- LÖKAR och KNÖLAR -

Erythronium - hundtand

Mina Växter

Erythronium

- hundtänder små ljuvliga vårblommare -

Erythronium, hundtandslilja, har sitt namn från knölens form som man menar liknar en hundtand, dens-canis. Erythronium är vackra vårblommare för lunden eller torvpartiet. De flesta är parbladiga och flera har mer eller mindre marmorerade blad i brunt, brunrött mot olivgrön bakgrund. Blommans form påminner om cyclamens med starkt tillbakavikta kronblad.

Odla Erythronium

Släktet innehåller en del kinkiga arter från USAs västkust som vill odlas under speciella förhållanden. Men de som jag visar här trivs i mina torvpartier och numera odlar jag dem i de flesta jordar utan problem. De är långt mer lättodlade än jag trodde. Men de lär inte tycka om kalk. För bra blomning ska de planteras ganska djupt, drygt 10 centimeter. Vissa arter kommer sen ändå att flytta sig neråt i jorden.  Om de blommar dåligt eller om blomningen börjar avta så bör de lyftas och delas. Jag upplever att Erythronium i många fall är både lättodlade och tacksamma.

Mer läsning

Jag hittade mer läsning i en artikel från SRGC, Scottish Rock Garden Society.

Betoning: erythronium

Synonyma och historiska svenska namn
hundtandslilja,  hundtandsliljor,  tandlilja

Tillbaka till mina lökar & knölar

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

albidum

Amerikansk hundtandslilja, NÖ USA

En ensam vit blomma med gul hals på en 10 cm hög stjälk. Blomman är pudrad i rosa till ljust gråbrunt på kronbladens baksida.  Mera sällan kan blomman åldras mot mera rosa eller blått. Attraktiva grågröna blad med en ljust brun marmorering.  Sprider sig med utlöpare.

Om den planteras i ett soligt läge och lämnas ifred blommar den regelbundet och bildar utlöpare.

> 20 cm, april

californicum

Gräddvit hundtandslilja - N Kaliforninen

Elliptiska lätt fläckade och djupt gröna blad ett par per knöl. Blomstjälkarna får upp till 3 nickande blommor som är 5-6 cm vida. Blommorna är cremevita med röda markeringar i svalget och doftar lätt.

30 cm, maj

'White Beauty'

Kulturursprung

Vita, nickande blommor med gult svalg och en rödbrun ring i halsen. Svagt marmorerade blad.  Den har hängt med sedan sent 1800-tal och är fortfarande den bästa vita hundtandsliljan. Som föräldrar föreslås E. Oreganum, E. Californicum och E. Revolutum. Henrik Zetterlund gissar på de två förstnämnda.

30 cm, maj

caucasicum

Kaukasisk hundtandslilja, Kaukasus - N Iran

Vita blommor med gulorange centrum. Rödaktiga stänglar och gula ståndarknappar. Marmorerade blad.

10-15 cm, april

dens-canis

C och S Europa - Ukraina

En hundtandsformad knöl har gett upphov till växtens svenska namn - hundtandslilja.

Ett par ovala till elliptiska blad i matt grönt med fläckar i brunt. Fläckarna bleknar allt eftersom tiden går. Blomman är nickande och lilarosa och 4-5 cm vid. Kronbladen är bakåtvikta med en gul bas omgiven av en rödbrun zon.

> 15 cm

'Charmer'

Kulturursprung

Storblommig sort. Kronbladen är vita med en stor basal fläck. Insidan är färgad i svagt syrenlila mot det gröna svalget som är kantat i brunrött. Så nära vit man kan komma utan att vara kliniskt vit.

> 15 cm

'Frans Hals'

Kulturursprung

Vackert marmorerade blad. Blommorna är purpurrosa med grön bas.

'Lilac Wonder'

Kulturursprung

Ljust lilarosa blommor och starkt marmorerade blad.

'Moerheimii'

Kulturursprung

Halvdubbel bomma med 8-12 kronblad

v. niveum

Geografisk variant från Bibor Mts, Rumänien

Blommorna är ljust syrenlila eller vita enligt en del beskrivningar. Bladverkets markering bleknar snabbt efter att skotten kommit upp. Blommar mycket tidigt och öppnar ibland kalkarna redan inne i bladparet om den odlas i ett varmt läge.

Liknar i många delar selektioner som 'Snowflake' och 'White Splendour' men det här är en variant och inte en hybrid.

'Pink Perfection'

Kulturursprung

Färgen beskrivs som rosapurpur, klart rosa eller pastell rosa beroende på källa. Men nyansen ljusnar  mot ljust rosa längs kronbladeet och har en nästan helt vit ring i botten av blomman, halsen.

15 cm

'Purple King'

Kulturursprung

Intensivt purpurrosa blommor med rödbrun ring i halsen runt en gröngrå bas.  Det här är kanske den djupast färgade av alla kultivarer. Knölarna blir enormt stora jämfört med de flesta andra.

> 20 cm

'Rose Queen'

Kulturursprung

Ljust rosenrosa blommor med en tydlig brunröd ring runt den gulgröna basen. Man kan ana en varm karamellton djupt nere i svalget. Den rosa tonen lär vara distinkt från 'Pink Perfection'

> 20 cm

'Snowflake'

Kulturursprung

Isvit och distinkt från v. niveum.  Vita blommor med svag rosa ådring och en svag rödbrun, prickig ring runt den chartreusegul - gröntonade basen.

Bladverket är blågrönt med mörkare bruna fläckar.

hendersonii

Svartögd hundtandslilja, V USA

Vackert marmorerat bladpar. Blomman är oftast svagt syrenlila ibland kan den yttersta kanten vara färgad i en djupt sammetsaktig purpurton. En distinkt färg bland de nordamerikanska arterna.  Kronbladen är starkt bakåtböjda.  Svalget är svartvinbärsrött och omges av en otydlig ring i vitt eller ibland gult. Pistillmärkena är odelade eller upp till kort 3-delade. Ståndarknapparna är purpur eller brunfärgade. Blomstjälken bär oftast 1-4 blommor men upp till 11 kan förekomma. Bedövande vacker men delar sig sakta.

20-30 cm, maj

japonicum

Japansk hundtandslilja, NÖ Asien, Japan

Bladen är mer eller mindre marmorerade i brunt och/eller vitt. Skiljer sig tydligt från E dens-canis genom sina större blommor med rödvioletta smala och långa kalkblad. Mörklila ståndare. Distinkt mörkt röd ring med en 3-tandad teckning - ser ut som kanten på ett prästkragekronblad - i halsen av varje kronblad som sedan övergår i grundfärgen med röda streck. Svagt vit ring mellan den röda teckningen och resten av kronbladet.

20-30 cm, maj

'Kinfaun's Pink'

Erythronium californicum x revolutum

Ljust rosa blommor och marmorerade blad. Vita ståndare

20-30 cm, maj

oregonum

Vit hundtandslilja, SV Kanada, V USA

Breda gröna blad upp till 22 cm långa och ofta fläckade i vitt och brunt. Tunna stjälkar som kan bli 40 cm höga får 1-3 blommor i toppen. Blommorna har vita kronblad med en invändigt gul bas ibland med matt röda streck. Blommorna är nickande med bakåtvända kronblad. Ståndarna och pistillens märke är vita, ståndarknapparna kan vara vita till gula. Knölarna är 3-5 cm vida.

40 cm, maj

oregonum

frösådd som E. revolutum 'Album'

De vita varianterna av E. revolutum ska nu enligt SKUD föras till E. oregonum. Den här är annorlunda genom det större och betydligt mera färgade centrat.

'Pagoda'

E tuolumnense x E 'White Beauty'

Stängel med flera, svavelgula blommor med en brun ring i halsen, mycket eleganta. Friskt gröna blad fläckade i choklad.

40 cm, maj

revolutum

Skär hundtandslilja, V Nordamerika

Fräscht gröna blad med vacker marmorering i silver. Bladen är stora och något vågiga. Vackert  rosa blommor med gult centrum och gul ståndarknapp. Blomstjälken får 1-2 liljeliknande blommor i toppen av stjälken som böjer sig mot marken så blommorna är nedåtvända. 6 kronblad som kan vara bakåtböjda. Knölen är 3-5 cm lång.

20-30 cm, maj

revolutum 'Pink Beauty'

selektion från naturen gjord av Carl Purdy (1861-1945), V Nordamerika

En mycket robust ljust rosa klon. Stora blommor med iögonfallande breda kronblad. Kronbladen har en fin, mjukt rosa ton och blommorna hålls elegant på stjälken. Basen är gul med en ljusare zon som har svagt orange-karamellfärgade prickar.

Purdy skrev i Flora & Sylva att 'Pink Beauty' antingen är en lokal form eller en naturlig korsning mellan E californicum och E oregonum. SKUD för den under E revolutum.

20-30 cm, maj

rostratum

Missouri, USA

En art som är mycket lik E. americanum men som inte breder ut sig med utlöpare. E. rostratum har kronblad som är utbredda men inte bakåtriktade. Tittar man inuti blomman så har rostratum ett bihang till ståndarna i blommans centrum. De blommande knölarna har 2 blad medan de andra har 1.

Blommorna är lysande gula med gula ståndare och gult pollen. De yttre kronbladens utsida tonar i brunrött.

sibiricum

Sibirisk hundtandslilja, S Sibirien, Mongoliet

Stora cyclamenrosa blommor med gula ståndarknappar. En distinkt art från Sibirien och det innebär att den gillar ett kallt läge.

10 cm, maj

sibiricum 'Altai Snow'

Stora vita blommor med ett gult svalg.

15 cm

tuolumnense

Gul hundtandslilja, USA; Californien

Rosett av två stora, blankt ljusgröna och något vågiga blad. 1-5 djupgula blommor med en anstrykning av grönt på kalkbladens utsida. Insidan en nyans mörkare gul och med djupt gula ståndarknappar.

Den enklaste av de gula amerikanska arterna från västkusten att odla. Förökar sig bra men sätter sällan frö.

15 cm, maj

umbilicatum

S Nordamerika

Har djupt guldgula blommor med roströda ståndarknappar. Baksidan av kronbladen överdragna med tunn roströd nyans. Bladen är marmorerade. Nära släkting till E americanum men blommar pålitligt.

15 cm, maj

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier