Pioner, Paeonia, en underbar försommarblommare med mycket stor variation; tidiga, sena, enkla, dubbla, halvfyllda, fyllda, vita, rosa, röda, gula.

Buskpioner är vedartade och vackra året runt. Vildarter med enkla blommor är först ut att blomma och har lämnat sina gener till alla senare hybrider. Doftpioner, har nog alla stött på och de kan dofta mer eller mindre mycket. Pionhybrider är korsningar mellan olika arter och sorter utan inslag av doftpion, P lactiflora.  Itoh hybrider är korsningar mellan örtartade pioner och buskpioner.  Hybridiseringen har lett till 4-artskorsningar, så kallade Quadhybrider.

Hos de örtartade, arter och hybrider, är de nya skotten röda och utvecklas sen till ett  vackert grönt bladverk. Flera får vackra fröställningar med röda skenfrön och riktiga matade frön i allt från brunt över svart till glänsande svartblått. Att samla in och så egna frön och sen följa utvecklingen är spännande. Det kan bli vad som helst och vem vet kanske den vackraste du har. Att drabbas av samlarmani är lätt.

De flesta äldre trädgårdar har minst en pion. Det kan vara den vanliga, fyllda röda – bondpionen. En doftpion som Sarah Bernhardt, Edulis Superba eller liknande äldre och vanlig sort.

Betoning: paeonia

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

anomala

Sibirisk pion

nordöstra Europa och österut till västra Sibirien, Kina och centrala Asien

Enkla, kraftigt rosa och något nickande blommor som öppnar sig i maj. Arter blommar generellt sett först av alla pioner. ca 50 cm hög

Buskpioner

Vedartade pioner

Mina buskpioner...

x chameleon

Kameleontpion

Paeonia caucasica x mlokosewitchii

Blommorna får en speciell ljust bronsgulrosa nyans. Vackert, daggigt bladverk. Vackra frukter. Avkomman varierar men alla plantor blir mycket vackra.

delavayi rödblommigagruppen

Småbuskpion, Kina

Kraftigt växande buskpion som delas i en röd- respektive en gulblommande grupp. Vackert flikat bladverk och för pioner små, kastanjeröda blommor. Mina plantor är frösådder med frön jag köpt från Göteborgs botaniska.

180 cm, maj - juni

x festiva

Bondpion, Paeonia officinalis × peregrina - kulturursprung

Kanske den mest klassiska pionen som finns kvar vid många gamla torp och blommar i djupaste rött. Bondpionen finns dock i fler former som kanske är ännu vackrare. De är tyvärr lite svårare att hitta men väl värd att söka efter.

> 70 cm, maj - juni

'Alba Plena'

Vit fylld bondpion

Vackra, vita fyllda blommor

'Mutabilis Plena'

En ljust rosa, tätt fylld gräddbakelse med ett eget uttryck. Mycket fin.

'Rubra Plena'

Klassikern - den mörkt röda och fyllda bondpionen

intermedia

Centralasiatisk pion, Centralasien

Friskt, mörkt bladverk och purpurröda blommor 8-10 cm i diameter, maj. En sällsynt pion som ofta förväxlas med P anomala men har ett helt annat rotsystem. ca 70 cm hög

Itoh hybrider - Kulturursprung

Korsningar mellan ört- och vedartade pioner och ett antal vackra namnsorter har tagits fram genom åren. De har ärvt egenskaper från båda föräldrarna och de växer stadigare än vanliga doftpioner. Normalt sett 70 - 90 cm höga

Itoh hybrider jag odlar...

lactiflora

Luktpion

Centrala och östra Asien från Ö Tibet genom norra Kina till Ö Sibirien

Växer på sluttningar, flodbankar och i lundar. Arten är en vacker och lättodlad trädgårdsväxt. Stjälkarna är oftast mer eller mindre röda, kala. Bladen är skaftade, dubbelt 3-fingrade och har ofta fina hår utmed nerverna. Blommorna sitter en eller flera på varje stjälk och är upp till 10 cm vida, doftande. Hos vilda populationer förekommer plantor med röda, rosa och vita blommor.

Mitt exemplar är frösått i Sverige av Herman Krupke

Luktpioner i min trädgård...

ludlowii

Tibetansk buskpion, SV Kina

Stora, djupt inskurna med äpplegrönablad och röda stjälkar. Blommorna lysande gula, enkla och ungefär 7 cm i diameter. Blir hög och yvig, 3x3 m, men kan beskäras.

maj - juni

macrophylla syn. daurica ssp. macrophylla, steveniana, wittmanniana ssp. macrophylla

J&JA 747.850 Georgien, Bakuriani.

Köpt som en liten fröplanta i Göteborgs botaniska. Frön från insamlingen ovan. Namnsättningen kring många av de här ovanliga, endemiska Kaukasiska pionerna är komplex.

Den här fröinsamlingen har gett varierande plantor. En del har rödaktiga stjälkar och blad. Stora blommor i allt från ljusaste rosa till vitt och i utspringet kan de vara cremegula med en mitt av gula ståndare. I botten en röd ring.

mairei

Glanspion, Centrala Kina,

En av de tidigaste arterna. De nya bladen är mörkt rödanlupna, buckligt korrugerade och starkt glänsande. Blommorna är decimetervida, rosa till rödrosa. Frukterna är mycket dekorativa.

mascula 

Turkisk korallpion

ssp. arietina

Turkisk korallpion, Italien, Balkan, Turkiet

ssp. hellenica

ssp. russoi

mlokosewitchii

Svavelpion - Centrala Kaukasus, Lomakin

Gulblommande art med stora, silkepapperstunna kronblad och vackert blådaggigt bladverk. Om den gula färgen är viktig köp en garanterat gulblommande delning. Variabel från frö

mlokosewitchii, seedlings

Svavelpion

frön från Göteborgs botaniska trädgård

mollis

Luddpion - troligen kulturursprung

Rosablommande, tidig pion med vackert bladverk som vid utspringet är rödaktigt och senare gråblått. Sannolikt en trädgårdsform av P officinalis

obovata

Lackpion - NÖ Asien, Japan

En tydlig våning av ljusgröna, rundloberade bladflikar. Mörkskära blombollar 5-8 cm i diameter ca 15 cm ovan bladverket. Vackra frukter

pink seedling

En planta som dök upp bland uthällda frösådder som inte hade grott. Och en av de bästa som nånsin kommit fram ur sådderna. Bladverket indikerar P obovata men kanske också något annat. En vacker rosa grundton med en magentarosa fläck och delvis också kanter, picotee, runt kronbladen. 

v. alba

Vit lackpion, Ö Asien

Underbart, läderaktigt bladverk i grågrönt men med en grårosa glans särskilt i utspringet när bladen ser ut att vara röda. Vita till rodnande rosa blommor i en fin skålform.

maj - juni 

ssp. willmottiae

V och C Kina

En mycker vacker underart kring vilken det finns taxonomiska tveksamheter som har lett till omklassificeringar genom åren. Klart gröna, kala pistiller. Bladen går från brunrött i utspringet till grönt och undersidan är hårig. Glesa hår på bladstjälken men inga på stjälken. 

officinalis

Bergpion - Centraleuropas bergstrakter

Ljust blågröna pionblad med spetsiga flikar. Blommorna är ca 10 cm i diameter, stora, öppna och enkla rosenröda blommor.

50-100 cm, maj

ssp. villosa

Bergpion - SÖ Frankrike -  NV Balkan

Mörkgrönt bladverk och stora, enkla karminröda blommor

Pion hybrider

Kulturursprung

Hybrider mellan diverse olika pionarter. Hit hör till exempel de korallfärgade pioner som kom fram i början av 1960-talet.

Mina hybridpioner...

Quad hybrider

4-artskorsningar

Kulturursprung

Mina Quad hybrider

suffruticosa

tenuifolia

Dillpion, Ö Europa - N Balkan, Krim, Kaukasus

Fint flikigt, dilliknande bladverk och röda enkla blommor ca 10 cm stora. En eftertraktad sort som dock ofta blandas ihop med den så kallade herrgårdspionen, Paeonia x hybrida, som är en korsning mellan den sibiriska pionen Paeonia anomala och dillpionen och som kan ha mer eller mindre finflikiga blad.

Trivs bäst i näringsrika stenpartier eller andra ställen med mycket god dränering. Eftersom blomningen sker så tidigt på året, vissnar bladverket ofta ner i slutet av juli-augusti.

'Plena'

Fylld dillpion - Kulturursprung

Fylld form av den vanliga enkla dillpionen

50 cm, maj

'Rosea'

Rosa dillpion -Kulturursprung

Ljust rosa blommor som liknar anemoner.

veitchii

Rosenpion -SV Kina

Rosenrosa-röda blommor 10 cm i diameter. Dubbelt tredelade, mörkgröna blad med spetsiga flikar. Mina är frösådder av P veitchii 'Woodwardii' med variabel blomfärg. Den ljusare är lägre och mera svagväxande

'Alba'

En vit form

Kompakt form

En frösådd jag gjort med frön jag köpt från Göteborgs botaniska beskriven som en kompakt form.