckt av fläckar och rödvioletta fält. En art är näst intill vit.

Fuktighetshållande, mullrik och väldränerad jord med ett pH strax under neutralt. De kan bli ganska höga så ett lugnt läge där inte vinden kommer åt är bra. För att hinna blomma är ett varmt läge med till exempel eftermiddagssol bra.

hirta

Hårig skugglilja, Japan

Lätt håriga, ljusgröna blad. Ljusa blommor  som kommer i bladvecken längs hela stjälken. Blommorna är vita och överströdda med violetta prickar i olika storlek.

Sprider sig via stoloner om den trivs men det är lätt att hålla efter.

> 100 cm, september - oktober

chingii

En  annorlunda form av någon gulblommande.  Blommar i cremevitt. Vildinsamlad

> 60 cm, augusti - oktober

Trollius

Smörbollar är mycket härdiga perenner som trivs i både sol och halvskugga. I ett riktigt soligt läge går blomningen över betydligt snabbare än i en lätt skugga. Det kan dessutom bidra till att bladen får mjöldagg. I södra Sverige kan man pröva att klippa ner hela plantan och eventuellt få en andra blomning.

Släktet tillhör ranunkelfamiljen, Ranunculaceae, En gemensam nämnare för arterna i familjen är den gula blomningen men också att de är mer eller mindre giftiga alltså ett släkte som rådjuren låter bli.

De trivs i en fuktig miljö, gärna på en lerig eller mullrik jord.

laxus

Blek smörskål, V Kanada, NV - NÖ USA

Ljust gulvita blommor med en krans av gyllengula ståndare i mitten. Blommorna är runda och liknar många sippor men har en vaxartad, blank yta som hör släktet till. Bladverket har en bronston vid utspringet men övergår i mörkt grönt. Bladen är djupt flikade. Bildar tuvor - vacker.

15 cm, maj

pumilus

Dvärgsmörskål, Himalaya - SV Kina

En låg och kompakt art som bildar små tuvor. Bladen är blanka och gröna, kraftigt flikade. Får enormt stora, gula blommor.

ca 20 cm, maj

'Taleggio

Det rätta namnet på den sort som sålts och säljs som Trollius 'Cheddar'. Blekt cremegula blommor som påminner om just cheddarost. Blommorna sitter på stjälkar högt över bladruggen. Bladverket är blankt och mörkt grönt.

Trivs bäst i en fuktighetshållande jord i ett soligt eller halvskuggigt läge.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier