Epimedium- sockblomma

Perenner

Mina Växter

Epimedium - sockblomma

- fascinerande blommor och väldigt vackert bladverk -

Epimedium - sockblommor, på svenska och på kinesiska  淫羊藿 ("yin yang huo"). Släktet består av ca 60 arter och samtliga finns i det som kallas 'den gamla världen' och de flesta är endemiska för Kina. Japan har näst flest arter och dessutom kommer något fåtal arter från Ryssland, Kashmir, Korea, Italien med flera länder. Med ett så stort växtområde varierar också deras prefernser för växtmiljön men det finns gemensamma nämnare såsom skugga i någon grad och fuktighetshållande jord.

Rhizomer

Sockblommor växer från träaktiga eller seniga rhizomer i jorden. Rhizomen varierar från 2 till 7mm i tjocklek men kan också ha något tjockare beroende på art och växtkraft. En del arter har korta, tjocka rhizom och bildar samlade ruggar medan andra har längre rhizom och bildar därför en bredare och mera spridd planta. Sugrötterna som växer ut från rhizomet håller plantan på plats i marken och de tar upp näring och vatten.

Blad hos Epimedium

En del arter och sorter i släktet Epimedium är vintergröna men flera vissnar också ner på hösten. Bladen sitter i toppen av tunna, seniga bladstjälkar som är sega när de mognat och de är nästan omöjliga att bryta av. Bladen sitter på tunna bladskaft och är oftast sammansatta av två eller ända upp till 50 småblad. Det finns ett fåtal arter med enkla, det vill säga ett blad per bladstjälk. Många arter har 3-faldigt, 3-delade sammansatta blad. Bladen läderartade och det gäller speciellt de vintergröna arterna. 

Blommorna

Blommorna hos Epimedium är variabla i färg och form. Blomknoppen har fyra yttre foderblad som snabbt försvinner från den utslagna blomman. Innanför dessa finns dessutom ytterligare fyra inre foderblad som kan vara ganska små eller stora och iögonfallande. Innanför dessa finns fyra kronblad och de kan vara enkelt ovala eller med en utdragen sporre. De inre foderbladen har ofta en annan kontrasterande färg mot kronbladen. Flera arter har till exempel röda foderblad mot gula kronblad. Blommornas form är variabel och kan likna  små hängande bägare eller klockor, hängande stjärnor eller större bägare med yttre sporrar. En del liknar mest en hängande spindel där blomman i huvudsak består av långsporriga kronblad. Färgspektrat går från gult - orange och vitt samt många nyanser av rosa och rött över till lila och mörkt purpurfärgat.

Använda sockblommor

Eftersom utbudet i svenska plantskolor är litet är oftast rekommendationen att använda dem som marktäckare. Och det gäller för flera till exempel Epimedium x rubrum, E. x versicolor och E. grandiflorum i viss mån. Men särskilt de japanska arterna har mindre rhizomer och därför mindre rotsystem och de är mer klumpbildande än marktäckande. Beroende på sort, art blir de 20 eller ända upp till 60 cm höga. Bladutspringet är ofta mer eller mindre tonat i rött på våren och övergår senare i fräscht grönt hos de flesta. Många får dessutom fina höstfärger. Hos en del arter och namnsorter är bladverket vintergrönt även om väder och vind påverkar. Men om man vill se den underbara blomningen fullt ut i maj kan det vara idé att klippa ner det gamla bladverket på eftervintern.

Odla Epimedium - sockblommor

Plantera sockblommor i lätt skuggiga till halvskuggiga lägen. Särskilt de arter som förlorar bladverket vintertid vill ha en ljus skugga. Jorden måste kunna hålla fukt på ett bra sätt men ändå vara väldränerad. Lägg till mullämnen för att göra jorden mer fuktighetshållande. Näring från lövkompost räcker mer än väl. De flesta arter och sort vill växa i en neutral till sur jord. 

Plants delight har ovanligt många sorter att titta på och kanske köpa om man faller för släktet.

Betoning: epimedium

Synonyma och historiska svenska namn - sockblomma,  sockblommor,  sockört

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

acuminatum L575

En insamling av Roy Lancaster, Dorset Perennials

Blommorna har den typiska kloformade sporren och med 2 toner i violett.  Foderbladen är plommonlila medan kronbladen är vita översköljda i lila med en liten purpurrosa ton mot blomfästet. Bladen är långa och smala med bladkanter som är något rynkade vilket ger dem ett vinklat utseende. Till hösten - vintern tonar bladen över i en vacker något dämpad orange ton med fläckar i rött. En art som är variabel i vilt tillstånd. 

'Night Mistress'

Dovt ljust violetta yttre foderblad med mörkt violetta sporrar och krona.

'Phoenix'

Syn. “Emperor”

Wendy Perry, E acumintum x E grandiflroum

Stora rosa foderblad som hålls över de mörkare rosalila kronbladen som har en hint av purpur. Sporrarna har samma färg men tonar över i vitt mot topparna. -Selektion ur en sådd av en korsning - E acuminatux x E grandiflorum. Bladutspringet är fläckat i rödd men övergår i grönt.

Vintergrönt bladverk

20 cm hög och ca 30 cm bred,  april - maj

'Ruby Shan'

Stammar ur en insamling som Dan Hinkley/Heronswood gjorde 1996 i Sichuan, Kina

Klumpbildande med vackra, long och spetsiga blad som är vintergröna. I bladutspringet är de kraftigt fläckade i purpur. Långa välvda blomstjälkar. Vita foderblad över de kontrasterande långa hallonröda sporrarna och inre krona.

30 cm hög och dubbelt så bred, april - maj

yellow flowered form

Cc 011415

En form med gula blommor och cremevita foderblad

'Akebono'

Delvis vintergrön sockblomma som producerar mängder av vita blommor som är överdragna i rosa. Beskrivs som small - medium

30 cm, maj - juni

'Amber Queen'

Epimedium flavum x wushanense, uppdragen av Robin White, Blackthorn Nursery

En städsegrön sockblomma som kan vara täckt av tvåtonat orange blommor längs långa, tunna stänglar. När den etablerat sig kan den blomma om sporadiskt under säsongen. Spetsiga blad som är vackra även när den inte blommar och som är marmorerade i brunrött i utspringet.

Lite mer krävande vad gäller mullrik och fuktighetshållande jord än de äldre sorterna.

40 cm bildar en medel - stor klump, maj - juni

'André Charlier'

E. wushanense x rhizomatosum - Danielle Monbaliu, Belgien

Mycket lik 'Bieke' enligt de som har den engelska kollektionen av sockblommor.

'Arctic Wings'

Epimedium latisepalum x E. ogisui

Bladutspringet är vackert bronsfärgat med en mängd kanelfärgade fläckar men övergår under sommaren i grönt. Får korta blomstjälkar med spindelliknande vita blommor som är större än de flesta andra sockblommors.

Bildar en rugge och breder inte ut sig som en del andra gör.

25 cm, maj - juni

brachyrrizum

China, Guizhou  province

En vintergrön art där de basala bladen har 3 bladflikar. Bladkanterna är taggade. Blommorna är rosa och foder- och kronbladen har samma ton förutom centrum där den rosa nyansen är mörkare. Växer med korta rhizomer, kortare än hos E. leptorrhizum som den är väldigt lik i blomman. Växer klumpformat

30 cm, maj - juni

'Buckland Spider'

Keith Wiley, Wildside Nursery, Devon - Epimedium grandiflorum x koreanum

Foderbladen är lätt fläckade och nervade i rosa och de täcker nästan de ljust rosa kronbladen. Sporrarna är rosa med vita toppar. Blomman kan bli upp till 4 cm. Bladutspringet är bronsrött men övergår sen sakta i äpplegrönt. Vissnar ner vintertid.

25 cm, maj - juni

'Buff Beauty'

Keith Wiley, Wildside Nursery, Devon 

Djupt purpurröda blomstänglar lyfter fram de inre vita foderbladen som tonar till ljusaste rosa i centrum. Kronbladen är kantade i ljust citrongult och de vita sporrarna har en ljust gul spets.  Vintergrön

25 cm, maj - juni

davidii

V Sichuan; Kina

En tuvbildande art med gyllengula blommor på våren. Attraktivt bladverk. Vintergrön.

40 cm, maj - juni

davidii 'Jean O'Neill'

Peter Chappell och Kevin Hughes

Foderbladen är vita med purpurfärgade sporrar - är en beskrivning.

En annan som jag hittar bilder som matchar - foderbladen är ljust cremerosa och täcker de långa kronbladen vars sporrar är vikta inåt likt långa ben i gula stövlar. Kronbladen är matt aprikosrosa  vid munnen runt gula ståndare som precis visar sig. Blomstänglarna är ljust äppelgröna. Bladverket är tjockt och stickigt. Vintergrön

30 x 30, maj - juni

diphyllum 'Variegatum'

Bladverk som är variegerat i ljust gulvitt. Små, vita och mycket söta blommor.

40 cm, maj - juni

dolichostemon

China, Sichuan 

En mindre, vintergrön art som får vita blommor med plommonlila, små kronblad och långa gula ståndare - gör att blomman liknar tolvgudablommor. Skiljer sig från E. dewuense genom att ha smalare, ovala blad. Bladen kan vara vackert marmorerade i utspringet. Blomstjälken har två 3-delade blad. 

30 cm, maj - juni

 

'Domino'

Darrell Probst 2004

Vita blommor med brunröd krona. Avlångt, utdragna, tandade blad som är vackert marmorerade i brunrött som nyutsprungna

40 cm, maj - juni

 

'Double Cream'

Sannolikt en fröplanta från E. wushanense - uppdragen av Coen Jansen

Taggiga blad som ger ett distinkt mahonia liknande bladverk. Cremevita, dubbla blommor som beskrivs som 'bold'.

 

elongatum

Cc012906

China, in the borderland of Sikang and Western Sichuan provinces around Kangding 

En av få arter från Kina som inte är vintergrön. Den är däremot hög - 60 cm. Blommorna är stora och citrongula med brunröda yttre foderblad. Den lär ha långa rhizomer som vandrar iväg.

60 cm, april - maj

epsteinii

China, Hunan province 

En mellanstor och växtglad art som sprider sig med rhizomer. Bladverket är mörkgrönt och blankt och sammansatt av 3 blad med iögonfallande, taggiga kanter och en utdragen spets. Blommorna är stora och tydligt tvåfärgade med vita inre foderblad och rödvioletta kronblad. Vintergrön 

fangii

cc 022008

China, Sichuan province on Emei Shan (Mount Omei)

En vintergrön art som breder ut sig med rhizomer. Bladen är 3-delade och småbladen är smalt, avlånga. Bladkanterna har korta, vassa 'nålar'.  Bladutspringet är en purpurröd ton innan bladen går över i grönt. Spektakulära blommor i en mättat citrongul nyans. De yttre foderbladen kan vara uppåtvända och rödtonade men ska inte vara det i den här selektionen.

fargesii

Og. 93057

China, Sichuan province 

En medel till stor vintergrön art som är besläktad med E. dewuense och dolichostemon.  Blommorna liknar tolvgudablommorna och är vita eller ljust rosa med ett mörkare lila centrum och synliga ståndare. Kan bilda en spektakulär klump med tiden med mängder av blommor. Trivs bäst i delvis skugga. 

flavum

Og 92036

En liten till mellanstor och delvis vintergrön art som är släkt med Epimedium davidii, fangii, hunanensa och ilicifolium. A small /medium sized semi-Bladen är ovata med strödda nålar längs bladkanterna. Blommorna är gula.

20 cm, maj - juni

'Fire Dragon'

E. davidii och leptorrhizum - Robin White, Blackthorn Nursery

En liten till medium växande sockblomma förblir hyfsat vintergrön hos mig. Får vackert tvåfärgade blommor - foderbladen är vackert rosaröda och kronbladen mättat gula liksom sporrarna. Blommorna är hyfsat stora.

20 cm, maj - juni

franchetii 'Brimstone Butterfly'

Og 87001

Beskrivs som en superb selektion och något större än arten som den vanligtvis förs till. Bladen är märkbart större och har rosabeige ton som unga. Blommorna är citrongula.

grandiflorum

Japansk sockblomma, Japan (Kyushu, Shikoku, Honshu and Hokiado). Northern Korea and southern Manchuria

synonym E. micranthum

En medelstor art med med spridning över ett stort geografiskt område. Växer i lövskogar. Introducerad till Storbrittanien under 1830-talet. Variationen inom arten är stor särskilt om man tänker på dess spridning. Blomfärgen är mycket variabel i naturen - gula, vita, rosa, lila och röda över till purpur. Dessutom finns det många massor av sorter som uppstått i trädgårdar så kan det finnas hundratals kultivarer namngivna.

Sprider sig med krypande jordstammar och bildar en tät matta.

'Bandit'

Bladen är små, gröna och på våren har de en purpurröd kant. Vackra gräddvita blommor. Bildar en vacker och kompakt liten rugge.

20 cm, maj - juni

'Circe

Cc950244

Liknar i mångt och mycket 'Yubae' eller som den säljs som här 'Red Beauty'. Men 'Circe' har 2-3 gånger så många blomstjälkar som hålls över bladverket och är lägre i växten. Blommar tidigt och får mängder av blommor. Bladen har en något mörkare nyans på våren.  

35 cm, maj - juni

'Dark Beauty'

Djupt bronsfärgat bladutspring på våren övergår i grönt under säsongen. Ett andra, mörkare bladutspring kommer senare och ger en slående kontrast mot de  klart gröna bladen sen tidigare. Vita sporrar över en ljust rosa kjol och mörkare purpurrosa foderblad.

30 cm, maj - juni

'Elfenkönig'

Vita blommor och rödbruna bladstjälkar. Hittar ingen direkt information om den

30 cm, maj - juni

'Koji'

Rödvioletta blommor

30 cm, maj - juni

f. koreanum 'La Rocaille'

Ljust citrongula blommor med vita inre foderblad som är skuggade i limegrönt. Bladstjälkarna är rödbruna. Kronbladen har sporrar i cremevitt med en skuggning i lime och smala vita kanter runt öppningen och på sporrarnas spetsar. Stora blad fint tandade och med en lätt rosaröd ton som nyutsprungna. En relativt hög hybrid.

35 cm, maj - juni

'Lilafee'

Purpurvioletta blommor, kraftigt växande

30 cm, maj - juni

'Miyako'

Ljusare rosa, utbredda foderblad. Kronbladen är mörkt rosenröda med ljusare, utbredda sporrar.

? cm, maj - juni

'Mr Okamoto' - original

Mellanstor kultivar av E. grandiflorum som stammar från Japan. Verkar hyfsat blomrik och ha någorlunda tillväxt, enl en engelsk försäljare. Gula blommor i fin storlek.

25 cm, maj - juni

'Nanum'

Stora, vita blommor med långa sporrar. Ljusgrön marktäckare med ett vackert bronsfärgat utspring. Mycket tätt formade kuddar.

10 cm, maj - juni

'Pierre's Purple'

Stora sporrar och rödvioletta blommor som kommer högt över det nya bladutspringet.

Mellangröna blad med tandade ovala bladskivor på långa, tunna stjälkar - bildar vackra klumpar. Bronsfärgat bladutspring.

> 40 cm, maj - juni

'Pretty in Pink'

Blommor med vita sporrar och rosenrosa baksidor med en djupare rosenrosa mitt. Små hjärtformade klart gröna blad som sägs få en dramatisk bronston på hösten.  Jämfört med 'Pink Champagne' har den här en nättare storlek med mörkare rosa blommor och mer uttalade bronstoner.

> 30 cm, maj - juni

'Purple Prince'

Starkt purpurröda blommor med något ljusare sporrar. Verkar som det cirkulerar en sort med ljusare blommor

> 30 cm, maj - juni

'Red Beauty'

synonym 'Yubae'

Bladen som är hjärtformade får en vacker mörkt röd höstfärg. Stora röda blommor.

> 25 cm, maj - juni

'Shiho'

Låg variant av arten med storleksmässigt lite mindre blommor i lila 

> 25 cm, maj - juni

'Tancho'

Det finns en koi karp som kallas Tancho som har en rundan röd fläck på huvudet. 'Tancho' är japanska för en typ av vadarfågel som också har en röd fläck på huvudet. Om det är adekvat kan diskuteras men beror antagligen på att kronbladen är rosenröda. 

>35 cm, maj - juni

var. thunbergianum

Japan

Ljust violetta blommor på den här varieteten.

> 25 cm, maj - juni

var. thunbergianum 'Agaki-zakura'

Japan

Blommorna beskrivs som exceptionella - ljust rosa blommor. Namnet betyder översatt “Red Cherry Blossom”

var. thunbergianum 'Kourin'

Japan

Djupt purpurfärgade blommor

var. thunbergianum 'Tama-no-genpei'

Japan

Vita kronblad och rosa foderblad - slående vackra blommor

'Waterfall'

Bladen är överhängande och det lär skapa en vattenfallsliknande effekt. Blommorna är rödvioletta och hålls väl synliga över bladverket. Blir medium till hög, är ganska ny i odling och lite känd.

'White Queen'

Vacker, medelstor sockblomma med mörkt gröna, pilformade småblad. Vid nyutspringet på våren har bladen en röd rodnad. Stora vita blommor i i mängder kommer samtidigt och bildar en fin kontrast mot det rödtonade bladverket.

Royal Horticultural Society Award of Garden Merit (RHS AGM) men var ingen succé vid provodling i Chicago Botanic Garden Trials! Jag får avvakta och se.

> 25 cm, maj - juni

hunanense

China, Hunan province

En mellanstor art som är närbesläktad med flera av de andra gulblommande arterna - E. davidiifangiiflavum and ilicifolium. Bladen är sammansatta av 3 brett hjärtformade bladflikar med kraftigt taggade kanter. 

Hybrid 1

Köpt i Göteborgs botaniska för ett antal år sedan och hade siffran 1 om jag kommer ihåg rätt.

Varmrosa blommor med gula inslag

Kan ev vara E. x versicolor 'Cupreum'

ilicifolium

Kina, Shaanxi Provinsen

Långa smala, vintergröna blad med tydliga taggar upp till 25 cm långa. Stora blommor med lätt gröna inre foderblad och klart gula sporrar. Blomstjälkarna blir upp till 45 cm höga. Lär vara väldigt köldtålig.

45 cm, maj - juni

'Kibana Genpei'

Japansk hybrid med E. grandiflora ibland föräldrarna. Blommorna är vita men foderbladen har en kant i rosa. 

? cm, maj - juni

'King Prawn'

Uppdragen av Julian Sutton, Desirable Plants. Lär vara en korsning mellan en Ogisu insamlad E. wushanense och E. Latisepalum.

De rosa nyanserna hos de yttre foderbladen och kronbladen är överraskande med tanke på föräldrarna som har vita resp gula blommor.

En starkväxande planta

40 cm, maj - juni

'Knight Star'

Uppdragen av Julian Sutton, Desirable Plants. Lär vara en korsning mellan en Ogisu insamlad E. wushanense och E. Latisepalum.

Syster till King Prawn ovan. De yttre foderbladen är cremevita och de inre kronbladen är rosaröda - ljusare mot kanterna och mörkare mot blommans centrum. Bra storlek på blommorna. Bladverket är attraktivt året runt.

40 cm, maj - juni

'Kodai murasaki'

Rödvioletta blommor med ljusare sporrar.

koreanum 'Harold Epstein'

Svavelgula blommor

45 cm

'Korin'

Liten till mellanstor hybrid med blommor som är jämnt färgade i vinrött

35 cm, maj - juni

'Kotobuki'

En japansk hybrid med tydligt tvåfärgade blommor där de inre foderbladen är mellanrosa och kronbladen är ljust, ljust rosa och vita sporrar.

35 cm, maj - juni

latisepalum 'Egret'

Rikblommig form med stora vita blommor med cremevita kronblad. 

leptorrhizum

Fjärilssockblomma, C, Ö och S Kina

Eleganta rosa blommor med långa sporrar som svävar ovanför bladverket. Bladen är spetsiga och formade som hjärtan. Nya blad har en rödaktig ton. Är vintergrön och får vintertid en bronston. Marktäckare som sakta sprider sig sakta med krypande jordstam.

> 25 cm, maj - juni

lishichenii

Cc 95007

China, Jiangxi (Kiukiang) province. It may also occur in Sichuan, Zhejiang and Hubei provinces

Mellan till starkväxande, vintergrön art. Även den här bär gula blommor som mest liknar hängande 'spindlar'. Blomstjälken har två blad som är 3-flikade med små nålar längs bladkanterna. De inre foderbladen är ljust gröna medan kronbladen är intensivt och klart gula och utdragna i kloformade sporrar.

? cm, maj - juni

macrosepalum

En art med ovanligt stora stora, öppna rosa och vita blommor. Börjar snabbt skicka utlöpare

> 30 cm, maj - juni

'Mandarin Star'

Tunna, starka stjälkar bär upp samlingar med nickande blommor med vita kronblad och citrongult centrum. Blommorna är annorlunda i uttrycket än de flesta sockblommor vi är vana vid. De unga bladen är bronsfärgade.

25 cm, maj - juni

'Moonlight'

Koen van Poucke, Belgien

Vacker hybrid med långa sirliga blomstjälkar med små strödda blommor. Foderbladen är vita och kronbladen gula med korta gula sporrar.

35 cm

'Never the Red Rooster'

hybrid av E. Fargesii, sannolikt E. Fargesii och en purpurröd E grandiflorum kultivar

En rödblommande variant av arten som också har bredare blad. Det är sannolikt grandiflorumen som gett den rikt röda färgen.

25 cm, maj - juni

ogisui

China, Sichuan province

En medelstor, vintergrön art som namngetts efter Mikinori Ogisu - en japansk botanist som samlade arten i Kina och ett antal andra nyligen introducerade sockblommor. Arten har lång, tunna rhizomer och stora kritvita blommor men den verkar vara sparsam med blommorna. Verkar växa bäst i kruka, i UK i vart fall. Blomstjälken bär två motsatta blad som är sammansatta av e ovala bladflikar. Bladutspringet ser ut att vara lysande rött.

? cm, maj - juni

'Diane'

Foderbladen är ljust rosa och hålls lyftade över de vita kronbladen

25 cm, maj - juni

x omeiense

Emei-sockblomma, naturhybrid i C Kina,
Epimedium acuminatum x fangii

En fin korsning som är vintergrön. Blommorna hänger från korta blomstjälkar och har en orangegul färg. Bladen är hyfsat fläckade under flera veckor på våren. Visar ganska snart att den kommer bilda en matta.

> 25 cm, maj - juni

'Akane'

Epimedium x omeiense äEn naturhybrid som hittades på Emei Shan (Mount Omei) i Kina av Mikinori Ogisu. 'Akane' är en av hans två original introduktioner. De inre foderbladen är röda medan kronbladen är orange och sporrarna är blekare och övergår i cremevitt med gula toppar. Namnet har länge felaktigt stavats 'Akame' och ibland dyker den fortfarande upp som det.

'Stormcloud'

Epimedium x omeiense är en mellanstor vintergrön hybrid som uppstår naturligt mellan E. acuminatum och E. fangii. Man hittar korsningen på Emei Shan, Mount Omei i Kina. Funnen av Mikinori Ogisu en japansk botanist och plantsamlare. Det här är en av två av hans originalinroduktioner.

Bär ganska murriga blommor i matt purpurrött men färgen lyfter när solen faller på blommorna. 

pauciflorum

Pyttesockblomma, SV Kina

En lågväxande vintergrön art som precis som namnet antyder är sparsam med blomningen. Den har långa tunna rhizomer och breder ut sig i jordytan ungefär som en vitsippa. Upplever inte att den får en kompakt rotmatta som kväver annat. Blommorna är vita och lätt översköljda i lilarosa. Blomstjälken har 2 stycken treflikade blad mindre än hos de flesta arter. Bladkanten har korta taggar.

> 25 cm, maj - juni

x perralchium 'Wisley'

Cc. 960041

En spontan hybrid som upptäcktes i Royal Horticultural Society trädgård i Wisley, England.

Små, lysande kanariegula blommor som visar sig över bladverket. Bladen har mellan- till stora bladflikar med ljusare nerver och en lätt rynkd kant. Ovansidan är blank. Vintergrön.

En sort som tål torka.

25 cm, maj - juni

'Pink Champagne'

En av de större hybriderna som tagits fram av sockblomsexperten Darrell Probst.  Den anses som mycket bra eftersom den visar upp blommorna väl över bladverket. Blommorna har foderblad som är mörkt rosa vid basen men som ljusnar mot toppen,  sporrarna är ljust rosa. Kronbladen är mörkt rosa. Bladverket har purpurfärgade fläckar i utspringet och bildar en fin kontrast mot blommorna. En växtkraftig, klumpbildande sort som behöver delas med jämna mellanrum. 

'Pink Elf'

E. leptorrhizum x Epubescens

E. leptorrhizum har lånat den vackra rosa färgen och pubescens de relativt små blommorna.

Kronbladen i purpurrosa bildar en underkjol med foderblad i ljust rosa sorten har små blommor utan sporrar. Höjden på blomstängeln över bladen och mängden blommor gör den väldigt vacker i mina ögon. Bladen är avlångt, långt utdragna.

30 cm, maj - juni

platypetalum

Raggsockblomma - C och SV Kina

Små, klart gula blommor över äppelgrönt något utdragna och tandade blad.

> 25 cm, maj - juni

pubescens Shanxii Form

Cc 022556

En mellanstor, vintergrön art som producerar moln av små, 1 cm vida, blommor i klasar väl över bladverket. Bladen har 3 småblad med  väldigt flikade, tornade kanter. Artnamnet syftar på håren längs bladkanterna. Bladutspringet är vackert fläckat i brunrött. Bildar en rugge.

> 25 cm, maj - juni

qingchenshanense

O3124

Verkar ha ett kompakt rotsystem. Blommorna är hängande med små kronbladen och långt utdragna ståndare. Blommorna är vita. Eventuellt känslig

'Red Maximum'

Koen Van Poucke, Belgien - korsning mellan E. grandiflorum ‘Freya’ x E. membranaceum

En mellanstor vintergrön hybrid med vackert rosaröda blommor och vita sporrar. 

rhizomatosum

Raggsockblomma, SV och C Kina

Exceptionellt vida, platta blommor. Foderbladen är reducerade till ett litet vitt kors ca 1 cm brett. Kronbladen är långa, klart svavelgula och något böjda ungefär som ett jakthorn. Bladverket är först vinrött  men övergår i grönt med purpuraktiga till kopparfärgade fläckar. Blommorna kommer på stjälkar som hålls väl över bladverket.

Starkväxande rhizom som breder ut sig snabbt.

> 25 cm, maj - juni

'Rik'

hybrid uppdragen i Belgien med frön från E. x omeiense ‘Akane’

De nya bladen är vackert marmorerade i rostrött men övergår som utvuxna i grönt. Foderbladen och botten av kronan är varmt gula där kronan gradvis övergår i varmt orangerött och den är i stort sett helt röd vid kronans kant. Sorten är relativt ny i odling.

Blev en favorit när den blommade 2019 på grund av färgen och trots att blomman är liten.

25 cm, maj - juni

x rubrum

Röd sockblomma, troligen korsning E alpinum x E grandiflorum

Spontan trädgårdshybrid men kraftigare och mer kompakt än arten. Blommorna är lysande röda med gul ytterdel, ca 2 cm stora. Plantan bildar täta ruggar, bra marktäckare.

> 25 cm, maj - juni

'Galadriel'

Röda och vita blommor

'Sasaki'

Rosa blommor

25 cm, maj - juni

seedling

unknown seedling - en fröplanta som kom upp i en nejliksådd med frön jag fått från en trädgårdsbekant. 

Avlångt utdragna, tandade blad. Gula blommor som bär hängande vita sporrar.

25 cm, maj - juni

shuichengense

Cc 030175 - China,  Guizhou province

En liten till mellanstor vintergrön art som är relativt ny  i odling. Den har tunna rhizomer som är 'running'. En ny planta kommer upp ur en fet knopp som bildas i ändan av rhizomen. Bildar en liten matta av sammanvävca rhizomer. Bladen består av tre smala och taggade bladflikar med utdragna spetsar. Blomstjälken bär två motsatta blad. Blomman är starkt gul och de inre kronbladen har utdragna och vackert välvda sporrar. 

sp. nova 'Simple Beauty'

Cc. 022728 

En nyupptäckt art från Darrell Probst introducerad 2010

Det är en ny vildinsamlad frösådd hybrid eller klon av en art som inte är känd sen tidigare. Man hittade endast ett fåtal på platsen.

Ovanlig med stora, blanka, korrugerade blad som kan bli 12 cm långa och som sitter ensamma snarare än tredelade som sockblommor brukar ha. Blomstjälkarna med stora blommor i ljust gult med långa ljust citrongula sporrar som bärs över bladverket. De inre kronbladen är tonade i lätt grönt.

'Spine Tingler'

Darrell Probst 2008 - synonym med 'Sphinx Twinkler'

Namnet kommer av de mörkt gröna nästan fingerlika  bladen med taggiga kanter. Har en lätt kopparton och kan till och med ha en mörkt brun - vinröd ton. Värd att odla enbart för bladverket.

Mjukt gula blommor som kommer efter de nya bladen till skillnad mot många andra sockblommor.

Har fått en AGM - Award of Garden Merit.

30 cm, maj - juni

stellulatum

'Long Leaf Form' Cc 970051

C Kina

Vita foderblad ger intrycket av en liten vit stjärna. Kronbladen är små och gula och bildar ett gult centrum tillsammans med ståndare och pistill. Bladen är avlångt utdragna och tandade. Nyutspringet på våren är bronsfärgat. Överlag lik 'Wudang Star' nedan.

> 25 cm, maj - juni

'Wudang Star'

Den form av E. stellulatum som odlas mest i UK. Insamlad av Roy Lancaster 1983 från 'beneath the Purple Clouds Temple on the Wudang Shan mountain' i Kina. Där växte den rikligt i och bland bergssprickor. Långa vita foderblad och gula, små kronblad skapar små vita stjärnor större än hos myrianthum men inte stora. Kommer i ett kaosartat överflöd som skapar ett vitt moln över en klumformad bas. Fräscht grönt bladverk.

> 25 cm, maj - juni

'Sunshowers'

Amerikansk hybrid

Gula kronblad och ljust rosa foderblad. Blomstjälkarna är ca 30 cm höga. Delvis vintergrön.

30 cm, maj

sutchuenense

Cc 990394

China,  Sichuan province

'The Giant'

Cc 012063

Darrell Probst - Sichuan Province, Kina, 2001 

En extraordinär sockblomma och den absolut största. Blomstjälken kan bli 2 m lång men den är inte helt upprätt men plantan blir ändå upp till 120 cm. Blommorna är gula och utbrett spindelformade.

120 cm, maj

trifoliatobinatum

Cc 950046 - Japan,  the western side of,Shikoku Island

Det finns en population sockblommor som växer vild i Japan men som tros ha ett hybridursprung men som nu är helt stabil. Sannolikt en korsning mellan E. diphyllum x E. grandiflorum. Den lär vara mest lik E. diphyllum men har drag av båda föräldrarna. Prof. W. T. Stearn menar att det är en art medan Daniel Probst menar att det är en stabil 'true-breeding' form av E x youngianum eftersom den är endemisk inom ett område där arterna ovan förekommer.

Den här klonen är bara knappt 15 cm i blom men växer sen till strax över 20 cm. Mellanstora vita blommor med sporrar som E. grandiflorum men är mindre Bladen är rundade 2,5 cm vida och bronstonade i utspringet men övergår  i grönt med rödbruna fläckar. 

'Totnes Turbo'

Rikblommig sort med klart gula blommor i två nyanser. Vintergrön

'Wildside Amber'

Uppdragen av Keith Wiley, Wildside Nursery, Devon

Medium till stor sort som är vintergrön. Mycket lik Robin White's hybrid E. 'Amber Queen'. Båda bildar underbara och iögonfallande plantor men om man inte vill jämföra de två räcker det med den ena. Jag var inte medveten om faktumet...

40 cm, maj - juni

'Wildside Ruby'

De nya bladen är rubinröda som unga. Blomstjälkar med små rosa och gula blommor.

Behöver ett svalt läge i halvskugga

'William Stearn'

Röda blommor bland talrika, små gröna blad. Vintergrön

35 cm

wushanense

China,  Sichuan province

En art med vintergröna, långt utdragna blad som bildar en medel till stor rugge. En art som skapat lite huvudbry under 2000-talet. Mot slutet av 1900-talet fanns det två typer av arten tillgängliga under artnamnet. Båda samlades in i Kina av den japanska botanikern Mikinori Ogisu. Det var hans gula selektion Og 93.019 och Og 92.009 som senare döpts till E. wushanense 'Caramel' på grund av blomfärgen. Men senare har man tvekat om de verkligen är en representant för arten och nu betraktar man E. wushanense nova som 'the real thing'. Numera finns dessutom varianter av nova som selektionen 'Spiny Leaved Form' cc014631 dessa har samlats in av Chen Yi och Darrell Probst.

wushanense Og 93019

Spektakulär selektion med långt utdragna blad. Stora gula blommor på höga blomstänglar som kan bli 80 cm på etablerade plantor.

'Caramel'

Bladen är långa, mellangröna och läderartade och fläckade i rödbrunt. Små taggar längs bladkanterna. Bildar en kraftig, låg rugge. Blomstjälkarna är smala och bär spindelliknande blommor i mjukt karamellgult med vita sporrar och ett nästan chokladfärgat centrum.

30 cm, maj

'Cardiff Star'

Julian Sutton, Desirable Plants, Totnes

Upprätta blomstjälkar med stora creme - beige blommor med ett bruntonat centrum. Namnsatt efter den RHS utställning där den här frösådden först visade 2017

30 cm, maj

nova

En vacker ny art som sägs vara den riktiga E. wushanense när den jämförs med Ogisu introduktionerna.

Cremefärgade blommor som sitter tätt längs blomstänglarna.

nova 'Spiny Leaved Form'

En selektion med stora blad med framför allt rejäla taggar längs bladkanterna.

'Sandy Claws'

Liknar 'Spine Tingler' men bildar en störra rugge. Bladen är långa, lansettformade med taggiga bladkanter. De nya bladen har en dramatisk brunröd färg som är unik bland lundens skuggväxter. 

x versicolor

Samlingsnamn för flera bra korsningar mellan E grandiflorum och E pinnatum ssp colchicum. Blommorna är ca 2 cm stora, liknar E grandiflorum men med kortare sporrar.

> 25 cm, maj - juni

'Cherry Tart'

En ny hybrid som eventuellt är en korsning mellan E. grandiflorum och E. pinnatum subs. colchicum.  De inre foderbladen är lysande rosa medan kronbladen är mörkare rosa men övergår i gult mot munnen. En mellanstor sockblomma som verkar hyfsat vital. Det är en frösådd från USA och föräldraskapet är något oklart. Men den är distinkt från alla andra sockblommor och en iögonfallande planta när den blommar. 

x warleyense 'Orangekönigin'

Läckra små orange blommor med gula centra. Blommorna  kommer i öppna klasar över ett grönt bladverk. Bladen är oftast kraftigt rödfärgade under vintern. En av mina favoriter särskilt på våren när de nya blomstänglarna kommer och eftermiddagssolen silar igenom de orange blommorna. Men det är en av de sorter som sprider sig och som bildar en mycket kompakt rotmatta. Tänk igenom placeringen

> 40 cm, maj - juni

x youngianum

Hybrid mellan E diphyllum och E grandiflorum

Båda arterna kommer från Japan och det är en naturhybrid som uppstår där arterna växer nära varann. De flesta varianter av korsningen är små till mellanstora och får medelstora blommor. Bladen vissnar ner under vintern. Blomfärgen och blomformen är mycket variabel och kan likna någon av föräldrarna eller bli något helt eget. De beskrivs som ovanligt rikblommiga med täta blomklasar under lång tid. Blomfärgen är variabel liksom hur väl sporrarna är utvecklade. 'Roseum' som jag odlar har till exempel inga sporrar alls.

20 - 25 cm, maj - juni

'Beni-kujaki

Nyare namnsort med stora blommor i purpurrosa.

'Merlin'

En hybrid med blommor som mest liknar den ena föräldern E. diphyllum. Lila blommor som verkar ljusare upptill

'Niveum'

Vita blommor som även den mest påminner om  den ena föräldern E. diphyllum. Svagväxande

'Roseum'

Nickande, brett klockformade ljust rosa blommor som är 2 cm i diameter.

'Tamabotan'

Vita blommor med en lätt rosa ton. Ser ut att ha fler lager foderblad. En som inte är särskilt lik någon av föräldrarna.

'Yenemoto'

Köpt som 'Yenemdo' från en plantskola men etiketten var handskriven och jag har aldrig hittat några uppgifter för en sådan hybrid.

'Yenemoto' däremot stämmer bra. Det är en av de som har blommor som är förhållandevis väldigt lika E. grandiflorum. Det stämmer bra med det faktum att jag inte lyckas säga vem som är vem med säkerhet.

> 15 cm, maj - juni

zhuzhanense

Cc 02885 white form

China,  Hubei (Hupeh) province

En art som inte är helt klar och det verkar vara olika plantor som säljs av olika plantskolor - det kanske klarnar så småningom. Bilder jag ser visar en variant av den nedan med lila kronblad och större vita foderblad.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier