- Rhododendronarter -

A-C

Mina Växter

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret längst ner på sidan

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Var god ange ditt namn.
Var god ange ett giltigt telefonnummer.
Var god ange ett meddelande.

sociala medier

A - B - C

-vildarter -

Rhododendronarter A-C innehåller arter ur flera sektioner och med stor variation. Några super fina bladplantor och vacker blomning.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

adenogynum 

Likiangrododendron, SV Kina, ss Taliensia

Vackra vita eller ljust rosa blommor med mörkare fläckar. Mycket vackert mörkt grönt bladverk med ett tjockt olivbrunt indument. Bildar en kompakt planta. Blommar i unga år.

> 150 cm, April - Maj

adenogynum 'Kirsti' x microgynum

Fröplanta

adenosum

Kulurododendron,

Små till stora buskar med håriga, eller borst täckta blad ibland med indument. Blommorna är oftast rosa mera sällan vita.  Slående och intressant bladverk. Långlivad och blomrik

April - Maj,

aganniphum v flavorufum

Rutrododendron - SV Kina

Ljust rosa blommor. Selektion från Doshong La, S.E. Tibet.

135 cm, April - Maj

albrechtii

Kejsarazalea

Upprättväxande buske. Bladen är ljust gröna, sommargröna. Fjärilsliknande rosa - purpurröda blommor.

1 m på 10 år, blommar i april - maj

alutaceum

ss Taliense, BC

S.E. Tibet, W. & N.W. Yunnan and Sichuan 2700-4300 meter

Oftast vita blommor med röda fläckar

alutaceum

ss Taliense, Alen

S.E. Tibet, W. & N.W. Yunnan and Sichuan 2700-4300 meter

Oftast vita blommor med röda fläckar

ambiguum

Gul skogsalpros - VC Kina, Triflora Cinnabarina

Mörkt gröna blad ganska små blad. Massor av citrongula blommor i små flockar. Insamling - en kraftigväxande form från toppen av Emeishan. Den härdigaste gula i sektionen Triflora.

> 135 cm, maj - juni

ambiguum 'Medley'

Orangegula blommor med ett gammalrosa skimmer som är starkare på utsidan än insidan. En olivgrön fläck med prickar och streck på de övre kronbladen. Blommorna är 3 - 3,5 cm i diameter. Bladen är mörkgröna. Växtsättet är brett och kompakt.

150 cm, maj - juni

anthopogon

Rökelsealpros - Himalaya, 3000 - 4800 möh, ss Pogonanthum

Vita eller gula blommor med ett rosa skimmer kommer i små kompakta samlingar med 4-6 blommor i varje. Blomman är 2 cm i diameter. Bladen är mörkt gröna, ovala och har en starkt aromatisk doft. Bladundersidan är täckt av fjäll. Bladen blandas med enbarr och används som rökelse i buddhistiska tempel.

> 90 cm,

anwheiense

Glansrododendron, Jiangxi, Anhui, Zhejang, 1200-1800 möh, ss Maculifera

Oemotståndliga rosa trattformade blommor med purpurröda fläckar i svalget. Kompakt och rundat växtsätt.

> 80 cm efter 10 år, blommar i maj

arborescens

Ö USA - doftazalea

Lövfällande. Vackra röda och orange höstfärger. Upprätt och kompakt. Utsökt vackra och doftar heliotrop! Vita eller mycket ljusrosa med långa, röda ståndare. Klasar med 3-7 blommor.

Trivs i fuktiga miljöer och kan på vissa ställen bilda oigenomträngliga buskage.

maj - juni,

arboreum ssp cinnamomeum

Trädrododendron - V och Ö Nepal, S Tibet på 2750 - 3650 m

En upprätt växande art med mörkt gröna blad spjutformade blad och ett rödbrunt indument i 2 lager. Det undre lagret är cremefärgat till ljusbrunt. Stora samlingar av trumpet- till klockformade blommor vitt till rosa med fläckar i rött.

> 10 meter, maj 

argyrophyllum

Silverrododendron - SV och C Kina, ss. Argyrophylla

Bildar en stor och tät buske eller som gammal litet träd. Bladen som är 8-13 x 2-4 cm har tydliga nerver och är blankt gröna. Undersidan har ett tunt silverfärgat indument. Bladstjälkarna är håriga. Ståndarna är 12-16 och olika långa. Blommorna är öppet trattformade och rosa. Busken är rikblommande som äldre. Hittar mycket lite information om arten, det mesta skrivna är om olika varieteter och underarter som dessutom ofta anses som felaktigt namnsatta R. pingianum. 

argyrophyllum var. nankingense

Silverrododendron - SV och C Kina, ss. Argyrophylla

Bildar en stor och tät buske eller som gammal litet träd. Bladen som är 8-13 x 2-4 cm har tydliga nerver och är blankt gröna. Undersidan har ett tunt silverfärgat indument. Bladstjälkarna är håriga. Ståndarna är 12-16 och olika långa. Blommorna är öppet trattformade och rosa. Busken är rikblommande som äldre. Hittar mycket lite information om arten, det mesta skrivna är om olika varieteter och underarter som dessutom ofta anses som felaktigt namnsatta R. pingianum. 

asterochnoum

ss. Fortunea

S. Sichuan nära Yantze floden på 2800 m 

Vita blommor tonade i rosa och med mörkröd fläck. En vacker nyintroducerad art. Närstående R. calophytum men har ett tunt vitaktigt indumentum. Bildar ett litet träd eller mycket stor buske med stora blad.

aureodorsale ss. Taliensia

Minshanrododendron, C Kina -  JN#11004

En nyintroducerad art som är ganska olik clementinae som den tidigare placerades under som en underart. En vacker och härdig art med stora, 10-15 cm, blad för att vara en art i undersektionen Taliensia.

aureum

Svavelrododendron, Altaj - NÖ Asien, Japan

Den av de storbladiga alprosorna som brett ut sig allra nordligast. Den växer i östra Sibirien, vid Ochotska havets stränder, Kamtjatka, Sachalin, Kurilerna, Japan samt i Manchuriets och Koreas bergstrakter ofta vid trädgränsen eller på kalfjället. Vinterhärdigheten är mycket bra, men den har ansetts svårodlad.

var. hypopitys

Svavelrododendron, Altaj - NÖ Asien, Japan En form som av ryssar ibland anses vara en egen art. Den växer i unga granskogar och är storleksmässigt och i alla delar överlägsen den vanliga arten. Den är i stort sett okänd i odling men har förökats i Skandinavien från frö. I arboretum Mustila har de bildat täta buskar ca 50 cm höga. Blommorna är ljust gula och de spricker ut i början av maj. Blommar förhållandevis dåligt där antagligen för att växtperioden är för lång. Min buske är fröförökad och kan förhoppningsvis ha börjat vänja sig.

50 cm, maj 

var. rosea-alba

Eastern Sayan Mountains, S Sibirien Ryssland, 2400 möh

Får vita eller rosavita blommor som namnet antyder.

50 cm, maj 

auriculatum

Öronrododendron, C Kina

En kraftigt upprättväxande buske. Bladen är 18-25 cm långa och 8 cm breda. Översidan på bladen är matt mörkgrön och något hårig, undersidan blekgrön med vitaktiga eller bruna hårstrån. De nya skotten är klibbiga och har långa röda bandliknande högblad.

Stora kritvita, trumpetformade, doftande blommor i juli,  en av de senast blommande rhododendronarterna.  Blomknopparna är stora, koniska och avsmalnande.

Juli - Augusti,

auriculatum 'Rosea'

Mycket stora och doftande blommor i vackert rosa. Säljs ofta som en rosa from av arten men är i själva verket en hybrid. Hos mig skjuter den nya skott tidigare och hinner mogna av bättre än arten. 

juli - augusti

barbatum

Eldröd himalayarododendron

En av de vackraste tidigblommande röda. Rundade, scharlakansröda blomsamlingar. Vacker, slät och plommonfärgad bark. Blad och stjälkar med borst. Glödande scharlakansröda - röda blommor. Växer upp till en stor buske eller litet träd.

Mars-Maj,

beanianum

Växer vilt i ett litet område och har bara hittats i NÖ Indien, Arunachal Pradesh, och närliggande NÖ övre Burma.

Rundade blad som är blanka och fint rynkade på ovansidan. Undersidan är täckt av ett tjockt kanelbrunt indument. Blomman är klockformad med köttiga kronblad i djupt rött, scharlakans- eller karminrött. En av de första arterna att blomma på våren.

Mycket känslig - behöver eventuellt krukas och förvaras frostfritt vintertid

Juni, 2 m efter 10 år

brachycarpum

Ev. ssp Tigerstedtii

Fujirododendron

Bladen är mörkt gröna, glänsande och stora. Blommar rikligt ungefär vart 3:e år. Blommorna är öppet klockformade, vita med bruna fläckar och slår ut i blom i början av juni.

Elepidote

Juni, 2 m efter 10 år

bureavii - ss Taliensia

Kanelrododendron - Kina

Vackra vita blommor som rodnar mot rosa och som har karminröda fläckar. Arten blommar i maj men som alla i ss Taliensia behöver buskarna många år för att nå blomning.

En superb bladplanta som de flesta andra i Taliensia. Bladen har ett tjockt, ulligt indument på undersidan som går från vitt till rostfärgat allt eftersom bladen åldras. En av de mest distinkta, och vackraste, bladplantorna. Det finns många selektioner och kloner av arten. 

Namngiven efter E. Bureau (1830-1918) - en fransk professor. Så egentligen borde arten heta R. bureauii, men R. bureavii är etablerat och accepterat sen mer än 100 år.

180 cm, maj

bureavii CGG 14508

Ljust rosa blommor som rodnar i djupare rosa. En superb bladplanta med rostrött indumentum på bladundersidorna och skotten.

ca 180 cm, maj

bureavii CNC 2080

Meiguo Dafengding VG

Hittar ingen information om den här selektionen

'Ardrishaig'

A.M formen av bureavii med större blommor än artens typiska. Bladen är något vridna. Blommorna är ljust rosa.

bureavioides

Falsk kanelrododendron, SV till C Kina

En ljuvlig buske som odlas i huvudsak för sina vackra blad. Tjockt kastanjefärgat indument på bladens undersidor och sett silverfärgat toment på bladens ovansida. Blommorna är ljust rosa.

Med tiden 3 x 3 m, maj

calendulaceum

Orangeazalea, Ö USA

En upprättväxande lövfällande buske. Den växer vilt i skogssluttningar och längs bergssidorna i Appalacherna.

Blommorna är trattformade utan doft och 5 cm breda och kommer i samlingar med 5 - 10 blommor i varje. Ståndarna som är utstickande beskrivs som pråliga men jag tänker iögonfallande. Färgen varierar från gult över orange till rött. Bladen är mellangröna och upp till 7,5 cm långa, avlånga. Får vackra höstfärger i gult och rött. En art som bidragit som förälder i många lövfällande azaleahybrider.

> 5 m, juni

callimorphum

Fagerrododendron -  W. Yunnan and N.E. upper Burma; found by Forrest on the Shweli-Salween divide and introduced by him in 1912

Rosa klockformade blommor med en fläck i mörkare rosa. Små, rundade eller avlångt rundade och prydliga blad som är trubbiga vid basen.. Bildar en kompakt buske. Blommar redan som ung med vackra blommor. I vilt tillstånd kan den bli 3 meter hög och lika vid.

> 3 m, maj-juni

calophytum CNC 12135

Paraplyrododendron, C och S Kina

Riktigt stora blad på en härdig och storvuxen planta som ger ett frodigt intryck. Växer med stadiga grenar och blir så småningom en mer än manshög och bred buske, nästan ett träd.
Nyväxten i maj är lika vacker som blomningen: lysande röda knoppfjäll och silvriga blad. Bör ges rikligt med vatten i samband med nyväxten.
Blommorna kommer i stora klasar av vita eller rosa klockor med en mörk fläck.

April - Maj, Ca 180 cm >10 år

calophytum

som ovan men ingen information om insamlingen

v openshavianum

Vackert bladverk och mycket olik arten. Härdigheten är dåligt prövad men jag ska testa den hos mig, zon 1-2. 

calostrotum

Ängsalpros, NÖ Burma, NV- Yunnan  3300 - 4250 m

Maj, 40 - 80 cm >10 år

ssp keleticum

Djupt lila-rosa till klart purpurfärgade små blommor på relativt långa stjälkar. Bladen är 5-10 mm långa, mörkt gröna och blanka. Växer långsamt och bildar en låg kudde.

'Radistrotum'

Rosa - violetta blommor mot slutet av maj. Bildar en kuddformad, låg buske. Bladen är små och rödaktiga på undersidan. Växer mycket långsamt.

ssp riparium syn. R nitens

Mörkt rosavioletta blommor. Bladen är mestadels gröna på ovansidan. Kan blomma sporadiskt i augusti.

ssp riparium 'Rock's Form' syn R. riparioides 'Rock Form'

NÖ Burma, NV Yunnan på 3300 - 4250 m.

De flesta former av den här undersektionen, arten enligt en del, bildar små dvärgplantor med silvergrå nytillväxt och stora purpurrosa blommor på en lång och upprätt blomstjälk. Blommar mycket rikt och kan blomma 'om' i augusti - september. En riktig liten pärla. Skiljer sig från R calostrotum genom att fjällen sitter i 2-3 lager på bladens baksida samt att bladen är längre och utan hår i bladkanten. 

Calostrotum-grp 'Robert Seleger'

Ängsalpros, NÖ Burma, NV- Yunnan  3300 - 4250 m

Massor av stora rosenröda fatformade blommor i maj. Uppkallad efter en skotsk ö. Kompakt med blådaggigt, aromatiskt bladverk. Jag har två olika exemplar ett som är inköpt 1994, de två sista bilderna, och ett som jag köpte 2018.

Maj, 40 - 80 cm >10 år

campanulatum

Klockrododendron, Himalaya

Vackra vita, ljust rosa eller syrenlila blommor i lösa men ändå ganska kompakta samlingar. Blanka blad som blir upp till 18 cm långa med rostrött indumentum. Bildar en fin buske - litet träd.

Maj, 120-150 cm på 10 år

ssp aeruginosum 'Blauschimmer'

En selektion som gör rätt för sitt namn. Nytillväxten är vackert skimrande i blått. 

150 cm på 10 år, maj - juni

ssp aeruginosum 'Blue Ox'

Odlad och selekterad för sin robust växt och blåaktiga färg på nytillväxten.

Maj, 120-150 cm på 10 år

Campanulatum-grp 'Susan'

campanulatum x fortunei,
pre 1950 (c. 1933),
J.C. Williams (Caerhays)

Stora klasar med blommor i två lila toner. Bleknar till nästan vitt med mörkare kanter och  purpurfärgade fläckar. Mörkt grönt, blankt bladverk. Bildar en bred och kompakt planta.

150 cm på 10 år, maj

campylocarpum ssp caloxanthum

Övre Burma, Tibet och Yunnan 3000-4300 möh

Närbesläktad med R.campylocarpum och 'R. telopeum' men skiljer sig genom sina relativt stora och nästan helt runda blad. Den är också en mer låg- och bredväxande selektion. Knopparna är orange men de utslagna blommorna är ljust svavelgula med en liten röd fläck.

Nytillväxten är vackert blådaggig. Behöver en skyddad växtplats.

maj

campylogynum 'Myrtilloides-grp'

NÖ Indien till V Kina

Bildar en låg och kompakt buske. Blommorna är 'köttrosa' med en daggigt gråaktig utsida och sitter på blomstjälkar över bladverket. Bladen är fräscht gröna. 

40 cm, maj

campylogynum Yellow form

Köpt som en gulblommande form men det finns inga sådana. Plantor märkta med det namnet är hybrider R. luteiflorum x campylogynum - de blir vita till cremefärgade eller hybrider med R. brachyanthum.  Den sista har blommor som påminner om campylogynum och den kan misstas för en gulblommande campylogynum. Mitt exemplar har inte blommat ännu så tills vidare för det felaktiga namnet stå kvar. 

40 cm, maj

Campylogynum-grp 'Egret'

Massor av små, vita klockor. Blommorna hålls högt över bladverket. Bladen är blanka och mellangröna. Behöver en del sol för att blomma bra.

45 cm på 10 år, blommar i maj

camtschaticum

syn. Therorhodion camtschaticum

Flata blommor ca 4 cm i diameter i mörkt rosa, rött eller violett . Vackert hårigt bladverk i ljusgrönt. Lövfällande

Juni, 20-30 cm

'Album'

Flata blommor ca 4 cm i diameter i vitt. Vackert hårigt bladverk i ljusgrönt.

canadense

Vårazalea, NÖ Nordamerika

Låg, tät och väl förgrenad buske med små orkideelika blommor på bar kvist på våren. Breder sakta ut sig med rotskott. Små, avlånga, grågröna blad som ofta får en vacker höstfärg.

Växer på myrar och våtmarker i naturen och uppskattar en fuktig plats i trädgården även om även det inte är ett krav.

Maj - Juni, > 100 cm

'Album'

En vit och mycket vacker variant av Rh. canadense

Catawbiense-gruppen

Den numera ofta förbisedda parkrododendronen hör hemma i den här gruppen. Arten R. catawbiense hör hemma i Ö USA och har använts i många korsningar. De här hybriderna är oftast lättodlade och tacksamma. 

De jag odlar finns HÄR...

cephalanthum 'Crebreflorum Gp. Weeks Form'

ss Pogonanthum

Vivealpros, NÖ Indien (Arunachal Pradesh) till SÖ Tibet, N Burma och i V Yunnan i 2800 - 4.600 m.

Vita till rosa, distinkta och daphneliknande blommor som är stora i förhållande till storleken på de små bladen. Bladverket är aromatiskt.  Långsamväxande och kompakt.

Kräver god dränering och att rötterna hålls svala under sommaren. Nära neutral jord och mycket lite näring.

Maj - Juni, > 25 cm

cerasinum

Vildväxande i NÖ Indien, N Burma och SÖ Tibet där den växer längs vattendrag och i barrskog från  3000 - 3800 möh. ss Thomsonia

Bildar en upprätt buske. Blommar under försommaren och den kan också blomma om lite på hösten. Blommorna är klockformade och mörkt rosaröda med mörkt lila honungskörtlar. Hos några former är blommorna tvåfärgade med ett vitt centrum och djupt körsbärsröda eller rosa lober. Får lätt bladskador och/eller fryser tillbaka hårda vintrar.

changii

synonym R. valentianum var. changii, ss (Maddenia)

Vildväxande Chongqing, Kina,  1600-2000 möh.

Bildar en liten buske där stammarna har lila bark. Bladen är avlångt elliptiska och 3 - 4,5 cm långa och 2 - 3 cm breda. Bladspetsarna och -basen är rundade. Undersidan är blekt grön medan ovansidan är mörkt grön. Blomklasarna har 2 - 4 blommor. Blommorna är öppet klockformade och djupt gula, 3,5 - 4 cm vida. Arten är mycket tätt besläktad med valentinianum.

cinnabarinum ssp. xanthocodon

ss Cinnabarina

Orange cinnoberalpros, NÖ Indien, Bhutan, SV Kina Prydliga, elliptiska till obovata, äggformade, blad som är 3-9 cm långa med en metalliskt grågrön lyster. Blommorna är tub- till klockformade och kronbladen är tjockt vaxartade och de blir 2,5 till 3,5 cm långa. Blomklasarna är lösa med 5-10 blommor i varje. Färgen är gul till orangegul hos den här underarten. 

circinnatum

Tsari, Tibet

Röda blommor med cremefärgade fläckar. En nyintroduktion. Distinkt med ett vackert gulbrunt indumentum. Har tidigare sålts av några som luciferum

April - Maj, > 7 m

clementinae Glendoick Blue Leaved selection

Clementinerododendron, Yunnan, Szechuan och SÖ Tibet 3350 - 3950 m

Rosa blommor men blommar sällan. En av de vackraste formerna av arten med ovalt konvexa blad som är daggigt blå som unga och med ett beigevitt indumentum

April - Maj, > 100 cm på 10 år