Pioner
- perenner -
Mina Växter
Pioner - Paeonia
- enkla arter, doftande luktpioner och buskpioner -
Pioner, Paeonia, är ett släkte med underbara, försommarblommande arter och sorter. Variationen bland olika sorter vi kan odla är mycket stor och beroende på hur vi väljer finns; tidiga, sena, enkla, dubbla, halvfyllda, fyllda, vita, rosa, röda, gula... ..och så fortsätter det.
Olika typer
Buskpioner är vedartade och även om blomningen är kort så är de vackra året runt. Vildarter med enkla blommor är först ut att blomma och har lämnat sina gener till alla senare hybrider. Luktpioner, har nog alla stött på och de kan dofta mer eller mindre mycket. Hybridpioner är korsningar mellan olika arter och sorter utan inslag av doftpion, P lactiflora. Itoh hybrider är korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner. Hybridiseringen har lett till 4-artskorsningar, så kallade Quadhybrider.
Hos de örtartade, arter och hybrider, är de nya skotten röda och utvecklas sen till ett vackert grönt bladverk. Flera får vackra fröställningar med röda skenfrön och riktiga matade frön i allt från brunt över svart till glänsande svartblått. Att samla in och så egna frön och sen följa utvecklingen är spännande. Det kan bli vad som helst och vem vet kanske den vackraste du har. Att drabbas av samlarmani är lätt. En plantskola med stort sortiment och god kvalitet är Warmerdam.
Pioner har funnits länge i odling
De flesta äldre trädgårdar har minst en pion. Det kan vara den vanliga, fyllda röda – bondpionen. Vanliga luktpioner förr var sorter som Sarah Bernhardt, Edulis Superba med flera...
Odla pioner
Det finns odlingsråd för luktpioner, hybrider och buskpioner under respektive typ.
De rena arterna trivs oftast bättre i en mer väldränerad jord. Ett tips är att titta på var arten växer vilt och anpassa växtplatsen. En art som P. obovata odlas i Göteborgs botaniska i deras mer skuggade partier.
Betoning: paeonia
THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION
anomala
Sibirisk pion
nordöstra Europa och österut till västra Sibirien, Kina och centrala Asien
Enkla, kraftigt rosa och något nickande blommor som öppnar sig i maj. Arter blommar generellt sett först av alla pioner. ca 50 cm hög
Buskpioner
Buskpionerna finns bland de vedartade pionerna HÄR...
x chameleon
Bondpion, Paeonia officinalis × peregrina - kulturursprung
Kanske den mest klassiska pionen som finns kvar vid många gamla torp och blommar i djupaste rött. Bondpionen finns dock i fler former som kanske är ännu vackrare. De är tyvärr lite svårare att hitta men väl värd att söka efter.
> 70 cm, maj - juni
delavayi
Småbuskpion, Kina
Kraftigt växande buskpion som delas i en röd- respektive en gulblommande grupp. Småbuskpionen finns bland de vedartade pionerna HÄR...
x festiva
Bondpion, Paeonia officinalis × peregrina - kulturursprung
Kanske den mest klassiska pionen som finns kvar vid många gamla torp och blommar i djupaste rött. Bondpionen finns dock i fler former som kanske är ännu vackrare. De är tyvärr lite svårare att hitta men väl värd att söka efter.
> 70 cm, maj - juni
'Alba Plena'
Vit fylld bondpion
Vackra, vita fyllda blommor
'Lize van Veen'
En pion som sannolikt hittats i Holland med tanke på namnet och som som antas vara en sport av P. officinalis ‘Rosea Superba Plena’. Den kom i kommersiell odling under 1920-talet.
Den växer som över i det som tidigare angetts som P. officinalis kultivarer men som nu ska heta P. x festiva - de vi kallar bondpioner.
Blommorna är helt fyllda, kallas för 'bombtype', i en lysande rosa ton som bleknar till vitt vilket i sig gör den extra fin. En ovanlig pion.
65 cm
'Mutabilis Plena'
Klassikern - den mörkt röda och fyllda bondpionen
'Rosea Plena'
Slår ut i mörkt ceriserosa men bleknar succesivt.
'Rubra Plena'
Klassikern - den mörkt röda och fyllda bondpionen
intermedia
Itoh hybrider
lactiflora
ludlowii
mairei
mascula
Korallpion - N Spanien: Cantabrien och Soria till Irak via Frankrike, Italien och Balkan, Cypern och Turkiet
Rötterna är morotsformade. Stjälkarna är normalt sett blanka och gröna 1 cm vida, någon gång rödlila. Bladen är tredelade med flera segment/flikar oftast 11-18. Segmenten är elliptiska till avlånga och med en rundad eller kilformad bas och en spetsig topp 4.5-18 cm long, 3-9 cm wide, blank ovansida och oftast blank undersida. Ensamma blommor med 3-4 foderblad. Kronbladen är 7-9 till antalet och de är röda, vita, vita med rosa anstrykning vid basen. Kronbladen är 5-7 cm långa och 2,5-4 cm vida.
> 80 cm
ssp arietina
Turkisk korallpion
En underart som har sin närmaste släkting i P. officinalis gruppen. Foderblad, stjälkar och blad är tätt håriga. Rötterna är knölformade snarare än morotsformade som de är hos övriga inom P. mascula.
ssp hellenica
S Grekland och egeiska öarna
Oftast vita blommor och mera sällan rosa eller röda. Bladen normalt utan hår på undersidan. Bladsegment på de lägre bladenär (9—)11—14(—21) till antalet och 9—13 x 4.5—7.5 cm
ssp russoi
Sydlig korallpion - Sicilien och Kalabrien, Italien
Oftast vita blommor och mera sällan rosa eller röda. Bladen är håriga på undersidan
mlokosewitchii
Svavelpion - Centrala Kaukasus, Lomakin
Gulblommande art med stora, silkepapperstunna kronblad och vackert blådaggigt bladverk. Om den gula färgen är viktig köp en garanterat gulblommande delning. Variabel från frö
mlokosewithii, seedlings
Fröplantor från frön jag köpt från Göteborgs botanisk trädgård. De flesta sådder blir rosa som syns.
mollis
Luddpion - troligen kulturursprung
Rosablommande, tidig pion med vackert bladverk som vid utspringet är rödaktigt och senare gråblått. Sannolikt en trädgårdsform av P officinalis
obovata
Lackpion - NÖ Asien, Japan
En tydlig våning av ljusgröna, rundloberade bladflikar. Mörkskära blombollar 5-8 cm i diameter ca 15 cm ovan bladverket. Vackra frukter
var alba
Vit lackpion, Ö Asien
Underbart, läderaktigt bladverk i grågrönt men med en grårosa glans särskilt i utspringet när bladen ser ut att vara röda. Vita till rodnande rosa blommor i en fin skålform.
maj - juni
ssp willmottiae
V och C Kina
Bladen är oftast tätt håriga på undersidan, enstaka gånger glesare. Underarten är tetraploid.
En mycket vacker underart. Klart gröna, kala pistiller. Bladen går från brunrött i utspringet till grönt och de har en hårig undersida. Glesa hår på bladstjälken men inga på stjälken.
officinalis
Bergpion - Centraleuropas bergstrakter
Ljust blågröna pionblad med spetsiga flikar. Blommorna är ca 10 cm i diameter, stora, öppna och enkla rosenröda blommor.
50-100 cm, maj
ssp microcarpa
Småfruktig bergpion - SV Europa
Distinkt from de andra 4 underarterna genom att den har glatta pistiller, sällan håriga. Av 89 undersökta blommor hade 6 pistiller en lätt hårighet medan pistiller hos de andra har ett filtlager. Foderbladen är oftast glatta eller endast lätt håriga. Bladsegmenten är också fler än hos de andra. Frön är elliptiska och svarta, 5-6 mm breda och 7-8 mm långa.
50-100 cm, maj
ssp villosa
Småfruktig bergpion? - S Frankrike, C Italien
Mörkgrönt bladverk och stora, enkla karminröda blommor
Hybridpioner
Kulturursprung
Hybrider mellan diverse olika pionarter. Hit hör till exempel de korallfärgade pioner som kom fram i början av 1960-talet. Jag tycker om korall som färg och det har gjort att mina hybridpioner blivit många. De finns HÄR...
Quad hybrider
Korsningar gjorde med 4 arter så kallade - 4 artskorsningar och de finns HÄR...
suffruticosa - buskpion
Buskpionen är en av de vedartade pionerna och de finns HÄR...
tenuifolia - dillpion
Dillpion, Ö Europa - N Balkan, Krim, Kaukasus
Fint flikigt, dilliknande bladverk och röda enkla blommor ca 10 cm stora. En eftertraktad sort som dock ofta blandas ihop med den så kallade herrgårdspionen, Paeonia x hybrida, som är en korsning mellan den sibiriska pionen Paeonia anomala och dillpionen och som kan ha mer eller mindre finflikiga blad.
Odla dillpion
Trivs bäst i näringsrika stenpartier eller andra ställen med mycket god dränering. Eftersom blomningen sker så tidigt på året, vissnar bladverket ofta ner i slutet av juli-augusti.
Plena
Fylld dillpion - Kulturursprung
Fylld form av den vanliga enkla dillpionen
50 cm, maj
Rosea
Rosa dillpion -Kulturursprung
Ljust rosa blommor som liknar anemoner.
veitchii
Rosenpion -SV Kina
Rosenrosa-röda blommor 10 cm i diameter. Dubbelt tredelade, mörkgröna blad med spetsiga flikar. Mina är frösådder av P veitchii 'Woodwardii' med variabel blomfärg. Den ljusare är lägre och mera svagväxande
kompakt form
En frösådd jag gjort med frön jag köpt från Göteborgs botaniska beskriven som en kompakt form.
Min trädgård
Läs mer om min trädgård HÄR.
Planteringar
Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR
Kontakt
Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR