- perenner -

luktpioner

Mina Växter

Luktpioner

- gamla klassiker och nyskapande korsningar -

Luktpioner vi odlar idag är olika korsningar och den tidigast dokumenterade är från tidigt 1800-tal. Arten P. lactiflora kommer från Kina och NÖ Asien.

Det finns en lång rad hybrider och många som är väldigt gamla i odling. Jag har försökt samla ihop en grupp riktigt gamla sorter i en plantering från äldst till yngst fram till början av 1900-talet, närmare bestämt 1907. Jag upplever att fler av de gamla har en underbar doft.

Odla luktpioner

Luktpioner behöver ett soligt läge och en näringsrik jord. De ska planteras så att ögonen, röda - vita skottknoppar, hamnar ungefär 5 cm under jordytan. Planteras de för djupt blommar de dåligt eller inte alls.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

A.E. Kundred

Crousse 1893

Delikata och fräscht ljusrosa kronblad som är mörkare i botten. Stora, nästa globformade kronblad som påminner om kronbladen hos gammaldags rosor. Starka stjälkar och ett fräscht bladverk. En mycket blomrik kultivar.  Det här är en av de stora franska pioner och hör hemma i varje gammaldags plantering, Viktoriansk sådan tycker engelsmännen.

90 cm, juni

Albert Crousse

Crousse 1893

Delikata och fräscht ljusrosa kronblad som är mörkare i botten. Stora, nästa globformade kronblad som påminner om kronbladen hos gammaldags rosor. Starka stjälkar och ett fräscht bladverk. En mycket blomrik kultivar.  Det här är en av de stora franska pioner och hör hemma i varje gammaldags plantering, Viktoriansk sådan tycker engelsmännen.

90 cm, juni

Alice Harding

Lemoine 1922

Sublimt elegant pion med fyllda blommor från Monsieur Lemoine. Han var också känd för sin syrenhybridisering

En mix av ljust rosa yttre kronblad och ett cremefärgat inre med en aning gult. Inte så lätt att få tag i. Behöver lite längre tid för att etablera sig men kommer bilda en vacker rugge med tiden.

90 cm, medel blomning för luktpioner

Amalia Olsen

Olson 1959

Väldoftande, rent vit, fylld blomma. Lätta röda markeringar på kronbladens baksida.  Sorten har fått sitt  namn efter odlarens mor och bildar en vacker, stadig buske. Regnvattnet dräneras bort ovanligt väl tack vare de smala
kronbladen i blommans bas. Växer stadigt och får fin höstfärg på bladverket.

APS guldmedalj 2011. Mycket bra till snitt

80 - 85 cm, medel till sen blomning för luktpioner - hos mig väldigt sen eftersom den står i halvskugga

Angel Cheeks

Klehm 1975

En vacker och mycket blomrik pion får 3-4 knoppar per stjälk. Mycket stora, bombformade blommor. De yttre kronbladen är något ljusare än de inre. Har kraftiga stjälkar och en mycket behaglig doft. Mycket fint bladverk. Populär i brudbuketter och som snittblomma.

 Amerikanska Floristsällskapets guldmedalj,  APS  2005

90 cm, sen blomning för luktpioner

Boule de Neige

Calot 1867

Fyllda blommor med skålformade yttre kronblad som omger ett fluffigt centrum med smala kronblad och ståndare. Tydliga röda fläckar. Blommar direkt efter 'Festiva Maxima' som den är relativt lik men den är mer lik 'Monsieur Dupont'.

90 cm - tidig blomning för luktpioner

Bowl of Cream

Carl G Klehm 1963

Helt fylld rosenliknande blomma. Blommorna är stora, lysande cremevita,  med gömda gyllengula ståndare och de är väldigt hållbara. Robust växtsätt och friskt grönt bladverk.

90 cm - medel blomning för luktpioner

Brother Chuck

R G Klehm 1995

Bra textur och ljust rosa kronblad. Har upp till 3 sidoknoppar.

90 cm - medel blomning för luktpioner

Buckeye Belle

USA

En djupt blodröd färg och en halvfylld blomma gör den till mångas favorit. Färgen är lika djärv som hos en del tulpaner och gyllene ståndare tittar fram bland kronbladen. Har stadiga stjälkar och behöver sällan stöd.

90 cm - tidig blomning för luktpioner

Candy Heart

Myron Briggs, USA

Storblommig sort med cremevita kronblad som har en svag rosa ton och stänk av purpurrött. Jag har letat och letar efter rosa pioner med röda stänk. Bra snittblomma

90 cm, medel blomning för luktpioner

Candy Stripe

Anderson 1992, Korsning mellan 'Minnie Shaylor’ och en röd fröplanta.

Fyllda, vit till mörkt rosastrimmiga blommor som skapar iögonfallande blommor.  Den bästa av alla "polkagrispioner" på marknaden. Mycket blomrik sort som får några sidoknoppar. Har mycket långa stjälkar och kan behöva stöd. Bra till snitt

90 cm

Catheryne Fontayne

Ljust rosa, skålformade blommor på stjälkar som är fläckade i rött. Bladverket är mörkt grönt och är grovt tandat.  Behöver stöd på grund av höjden och de tunga blommorna.

Doftande

100 cm, sen blomning för luktpioner

Chiffon Parfait

Klehm, 1981

Vackert formade rosa knoppar öppnar i ljusast möjliga rosa. Bildar en vacker buske med starka stjälkar sägs det men jag tycker den har rätt veka stjälkar hos mig.

80? cm, sen blomning för luktpioner

Circus Circus

Klehm 2000

En speciell pion med vackert fransiga och kurvade kronblad som har en grundton i rosa men som också har hallonröda ränder och stänk. Hela härligheten ramar in en gyllengul kudde av ståndare.  Blomningstiden är lång. Bra till snitt.

70 cm, medel blomning för luktpioner

Couronne d'Or

Calot 1873

Stora vita, i centrum rödstänkta blommor, tunn krans av gula ståndare. En gammaldags och klassisk pion som är lika vacker nu. God doft, bra till snitt.

70 cm, sen blomning för luktpioner

medel blomning för luktpioner

blomning för luktpioner

Do Tell

Auten 1946

Japansk form på blomman med mjukt rosa yttre kronblad och med en samling bandliknande petaloida kronblad som varierar i färg från djupt rosa till cremefärgat.

90 cm, medel blomning för luktpioner

blomning för luktpioner

Dr F.G. Brethour

Sass 1938

Visades av J.A. Bongers som "H. P. Sass seedling No. 6-7" vid en pionshow i Shenandoah, Iowa. Den fick pris.

Mycket stora, rosenliknande blommor i rent vitt med en cremefärgad lyster i mitten. Bladverket är kraftigt och mörkgrönt. Blommar sent.

Duchesse de Nemours

Calot 1856

Skålformade, vita yttre kronblad och ett centrum som är halvfyllt med ljust citrongula kronblad som senare är gröna mot basen. Doften är underbar. Får flera sidoknoppar och är blomrik. edel blomning för luktpioner

blomning för luktpioner

Edulis Superba

Lemoine 1824

Fyllda, skarpt lysande rosa blommor  där den rosa tonen kan variera lite och bidra till ett rufsigt intryck. En av de allra äldsta sorterna som finns kvar i handeln. God doft och bra till snitt.

90 cm, tidig blomning för luktpioner

Elsa Sass

Sass 1930

En av de sista vita pionerna att blomma. Helfyllda, vita, mycket stora blommor i en vacker rosform. Mycket mörkt grönt bladverk och starka stjälkar. Producerar massor av sidoknoppar vilket förlänger blomningstiden ytterligare. Behöver inte stöttas. God doft och bra till snitt.

75 cm, extra sen blomning för luktpioner

Festiva Maxima

Mielles 1851

Helt fyllda, perfekt vita blommor med purpurröda stänk. Om jag kommer ihåg rätt ska en Festiva ha 5-7 röda teckningar. God doft och bra till snitt.

85 cm, tidig blomning för luktpioner

Fringed Ivory

Klehm 1989

Halv till helt fyllda, flata blommor som liknar rosor i formen. Elfenbensvita blommor där de gula ståndarna alltid syns.  De inre kronbladen är fransade därav namnet. De underbara blommorna bärs upp av starka stjälkar. Djupt grönt bladverk. Lång blomning har normalt 3-4 sidoknoppar.

Svårt att välja men en av mina många favoriter

85 cm, medel blomning för luktpioner

Färdsle senblommande

Okänd sort med rent rosa toner i blomman och synliga rosa märken i en mörkare nyans. Mycket fin med god doft

80 cm, Sen blomning för luktpioner

Gardenia

Lins 1949

Mycket stora, helt fyllda och vackert formade blommor. Mycket bra som snittblomma.

?, blommar medelmedel blomning för luktpioner

Honey Gold

Klehm 1976

Vita yttre kronblad runt en fylld mitt av gula, rufsiga ståndare blandade med enstaka vita inre kronblad. När blomman åldras liksom lyfter mitten sig högre. Får 3-4 sidoknoppar per stjälk. Har starka stjälkar, men på grund av de många blommorna kan plantan behöva stöttas. Bilderna visar hur mycket blommorna varierar över tid.

Underbar doft

80 cm, medel blomning för luktpioner

James Kelway

Kelway 1900

En av James Kelway's, den första Kelway att ta fram pioner vid Kelway's, vackraste hybrider.

Stora, vida halvfyllda blommor i rent mjölkvitt utan någon som helst rosa ton men med en distinkt gul ton i blommans mitt. Varje stjälk kan få upp till 6 sidoknoppar. Mycket hög pion som måste ha stöttning men vilken pion!

100 cm, tidig till medel blomning för luktpioner

James Pillow

Pillow 1936

En fin blandning av ljust gammalrosa, ljusare rosa och ljust, ljust gula kronblad. En favorit.

God doft, bra som snittblomma

85 cm, sen blomning för luktpioner

el blomning för luktpioner

Jan van Leuween

van Leuween, 1926, Holland

Den bästa av den här typen - japansk blomform. Rent vita yttre kronblad omger en mitt av många, små och djupt gula petaloida kronblad. Mycket i ögonfallande. En mycket rak och elegant pion.

80 cm, medel blomning för luktpioner

Joker

Rogers, 2004

Fyllda blommor som är mycket attraktiva med en vacker form. Fransade kronblad men med fin stadga och pigmentering som varierar med blommans  ålder. Färgen går från fuchsia över till rosa och avslutar med mestadels vitt och en rosa kant, så kallad picotee. Vackert mörkt grönt bladverk. Bildar en robust buske i moderat storlek och med riktigt bra växtsätt. Bildar snabbt en fin rugge. Starka stjälkar som bär blommorna väl synliga över bladen men de tunga blommorna kan göra att de behöver stöd. Får sidoknoppar.

Bra till snitt.

80 cm, medel blomning för luktpioner

Karl Rosenfield

Rosenfield 1908, utvandrad svensk

Lysande rosenröda kronblad, crimson, med stora yttre kronblad med lätt vågade kanter. De inre kronbladen är böjda inåt och urnupna eller fransade. Denna pion bildar en robust, stadig buske. Bladen är mörkt gröna och
kraftiga men den har få blad på de övre delarna av de röda stjälkarna, vilket gör
denna pion utmärkt till snitt. Bildar sidoknoppar.

> 90 cm, medel till sen blomning

Klehms Pink Unknown

Klehm 1981 - synonym 'Can Can'

En av de sista pionerna att blomma. Får mycket stora, vackra blommor i en lite platt rosenform. Kronbladens kanter är fransade och färgen är först mörkt rosa men bleknar vartefter att blomman åldras. Denna pion bildar en robust,
stadig buske.Bladen är mycket mörkt gröna och
kraftiga men den har få blad på de övre delarna av de röda stjälkarna, vilket gör
denna pion utmärkt till snitt. Bildar sidoknoppar.

100 cm, extra sen blomning för luktpioner

Krinkled White

Brand 1928

Mycket vacker enkel vit pion som är jämförbar med den ikoniska 'White Wings'. Som namnet antyder är kronbladen lätt skrynklade i kanterna. I mitten gröna pistiller som omges av en tofs av klart gula ståndare.

80 cm, tidig till medel blomning för luktpioner

kultivar rosa

Ev Auguste Dessert

En sort med rosa blommor där en del blommor är fyllda som i bilderna men många blommor är också halvfyllda och med mer eller mindre synligt centrum och synliga ståndare.

Auguste beskrivs så här...

En av de mer distinkt färgade pionerna. Stora, öppet skålformade halvfyllda blommor. Knopparna öppnar i en varmt rosa ton med en silverkant. Den ljusa silvertonen breder ut sig mer och mer allt eftersom blomman åldras. Ståndarna tittar fram bland kronbladen när blomman öppnat sig helt.

kultivar vit

En vit pion som jag köpt men inte haft eller tappat bort namnet på. Rent vita helt fyllda blommor

80 cm hög, medel - sen blomning för luktpioner

Lady Alexandra Duff

Lemoine 1907

Bärnstensfärgade knoppar slår ut i rent vita, fyllda blommor. Eleganta blommor på höga och starka stjälkar. Underbar doft

90 cm, medel blomning för luktpioner

Le Cygne

Lemoine 1907

Bärnstensfärgade knoppar slår ut i rent vita, fyllda blommor. Eleganta blommor på höga och starka stjälkar. Underbar doft

90 cm, medel blomning för luktpioner

Le Jour

Shaylor 1915

Enkla, rent vita kronblad i en dubbel krans.  Stora blommor.

90 cm, medel blomning för luktpioner

Lilac Times

Lins 1958

En blomma av japansk typ med rosaröda kronblad som omger ett nätt centrum av vackert fransade smala blad som ljusnar mot topparna.

Doftande

80 cm, medel blomning för luktpioner

Lord Cavin

Charles C Klehm

Hittades sent på 1920-talet och visades första gången vid världsutställningen 1933. Bombformade blommor i gråvitt med oregelbundna röda markeringar. Beskrivs som mer ovanlig än vacker...

Madame Calot

Miellez 1856

Stora och 'immpecably', oklanderligt låter inte lika bra, formade fyllda blommor. Ljust rosa kronblad omger ett yppigt centrum med gräddfärgade inre kronblad som kan variera i form och färg.

Stark doft och en mycket bra snittblomma

90 cm, medel blomning för luktpioner

Madylone

Neal van Loon 1966

Ljust pärlemorrosa med gröna stänk

90 cm, sen blomning för luktpioner

Marie Lemoine

Calot 1869

En klassisk 1800-tals pion som fortfarande beundras 140 år senare.  Stora, klotformade blommor i mjukt cremevitt.  Liknar Duchesse de Nemours men är möjligtvis lite mer gul i blommans centrum.  Stora blommor men behöver sällan stöd.

Mycket god doft. Bra till snitt

85 cm, sen blomning för luktpioner

Mesmans Glory

Mesman

En dubbel rad rosa kronblad med en kudde av ännu ljusare och smala kronblad i mitten mörkt rosa pistiller.

God doft och bra till snitt

85 cm, medel blomning för luktpioner

Miss America

Mann, van Steen 1936

Blekrosa knoppar slår ut i ljust rosa men bleknar till vitt. Mycket stora blommor med fin rosform. Bladverket har fin höstfärg. Många sidoknoppar. Sorten har starka stjälkar, men vid regn och blåst kan den behöva stöd. En pion av den högsta kvalitée

APS guldmedalj både 1956 och 1971. Medelsen

God doft och bra till snitt

Medel till sen blomning för luktpioner

80 cm, medel till sen blomning för luktpioner

Mons Jules Elie

Crousse 1888

Stora, fräscha rosa blommor som har en så kallad bombform. Yttre rosa kronblad med ett toppigt inre som är i ton med de yttre när knoppen slår ut men som sen ljusnar allt eftersom blomman åldras.

God doft och bra till snitt

90 cm, tidig blomning för luktpioner

Mother's Choice

Glasscock 1950

Ljust, ljust rosa fyllda blommor

90 cm, medel blomning för luktpioner

Mrs Franklin D. Roosevelt

Franklin 1932

En legendarisk skönhet. Mjukt pärlemorrosa blommor med något inåtvända kronblad gör denna klassiska skönhet till en av de mest eftersökta rosa
pionerna. Gammaldags stil som aldrig blir omodern. Kräver en framstående plats eftersom plantan växer kompakt. APS guldmedalj 1948.

80 - 85 cm, medel till sen blomning för luktpioner

Myrtle Gentry

Allison 1931

Välformade, fyllda vita blommor med rikligt med röda teckningar.

80 - 85 cm, sen blomning för luktpioner

Nick Shaylor

Allison 1931

Välformade, fyllda vita blommor med rikligt med röda teckningar.

80 - 85 cm, sen blomning för luktpioner

Noemi Demay

Calot 1867

Mycket gammal kultivar men fortfarande en vacker pion. Fyllda, äppleblomsrosa blommor med en fantastisk doft. Ett litet smycke.

60 cm, medel blomning för luktpioner

Nymphe

Dessert 1913

Enkla blommor i vackert äppleblomsrosa. En blomvillig pion som snabbt bildar en rugge. En pion som klarar sig i ett lite skuggigare läge. Underbar doft

90 cm, medel till sen blomning för luktpioner

Orange Lace

Bigger 1966

Varmgula, köttrosa och rosa toner i en ljust rosa blomma som bleknar till nästan vitt. En ovanlig och läcker färgkombination som ger en orange lyster. Fin doft.

Röd kultivar ev Peter Brand

En pion som skulle varit något annat men som mest liknar Peter Brand - Seit 1937

En överdådig pion och en av de bättre i den färgskalan. Djupt rubinröda fyllda blommor som blir mer purpurfärgade allt eftersom blommorna åldras. Mörkt och glänsande bladverk som får fina höstfärger. Blommorna bärs på starka stjälkar och behöver sällan stöd. Bra till snitt

90 cm, medel till sen blomning för luktpioner

Philippe Rivoire

Rivière 1911

Mörkt röd och mycket stadig  pion som ofta får flera blommor per stjälk.

En av få röda med doft. Bra till snitt

90 cm, sen blomning för luktpioner

Pink Parfait

Klehm

Stora, silvrigt rosa blommor. Mycket bra till snitt

90 cm, sen blomning för luktpioner

Primevere

Lemoine 1907

Japansk form med ljust svavelgula blommor med cremevita yttre kronblad. Friskt bladverk. Fin doft

85 cm, medel blomning för luktpioner

Reine Hortense

Calot 1857

En av de äldsta pionerna som fortfarande finns till försäljning. Mycket vackra blommor i blekaste rosenrött. Färgen är mycket enhetlig och jämnt stänkt på kronbladens vita underlag. Blommans mitt har framträdande fläckar i purpurrött. Bör ingå i varje pionsamling.

God doft och bra till snitt, håller länge i vas.

85 cm, sen blomning för luktpioner

Sarah Bernhardt

Lemoine 1906

Fyllda, ljust pärlemorrosa blommor. Den är en av de absolut vanligaste i äldre trädgårdar tillsammans med den röda bondpionen.

God doft och bra till snitt, håller länge i vas.

90 cm, sen blomning för luktpioner

Shirley Temple

Smirnow

Rosa knoppar som övergår i vita, fyllda blommor

90 cm, sen blomning för luktpioner

Solange

Lemoine 1907

Stora välfyllda, ljust varmrosa blommor som övergår i vitt, knopparna öppnar sig sakta. Doftar. En ljuvlig pion!

90 cm, sen för luktpioner

Starlight

Saunders 1949

Enkla elfenbensvita blommor som har 2 rader med cremevita kronblad. Mitten av blomman har en svag rodnad. Blommorna håller länge.

75 cm, tidig för luktpioner

Starrkärrsvägen

Sen vit enkel pion, eventuellt  'Whitleyi Major' syn. 'The Bride'. 1776/1808 Whileyi

Whitleyi har stora enkla vita, ibland rodnande blommor.  Bladen är stora och stjälkarna behöver stöd. RHS skriver så här...

"'Whitleyi Major' is an herbaceous perennial to 75cm tall, with divided, red-tinged foliage and cupped, pure white, single flowers 10cm wide, with prominent yellow stamens, in early summer"

Det här plus bilder stämmer bra på pionen jag har. Den är delad från en gammal fastighet som hade fruktodlingar och från gamla priskuranter kan jag se att de plantskolor i Göteborgstrakten som sålde mycket fruktträd också sålde Whitleyi.

75 cm, tidig för luktpioner

Topbrass

Klehm 1968

Vita, toppiga blommor med en enkel rad yttre kronblad. En tofs i mitten som kan skifta från ljust gult över till rosa. Bra till snitt.

Köpt som Thura Hires

85 cm hög, medel till sen blomning

Vogue

Hoogendoorn 1949

En extremt vacker pion med fyllda blommor i mycket fin form och klarhet. Knoppen slår ut i rodnande rosa och ljusnar och går sen över i rent vitt. Gula ståndare tränger sig fram bland kronbladen i blommans mitt.

Underbar doft, tar tid att etablera

85 cm hög, medel blomning för luktpioner

White Cap

Winchell 1956

Blomma av japansk typ med kKarminröda kronblad runt en vit mitt. Många sidoblommor, god doft

90 cm hög, medel blomning för luktpioner

White Grace

Klehm, USA, 2000

Halv till nästan helt fyllda vita blommor. Kyliga vårar kan blommorna öppna som ljust rosa. Gäller alla vita pioner. Men övergår snabbt i vitt. Bladverket är mycket mörkt grönt på starka stjälkar som bär blommorna väl. 3-4 sidoknoppar.

75 cm hög, medel blomning för luktpioner

White Wings

Hoogendoorn 1949

En berömd enkelblommande vit pion klarar dessutom lätt skugga bra. De stora blommorna har ett lysande gult centrum. Lätt doft

85 cm hög, medel blomning för luktpioner

Wisconsin Cream

Klehm

Fylld, bombformad blomma i cremevitt. Ytterst sitter en rad enkla utåtriktade kronblad som omger ett tätt packat centrum av vita kronblad. Mitten har en känsla av ett inre cremegult ljus. Stjälkarna är starka och mörkt röda och bär blommorna perfekt.

Medel till medelsen blomning för luktpioner

Zhemchuznaya Rossup

Gorobets 2017, Ukraina

Översatt betyder namnet ungefär spridda pärlor eller fält av pärlor.

Blomman är japansk med en vacker färgmix. De yttre kronbladen sitter i en eller två rader och är vackert rosa. Stiften är tydligt mörkare. I mitten sitter en kudde med sterila staminoider, omvandlade ståndare, i rosa, lila, gula och cremefärgade.

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier