Allium - löksläktet är ett stort släkte med någonstans mellan 550 och 750 arter. Vi äter en del arter: gul, röd, silverlök liksom gräslök, vitlök, ramslök och purjolök. Om du sett purjolöken blomma någon gång så blir släktskapet uppenbart.

Några i släktet är små pytteväxter ca 10 centimeter höga och de stoltaste  blir 150 cm och ilband högre ändå. Det finns stora och små bollar men också allium som blommar med blommor i en hängande flock. Många blommar i rosa-röd-violetta toner men blått, gult och vitt är också vanliga.

Odla och föröka

Eftersom släktet är oerhört stort är odlingsråden lite olika men de allra flesta trivs bra på en solig plats i näringsrik, väldränerad jord. Eftersom bladen hos flera sorter vissnar ner innan blomningen är det bra att plantera dem bland växter som döljer det vissnande bladverket. Fröställningarna är vackra men de flesta är väl generösa med sina frösådder så jag brukar klippa bort de.

Allium ratas dessutom av de flesta djur som sork, harar och rådjur på grund av doften som utsöndras när man skadar lök eller planta.

Jag har frösått flera sorter och de gror bra med vanlig perennsådds behandling. Men jag låter de små stråna stå kvar fler år, 3-4, i krukan innan jag sätter ut. Under tiden duschar jag stråna med svag näringslösning, promillegödning = 1 ml näring per liter vatten, så att lökarna växer till. Mer om Allium kan du läsa i den virtuella floran. Alpine Garden Society har en låång bildlista för allium.

Betoning: allium

Synonyma och historiska svenska namn
lokar,  lokir,  lök,  lökar,  löker,  lökir,  lööker

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

amplectens 'Graceful'

Papperslök, N Californien o S Oregon

Vita blommor med ett rosa uttryck. Blommar i maj-juni och blir ca 35 cm hög

atropurpureum

Vinlök, SÖ Europa

Mörkt purpurvioletta blommor i en flat eller halvrund flock på ca 50 cm höga stänglar. Varje flock är 6-7 cm i diameter. Får många smala, avlånga blad som når halva höjden på blomstängeln.

carinatum ssp. pulchellum 'Album'

Vit rosenlök, S Europa och Turkiet

Stjälken är upprätt och bladen är smala, nästan platta och kölade med lång bladslida. Blommar i juli med få vita blommor i en huvudlik blomställning som domineras av groddknoppar. De fåtaliga blommorna är långskaftade med vita kalkblad och långt utskjutande ståndare.

cernuum

Prärielök, Nordamerika

Smala, bandlika blad och raka stjälkar som nickar i ändan. Blomstjälken får en klase av klockformade violettrosa blommor på sommaren. Klipp bort fröställningarna om du inte vill ha prärielök både här och där.

Juli, ca 40 cm hög

'Eros'

Ljus fin grönska tidigt på våren. Blommor uppvända, lilarosa stjärnor, ca 2,5 cm i diameter, med mörkare mittnerv, ca 20 st i flockar som blir runt 10 cm i diameter. Utmärkt till snitt. Tuvar sig snabbt.

juni, 35 cm hög

'Firmament'

Silverglänsande, vinröda, väldoftande stjärnor samlade till ett halvklot, firmament = himlavalv, som är ca 12 cm i diameter. Uppskattar ett torrt, soligt läge. Bra till snitt

Juni, 80 cm hög

'Gladiator'

Talrika, blåvioletta blommor i en stor klase 10-15 cm

Juni, 125 cm hög

'Globemaster'

Lysande violetta blommor i enorma bollar drygt 20 cm i diameter. Stadiga stjälkar.

Juni, >90 cm hög

hollandicum 'Purple Sensation'

Purpurlök, Kulturursprung

En vacker selektion med djupt purpurvioletta blommor i stora bollar. Bladen är ca 5 cm breda.

Juni, ca 70 cm hög

'His Excellency'

En kraftig, praktfull lök som trivs i god trädgårdsjord. Tjusigt bladutspring, breda, rödanlupna, rosaspetsade blad som bildar en stor rosett. Vid blomningen i sena juni har de vissnat. Blommor extremt talrika, blåvioletta i en mycket tät, 15 cm vid boll.

Juni, >125 cm hög

jesdianum 

Bukettlök, Kulturursprung

'Akbulak'

Bukettlök, Kulturursprung

Talrika, djupt purpurfärgade blommor i en tät, 10-12 cm vid boll. Används ibland till snitt. Smala bandlika blad.

> 120 cm, maj

'Purple King'

Bukettlök, Kulturursprung

Djupt purpurlila allium med en boll av löst sammansatta stjärnformade blommor. Blomhuvudet blir 7-10 cm stort

Maj, ca 70 cm hög

'Lucy Ball'

Täta bollar av lysande lila blommor. En verkligt livskraftig hybrid.

Juni, >100 cm hög

'Metallic Shine'

Hybrid med stäpplök A. christophii

Fint lunda och dekorativa bladrosetter under våren. Blomhuvudena är halvt klotformade och blommorna har en metalliskt lysande, violett färg.

slutet juni, 19 cm hög

moly 

Guldlök, Ö Spanien, SV Frankrike

Guldgula blommor i klasar

30 cm, maj - juni

nevskianum 

Bollök, Centralasien

En lågvuxen art som härstammar från Centralasien. Beskrevs 1969 av Per Wendelbo. Två breda, blågröna blad och 'enorma' 15 cm i diameter rosaröda bollar. Blomman ser ut som en mycket stor A karataviense men mycket vackrare.

Vill ha ett soligt, väldränerat läge med god jord som torkar ut efter blomningen

ca 20 cm hög

nigrum

Svartlök, Europa; Ö medelhavet

Vita blommor, ganska många och stora samlade i ett halvklot ca 10 cm i diameter. Fruktämnet är mer eller mindre svart. Bladen är få, ca 5 cm breda och 40 cm långa.

Juni, ca 70 cm hög

ovalifolium

Kina

Brett ovala blad med en utdragen spets. Blommorna är små var och en för sig men bildar ett blomhuvud ca 4 cm i diameter som bärs upp av en röd blomstjälk som svävar över bladen. Blomman i sig är inte någon show stopper men kombinationen av röda stjälkar, rosa blomskaft, vita kronblad, gula ståndare och gröna pistiller är mycket fin.

50-70 cm hög

paradoxum v. normale

Snödroppslök, Kaukasus, Iran

5-15 rent vita klockor i en lös hängande flock. Blommorna ca 1 cm breda och sitter på en 20-40 cm hög stängel. Glänsande gröna blad. Varieteten blommar pålitligare än arten. En favorit!

Maj, 20-40 cm hög

prattii

Kina

Ett till två ganska breda blad under ett annorlunda blomhuvud. De består av tätt packade knoppar och löst packade blommor som öppnas sekventiellt till små klockor som liknar liljekonvaljens men med utstickande ståndare. Alltsamman i rubinrött.

20-40 cm hög

sikkimense

Porslinslök, Kina

Täta tuvor av trådsmala blad. Himmelsblå klockor, ungefär 1 cm långa i rikblommiga flockar. Sommarväxande. En av de ädla, blåblommiga lökarna som inte tål sommartorka.

Juli - september, 15-20 cm hög

sphaerocephalon

Klotlök

Små bollar av intensivt rödvioletta blommor. Bra till snitt

Maj-juni, 60 cm hög

splendens

Korealök, E. Asia - China, Japan, Korea, Mongolia and Russia

Namnet betyder glittrande men det är också en växt som orsakat mycket förvirring. Den sanna splendens har höga stjälkar som är klädda med grovkantade, linjära blad som är blågröna. Blommorna är rosa och varje kronblad har en längsgående lila rand. Blandas ofta samman med A thunbergii.

Juli-Augusti, 30 cm hög

trifoliatum 'Cameleon'

Bladen kommer upp på hösten. Bladen är vida, kölade och verkar ha håriga kanter. Blommorna är vita och tonar i rosa allt eftersom de åldras. Varje kronblad har en rosa eller lilaaktig rand.  Blommorna är samlade i en liten flock. Selektionerna 'Eos', 'Cameleon', och 'Chameleon' är alla samma planta, en fin form selekterad av  Wim de Goede.

20 cm hög

victorialis ssp. platyphyllum

Sydkorea

Grön- eller gulvita blommor i en klotrund blomställning. Liljekonvaljlika, mörkgröna blad i täta tuvor. Segerlöken har tillskrivits både magiska och medicinska egenskaper. Långvarig prydnad

50-70 cm hög

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.