Orkidéer

- trädgårdens exoter -

Mina Växter

Orkidéer

- exoterna i lunden -

Orkidéer - ett antal släkten som fascinerat människor så till den grad att alla släkten idag är skyddade genom fridlysning. Tyvärr finns det fortfarande personer som ger sig ut och gräver i naturen utan att förstå konsekvenserna gissar jag. Orkidéer är släkten där man bör göra en noggrann kontroll varifrån de kommer. Är plantan jämförelsevis ovanligt billig - då finns det anledning att misstänka att den är uppgrävd i naturen.

Blommorna är kanske mer udda och fascinerande än traditionellt vackra. Men färgkombinationerna och de uppblåsta läpparna hos olika arter i guckuskosläktet är läckra.

Odla Orkidéer

Den här beskrivningen har jag fått för Cypripedium men den fungerar för alla släkten jag odlar.

Jorden ska vara lucker och rik. En bra jord ur ett grönsakslandet är bra som utgångsmaterial. Förstärk den gärna med multnat löv och välbrunnen naturgödsel. Tre delar jord och en del vardera av övriga två skapar en bra jord. Om matjorden är tung - tillsätt en del sand.

Blanda jorden ordentligt och till ett djup av 40 cm. Töm gropen och fyll sedan försiktigt tillbaka med jordblandningen samtidigt som du håller i knoppen som efter planteringen ska ligga ytligt - ca 3 cm under ytan. Kontrollera medan du fyller tillbaka jorden att rötterna inte böjs uppåt eller skadas. Vattna.

Det är bra om planteringen ligger lite upphöjd från omgivande mark. Täck med grus.

Första vintern kan man täcka med ett lager torra granbarr, sticka ner ett par bambupinnar och luta en tegelpanna snett mot pinnarna för att skydda knopp och rötter. Första vintern och  bör man också kolla att plantan inte frusit upp så att knoppen exponeras för frost och torka.

Sorter att odla

Guckuskor - Cypripedium - finns många spännande arter av men de är svåra och det är betydligt lättare att börja med några av alla dem vackra hybrider som finns idag. Även dem är dyra och det räcker att experimentera med.

Epipactis - flugblomster - har jag odlat på ungefär samma sätt som jag beskriver ovan.

Tillbaka till MINA VÄXTER

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Cypripedium-gruppen

Det här är i de flesta fall de mest lättodlade om du vill börja odla orkidéer av något slag. De ska såvitt jag förstår oftast ha tillägget 'grex' ett begrepp som ges till alla plantor från samma korsning, alltså samma föräldrar, även om det är korsningar från olika tidpunkter. Och därför kan en Gisela grex variera i utseende eftersom avkomman i sig är unika individer. Jag ser att SKUD har lagt det här begreppet efter de allra flesta korsningar som listas. Jag är ingen botaniker och tror jag sätter punkt där.

'Aki'

Cypripedium macranthos x parviflorum var. pubescens, Frosch 1976

Rosa storblommig

40 cm, maj - juni

Mitt exemplar stämmer inte riktigt med 'Aki' utan stämmer bättre på 'Aki Pastel'

'Anna'

(Cypripedium parviflorum var. parviflorum) and a hardy Asian form (Cypripedium macranthos var. hotei-atsumorianum), grex

Intensiva färger i mörkt rosenrött över en gulvit botten.

En kraftigt växande hybrid

30 - 40, maj - juni

'Frosch's Queen of the Mist'

Vit läpp och grönrosa 'kronblad'

40 cm, maj - juni

'Kentucky'

Stora blommor med en gulvit läpp och röda kronblad.

50 cm, maj - juni

'Maria'

grex - Kulturursprung

C. parviflorum och C. Speciosum

Läppen är vit med purpurrosa vener. Flärparna är mer enfärgat purpurrosa

>50 cm, maj - juni

'Mona Lis'

Kulturursprung - Svante Malmgren

'Ulla Silkens'

Kulturursprung - C reginae x C flavum

Gräddvita blommor med en uppblåst läpp, färgad eller fläckad i rödviolett.

50 cm, maj - juni

macranthos v. hotei-atsumorianum 

Japan

Hotei, efter buddhismens gud för lycka och tillfredställelse. Blommorna är strimmiga i purpurvioletta och de utdragna foderbladen är mörkt purpurfärgade. Den lär blomma ca 3 veckor senare på grund av sitt nin naturliga växtplats på hög höjd.

30 cm, maj - juni

Epipactis palustris

Kärrknipprot - Europa (Sverige), NN Asien, Kaukasus - Cites B(II)

Fridlyst i hela landet

En medelstor orkidé som har en krypande underjordisk jordstam. Stjälken kan bli upp till en halv meter hög och är körtelhårig upptill. Bladen är stjälkomfattande, brett lansettlika med grova nerver.  Stora blommor som sitter i en ensidigt vänd, fåblommig klase. Blommorna har grönaktiga eller rödbruna kalkblad och vit läpp med gula teckningar. Läppen är ledad och utskjutande, med en skålformig inre del och en stor något kruskantad yttre del.

50 cm, juli-augusti

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier