Scilla - blåstjärnesläktet

- LÖKAR och KNÖLAR -

Mina Växter

Scilla

- blåstjärnor ljuvliga vårlökar men alla är inte blå -

Scilla - blåstjärnesläktet förknippar jag med azurblå mattor i parker och trädgårdar. Mattor som avlöser snödroppar och krokusar. Men Scilla - blåstjärnesläktet innehåller fler mycket odlingsvärda arter.

Klassificering av Scilla - blåstjärnesläktet

Scilla - blåstjärnesläktet är nog ett av de mest förvirrade släktena när det kommer till klassificering. Det är ett stort släkte i hyacintfamiljen, Hyacinthaceae som på senare tid placerats i subfamiljen Scilloideae under sparrisfamiljen, Asparagaceae. De flesta arterna finns i Europa, norra Afrika och västra till centrala Afrika. Flera har föreslagit att släktet borde brytas upp i flera mindre släkten, några med bara ett fåtal arter. En del av de här förändringarna har accepterats. Till exempel så betraktas inte Chionodoxa som ett eget släkte i SKUD längre utan listas numera under Scilla. Jag stoppar där och anger vid respektive art de förändringar jag känner till. Scilla kommer för mig alltid vara namnet på vårlökarna som bildar blå mattor.

Variationen bland Scilla - blåstjärnesläktet

Variationen är stor. Vissa är höst/vinterblommande och andra vårblommande. En del vill stå torrt andra föredrar ett fuktigare läge. Alla arter växer med det som klassificeras som riktiga lökar. Blommorna är oftast blå, någon gång rosa eller vita med sex ståndare.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

bifolia

Tidig blåstjärna, C, Ö och S Europa,Turkiet, Kaukasus

Gentianablå, uppåtriktade stjärnformade blommor 5-9 stycken längs rödaktiga skaft. Två, ibland tre blad. Det finns en dubbel form, 'Flore Pleno', men jag upplevde den inte som stabil utan där övergick gruppen i vanliga enkla, men vackra blommor.

Tacksamma på de flesta jordar i halvskuggigt till soligt läge. Bra till förvildning de frösår sig och bildar relativt snabbt en fin matta.

10 cm, mars - april blommar som nummer 2 av de olika vårstjärnorna i trädgården

'Alba'

Vita, uppåtriktade och stjärnlika blommor.

'Rosea'

Rosa, uppåtriktade och strjärnlika blommor.

Fungerar bra i ett skuggigt läge.

forbesii

Vårstjärna, V Turkiet - potentiellt invasiv art syn. Chionodoxa forbesii

En liten, vårblommande ört med blå blommor. Blomstjälken är ofta tonad i rött med ett bladpar vid basen. Bladen är linjära och ungefär en centimeter breda och rännformade. Blomställningen är förgrenad och kan bära upp till tio blommor. Blommorna bärs upprätta eller lätt nickande och de är upp till 3 centimeter i diameter med blå kalkblad tonar i vitt vid basen. I slutet av blomningen riktas kalkbladen uppåt. Vita ståndare som är ganska korta, breda och hopstående.

Etymologi- forbesii hedrar den engelske överträdgårdsmästaren James Forbes (1773-1861).

20 cm, mars - april

litardieri
luciliae

Stor våstjärna, V Turkiet, potentiellt invasiv art syn. Chionodoxa gigantea,  Chionodoxa luciliae

stora blekt violettblå blommor. Stjälken är omkring två decimeter hög, med två blad vid basen. Bladen är linjära, rännformade och omkring en centimeter breda. blomställningen är ogrenad eller sparsamt grenig och har vanligen bara en eller två stora, upprätta blommor. Blommorna kan bli upp till fem centimeter breda och har blekt violettblå eller rosa kalkblad med vitaktig bas, även mot slutet av blomningen är kalkbladen stjärnlikt utbredda och något tillbakaböjda i spetsarna. Ståndarsträngarna är vita, breda och rörlikt ihopstående kring stiftet.
Stor vårstjärna ser speciell ut med de långa, bleka kalkbladen.

Etymologi - luciliae är uppkallad efter Lucile Boissier (1822-1849). Hon var gift med den schweiziske botanisten E. Boissier som var den som beskrev arten och gav den dess vetenskapliga namn.

20 cm, maj

'Alba'

Stora vita blommor

>15 cm, april

'Rose Queen'

lanserades 2008

Mer delikat än den svulstiga 'Pink Giant'. Blommar med klarrosa vårstjärnor och förstärker primörvärdet under buskage och i lunden.

>15 cm, tidigt i april

'Violet Beauty'

Beskrivs som blåviolett men jag upplever den som ljust rödviolett med mörka stjälkar om jag minns rätt.

>15 cm, tidigt i april

mischtschenkoana

syn. S. tubergeniana

Persisk våstjärna, Kaukasus, NV Iran

Ljust porslinsblå stora blommor med en mörk blå rand på varje kalkblad. Varje lök ger tre stjälkar med minst tre blommor på varje. Blommorna visar sig så snart knopparna kommit ur jorden och blomningen pågår sedan till stängeln nått full höjd.

Beskrivs som en art bra till förvildning men jag upplever att den uppför sig väluppfostrat och odlar den gärna lite upphöjd och i framkant där den tidiga blomningen syns.

> 15 cm, mars - april

rosenii

syn. S. tubergeniana

Vitögd blåstjärna, NÖ Turkiet, Kaukasus

Blommorna är blekt azurblå till formen lika Erythronium, med blå pollen.

Odlas på ljus plats i sten- eller torvparti. Får inte torka ut under sommaren.

> 15 cm, mars - april

sardensis

syn. C. sardensis -Tidig vårstjärna, V Turkiet

De blåaste blommorna men mindre i omfång än C luciliae. På rödaktiga stjälkar kommer 4-10 st gentianablå blommor med bara ett litet vitt öga. Namnet kommer från Lydiens huvudstad Sardis.

> 10 cm, mars - april

siberica

Rysk blåstjärna, Ö Europa, Kaukasus - NV Iran

Två till tre blad nere vid basen av stjälken. Bladen är lysande gröna, rännformiga och upp till 2 centimeter breda. Blomställningen är en oftast fåblommig klase med nickande, klocklika blommor som sitter på korta skaft. Stödbladen är mycket små och hinnlika. Kalkbladen är fria och vanligen matt klarblå, sällan vita. De utspärrade ståndarna har långa, smala strängar och blå ståndarknappar.

Etymologi - siberica betyder 'från Sibirien'. Arten kallas ofta scilla vilket är dess latinska släktnamn.

> 10 cm, mars - april

siberica 'Alba'

En vit variant där jag upplever att blommorna ofta ser fyllda ut. Mycket vacker.

>15 cm, tidigt i april

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier