Narcisser - Narcissus

- LÖKAR och KNÖLAR -

Mina Växter

Narcisser

- narcissus och doften är ljuvlig -

Narcisser - Narcissus oftast tänker vi på dem som påsk- eller pingstliljor men variationen är långt, långt större än så. Jag läser att det finns, fanns, 26.000 sorter registrerade. Hos mig är de lika med högt älskade vårlökar. Rådjur och andra betande kritter tycker inte om doften och blomningen får därför vara ifred. Jag älskar doften hos till exempel gammaldags pingstliljor. Och jag älskar att ta in rejäla buketter av narcisser.

Narcisser är örtartade lökväxter med linjära blad och en bladlös stjälk som bär blomman som kan vara ensam eller i en liten flock. 6 yttre kalkblad, kronblad beroende på vem som skriver och en bikrona som kan variera från påskliljans trumpetformade till pingstliljans lilla krås. Ibland nämns kanten på bikronan när den har en avvikande färg från resten av bikronan.

Odla narcisser

Det här är ett lättodlat släkte som sköter sig självt i stor utsträckning. Narcisser behöver ett soligt till halvskuggigt läge. De vissnande bladen måste vara kvar och därför kan en rabatt där perenner växer upp och döljer vara bra. Eller som jag tycker är minst lika fint - att odla dem under glesa buskar och träd. Där är dessutom chansen att det torkar upp när löken är i vila större. Mindre sorter trivs under samma förutsättningar men är vackra att plantera där man ser dem: i ett upphöjt parti, på en mur eller liknande.

Plantera lökarna så tidigt som möjligt på hösten. Lökarna behöver, till skillnad mot tulpaner, rota sig före vintern för att blomma bra nästa vår.

Jord och gödsel

De flesta narcisser trivs i en mullrik och fuktighetshållande men väldränerad jord. Det vill säga de vill ha god tillgång på fukt under tillväxtperioden men stå väldränerat när de vilar.

Narcisser behöver inte särskilt mycket näring. Benmjöl och andra långtidsverkande medel fungerar bra. Ko- och hästgödsel som läggs ovanpå planteringsytan kan leda till att lökarna istället ruttnar eller blir sjuka av de svampsporer som kan följa med gödseln. Något jag lärt mig den hårda vägen.

Planteringsdjup och antal lökar

Här varierar uppgifterna. Men en bra rekommendation är - stora lökar 4 lökar per 'square feet' dvs 30 x 30 cm. För riktigt små lökar kan man öka antalet till 9.

Planteringsdjupet - ca 15 cm för stora lökar och ca 3 gånger lökens höjd för mindre sorter. Ibland ser jag 1,5 - 2 gånger lökens höjd för små lökar.

Narcissus - narcisser och lökens livscykel

Man talar om moder- respektive sidolök. Varje narcissstjälk har en egen lök, moder.  Varje vår efter blomningen bildar moderlöken en ny sidolök där kraften byggs upp för nästa års blomning och det är därför det är viktigt att blasten får stå kvar och vissna ner naturligt för att ge näring till den nya löken. Under sommaren vilar narcisslökar för att sen börja växa på sensommaren - tidig höst.

Flytta och dela, föröka

Så småningom kan blomningen börja avta och då är det dags att lyfta det som antagligen blivit en så kallad lökkaka. Eftersom lökarna sätter rötter vid en lagom sval temperatur 'Sweater temperature' på hösten bör man vänta tills dess. Ta isär lökarna och se till att få med rötter på sidolökarna. Lökarna får inte torka ut. Gäller för övrigt lökar i handeln och därför är det bra att köpa lökar tidigt när de kommer till butik.

http://www.srgc.org.uk/journal/young/bulbsfromseed.html#top

För nörden...

Narcissus - narcisser  finns i en stor mängd sorter och kultivarer, läser 26.000 på en sida. Man talar ofta om, och ser ibland lökar listade vid försäljning, under så kallade divisioner, de är 13 stycken.  Till exempel Division 2 - en blomma per stjälk. Coronan eller trumpeten är minst 1/3 så lång som men inte lika lång som de yttre kronbladen. Kort och förenklat - det här är dels ett sätt för de som tävlar med narcisser att kunna jämföras på ett sjyst sätt, dels så är det lättare att hitta en specifik sort ur den oändliga mängden.

Vill du läsa mer om eller söka på narcisser är den här bildbanken suverän - Söka narcisser. Eftersom alla älskar narcisser har till exempel van Engelen en fin, och rolig, sida om och med narcisstips.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Cyclamineus-gruppen

div 6

Arten N. cyclamineus har smala och klart gröna blad. Klart gul blomma med smala starkt tillbakavikta kalkblad och en lång, smal trumpet. Arten förekommer i NV Portugal och NV Spanien. Arten tillhör division 13.

20 cm, april - maj

Det vi oftast hittar och odlar är olika former där N. cyclamineus ingår.

'Cotinga'

div 6 W-P, cyclamineus - G.E. Mitsch 1976

Kalkbladen är elfenbensvita och med en rynkad kant. Bikronan är aprikosrosa och klockad med en djupare ton i ytterkanten. Nära tetraploid.

25 cm, april - maj

'February Gold'

div 6 Y-Y, cyclamineus - de Graaff Bros före 1923

Prisvinnande sort med något tillbakavikta kalkblad i svavelgult och en något mörkare cylindriskt formad trumpet som har en ljusare bas.

30 cm, april - maj

'Golden Quince'

div 12 Y-Y, diverse - J.W.A. van der Wereld, Nederländerna, 1992

En sport av 'Quince' som har kronblad i kanariegult och en trumpet som är citrongul. 'Quince' förs till x cyclazetta och kanske är det de cyclamineusanlagen som gör att någon fört den till Cyclamineus-gruppen

> 32 cm, april - maj

'Golden Years'

div 6 Y-Y, cyclamineus - Grant E. Mitsch 1991

En lite kraftigare och högre kultivar som ofta får två blommor per stjälk. En påskliljegul kalk med en trattlik bikrona i en något mörkare gul bikrona. Påminner om 'Rapture' men har bredare kalkblad. Beskrivs som tidig.

> 40 cm, april - maj

'Jetfire'

div 6 Y-O, cyclamineus - Grant E. Mitsch 1966

Ovala kalkblad i starkt gult, kraftigt tillbakavikta och lätt veckade. Kanten är vågad och överlappar till en tredjedel. De inre kalkbladen är mer veckade kanterna är än mer vågade. Bikronan är starkt orange, trumpetformad, lätt ribbad och lite åtdragen nära munnen för att sen bli vidare mot kanten igen. Kanten är rynkad. Lätt doft och får ofta två blomstjälkar per lök.

30 cm, april - maj

'Mother Duck'

div 6 Y-Y, cyclamineus - Walter J.M. Blom, Oregon, USA, 1998

Blomman är 6,5 cm vid och de yttre kalkbladen är ljust gula med en mörkare ton mot spetsen, bakåtvända och överlappande. Bikronan är trattformad, veckad och gyllengul med en mun som är något vidare och fint rynkad.

under 30 cm, april - maj

'Peeping Tom'

div 6 Y-Y, cyclamineus - Percival D. Williams, England, före 1948

Blomman är 9,5 cm vid och de yttre kalkbladen är ovala och klart gula, bakåtvikta och fint ribbade,  vridna och regelbundet överlappande upp till en fjärdedel. Bikronan är trattformad och ibland lätt åtsnörpt på mitten, djupare gul färg som är lite blekare vid basen. Tratten är otydligt 6-kantig, kanten är flänsad och starkt rynkad. Liknar en tidigblommande 'Bartley'.

Tycker om soliga lägen med väldränerad jord.

> 40 cm, april - maj

'Rapture'

div 6 Y-Y, cyclamineus - Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1976

Ca 8 cm vida, gula yttre kalblad som är ovala, tvära och gröntonade mot basen. De är starkt bakåtvikta och konkava nära basen, de överlappar mellan en tredjedel upp  till hälften. Smalare inre kalkblad och vridna i den övre delen med en vågad kant. Bikronan är cylindrisk, slät vid basen, ribbad och lätt åtsnörpt mot munnen. Munnen är rak eller lätt utbuktad och jämn med en rynkad kant.

25 cm, mars - april

'Trena'

div 6 W-Y, cyclamineus - Mavis Verry, Nya Zeeland, 1971

Vida, nedåtriktade blommor ca 8 cm vida. De yttre kalkbladen är brett ovala, tvära, tillbakavikta, rynkade med kanter som är något inåtrullade vid basen. Kalkbladen överlappar en tredjedel till hälften. Bikronan är lätt trattformad, slät och klart gul, ljusare mot basen. Munnen är utsvängd och mer eller mindre slät, kanten är grunt urnupen.

> 30 cm, mars - april

'Wisley'

div 6 W-Y, cyclamineus - Karel J. van der Veek, Nederländerna, 2004

Vita tillbakavikta kronblad och en lång, ganska vid gullvivegul trumpet

45 cm, april - maj

x cyclazetta

div 13, arter vilda varianter - auktor Arthur Oliver Chater
N. cyclamineus x N. Tazetta
De mest kända här är den första nedan som väldigt många av oss köper krukade på våren. Den fyllda varianten är också fin.
'Teté a Teté'

div 12 Y-Y, diverse narcisser - Alec Gray, England, före 1949

2-3 blommor per stjälk där varje blomma är 6,5 cm vid. Kalkbladen är ovala och klart gula med en spets som drar mot vitt. Kalkbladen är utbredda eller något bakåtriktade, plana och överlappande till 1/4. Inre kalkbladen har en vågad kant. Bikronan är cylinderformad, kort och brett vinklad, något åtdragen nära munnen och mörkare än kalkbladen. Munnen är rak eller lite vidare med 6 lober. Kanten är indragen. Syskon till ‘Jumblie’ och ‘Quince’.

20 cm, mars - april

'Teté Bouclé'

div 4 Y-Y, fyllda - Jan de Winter, Nederländerna

En blomma, någon enstaka gång 2, per stjälk. Kalkbladen är lysande gröngula. Bikronans segment slår ut i gult till gulorange men övergår i klart gult.

Den här sorten har jag planterat flera gånger men upplever att den är dålig på att komma tillbaka.

20 cm, mars - april

x incomparabilis

Narcissus poeticus × pseudonarcissus

x  i x incomparabilis indikerar att det är en hybrid som uppstått av sig själv mellan pingst- och påsklilja. Den är i sig inte så intressant. Däremot om man tittar i till exempel SKUD så inser man snabbt att listan över sorter som kommit ur den här korsningen är enormt lång. Så är det i min trädgård också. Här finns också många av de narcisser vi kan hitta i handeln och som kallas historiska.

'Acropolis'
4 W-O, fylld - J. Lionel Richardson, Irland, 1955
Cremevita kronblad i flera lager som överlappar varandra. Coronasegmenten är mycket korta, orange men gröna vid basen och blandade med kronbladen.
65 cm, medel - sen
'Attraction'

div 1 W-Y, storkronig - D. van Buggenum, 1970

> 60 cm, april - maj

'Avalon'

div 2 Y-W, storkronig - Helen K. (Nell) Richardson, Irland, 1977

Lysande, ljust citrongula och brett rundade kronblad. Coronan har samma ton men bleknar till vitt.

> 60 cm, april - maj

'Barrett Browning'

div 3 WWY- småkronig, O, J.W.A. Lefeber, Nederländerna

Kronbladen är brett ovala, vita men med en lysande gul ton vid basen. Coronan är skålformad, veckad och djupt orange. Kanten är tätt rynkad.

> 60 cm, april - maj

 

'Canasta'
11a W-Y, splittad krona, J. Gerritsen and Son, Nederländerna, 1957
De yttre kronbladen är brett ovala och rent vita. Coronan är splittad ner till basen i sex segment. Segmenten lysande gula och kraftigt rynkade med en hel kant.
65 cm, tidig - medel

 

'Carlton'

div 2 Y-Y, storkronig - Percival D. Williams, England, före 1927

Klassisk påsklilja med en svavelgul blomma. Coronan är brett trattformad och med en mörkare gul nyans än kronbladen. Trattens öppning är utvidgad, rynkad och kanten är djupt urnupen med rundade tänder.

> 60 cm, april - maj

'Cassata'
11a W-W, splittad krona - J. Gerritsen och Son, Nederländerna 1963
Gröntonade vita kronblad omger en flikad, utbredd corona. Coronan är delad ända till basen och är först gröngul ton men är mer intensiv mot kanterna, bleknar succesivt till nästan vit.
ca 50 cm, tidig till medel

 

'Delnashaugh'
div 4 W-P, fylld - John S.B. Lea, England, UK, 1978
Blommor i cremevita yttre kronblad med korta, rynkade, aprikosrosa kronsegment.

60 cm, senblommande i gruppen

'Fortune'

div 2 Y-O, storkronig - Walter T. Ware, England, före 1917

Lysande gul blomma med en kort, trattformad, slät corona i kraftigt orange, ljusare vid basen. Kanten på coronan är rak, fint veckad och med djupa, överlappande flikar.

60 cm, april - maj

'Full House'
div 4 Y-Y, fylld - P.Q.M Pennings, Holland, 1997
Ljust till lysande gröngula kronblad där de inre segment har en tydlig gröngul nyans.
kommentar - de jag köpt med namnet stämmer inte fullt med beskrivningen

> 60 cm, april - maj, medel till sen

'High Society'

div 2 W-GWP, storkronig - Brian S. Duncan, Norra Irland, 1979

Blomman är vit med en corona som är grön vid basen men som övergår i vitt och med en ring i orangerosa vid ytterkanten. Coronan är skålformad, lätt veckad och en vid öppning. Kanten är brett flikad.

> 60 cm, april - maj, medel till sen

'Ice Follies'

div 2 W-W, storkronig - Konynenburg and Mark, Nederländerna

Blomman är vit med en stor, vid, utbredd och gul corona som bleknar till vitt.

> 60 cm, april, tidig

'Ice King'

div 4 W-Y, fyllda - A.P. van den Berg-Hytuna, Nederländerna, 1984

Elfenbensvita kronblad. Coronan är utbredd, oregelbundet och djupt flikad och med en mix av ljust gula och elfenbensvita segment. En sport från 'Ice Follies'

> 60 cm, april - maj, medel

'Irene Copeland'

div 2 W-GWW, storkronig - Frederick E. Board, England,, 1976

Vit blomma med en stor krona som är ganska lång och jämnbred. Kronan är grön vid basen men övergår i vitt, kanten är löst rynkad.

> 60 cm, april - maj, medel

'Loveday'

div 2 Y-O, storkronig - E.H.S Rosewarne, 1985

Breda yttre segment som är brett rundade i lysande gult som tonar en aning i grönt. Kanterna är lätt inåtvikta och överlappande. Kronan är skålformad och mer lysande och starkare färgad och drar mer mot orange. Kanten på coronan är rynkad.

Handelsnamnet är  ‘Orange Appeal’.

> 60 cm, tidig till medelblomning

'Misty Glen'

div 4 W-W - fyllda narcisser -  William F.M. Copeland, England, UK registrerad före 1917

De yttre kronbladen är brett ovala och snövita, överlappar i botten och de skapar en flat botten i blomman. De inre och yttre segmenten bildar 5 lager och de inre segmenten blir successivt kortare och mer inåtböjda med kanter som är lätt rulade. Corona segmenten är inblandade bland de övriga och är lysande gulgröna.

> 60 cm, maj,

'Papillon Blanc'

div 11b W-W, split corona - J.W.A Lefeber, Holland, 1960

De yttre segmenten är mycket breda och med en tydlig, kort spets, cremevita. De är konkava och överlappande med vågade kanter. Coronan är delad till basen i sex segment. Coronasegmenten har en tydlig gul rand längs mittnerven när blomman slår ut men som sen bleknar. Kanten är rynkad och segmenten överlappar varandra. Stavades ‘Papillon Blanche’ fram till 1966.

> 60 cm, april - maj, medel

'Petit Four'

div 4 W-PPY, fyllda - F. Rijnveld and Sons, Nederländerna, 1961

Vacker elfenbensvit narciss med ljust gula inslag. Det är bara coronan som är fylld.

> 60 cm, april - maj, medel

'Orangery'

11a W-OOY, splittad bikrona - Gerritsen and Son, Nederänderna, 1957

De yttre kronbladen är väldigt breda med en tvär avslutning. Bikronan är delad till basen i sex delar som är lika breda som kronbladen och hälften så långa, lätt veckade och rynkade. Bikronan är gul-orange och ofta med en gul kant, ibland är de helt orange.

65 cm, medel

'Pink Charm'

div 2 W-WWP, storkronig - F. P. de Jager and Sons, Nederländerna, 1977

Elfenbensvit blomma där coronan är gulvit med ett brett band av korallrosa mot kanten.

> 60 cm, april - maj, medel

'Precocious'

div 2 W-P, storkronig - Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1976

Grundfärgen är cremevit men en stor, skålformad trumpet som är kort och vid. Färgen är gultonat rosa som blir mörkare mot kanten som är djupt flikad och rynkad.

> 65 cm, maj, medel - sen

'Princess Zaide'

div 3 W-GWW, småkronig - Mrs. J. (Barbara) Abel Smith, England, 1986

En vit, småkronig narciss där coronans bas är gröngul men övergår i vitt mot kanten.

> 70 cm, maj, medel - sen

'Replete'

div 4 W-P, fyllda narcisser - Murray Evans, Oregon, USA, 1975

Foderbladen och de yttre kronbladen är vita. Den yttre ringen är brett oval med rundad spets och med en tydlig liten spets, mucronate. Kronbladen är överlappande till hälften. De inre lagren är kortare, lite tilltryckta och starkt inåtböjda. Trumpetsegmenten är ganska breda och rödrosa, hälften så långa som de inre kronbladen och är blandade i mitten.

> 60 cm, april - maj, medel

'Romance'

div 2 W-P - storkroniga narcisser - J. Lionel Richardson, Irland, 1959

Rundade yttre kronblad som har en liten tydlig spets, mucronate. De är cremevita och utbredda, lätt konkava med en  tydlig mittnerv. Koronan ä kort, trattformad och löst veckad i rosa med en gulrosa ton vid ytterkanten. Trumpeten är lätt vidgad vid öppningen, rynkad, djupt och regelbundet 6 flikad.

> 60 cm, maj, medel - sen

'Roulette'

div 2 W-YYO, storkroniga narcisser - Uit den Boogaard, Nederländerna, 1959

Cremevita yttre kronblad som omger en krona i lysande gröngult som övergår i orange mot kanten.

> 60 cm, april - maj, medel

'Safina'

div 4 Y-Y - okänd, 2008

En fylld narciss med många gula kronblad i mellangult och med mörkare gulorange mot centrum. Blommar länge.

> 60 cm, april - maj, tidig

'Salome'

Det finns flera olika 'Salome' registrerade och jag missade att fota mina i blom

'Segovia'

div 3 W-Y småkroniga narcisser - Mrs. Alec (Flomay) Gray, England, 1962

Blommorna är små, ca 5 cm, med vida yttre kronblad som är brett ovala och rundade med en påtaglig liten spets. De är något bakåtböjda med lätt inrullade kanter. Kronan är tallriksformad, veckad och lysande till lätt gröngul med en vågad och fint flikad kant. Liknar 'Xit' i formen.

> 35 cm, april - maj, medel

'Sorbet'

11b W-Y/OW - split corona -

Mycket breda yttre kronblad som har en liten tydlig spets. De är lätt rynkade, överlappande till hälften eller mer. Koronan är delad i sex segment till hälften eller lite mer av de yttre kronbladens längd. Segmenten är ovala och djupt tvådelade. Färgen är smörblomsgul med orange fläckar i toppen och med fläckar av vitt vid kanterna. De är lätt inåtvända med något inåtrullade kanter.

65 cm, medel

'Spring Paradijs'
div 4 Y-Y, fylld - Henk Wijnhout and Theo van der Hulst, Holland, 2013

En mix av kronbladssegment och coronasegment. Kronbladssegmenten är bredare, längre och ljusare gula. Bland de finns mindre, smalare och mörkare gula kronbladssegment mixade.

> 65 cm, medel

 

'Sunny Girlfriend'

11a W-YPP - split corona - J. Gerritsen and Son, Nederländerna, 2009

Uppåtvända blommor med brett ovala, grönvita kronblad.. Koronan är delad i 3 cm långa segment som är delade till basen, de är två-lobiga i orangerosa, rosa vid ytterkanten och gult vid basen, mycket rynkade.

> 65 cm, medel

 

'Tahiti'
div 4 Y-O, fylld - J. Lionel Richardson, Irland, 1966

Tre lager med gula kronblad och med splittrade koronasegment i orange som är blandade med de gula i centrum.

> 65 cm, medel till sen blomning

 

'Waltz'

11a W-P - split korona

En rynkad, delad corona i rosa ligger platt över kronbladen och nästan täcker dem.

65 cm, medel

'Wave'

4 W-Y - fyllda narcisser

Vita kronblad omger en lysande gul mitt som är fylld med gula och vita kronblad. Har fått sitt namn efter att den påminner om skummet på en våg som bryter

upp till 60 cm, medel - sen

Jonquilla-gruppen - division 7

Långa, smala blad och blomstjälkar som bär små flockar med 2-5  djupgula blommor ca 3 cm vida. Hör hemma i SV Europa.

Det vi oftast hittar och odlar är olika former där N. jonquilla ingår. De kallas då trädgårdsjonkviller. De passar bra i buskagekanter, lökäng eller liknande. Trivs i näringsrik jord i ljust läge.

30 cm, april - maj

'Bell Song'

div 7 W-P, 

Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1971

De yttre kalkbladen är brett ovala och trubbiga, slår ut i ljust, ljust gult med en rosa ton vid basen men övergår i elfenbensvitt. Kalkbladen är spridda eller svagt bakåtvikta och kanten är ofta utåtrullad vid basen och inåtrullad i övre delen. Överlappar endast på bredaste delen. Trattformad bikrona som är slät och lätt gulrosa. Munnen är rak och lätt utsvängd i ytterkant. Kanten är hel och lätt rynkad. Svagt doftande

> 25 cm, april - maj

'Doll Baby'

div 7 W-P, jonquilla

Elizabeth Tainter (Mrs. John Brewster) Capen, New Jersey, USA, registrerad 1985

Vita blommor med en klart rosa krona, 1-2 per stjälk. Liknar 'Demure' men är tydligare rosa.

30 cm,

'Hillstar'

div 7 YYW-YWW, 

Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1979

Kalkarna är 7 cm vida och öppnar sig klart citrongula. Efterhand så bleknar kalkbladsbasen till en vit ring kring den vita bikronan - en högst förtjusande kombination. Belönad med en "Award of Garden Merit" (AGM) av RHS 2004.

> 40 cm, maj - juni

'Little Emma'

div 12 Y-Y, diverse

N. Jonquilla var. Henriquesii x N. cyclamineus - Bill Dijk, Nya Zealand, före 1999

2-3 blommor per stjälk. Blommorna är ca 4,5 cm vida. De yttre segmenten är ovala och starkt bakåtvikta och släta. Coronan är cylinderformad, veckad och kanten är rak och vågad med en tandad kant.

30 cm, tidig

'More and More'

div 7 Y-Y, jonquilla

En liten narciss som får 2 blommor per stjälk. Blommorna är uppåtvända och lysande gula. Bladen är mer gräslika och lysande gröna. Doftande

20 cm, medel

'Orange Queen'

div 7 Y-Y, jonquilla - okänd odlare Nederländerna från 1908

Lysande gul jonquill med en lätt rynkad corona med en lätt ton i orange. Fin doft som den ärvt från en av föräldrarna - N. odorus. Varje stjälk bär flera blommor.

> 30 cm, medel

'Pueblo'

div 7 W-W,

Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1966

Blommorna är ca 7,5 cm vida. Bikronan är först citrongul men övergår i cremevitt.

30 cm, medel till sen blomning

'Quail'

div 7 Y-Y, jonquilla

Grant E. Mitsch, Oregon, USA, registrerad 1974

2 - 3 guldgula blommor per stjälk. Blommorna är 6 cm vida. De yttre segmenten är brett ovala med en tydlig liten spets i vitt och de överlappar till hälften.  Coronan är trattformad, lätt veckad och lite mörkare i tonen. Kanten är slät eller mjukt flikad

35 cm, medel

'Sun Disc'

div 7 Y-Y, jonquilla

Alec Gray, England, före 1946

Runda blommor som är 5 cm vida och genomgående gula eller med de yttre kalkbladen något ljusare än bikronan. Kalkbladen har en tydlig spets och är lätt bakåtvända, tjocka och släta. De överlappar till hälften. De inre kalkbladen är smalare med rundad spets och nästan spridda med kanter som är något inåtböjda. Bikronan är tallriksformad, ribbad och med en rynkad yttre kant.

dvärg, sen blomning

'Sweetness'

div 7 Y-Y, jonquilla

R.V. Favell, England, före 1939

Blommorna är 6,5 cm och ibland 2 per stängel. De yttre kalkbladen är brett ovala spetsiga med en vit spets, tjocka och släta. Överlappar till 1/3. De inre kalkbladen har inåtböjda kanter. Bikronan är ganska kort, koppformad och lite mörkare än kalkbladen. Munnen är rak och lite vågig. Kanten är lätt urnupen. Doftande

> 40 cm, medel blomning

minor

div 13 - arter, vildväxande

Snönarciss, från S Frankrike, N Spanien enligt SKUD. Pacific Bulb Society säger att ursprunget är okänt och att det kan vara en hybrid.

En växtglad dvärgpåsklilja som bildar grupper med grågrönt bladverk. Klart gula, nickande blommor som är 3 cm vida. Kalkbladen är ganska smala och vridna. Bikronan är lång, trattformad med en  utåtrullad kant. En jättefin liten narciss med ett gracilt utseende eller som man skriver  "dashing appearance."

15 cm, tidig blomning

obesus

syn. bulbocodium ssp. obesus, bulbocodium var. obesus

div 13 - arter, vildväxande, V och S Portugal, SV Spanien

De yttre kronbladen är smala och korta relativt koronan. Koronan är stor relativt höjden, utbredd, veckad och gul. Bladen är gräslika och mellangröna.

12 cm, tidig blomning

'Rip van Winkle'

div 4 Y-Y, fyllda

okänd, Irland före 1887

Blommorna är ca 5 cm vida och ljust gröngula. De inre och yttre kalkbladen liksom bikronan växer i symmetriskt spiralformat. Kalkbladen är smala, spetsiga och med en tydligt inåtböjd spets ibland vriden. Kanterna är tonade i grönt.  narrowly ovate and acute, or lanceolate and with prominently incurved mucro, sometimes twisted, with margins tinged green, separated; the outer whorl inflexed; the inner whorls successively more strongly inflexed; corona segments opposite the petaloid segments, a little shorter, clustered at center, more loosely interspersed among the surrounding whorls, obscurely bi-lobed. Variant of N. pumilus?

15 cm, mycket tidig blomning

x medioluteus

div 13 - vilda narcisser,

bukettnarciss,  publicerad 1716 av Philip Miller (1691 - 1771)

En hybrid som uppstått i naturen mellan N. poeticus och N. tazetta som ursprungligen hittades i V Frankrike.

> 60 cm, april - maj

'Bridal Crown'

div 4 W-Y,

J. Schoorl, Nederländerna, före 1949

Blommorna är 4 cm vida med flera lager av cremevita kronblad. Den inre raden har oftast fläckar i lysande gult vid mittnerven. Coronan är flikad och segmenten är mycket korta, tätt rynkade och gula - orange i tonen.

> 60 cm, medel blomning

'Cheerfulness'

div. 4 - fyllda

J.B. van der Schoot, Nederländerna, före 1923

3-4 blommor per stjälk. Blomman är knappt 6 cm vid där de yttre kronbladen är utbredda, rundade och ibland tvärt avhuggna med en tydlig liten spets. En del segment är konkava en del har vågade kanter. De inre segmenten är hälften så långa och blandade med flikade, gula segment i mitten.

'Erlicheer'

div 4 W-O, 

synonym 'Cheerfulness'

> 65 cm, sen blomning

'Sir Winston Churchill'

div 4 W-O,

Okänd, 1966, sport av 'Geranium'

Oftast 4 blommor per stjälk. Blommorna är rundade med vita,  kronblad i flera lager. Den yttersta raden har mycket breda, trubbiga och ibland lätt spetsiga, utbredda kronblad. De inre raderna är lätt inåtvikta, ibland med lite gult eller orange vid mittnerven och vågade kanter. Corona segmenten är orange,  kortare och samlade bland mittens kronblad. Starkt doftande

> 65 cm, sen blomning

moschatus

syn. N. pseudonarcissus ssp. moschatus - div 13, arter vildväxande

Myskpåsklilja - Pyrenéerna

Klassiskt påsklilje utseende i en helt egen klass. Stora blommor i cremevitt som nickar. Kalkbladen är framåtriktade och parallella med den trumpetformade bikronan.

Louise Beebe Wilder called this her favorite daffodil: "The solitary pale nodding flower has an infinite appeal, a fragile tender grace that I think is not duplicated in the race....No more exquisite flower could be found for a cool, tended corner....Not to know this daffodil is to be poor in experience."  - jag håller med

25 cm, april - tidigblommande

poeticus

div 13 - arter, vildväxande

Pingstlilja - C och S Europa, auktor Carl von Linnaeus (1707 - 1778)

En ganska vid och grund blomkalk med vida, vita kalkblad. Växer från Grekland till Frankrike vilt. Janis Ruksans skriver i sin bok 'Buried Treasures',  om en dalgång i västra Ukraina där den nordligaste populationen av N. poeticus  finns.

Som vanligt, nuförtiden, så pågår en diskussion om arter och underarter och vad som är vad inom poeticus. Jag har följt SKUD, januari 2019.

35 cm, senblommande maj - juni

'Actaea'

div 9 W-YYR, poeticus - G. Lubbe and Son, Holland, före 1919, Hybridisör - Gustave Beauverd (1867 - 1942)

Segmenten är brett ovala och brett avrundade med en liten tydlig spets. De är gnistrande vita. Koronan är liten, tätt rynkad, gul och med en gröngul ton vid basen. Kanten är orangeröd, vågad och tydligt rynkad. Doftande

60 cm, sen blomning

'Physaloides'

div 4 W-YYR,

Gustave Beauverd (1867 - 1942)

Från grekiskans 'physa'  som betyder blåser och som syftar på det det uppblåsta högbladet. Högblad är det pappersaktiga höljet ur vilket knoppen slår ut.

35 cm, mycket sen blomning

'Plenus'

div 4 W-YYR, Fyllda

okänd, före 1861

Antalet synonymer för den här gamla sorten är nästan oändligt. Det finns två namnsorter ‘Tamar Double White’  och 'Spalding Double White' som listas separat. Övriga går in under 'Plenus' trots att de varierar i uttryck.

Kalkbladen är arrangerade i i flera virvlande rader där  den yttersta är brett utbredd och kan te sig nästan kvadratisk. Kalkbladen är rent vita och överlappande. De yttre raderna är utbredda eller något inåtböjda. De inre raderna minskar successivt i längd närmre mitten och de blir mer inåtböjdaböjda. Bikronedelarna är gula med en röd kant, ibland med en vit linje mellan det gula och röda, mycket små. De kan bilda en till flera rader,  ibland en nästan oavbruten virvel bland de inre kalkbladen. Starkt doftande

Trivs bäst i fuktig, mullrik jord. Blommar dåligt i torr jord. Ogillar krukodling.

35 cm, mycket sen blomning

'Recurvus'

div 13 W-YYR, 

'Jean(n)ette Blanche', 'Pheasant's Eye' och N. curvilobus Salisbury, eller N. recurvus Haworth

Det här ska vara den sort som vi refererar till som 'gammaldags' pingstlilja med de klassiskt tillbakavikta kronbladen.

pseudonarcissus

div 13, auktor Carl von Linnaeus (1707 - 1778)

Påsklilja - V och VC Europa

Namnets vetenskapliga betydelse är 'falsk påsklilja' pseudo, falsk.

Påskliljan har smalt linjära, grågröna blad som är runt 1 cm breda. Stjälken är kantig och kan bli upp till 50 cm hög. Har stora, gula och svagt doftande ensamma blommor på en stängel. Vid blommans bas finns ett pappersaktigt svepe- eller högblad. Blomman har en sambladig pip, hel trumpet, och utbredda gula kalkblad som är minst 2 centimeter långa. Bikronan är gul, bred och tubformad.  Ståndarna når en bit upp i bikronan.  Fröna har ett köttigt bihang (elaiosom) som är attraktivt för myror.

Vet inte att jag sett den rena arten till försäljninng men däremot flertalet underarter och varianter.

50 cm, april - tidigblommande

pseudonarcissus ssp nobilis
div 13 - arter, vilda i naturen - syn nobilis, nobilis var. nobilis

N Portugal, NV och NC Spanien, fridlyst enligt artskyddsförordningen

Ser ut att vara en lägre variant med en korona som är smalare vid basen än tex 'Lobularis'. Segmenten är vita till ljust gula. Trumpeten är djupt gul.

pseudonarcissus ssp pseudonarcissus
div 13 - arter, vilda i naturen - syn 'King Umberto', 'Lent Lily', 'Telamonius', 'The Garland', 'The Lent Lily'

Bladen är 2-4 och 12-35 cm långa och 6-12 mm breda, upprätta, blågröna med en tydlig kanal i mitten. Blommorna är ensamma, nickande och 6,5 cm i diameter. Trumpeten är ljust till lysande gul, lätt vingad och oregelbundet flikad och 2-3,5 cm lång.

Man är inte överens om vad som är dess ursprungliga vilda lokal.

'Dutch Master'
1 Y-Y - trumpet, lång krona - Matthew Zandbergen, Nederländerna, 1948
Blomman är 11 cm vid med yttre lysande gröngula kronblad. Kronbladen är lätt inåt rullade eller konkava, överlappande till 1/3 och med en liten spets i toppen, mucronate. Trumpeten är cylinderformad, slät, lysande gul med en bredare öppning. Kanten är rullad och djupt och regelbundet urnupen. Har fått en AGM 1995

över 65 cm, tidig - medel

'Goblet'
1 W-Y - trumpet, lång krona
G.B. van Rhijn, Holland, registrerad för 1952

Överlappande, vita yttre kronblad med en kråsad, guldgul trumpet som bleknar till ljust citrongult.

över 65 cm, tidig - medel

'Golden Ducat'
4 Y-Y - fylld
Speelman and Sons, Holland före 1946. En sport från 'King Alfred'

Blomman är 11 cm vid och fylld med yttre kronblad och inre, flikade segment i flera lager. Lysande gul med en vittonad spets på kronbladen. De yttre kronbladen överlappar till 1/3 och är brett ovala. De inre lagren blir succesivt smalare och kortare och med en lätt uppåt böjd kant. Trumpetens segment är flikade, kortare, bredare, mörkare och blandade i mitten. Har använts mycket som snittblomma särskilt i Cornwall.

över 65 cm, tidig - medel

'Golden Harvest'

1 Y-Y - Trumpet Long-Cupped

Warnaar och Co.,  Holland före 1920

Blomman är 11 cm vid och lysande gul. De yttre kronbladen är brett ovala, rundade men med en liten spets, mucronate. I botten överlappar kronbladen med ungefär en tredjedel. Trumpeten är veckad och cylindrisk eller trattformad och mycket mörkare än de yttre kronbladen. Trumpeten övergår i en vid öppning där kanten är urnupen och mjukt flikad.

högre än 67,5 cm, tidig

'Marieke'

div 1 Y-GYY - Lång trumpet 

Konynenburg and Mark, Holland1960

De yttre kronbladen är intensivt gula och trumpeten något mörkare. Liknar 'Unsurpassable' men är mer tidigblommande. En av de högsta narcisserna.

70 cm, medel blomning

'Mount Hood'

div 13 W-W -

P. van Deursen, Nederländerna, 1921 reg 1938

10 cm vida, cremevita blommor. Kalkbladen är brett ovala, tvära med en antydan till spets. Kalkbladen är böjda mot mitten. Bladkanterna är  rullade inåt mot toppen och kanten är vågad. Överlappar 1/3 till 1/2. De inre kalkbladen är smalare, ovala tydligare spetsade och vinklade vid skuldran bakåtriktade mot toppen och med en vågig kant.  Bikronan är trumpetformad, slät och  slår ut i gröntonat ljust gult men övergår i vitt. Munnen är ribbad och vidgad med en utåtböjd kant som är regelbundet indragen. Bikronan ävergår i vitt.

50 cm, medel blomning

'Obvallaris'

Div 13 - arter, vilda sorter, synonym med ssp. obvallaris

Först beskriven av Richard Anthony Salisbury (1761 - 1829) i publikationen: Prodromus Stirpium in Horto ad Chapel Allerton Vigentium, Page 221 som publicerades 1796

Den så kallade 'Tenby narcissen' från England. Guldgula kalkblad och bikrona. Bladen är grågröna.

20-30 cm, mycket tidig - tidig

'Primeur'

P. de Jager and Sons, Holland 1978

1 Y-Y - Trumpet lång krona

Blomman är 9,5 cm vid med yttre kronblad som är mycket mer lysande och mättat gula. Trumpeten är lätt veckad och mörkare i tonen än de yttre kronbladen. Öppningen är vidare och djupt rynkad och tandad.

> 60 cm, mycket tidig - tidig

'Princeps'

div 1 W-Y - okänd, före 1830

Blommorna är ca 9,5 cm vida. De yttre kronbladen är smalt ovala, spetsiga, vridna och ljust gula, kanterna är lätt inåtböjda. Trumpeten är smalt trattformad och mjukt veckad i en klart gul nyans som är blekare vid basen. Tratten är vidare vid öppningen med djupare veck, kanten är urnupen och tandad.

> 60 cm, mycket tidig

'Telamonius Plenus'

div 4 Y-Y, Vincent Sion före 1620

Hur fyllda blommorna är varierar allt ifrån delvis till helt fyllda. De yttre och inre kalkbladen är ovala och lätt grönaktigt gula med en vit spets som är översköljd i en mörkare ton. Kalkbladen är mörkare vid basen och ofta gröntonade på undersidan. Kalkbladen är något inåtvända och vridna eller från skuldran något bakåtböjda, separerade. Bikronan är trattformad, slät och klart gul, med 6 kalkblad motsatta de yttre kalkbladen och de är dubbelt loberade, något ljusare vid basen och ibland gröna i spetsen. De här kalkbladen kan vara mer eller mindre sammanväxta. Mitten av trumpeten är fylld av kalkblad och bikrone segment, kalkbladsegmenten är längre än bikronesegmenten.

Den här narcissen är känd och spridd över USA och Europa under många namn tex :  'Double Van Sion' och 'Wilmer's Double Golden Daffodil' i USA, 'Telamonius' i England och 'Van Sion' i Holland. Introducerad av Vincent Sion men listad som V. Sion och därav att V blev van eller ibland von...

> 50 cm, medel blomning

'W.P. Milner'

div 1 W-W, W. Backhouse före 1869  

Ca 6 cm vida blommor som slår ut i ljust svavelgult och sen övergår i cremevitt. Blommorna är nedåtvända. De yttre kalkbladen är ovala, vinklade i toppen och med en tydlig spets. Kalkbladen är separerade och något inåtvända, vridna eller  med vågade kanter. Bikronan är trumpetformad lätt åtdragen på mitten med en utvidgad munn som är rynkad. Kanten är urnupen och tandad. En av mina favoriter.

> 30 cm, tidig blomning

Tazetta-gruppen

div 8, Narcisser där N. tazetta ingår i korsningen.

Den art vi odlar som jultazett och den är i sig inte härdig på friland hos mig. Men den har delat med sig av sina små blommor i flockar om många till några fina hybrider.

'Grand Soleil d'Or'

div 8 Y-O, tazetta - okänd, Holland, före 1770

2 eller fler blommor per stängel där blommorna är drygt 40 mm vida. Kalkbladen är mycket brett ovala, brett rundade i spetsen och har en tydligt utdragen spets. De är djupt gula och överlappar till 1/2. Kronan är lysande orange, rak och med en hel kant.

> 30 cm, tidig blomning

'Martinetta'

div 8 Y-O, tazetta - Harry I. Tuggle Jr, Virginia, USA, 1985

4-5 blommor per stjälk. De yttre segmenten är citrongula, brett ovala och tvärt avrundade. Vid basen har de stänk av orange. Koronan är skålformad, med tydliga ribbor, lysande orange med en hel, vågad kant.

> 30 cm, tidig blomning

'Minnow'

div 8 W-Y, Alec Gray, England, 1962

2 eller fler blommor per stängel där blommorna är ca 25 mm vida. Kalkbladen är mycket brett ovala, rundade i spetsen och har en tydligt utdragen spets. De är gulvita och spridda, överlappar 1/3 till 1/2 och de bildar en plan blomma.De är något inåtvända med utåtböjda kanter. Bikronan är grund, skålformad, slät och klart gul med en rak mun och en lätt urnupen kant. Liknar  ‘Canaliculatus’ i växtsättet och en dvärg tazett i form och färg.

> 30 cm, medel blomning

'Silver Chimes'

div 8 W-W, E. and James Coleman Martin, England, före 1914

5-7 blommor i flock, där varje blomma är ca 5 cm vid. Kalkbladen är brett ovala men en tydligt utdragen spets, spridda och överlappande till 1/3. De intre segmenten är smalare och ovala. Bikronan är skålformad, lätt ribbad, cremevita med en rak mun och en lätt vågad kant som otydligt urnupen. Doftar.

> 40 cm, sen blomning

'Toto' - hybrid

div 12 W-W, William G. Pannill, Virginia, Förenta Staterna, 1983

Fls star-shaped, 1-3 per stem, 55 mm wide; perianth segments narrowly ovate, a little reflexed, overlapping at base only; corona cylindrical or somewhat funnel-shaped, with mouth straight, rim flanged and dentate.

> 32 cm, medel till sen blomning

Triandrus-gruppen

div 8, N. triandrus - änglatårar, auktor - Carl von Linnaeus (1707 - 1778)

Spanien, Portugal, NV Frankrike

Änglatårar - kan man ha ett vackrare namn? Ibland narcisserna med triandrus gener finns så många vackra hybrider.

Låga narcisser med smala mörkt gröna blad. Kan bära upp till 6 nickande plust cremegula  blommor 4-6 cm vida med kraftigt bakåtvikta kalkblad på stjälkar som är ca 30 cm höga.

Som med många andra arter odlar vi nästan bara olika kultivarer och de går då in i Triandrus-gruppen.

'Dutch Lemon Drops'

div 5 W-Y, okänd, registrerad 2007

Upp till 3 stjärnformade nedåtriktade blommor per stjälk. Kalkbladen är smala och ovala. Bikronan är koppformad, lång, lätt ribbad. Munnen är rak med en kant som är lätt indragen.

Ursprunglingen såld under namnet  ‘Lemon Drops’.  ‘Dutch’ las till namnet för att särskilja den från en narciss registrerad av  Grant Mitsch’s 1956 under namnet ‘Lemon Drops’.

25 cm, medel blomning

'Hawera'

div 5 Y-Y, Dr. William M. Thomson, Nya Zeeland, före 1928

6-8 blommor per stjälk i ljust svavelgult. Kalkbladen är ovala eller utdraget rektangulära med en tydligt utdragen spets. Kalkbladen är starkt bakåtvikta med inåtböjda eller vågade kanter. Bikronan är koppformad, brett ribbad och ljusare gul än kalkbladen. Munnen är jämn med en brett och otydligt indragen. Doftande. Liknar  ‘April Tears’ men förökar sig långsammare.

25 cm, medel till sen blomning

'Katie Heath'

div 5 W-P, Brent C. Heath, Virginia, USA, före 2002

7 cm vida blommor med kalkblad i gröntonat vitt. Bikronan är  gulaktigt rosa ibland med en lätt gröngul ton i kanten.

25 cm, medel blomning

'Lemon Drops'

div 5 Y-Y, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1956

Får ofta 3 blommor per stjälk i mjukt citrongult, blommorna är nedåtriktade. Kalkbladen är ovala, ljust gula, lätt tillbakavikta med en bred mittnerv. Överlappar vid basen. Bikronan är koppformad, lång och med raka sidor, den är lätt ribbad och ljust gröngul. Munnen är rak med en kant som är otydligt urnupen och indragen.

25 cm, medel till sen blomning

'Little Sunray'

div 5 Y-Y, Brent & Becky's Bulbs

Blomrik sort som ofta får flera stjälkar per lök. Varje stjälk får upp till 5 blommor i ljust citrongult. Kalkbladen är bakåtriktade med en tydlig och något mörkare mittnerv och en tydligt utdragen spets. Bikronan är aningen mörkare och brett ribbad. Kanten är slät med tydliga indrag.

20 cm, medel till sen blomning

'Petrel'

div 1 W-W, långkronig trumpet, Sir Charles H. Cave, England, UK, före 1908

3-5, nickande, rent vita blommor där de yttre segmenten kan vara lätt bakåtvikta. Koronan är veckad och vidare mot kanten. Starkt doftande
30 cm, medel blomning
'Stint'

div 5 Y-Y, Matthew Fowlds, Oregon, USA, 1970

2-3 blommor per stjälk med kalkblad i ljust citrongult. Bikronan är något mörkare i tonen.

35 cm, medel till sen blomning

'Thalia'

div 5 W-W, M. van Waveren and Sons, Nederländerna, före 1916

3-4 blommor i rent vitt per stjälk  som är något nedåtriktade. Kalkbladen är ovala eller utdraget rektangulära med en ganska  tydlig spets. Kalkbladen är utbredda eller lätt inåtböjda, separerade. De inre kalkbladen är oftast ovala, vridna eller med en vågig kant. Bikronan är lång och skålformad, ribbad med en rak mun. Kanten är indragen.

>45 cm, medel till sen blomning

'Tresamble'

div 5 W-W, P.D. Williams före 1930

2-3 blommor per stjälk som bildar en dubbel triangel. Blommorna är 9 cm vida. Kalkbladen är ovala, trubbiga eller tvärt avhuggna med en tydligt utdragen spets. Kalkbladen är elfenbensvita och utbredda, lätt vridna och överlappande 1/3 till 1/2. De inre kalkbladen är mer smalt ovala och mera vinklade. Bikronan är trattformad, lätt ribbad, ljust cremevit. Munnen är rak med en oregelbunden kant som är rejält taggad.

>45 cm, medel till sen

'White Marvel'

div 5 W-W, G. Zandbergen-Terwegen före 1950

Blomman är ca 8,5 cm vid. Kalkbladen är brett ovala eller utdraget rektangulära med en utdragen spets. De är cremevita  och lätt bakåtriktade, plana eller ibland vridna och överlappande  1/3 till 1/2. De inre kalkbladen är utbredda eller något inåtriktade. Bikronan är trumpetformad, bred, slät och med en rak mun som är lätt rynkad. Många tätt packade kalkblad och/eller bikroneblad inuti med samma längd som bikronan. Enstaka kalkblad som är längre än bikronan. Ett ganska säreget utseende.

>45 cm, medel till sen blomning

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier