- B -

perenner

Mina Växter

- B -

- växter för lunden -

B innehåller flera tacksamma och vackra släkten där många fungerar fint i lunden.

Släkten för lundens miljö under B

Beesia är ett lite ovanligare släkte med fantastiskt vackra blad.

B som i Bensoniella är också oerhört tacksamma bladväxter för lunden med oansenliga blommor.

Sen finns släktet som många älskar att hata under B. Jag tänker på Bergenia som jag tycker är ett fantastiskt släkte med sina vackra blad och maffiga blomställningar.

Torktåliga perenner som kontrast under B

Berkheya är ett fascinerande släkte med väldigt vackra blommor. Blommorna ser nästan ut som eterneller från början.

 

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Beesia

familjen Ranunculaceae

En botanisk kusin akleja och Helleborus och klematis. Introducerades i västerländska trädgårdar så sent som 1996. Från början en växt som infördes till USA av Dan Hinkley. Släktet innehåller 2 arter, calthifolia och deltophylla, som båda hör hemma i Kina.

Beesia är vintergröna marktckare med blanka, hjärtformade, läderartade blad. Blommorna sitter i toppen på stänglar en bit över bladverket.

Föredrar ljus skugga och en fuktig men ändå dränerad jord. Fin tillsammans med julrosor, hostor och ormbunkar i ett lundparti.

calthifolia

N Burma, SV, C och S Kina

Blanka, vintergröna blad med ljusare nerver som antar en röd ton vintertid. Små, vita blommor svävar på stjälkar 10 - 15 cm över bladverket. Blommar från april - augusti. En vacker växt för lundens halvskugga.

Bensoniella

familjen Saxifragaceae

Ett släkte med en art listad i SKUD.

oregana

V USA, Klamath Mountains

En växt utan svenskt namn som tillhör den stora Saxifragafamiljen. Endemisk i bergskedjan ovan.

En på ett sätt oansenlig växt med gröna blad som oftast är fina vintern igenom. Blomstänglarna liknar flaskborstar med små vita blommor och ståndare som sticker ut lite utanför kronbladen. Det är efter blomningen den blir lite 'kuriös' genom att det bildas samlingar av små svarta frön i vecken efter blommorna vid bladstjälken. En växt som listas som 'rare' i Californinen. Tycker den är fin och tacksam som marktäckare i lunden.

Trivs bäst i lite fuktighetshållande jord. Jag odlar den i ett skuggigt läge.

15 cm, maj - juni

Bergenia

familjen Saxifragaceae

Blanka, vintergröna blad som ofta får röda nyanser när temperaturen faller. Blommar med klocklika blommor i olika vita, rosa och över till nästan röda nyanser. Blommorna kommer i klaseliknande samlingar på stjälkar som sträcker sig en bit över bladverket. Vet inte varför det här släktet är så oälskat i trädgårdar idag. Jag älskar dem men tyvärr gör även rådjuren det så jag får sällan se blomningen.

Bergenia är väldigt tåliga och anspråkslösa. Det är väl de mest torra lägena som inte fungerar men annars har man en vacker vintergrön marktäckare. Man kan rensa bort fula blad på vårvintern och toppdressa med ett lager ny näringsrik jord.

'Alba'

Ljust gröna blad. Rosavita knoppar som slår ut i helvitt. Blomstjälkarna är röda

40 cm, maj - juni

'Baby Doll'

Blommar under senvåren med rosa blommor som mörknar med tiden. Mindre än ändra namnsorter.

15/30, maj - juni

'Bach'

Eric Smith’s hybrider, uppdragen 1972 vid Hadspen House

Nätt och blankt bladverk som rodnar i rött och brons under vintern. Stora, tätt packade blomhuvuden med ljust rosa blommor som ljusnar till vita. Skapar en fin kontrast mot de röda foderbladen och stjälkarna.

40, april - maj

'Dragonfly Angel Kiss'

Söta halvdubbla, vita till ljust rosa blommor. Sätter generöst med blommor. Perfekt tillsammans med 'Pink Dragonfly'. Bladverket är mörkt vinrött vintertid perfekt kontrast till blommorna som slår ut i vitt och som senare övergår i rosa.

15/30, april - maj

'Pink Dragonfly'

Lysande, chockrosa blommor med mörka blad vintertid

30/40, april - maj

ciliata

Strävbergenia - Himalaya

Vackert gröna, håriga blad över röda bladstjälkar. Rosavita, stora blommor. Mycket vacker i lunden

30, maj - juni

cordifolia 'Flirt'

Små blad och överdimensionerade blommor summerar 'Flirt' på ett snabbt sätt. Bladen är små, smalal och upprätta och bildar en nätt växtklumpt. Höst- och vinterfärgen hos bladen är djupt vinröd och gör den odlingsvärd i sig. Blomstänglarna är många även som ung och blommorna som sagt överdimensionerade i mörkt ceriserosa.

Behöver ett mera väldränerat läge.

15/25, maj - juni

emeiensis

Skogar och skuggade sluttningar, bergsskrevor; 1600-4200 m i C och V Sichuan

En storbladig art med ljust äppelgrönt bladverk. Bladen är längre än breda och lite slappa. Blomstjälkarna är höga och välgrenade, välvda och bär relativt stora lite spindellika, hängande  vita blommor. Jag blev överförtjust första gången jag såg den i blom.

Insamlades för mer än 50 år sedan men glömdes bort, men har senare återintroducerats.

Berkheya - tistelaster

familjen Asteraceae

purpurea

Tistelaster, Sydafrika

Lär vara stenhärdig trots sitt ursprung i Sydafrika. Jag såg släktet för första gången i Oslos Botaniska trädgård och blev helt såld över de stora tistellika blommorna. Det är en snabbväxande och långlivad perenn. Får en lång pålrot och bildar en tät klump av mycket sticksiga blad i markytan. Bladen växer rosettformat och är upp till 25 cm långa med en vågad, taggig kant. Ovansidan av bladen är nästan glänsande. Längs blomstjälken strödda småblad som minskar i storlek men där basen blir längre och längre och närmast liknar vingar.

Starka blomstjälkar produceras ur bladrosettens mitt och de kan bli upp till 50 cm höga här. Blommorna sitter på korta sidogrenar på den övre tredjedelen av stjälken de korta sidogrenarna ger oftast bara en blomma men grenarna delar sig ibland och kan då ge ytterligare 2-3 knoppar. Knopparna öppnar uppifrån och ner. Strålblommorna runt disken är långa och mjuka i ljust syrenlila mycket fin kontrast mot disken som är mörkt purpurröd och med kontrasterande pollen i vitt.

Jag odlar Berkheya i en solig rabatt med lätt skogsjord som torkar ut. Men den lär inte vara så känslig

10/50 cm, juni - september

Berneuxia -

familjen Diapenciaceae

thibetica

Kinesisk fransklocka, SV Kina

Vintergröna, avlångs smala blad. Kan vara mer eller mindre rödtonade vintertid. Vita blommor i ett knippe på ca 10 cm höga stänglar.

Odla i eller i kanten av ett torvblock

10 cm, maj - juni

Bistorta - ormrot

familjen Polygonaceae

Fleråriga örter, med kort, kraftig och ofta vriden jordstam. Stjälken är ogrenad, upprätt, fåbladig. Bladen är skaftade och bladskivan är smalt lansettlik eller äggrund, med helbräddad kant.

Blommorna är tvåkönade, i toppställda ax, ibland med groddknoppar nedtill. Hylle av fem, vita eller rosa, likstora, kronbladslika hylleblad. Ståndarna är åtta till antalet. Ett ensamt stift med tre märken. Frukten är en trekantig nöt.

Etymologi. Släktnamnet Bistorta kommer av latinets bi (två) och torquere (vrida) och betyder 'två gånger vriden', vilket syftar på den vridna jordstammen hos arten stor ormrot (B. major).

Ormrötter trivs i en fuktighetshållande och lucker jord. Fukt är viktigt för att de ska utvecklas och blomma bra. Fungerar i ett soligt till halvskuggigt läge.

Rekommenderas ofta som marktäckare och för fuktpartier som grupplantering.

amplexicaulis

Blodormrot - Ö Afghanistan, C Kina

En art som bidragit med gener till många korsningar.

'Alba'

Vit blodormrot

Stora, frodiga ljusgröna blad och vita blommor. Soligt läge

50/100 cm, augusti - september

'Fat Domino'

Mörkt vinröda blomkolvar

50/100 cm, augusti - september

officinalis

Stor ormrot, Europa

De flesta bladen är basala, bladskivorna blir 10-30 cm, äggrunda till avlånga, tvärt avhuggna vid basen, rundade i spetsen, bleka eller blågröna på undersidan. Bladskaften är 1,5 gånger så lång som bladskivan och vingad upptill. De övre stjälkbladen är triangulära.  Blommorna sitter i en axlik klase och saknar nästan skaft. Blomställningen är cylindrisk, tät, 2-8 x 1-1,5 cm. Hyllebladen är vita eller rosa, 4-5 mm långa. Frukten är en nöt, ca 5 mm lång, blekt brun och glänsande.

30 - 100 cm, juli - september

Brunnera - kaukasisk förgätmigej

familjen Boraginaceae

Ett släkte som trivs på de flesta jordar men utvecklas bäst i en mullrik och fuktighetshållande jord. Trivs bäst i en lund med vårljus.

Efter blomningen så brukar jag klippa ner de överblommade stänglarna. Då blir bladruggen en fin prydnad resten av säsongen. Det är många sorter som totalt sett har större värde som bladväxter.

macrophylla

Kaukasisk förgätmigej, Kaukasus, V Sibirien

Stora, vackert hjärtformade blad med svarta stjälkar. Blommorna liknar förgätmigej men är djupare blå.

'Betty Bowring

Något ljusare gröna och mindre blad. Vackra vita blommor.

30/50 cm, april - maj

'Jack Frost'

Bladen är silvriga med ett tydligt nät av gröna nerver.

40/50 cm, april - maj

'Jack of Diamonds'

Beskrivs som en jätteversion av 'Jack Frost' fast med en tvist. Bladen är upp till 25 cm breda och överlappar vid bladbasen vilket gör att de liknar ett snigelskal. På håll ser bladen ut att vara runda. 

40/50 cm, april - maj

'Jack's Gold'

Vackert bladverk med en gyllengul ton på bladen som har markerade gröna nerver. Bleknar till silver. Bladen kan bli väldigt stora i slutet av säsongen om den har bra förhållanden.

50 cm, april - maj

'King's Ransom'

Lik Jack Frost men bladen har en cremegul kant och är överdragna i cremegult.

40/50 cm, april - maj

'Looking Glass'

Bladen är nästan helt klädda i silver med få gröna nerver.

40/50 cm, april - maj

'Sea Heart'

Beskrivs som en superb introduktion med tjocka, hjärtformade blad som är silverfärgade med gröna nerver. 

50 cm, april - maj

'Sterling Silver'

En förbättrad 'Looking Glass' med samma vackra silverton och hjärtformade blad som kan bli upp till 20 cm breda. Överlag större. Lär tåla värme bättre.

50 cm, april - maj

macrophylla 'Variegata'

Gul-vit brokig form som kräver ett skyddat läge i halvskugga.

40/50 cm, april - maj

Bupleurum

familj Apiaceae

Ett släkte i sellerifamiljen som innehåller örtartade perenner och buskar. Alla arter har blommor som sitter i lätt välvda flockar. Högbladen som omger de små blommorna i mitten är oftast huvudattraktionen.

longifolium

Långbladig harört, Europa

Subtila nyanser av purpur, brunt och guld i små blommor som kan påminna om stjärnflocka. Flata blomsamlingar. Mycket vacker vävarväxt och fin till snitt.

Trivs i soliga och väldränerade lägen

70 - 80 cm, maj - juni

Min trädgård

Läs mer om min trädgård HÄR.

 

Planteringar

Beskrivningar och bilder av olika områden hittar du HÄR

 

Kontakt

Har du frågor eller vill du besöka mig och trädgården? Skicka ett meddelande via kontaktformuläret HÄR

sociala medier