T - smörbollar och klöver nåja inte bara. Det finns ganska många perenna släkten som börjar på T förutom de två nämnda. Till exempel Thalictrum - rutor - och Tiarella - spetsmössor. En bokstav med allt från höga rabattperenner till låga, försommarblommande lundväxter.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 

Tellima grandiflora

Anagrambräcka, Aleuterna - NV USA

En av de där intetsägande perennerna som lämnar ett avtryck.

Grönvita, små klockblommor med rosa nederdel. Blommorna sitter i liljekonvaljformation på högre stjälkar. Vackert, vintergrönt bladverk.

Växer vilt på fuktiga ängar i nordamerika. Bra i lundmiljö. Se upp med fröspridningen.

15/50, maj - juni

Thalictrum - rutor

Ofta ståtliga perenner för lundens halvskugga men släktet innehåller också en del lägre sorter som är odlingsvärda. De höga är nog mer kända och vanliga dock.

Arter i släktet återfinns oftast längs floder och bäckfåror i skuggiga bergsmiljöer eller fuktiga ängar. De är spridda över mer eller mindre hela klotet. De flesta arterna förtjänar att oldas enbart för sitt bladverk. De högra arterna är vackra i bakkant av rabatten eller som en skir fond att se igenom. De mindre arterna är bättre att odla i ett upphöjt parti.

Bladverken har en vacker textur. De flikade blommorna har kronbladsliknande foderblad och mängder av ståndare och pistiller.

Trivs bäst i en fuktighetshållande och mullrik jord in halvskugga. Några arter tål full sol bara tillgången på fukt är tillräcklig.

Förökas bäst med frösådd av färska frön eller genom delning på våren.

Drabbas lätt av mjöldagg och löss

aquilegifolium

Aklejruta, N, Ö, C och S Europa (Sverige) - NV Turkiet

Bladen är rundade med tandade småblad. Kvastlik blomställning. Under blomningen syns främst ståndarsträngarna som är lilarosa med klubblik överdel. Frukten har formen av en nöt med hinnaktiga kanter.

> 70, maj - juni

delavayi

Violruta, SV Kina

Långskaftade blad som är 2-3 ggr upprepat parbladiga med småblad längre än breda och 3-5 flikade. Blommorna, ofta i bågiga blomställningar, rödlila med hängande gula ståndare, 1,5-2,5 cm i diameter.

> 150 cm, juli - augusti

'Album'

En vacker vit variant

> 150 cm, juli - augusti

'Hewitt's Double'

Vacker variant med rödvioletta, fyllda blommor

> 150 cm, juli - augusti

'Hinkley'

Större blommor med mera spetsigt utdragna foderblad

> 150 cm, juli - augusti

'Splendide'

Stora violetta kronblad bildar en mer traditionellt rundad blomma med ett gult centrum

> 150 cm, juli - augusti

ichangense 'Purple Marble'

Marmorruta, Kina

Rödaktigt och vackert marmorerat bladverk. Blommor i rödviolett men bladverket är huvudsaken.

> 300 cm, maj - juni

isopyroides

Persiljeruta, Turkiet och Syrien - C Asien

Blågrönt småttigt bladverk som till viss del liknar krusbladig persilja. Blommorna är oansenliga i gult, grönt eller vitt.

30 cm, maj - juni

Tiarella - spetsmössa

Vissa svenska namn är så på pricken rätt och spetsmössa är ett av dem. En liten, konformad blomsamling av små, små blommor som väver en spetsgardin tillsammans. I SKUD:s lista hittar jag 4 arter och massor av namnsorter. Det här är ett släkte som dessutom har mycket vackra blad.

Ibland svåra att skilja från korsningarna mellan Heuchera x Tiarella = x Heucherella. En korsning som gett många vackra sorter.

Trivs bäst i lunden med vandrande ljus och en fuktighetshållande och mullrik jord.

'Iron Butterfly'

Vita blommor, flikiga blad med mörk mitt.

10/20 cm, maj

'Pink Brushes'

Ljust rosa blommor. Flikiga blad med mörkare mitt

> 15/30 cm, maj

Tricyrtis - skugglilja

Ett släkte som tillhör liljefamiljen Liliaceae precis som namnet antyder. Gemensamt är att de får många, små och orkidéliknande blommor på höga stjälkar. Blommorna hos arterna är antingen gula med bruna inslag eller mer rödvioletta på en vit botten som är mer eller mindre täckt av fläckar och rödvioletta fält. En art är näst intill vit.

Fuktighetshållande, mullrik och väldränerad jord med ett pH strax under neutralt. De kan bli ganska höga så ett lugnt läge där inte vinden kommer åt är bra. För att hinna blomma är ett varmt läge med till exempel eftermiddagssol bra.

hirta

Hårig skugglilja, Japan

Lätt håriga, ljusgröna blad. Ljusa blommor  som kommer i bladvecken längs hela stjälken. Blommorna är vita och överströdda med violetta prickar i olika storlek.

Sprider sig via stoloner om den trivs men det är lätt att hålla efter.

> 100 cm, september - oktober

'Albomarginata'

En selektion där bladen är kantade i vitt.

> 70 cm, september - oktober

'Taiwan Adbane'

Slår ut i purpurrosa och blir blåare allt eftersom den blommar.

> 60 cm, augusti - oktober

macropoda

Vit skugglilja, C, Ö och SÖ Kina

Glänsande, mörkt gröna blad som är avlångt lansettformade och 10-15 cm långa. Bladen sitter direkt på stjälken eller har en kort bladstjälk. Bladverket är oftast vackert hela säsongen.

Små liljelika vita till svagt lavendelfärgade blommor som har mängder av purpurfärgalde fläckar. Blommorna kommer i huvudsak i toppen på stjälkarna som är förgrenade. Varje blomma har 6 kronblad

> 50 cm, augusti - september

'Chingii'

En  annorlunda form av någon gulblommande.  Blommar i cremevitt. Vildinsamlad

> 60 cm, augusti - oktober

'Tojen'

Rosavioletta - vita blommor utan eller bara med fåtal prickar.

> 60 cm, augusti - oktober

Trifolium - klöver

Ska man odla det? Ja - inte alla sprider sig som vår vanliga vilda klöver. Dessutom är blommande klöver i alla sorter och former bra växter för att hjälpa bin, insekter och fjärilar på traven med matsamlandet.

Det har kommit flera vackra sorter av den låga, krypande repens. Och tvärtemot vad man sa till mig så mår de bra ute även en kall vinter, de ska klara ner till -30. På den här länken finns fler vackra sorter.

repens 'Leonore'

Klassiska klöver blad i silverfärgat grönt med ett centrum i mörkt rödviolett som blöder en aning in i det silvriga.

repens 'Dark Debbie'

En vacker form med mörkt rödvioletta blad med en tunn grön kant. Har överlevt ute hos mig.

trichocephalum

Hönsäggsklöver, Turkiet, Kaukasus, N Iran

Tuva med klöverblad som producerar svavelgula blomhuvuden stora som hönsägg. Bladen är vackert ludna i silverfärgat grått. En mycket vacker sort.

Sprider sig inte med utlöpare men arten är lätt att så.

ca 40 cm, maj

Trollius - smörskålar

Smörbollar är mycket härdiga perenner som trivs i både sol och halvskugga. I ett riktigt soligt läge går blomningen över betydligt snabbare än i en lätt skugga. Det kan dessutom bidra till att bladen får mjöldagg. I södra Sverige kan man pröva att klippa ner hela plantan och eventuellt få en andra blomning.

Släktet tillhör ranunkelfamiljen, Ranunculaceae, En gemensam nämnare för arterna i familjen är den gula blomningen men också att de är mer eller mindre giftiga alltså ett släkte som rådjuren låter bli.

De trivs i en fuktig miljö, gärna på en lerig eller mullrik jord.

 

x cultorum 'Taleggio'

Trädgårdsmörbollar, kulturursprung

Har fått byta namn från Trollius ‘Cheddar’ för att reflektera härkomsten. Uppstod ur en frösådd av T. 'Alabaster'.

50 - 60 cm, maj - juni

laxus 

Blek smörskål, V Kanada, NV - NÖ USA

Ljust gulvita blommor med en krans av gyllengula ståndare i mitten. Blommorna är runda och liknar många sippor men har en vaxartad, blank yta som hör släktet till. Bladverket har en bronston vid utspringet men övergår i mörkt grönt. Bladen är djupt flikade. Bildar tuvor - vacker.

15 cm, maj

pumilus

Dvärgsmörskål, Himalaya - SV Kina

En låg och kompakt art som bildar små tuvor. Bladen är blanka och gröna, kraftigt flikade. Får enormt stora, gula blommor.

ca 20 cm, maj

ranunculinus syn. T. patulus

Jättesmörskål, Turkiet - NV Iran, Kaukasus

Bladen är 5 till 7-flikade där varje flik är inskuren och tandad. Blommorna är gyllengula och 4-5 cm i diameter och koppformade. 5-10 foderblad och kronbladen är många, linjärt spatelformade och ungefär lika långa som ståndaran. En i alla delar variabel art särskilt i blomstorlek.

20 - 50 cm, maj

ranunculoides

Jaksmörskål, V, SV och C Kina

En kompakt art med stora gula typiska smörskålar. Bladverket är vackert grönt, djupt tandat och ormbunksliknande.

20 x 25 cm, maj