Pioner

- perenner -

Mina Växter

Pioner - Paeonia

- enkla arter, doftande luktpioner och buskpioner -

Pioner, Paeonia, är ett släkte med underbara, försommarblommande arter och sorter. Variationen bland olika sorter vi kan odla är mycket stor och beroende på hur vi väljer finns;  tidiga, sena, enkla, dubbla, halvfyllda, fyllda, vita, rosa, röda, gula... ..och så fortsätter det.

Olika typer

Buskpioner är vedartade och även om blomningen är kort så är de vackra året runt. Vildarter med enkla blommor är först ut att blomma och har lämnat sina gener till alla senare hybrider. Luktpioner, har nog alla stött på och de kan dofta mer eller mindre mycket. Hybridpioner är korsningar mellan olika arter och sorter utan inslag av doftpion, P lactiflora.  Itoh hybrider är korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner.  Hybridiseringen har lett till 4-artskorsningar, så kallade Quadhybrider.

Hos de örtartade, arter och hybrider, är de nya skotten röda och utvecklas sen till ett  vackert grönt bladverk. Flera får vackra fröställningar med röda skenfrön och riktiga matade frön i allt från brunt över svart till glänsande svartblått. Att samla in och så egna frön och sen följa utvecklingen är spännande. Det kan bli vad som helst och vem vet kanske den vackraste du har. Att drabbas av samlarmani är lätt. En plantskola med stort sortiment och god kvalitet är Warmerdam.

Pioner har funnits länge i odling

De flesta äldre trädgårdar har minst en pion. Det kan vara den vanliga, fyllda röda – bondpionen. Vanliga luktpioner förr var sorter som Sarah Bernhardt, Edulis Superba med flera...

Odla pioner

Det finns odlingsråd för luktpioner, hybrider och buskpioner under respektive typ.

De rena arterna trivs oftast bättre i en mer väldränerad jord. Ett tips är att titta på var arten växer vilt och anpassa växtplatsen. En art som P. obovata odlas i Göteborgs botaniska i deras mer skuggade partier.

Betoning: paeonia

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

anomala

Sibirisk pion

nordöstra Europa och österut till västra Sibirien, Kina och centrala Asien

Enkla, kraftigt rosa och något nickande blommor som öppnar sig i maj. Arter blommar generellt sett först av alla pioner. ca 50 cm hög

Buskpioner

Buskpionerna finns bland de vedartade pionerna HÄR...

x chameleon

Bondpion, Paeonia officinalis × peregrina - kulturursprung

Kanske den mest klassiska pionen som finns kvar vid många gamla torp och blommar i djupaste rött. Bondpionen finns dock i fler former som kanske är ännu vackrare. De är tyvärr lite svårare att hitta men väl värd att söka efter.

> 70 cm, maj - juni

delavayi

Småbuskpion, Kina

Kraftigt växande buskpion som delas i en röd- respektive en gulblommande grupp. Småbuskpionen finns bland de vedartade pionerna HÄR...

x festiva

Bondpion, Paeonia officinalis × peregrina - kulturursprung

Kanske den mest klassiska pionen som finns kvar vid många gamla torp och blommar i djupaste rött. Bondpionen finns dock i fler former som kanske är ännu vackrare. De är tyvärr lite svårare att hitta men väl värd att söka efter.

> 70 cm, maj - juni

'Alba Plena'

Vit fylld bondpion

Vackra, vita fyllda blommor

'Lize van Veen'

En pion som sannolikt hittats i Holland med tanke på namnet och som som antas vara en sport av P. officinalis ‘Rosea Superba Plena’. Den kom i kommersiell odling under 1920-talet.

Den växer som över i det som tidigare angetts som P. officinalis kultivarer men som nu ska heta P. x festiva - de vi kallar bondpioner.

Blommorna är helt fyllda, kallas för 'bombtype', i en lysande rosa ton som bleknar till vitt vilket i sig gör den extra fin. En ovanlig pion. 

65 cm

'Mutabilis Plena'

Klassikern - den mörkt röda och fyllda bondpionen

'Rosea Plena'

Slår ut i mörkt ceriserosa men bleknar succesivt. 

'Rubra Plena'

Klassikern - den mörkt röda och fyllda bondpionen

intermedia

Centralasiatisk pion, Centralasien

Friskt, mörkt bladverk och purpurröda blommor 8-10 cm i diameter, maj. En sällsynt pion som ofta förväxlas med P anomala men har ett helt annat rotsystem. ca 70 cm hög

Itoh hybrider

Kulturursprung

Korsningar mellan ört- och vedartade pioner och ett antal vackra namnsorter har tagits fram genom åren. De har ärvt egenskaper från båda föräldrarna och de växer stadigare än vanliga doftpioner. Normalt sett 70 - 90 cm höga

Itoh hybrider jag odlar...

lactiflora

Luktpion - Centrala och östra Asien från Ö Tibet genom norra Kina till Ö Sibirien

Växer på sluttningar, flodbankar och i lundar. Arten är en vacker och lättodlad trädgårdsväxt. Stjälkarna är oftast mer eller mindre röda, kala. Bladen är skaftade, dubbelt 3-fingrade och har ofta fina hår utmed nerverna. Blommorna sitter en eller flera på varje stjälk och är upp till 10 cm vida, doftande. Hos vilda populationer förekommer plantor med röda, rosa och vita blommor.

Mitt exemplar är frösått i Sverige av Herman Krupke

Luktpioner i min trädgård...

ludlowii

Tibetansk buskpion, SV Kina

Finns bland de vedartade pionerna HÄR...

mairei

Glanspion, Centrala Kina,

En av de tidigaste arterna. De nya bladen är mörkt rödanlupna, buckligt korrugerade och starkt glänsande. Blommorna är decimetervida, rosa till rödrosa. Frukterna är mycket dekorativa.

mascula

Korallpion - N Spanien: Cantabrien och Soria till Irak via Frankrike, Italien och Balkan, Cypern och Turkiet

Rötterna är morotsformade. Stjälkarna är normalt sett blanka och gröna 1 cm vida, någon gång rödlila. Bladen är tredelade med flera segment/flikar oftast 11-18. Segmenten är elliptiska till avlånga och med en rundad eller kilformad bas  och en spetsig topp 4.5-18 cm long, 3-9 cm wide, blank ovansida och oftast blank undersida. Ensamma blommor med 3-4 foderblad. Kronbladen är 7-9 till antalet och de är röda, vita, vita med rosa anstrykning vid basen. Kronbladen är 5-7 cm långa och 2,5-4 cm vida.

> 80 cm

ssp arietina

Turkisk korallpion

En underart som har sin närmaste släkting i P. officinalis gruppen. Foderblad, stjälkar och blad är tätt håriga. Rötterna är knölformade snarare än morotsformade som de är hos övriga inom P. mascula.

ssp hellenica

S Grekland och egeiska öarna

Oftast vita blommor och mera sällan rosa eller röda. Bladen normalt utan hår på undersidan. Bladsegment på de lägre bladenär (9—)11—14(—21) till antalet och  9—13 x 4.5—7.5 cm

ssp russoi

Sydlig korallpion - Sicilien och Kalabrien, Italien

Oftast vita blommor och mera sällan rosa eller röda. Bladen är håriga på undersidan

mlokosewitchii

Svavelpion - Centrala Kaukasus, Lomakin

Gulblommande art med stora, silkepapperstunna kronblad och vackert blådaggigt bladverk. Om den gula färgen är viktig köp en garanterat gulblommande delning. Variabel från frö

mlokosewithii, seedlings

Fröplantor från frön jag köpt från Göteborgs botanisk trädgård. De flesta sådder blir rosa som syns.

mollis

Luddpion - troligen kulturursprung

Rosablommande, tidig pion med vackert bladverk som vid utspringet är rödaktigt och senare gråblått. Sannolikt en trädgårdsform av P officinalis

obovata

Lackpion - NÖ Asien, Japan

En tydlig våning av ljusgröna, rundloberade bladflikar. Mörkskära blombollar 5-8 cm i diameter ca 15 cm ovan bladverket. Vackra frukter

var alba

Vit lackpion, Ö Asien

Underbart, läderaktigt bladverk i grågrönt men med en grårosa glans särskilt i utspringet när bladen ser ut att vara röda. Vita till rodnande rosa blommor i en fin skålform.

maj - juni 

ssp willmottiae

V och C Kina

Bladen är oftast tätt håriga på undersidan, enstaka gånger glesare. Underarten är tetraploid.

En mycket vacker underart. Klart gröna, kala pistiller. Bladen går från brunrött i utspringet till grönt och de har en hårig undersida. Glesa hår på bladstjälken men inga på stjälken.

officinalis

Bergpion - Centraleuropas bergstrakter

Ljust blågröna pionblad med spetsiga flikar. Blommorna är ca 10 cm i diameter, stora, öppna och enkla rosenröda blommor.

50-100 cm, maj

ssp microcarpa

Småfruktig bergpion - SV Europa

Distinkt from de andra 4 underarterna genom att den har glatta pistiller, sällan håriga. Av 89 undersökta blommor hade 6 pistiller en lätt hårighet medan pistiller hos de andra har ett filtlager. Foderbladen är oftast glatta eller endast lätt håriga. Bladsegmenten är också fler än hos de andra. Frön är elliptiska och svarta, 5-6 mm breda och 7-8 mm långa.

50-100 cm, maj

ssp villosa

Småfruktig bergpion? - S Frankrike, C Italien

Mörkgrönt bladverk och stora, enkla karminröda blommor

Hybridpioner

Kulturursprung

Hybrider mellan diverse olika pionarter. Hit hör till exempel de korallfärgade pioner som kom fram i början av 1960-talet. Jag tycker om korall som färg och det har gjort att mina hybridpioner blivit många. De finns HÄR...

Quad hybrider

Korsningar gjorde med 4 arter så kallade - 4 artskorsningar och de finns HÄR...

suffruticosa - buskpion

Buskpionen är en av de vedartade pionerna och de finns HÄR...

tenuifolia - dillpion

Dillpion, Ö Europa - N Balkan, Krim, Kaukasus

Fint flikigt, dilliknande bladverk och röda enkla blommor ca 10 cm stora. En eftertraktad sort som dock ofta blandas ihop med den så kallade herrgårdspionen, Paeonia x hybrida, som är en korsning mellan den sibiriska pionen Paeonia anomala och dillpionen och som kan ha mer eller mindre finflikiga blad.

Odla dillpion

Trivs bäst i näringsrika stenpartier eller andra ställen med mycket god dränering. Eftersom blomningen sker så tidigt på året, vissnar bladverket ofta ner i slutet av juli-augusti.

Plena

Fylld dillpion - Kulturursprung

Fylld form av den vanliga enkla dillpionen

50 cm, maj

Rosea

Rosa dillpion -Kulturursprung

Ljust rosa blommor som liknar anemoner.

veitchii

Rosenpion -SV Kina

Rosenrosa-röda blommor 10 cm i diameter. Dubbelt tredelade, mörkgröna blad med spetsiga flikar. Mina är frösådder av P veitchii 'Woodwardii' med variabel blomfärg. Den ljusare är lägre och mera svagväxande

kompakt form

En frösådd jag gjort med frön jag köpt från Göteborgs botaniska beskriven som en kompakt form.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier