B i min trädgård är förutom en del lökväxter som du hittar HÄR, mestadels växter som trivs i lunden eller i ett svalt men väldränerat läge i ett torvparti. Och det är väl så att många växter jag odlar trivs just så. Det är alltså perenner som trivs i mullrik jord och vandrande skugga. Den typ av miljö som vår vanliga vitsippa tycker om. Trots det finns undantag som harört, Bupleurum, som du kanske känner igen från blomsteraffärens bukettgröna.

B som i Bergenia, växten många älskar att hata. Men jag skaffar alla nya hybrider jag hittar. De är däremot inte lika lättodlade som den gamla vanliga men det är väl just där utmaningen ligger. De nya sorterna är ofta gracilare med mindre blad och större blommor. Dessutom får de ofta vackra bladfärger under hösten som sen övergår i vackert rött under vintern.

Brunnera, kaukasisk förgätmigej, med sin fina vårblomning och vackra blad. Ljuvliga och lätta perenner som passar fint med vårens narcisser. Jag tar alltid bort blomstänglarna när blomningen är över. Då framträder bladverket och det brukar stimulera ny tillväxt. Sen minskar fröplantorna på det sättet också.

Bistorta - ormrötter på svenska - är vackra perenner som utvecklas bäst i ett fuktigt läge. Finns några underbara röda former. Blomspirorna är nätta och ser ut som tunna kolvar med små blommor.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Beesia calthifolia

N Burma, SV, C och S Kina

Lundmiljö

Blanka, vintergröna blad med ljusare nerver som antar en röd ton vintertid. Små, vita blommor svävar på stjälkar 10 - 15 cm över bladverket. Blommar från april - augusti.

Bensoniella oregana

V USA, Klamath Mountains

En växt utan svenskt namn som tillhör den stora Saxifragafamiljen. Endemisk i bergskedjan ovan och enda arten i släktet

En på ett sätt oansenlig växt med gröna blad som oftast är fina vintern igenom. Blomstänglarna liknar flaskborstar med små vita blommor och ståndare som sticker ut lite utanför kronbladen. Det är efter blomningen den blir lite 'kuriös' genom att det bildas samlingar av små svarta frön i vecken efter blommorna vid bladstjälken. En växt som listas som 'rare' i Californinen.

Trivs bäst i lite fuktighetshållande jord. Jag odlar den i ett skuggigt läge

15 cm, maj - juni

Bergenia - familjen Saxifragaceae

Blanka, vintergröna blad som ofta får röda nyanser när temperaturen faller. Blommar med klocklika blommor i olika vita, rosa och över till nästan röda nyanser. Blommorna kommer i klaseliknande samlingar på stjälkar som sträcker sig en bit över bladverket. Vet inte varför det här släktet är så oälskat i trädgårdar idag. Jag älskar dem men tyvärr gör även rådjuren det så jag får sällan se blomningen.

Bergenia är väldigt tåliga och anspråkslösa. Det är väl de mest torra lägena som inte fungerar men annars har man en vacker vintergrön marktäckare. Man kan rensa bort fula blad på vårvintern och toppdressa med ett lager ny näringsrik jord.

'Alba'

Ljust gröna blad. Rosavita knoppar som slår ut i helvitt. Blomstjälkarna är röda

40 cm, maj - juni

'Baby Doll'

Blommar under senvåren med rosa blommor som mörknar med tiden. Mindre än ändra namnsorter.

15/30, maj - juni

'Bach'

Eric Smith’s hybrider, uppdragen 1972 vid Hadspen House

Nätt och blankt bladverk som rodnar i rött och brons under vintern. Stora, tätt packade blomhuvuden med ljust rosa blommor som ljusnar till vita. Skapar en fin kontrast mot de röda foderbladen och stjälkarna.

40, april - maj

'Dragonfly Angel Kiss'

Söta halvdubbla, vita till ljust rosa blommor. Sätter generöst med blommor. Perfekt tillsammans med 'Pink Dragonfly'. Bladverket är mörkt vinrött vintertid perfekt kontrast till blommorna som slår ut i vitt och som senare övergår i rosa.

15/30, april - maj

'Dragonfly Sakura'

Lysande, chockrosa blommor med mörka blad vintertid

30/40, april - maj

'Pink Dragonfly'

Lysande, chockrosa blommor med mörka blad vintertid

30/40, april - maj

'Rosi Klose'

Stora, lysande rosa blommor

30, april - maj

ciliata

Strävbergenia

Himalaya

Vackert gröna, håriga blad över röda bladstjälkar. Rosavita, stora blommor. Mycket vacker i lunden

30, maj - juni

cordifolia 'Flirt'

Små blad och överdimensionerade blommor summerar 'Flirt' på ett snabbt sätt. Bladen är små, smalal och upprätta och bildar en nätt växtklumpt. Höst- och vinterfärgen hos bladen är djupt vinröd och gör den odlingsvärd i sig. Blomstänglarna är många även som ung och blommorna som sagt överdimensionerade i mörkt ceriserosa.

Behöver ett mera väldränerat läge.

15/25, maj - juni

emeiensis

Forests, shaded slopes, rock crevices; 1600-4200 m. C and W Sichuan

En storbladig art med ljust äppelgrönt bladverk. Bladen är längre än breda och lite slappa. Blomstjälkarna är höga och välgrenade, välvda och bär relativt stora lite spindellika, hängande  vita blommor. Jag blev överförtjust första gången jag såg den i blom.

Insamlades för mer än 50 år sedan men glömdes bort men har senare återintroducerats.

Berkheya purpurea

Tistelaster, Sydafrika

Lär vara stenhärdig trots sitt ursprung i Sydafrika. Jag såg släktet för första gången i Oslos Botaniska trädgård och blev helt såld över de stora tistellika blommorna. Det är en snabbväxande och långlivad perenn. Får en lång pålrot och bildar en tät klump av mycket sticksiga blad i markytan. Bladen växer rosettformat och är upp till 25 cm långa med en vågad, taggig kant. Ovansidan av bladen är nästan glänsande. Längs blomstjälken strödda småblad som minskar i storlek men där basen blir längre och längre och närmast liknar vingar.

Starka blomstjälkar produceras ur bladrosettens mitt och de kan bli upp till 50 cm höga här. Blommorna sitter på korta sidogrenar på den övre tredjedelen av stjälken de korta sidogrenarna ger oftast bara en blomma men grenarna delar sig ibland och kan då ge ytterligare 2-3 knoppar. Knopparna öppnar uppifrån och ner. Strålblommorna runt disken är långa och mjuka i ljust syrenlila mycket fin kontrast mot disken som är mörkt purpurröd och med kontrasterande pollen i vitt.

Jag odlar Berkheya i en solig rabatt med lätt skogsjord som torkar ut. Men den lär inte vara så känslig

10/50 cm, juni - september

Berneuxia thibetica

Kinesisk fransklocka, SV Kina

Vintergröna, avlångs smala blad. Kan vara mer eller mindre rödtonade vintertid. Vita blommor i ett knippe på ca 10 cm höga stänglar.

Odla i eller i kanten av ett torvblock

10 cm, maj - juni

Bistorta - ormrot, familjen Polygonaceae

Fleråriga örter, med kort, kraftig och ofta vriden jordstam. Stjälken är ogrenad, upprätt, fåbladig. Bladen är skaftade och bladskivan är smalt lansettlik eller äggrund, med helbräddad kant.

Blommorna är tvåkönade, i toppställda ax, ibland med groddknoppar nedtill. Hylle av fem, vita eller rosa, likstora, kronbladslika hylleblad. Ståndarna är åtta till antalet. Ett ensamt stift med tre märken. Frukten är en trekantig nöt.

Etymologi. Släktnamnet Bistorta kommer av latinets bi (två) och torquere (vrida) och betyder 'två gånger vriden', vilket syftar på den vridna jordstammen hos arten stor ormrot (B. major).

Ormrötter trivs i en fuktighetshållande och lucker jord. Fukt är viktigt för att de ska utvecklas och blomma bra. Fungerar i ett soligt till halvskuggigt läge.

Rekommenderas ofta som marktäckare och för fuktpartier som grupplantering.

affinis 'Superba'

Bergormrot

Rosaröda blomax. Bronsröd vinterbladfärg. Bra marktäckare

20 cm, juli - september

amplexicaulis - blodormrot

En art som bidragit till många kultivarer och namnsorter.

'Alba'

Vit blodormrot

Stora, frodiga ljusgröna blad och vita blommor. Soligt läge

50/100 cm, augusti - september

'Fat Domino'

Mörkt vinröda blomkolvar

50/100 cm, augusti - september

'J.S. Delgado'

Något ljusare röd än 'Fat Domino'

50/100 cm, augusti - september

'Pink Elephant'

Låg sort av blodpilört som är lämplig som marktäckare. Blommar länge med rosa spiror.

30 cm, juli - september

officinalis

Stor ormrot, Europa

De flesta bladen är basala, bladskivorna blir 10-30 cm, äggrunda till avlånga, tvärt avhuggna vid basen, rundade i spetsen, bleka eller blågröna på undersidan. Bladskaften är 1,5 gånger så lång som bladskivan och vingad upptill. De övre stjälkbladen är triangulära.  Blommorna sitter i en axlik klase och saknar nästan skaft. Blomställningen är cylindrisk, tät, 2-8 x 1-1,5 cm. Hyllebladen är vita eller rosa, 4-5 mm långa. Frukten är en nöt, ca 5 mm lång, blekt brun och glänsande.

30 - 100 cm, juli - september

Brunnera - kaukasisk förgätmigej, familjen Boraginaceae

Ett släkte som trivs på de flesta jordar men utvecklas bäst i en mullrik och fuktighetshållande jord. Trivs bäst i en lund med vårljus.

Efter blomningen så brukar jag klippa ner de överblommade stänglarna. Då blir bladruggen en fin prydnad resten av säsongen. Det är många sorter som totalt sett har större värde som bladväxter.

macrophylla

Kaukasisk förgätmigej, Kaukasus, V Sibirien

Stora, vackert hjärtformade blad med svarta stjälkar. Blommorna liknar förgätmigej men är djupare blå.

40 cm, april - maj

'Betty Bowring'

Något ljusare gröna och mindre blad. Vackra vita blommor.

30/50 cm, april - maj

'Emerald Mist'

Blå blommor och silvermarmorerade blad.

40/50 cm, april - maj

'Jack Frost'

Bladen är silvriga med ett tydligt nät av gröna nerver.

40/50 cm, april - maj

'Jack of Diamonds'

Beskrivs som en jätteversion av 'Jack Frost' fast med en tvist. Bladen är upp till 25 cm breda och överlappar vid bladbasen vilket gör att de liknar ett snigelskal. På håll ser bladen ut att vara runda. 

40/50 cm, april - maj

'Jack's Gold'

Vackert bladverk med en gyllengul ton på bladen som har markerade gröna nerver. Bleknar till silver. Bladen kan bli väldigt stora i slutet av säsongen om den har bra förhållanden.

50 cm, april - maj

'King's Ransom'

Lik Jack Frost men bladen har en cremegul kant och är överdragna i cremegult.

40/50 cm, april - maj

'Looking Glass'

Bladen är nästan helt klädda i silver med få gröna nerver.

40/50 cm, april - maj

'Sea Heart'

Beskrivs som en superb introduktion med tjocka, hjärtformade blad som är silverfärgade med gröna nerver. 

50 cm, april - maj

'Sterling Silver'

En förbättrad 'Looking Glass' med samma vackra silverton och hjärtformade blad som kan bli upp till 20 cm breda. Överlag större. Lär tåla värme bättre.

50 cm, april - maj

'Variegata'

Gul-vit brokig form som kräver ett skyddat läge i halvskugga.

40/50 cm, april - maj

Bupleurum longifolia

Långbladig harört, Europa

Subtila nyanser av purpur, brunt och guld i små blommor som kan påminna om stjärnflocka. Flata blomsamlingar. Mycket vacker vävarväxt och fin till snitt. Subtle shades of purple, brown and gold, like clusters of little Astrantias. Both flowers and bracts are coloured. Hardy perennial, likes sun & dry.

70 - 80 cm, maj - juni

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.